4/5 - (1 stemmen)

The Secret Garden

Niveau:
Genre: growing up
Thema: friendship

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1702579789916", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000084647404","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Secret%20Garden%20%28ebook%29%2C%20Frances%20Hodgson%20Burnett","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

When Mary Lennox was sent to Misselthwaite Manor to live with her uncle everybody said she was the most disagreeable-looking child ever seen. It was true, too. She had a little thin face and a little thin body, thin light hair and a sour expression. Her hair was yellow, and her face was yellow because she had been born in India and had always been ill in one way or another. Her father had held a position under the English Government and had always been busy and ill himself, and her mother had been a great beauty who cared only to go to parties and amuse herself with gay people. She had not wanted a little girl at all, and when Mary was born she handed her over to the care of an Ayah, who was made to understand that if she wished to please the Mem Sahib she must keep the child out of sight as much as possible. So when she was a sickly, fretful, ugly little baby she was kept out of the way, and when she became a sickly, fretful, toddling thing she was kept out of the way also. She never remembered seeing familiarly anything but the dark faces of her Ayah and the other native servants, and as they always obeyed her and gave her her own way in everything, because the Mem Sahib would be angry if she was disturbed by her crying, by the time she was six years old she was as tyrannical and selfish a little pig as ever lived. The young English governess who came to teach her to read and write disliked her so much that she gave up her place in three months, and when other governesses came to try to fill it they always went away in a shorter time than the first one. So if Mary had not chosen to really want to know how to read books she would never have learned her letters at all.
One frightfully hot morning, when she was about nine years old, she awakened feeling very cross, and she became crosser still when she saw that the servant who stood by her bedside was not her Ayah.
‘Why did you come?’ she said to the strange woman. ‘I will not let you stay. Send my Ayah to me.’
The woman looked frightened, but she only stammered that the Ayah could not come and when Mary threw herself into a passion and beat and kicked her, she looked only more frightened and repeated that it was not possible for the Ayah to come to Missie Sahib.

© William Heinemann Ltd / New Windmill Series, 1911/1974.

^ Terug naar boven

Algemeen

Mary Lennox is een verwend en vervelend nest. Zij is al tien jaar lang een kwelling voor de kindermeisjes die in India voor haar moeten zorgen. Haar ouders bemoeien zich nauwelijks met haar. Dus wanneer vrijwel iedereen sterft aan cholera, laat dat Mary koud: ze gaat naar haar rijke oom in Noord-Engeland, die in Yorkshire in een groot landhuis woont.
Mary verveelt zich hier stierlijk. Bedienden kan ze het personeel wel commanderen, maar dat trekt zich daar niet zoveel van aan. Vrienden en vriendinnen heeft ze niet (die had ze vroeger trouwens ook niet).
Maar na een paar weken ontdekt ze een geheime tuin waar al bijna tien jaar lang niemand geweest is. Niemand zegt er iets over; ook de tuinman en het dienstmeisje willen niet vertellen waarom dat zo is. En haar oom (van wie de tuin is) is nooit thuis.
Gelukkig ontmoet Mary een jongen die haar helpen kan. Deze dierenvriend weet alles van bomen, planten en dieren en hij kan haar misschien helpen.
Maar wie is die geheimzinnige jongen die ook in het landhuis woont …?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Frances Hodgson Burnett

Jaar van uitgave:
1911

Aantal pagina's:
250

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1910-1920

Plaats van handeling:
GB, Yorkshire, het platteland.

Bijzonderheden:
Een roman in 27 getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het kinderboek ‘De geheime tuin’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Het kinderboek ‘The Secret Garden’ is een verhaal over eenzaamheid, over egoïstisch zijn en over waarom het beter is om een aardig mens te worden. De jonge Mary is een verwend nest wanneer ze heel ergens anders gaat wonen. Ze merkt dat ze andere mensen nodig heeft, niet om te commanderen, maar om gewoon mee te leven, als gelijkwaardige mensen.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Secret Garden’ werd in 1911 geschreven. Het was een andere tijd en kinderen werden anders opgevoed – vooral rijke kinderen. Zo had Mary dienstmeiden die haar verzorgden en die alles voor haar moesten doen. Er was een heel groot verschil tussen arm en rijk, zowel in India en als in de UK. Mary komt te wonen op een landhuis in Yorkshire: er was weinig te doen, Mary had niemand (van haar hoge afkomst) om mee te spelen, het huis stond op een groot landgoed waar weinig mensen woonden (alleen maar personeel eigenlijk).




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘The Secret Garden’ is zo nu en dan moeilijk. Het is weliswaar een kinderboek, maar het werd wel heel lang geleden geschreven (in 1911) – in een tijd dat er nog niet veel voor kinderen geschreven werd. Vaak werden dit soort boeken aan kinderen voorgelezen- waarbij de voorlezer moeilijke woorden kon uitleggen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is het kinderboek niet zo eenvoudig. Dat komt ook voor een deel omdat veel dialogen in het dialect van Yorkshire geschreven zijn.
Dat lastige geldt niet voor het verhaal. Het is een mysterieus, spannend en vaak ontroerend verhaal over een meisje dat merkt dat ze vrienden maakt wanneer ze daarvoor haar best doet.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Secret Garden’ een boek met een literair niveau A 2e en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Het kinderboek is spannend geschreven met een belangrijke les voor elke lezer: heb ontzag voor iedereen en voor alles wat leeft – je bent nooit belangrijker dan iemand anders.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Secret Garden’ bevat een verhaal met vrij veel actie.


Tijd:

De gebeurtenissen in het kinderboek spelen zich af in de jaren 1910-1920.


Plaats:

De setting van ‘The Secret Garden’ is vooral een landhuis, ergens in het dunbevolkte deel van Yorkshire. Hier – op ‘The Moors’, de met heide begroeide heuvels – is de natuur de baas: het klimaat is soms wreed, met koud weer en harde wind (die huilende wind wordt ‘wuthering’ genoemd), maar ook met veel bloemen, planten en dieren.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Secret Garden’: hoe zal Mary zich redden in haar nieuwe woonomgeving, vooral in de ‘secret garden’ die ze ontdekt heeft?


Verteller:

Het kinderboek heeft een alwetende verteller.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Secret Garden’ zijn:
• Mary Lennox: een 10-jarig meisje (als ze in Yorkshire komt te wonen). Mary is een vervelend nest – dat daarom soms ‘Mistress Mary, Quite Contrairy’ wordt genoemd – dat alleen maar aan zichzelf denkt. Haar ouders kent ze nauwelijks; ze wordt opgevoed door kindermeisjes (die ze heel slecht behandelt en afsnauwt en zelfs slaat). Na de dood van haar ouders gaat ze naar een oom in Groot-Brittannië in het graafschap Yorkshire, die daar op het landgoed Misselthwaite Manor woont;
• Mrs Sarah Ann Medlock: het hoofd van de huishouding op Misselthwaite Manor;
• Martha Sowerby, the housemaid: de vriendelijke dienstmeid die ervoor moet zorgen dat de kamer van Mary warm en schoon is en die Mary haar eten brengt;
• Dickon Sowerby: de 12-jarige broer van Martha. Dickon is altijd in de natuur en hij weet alles en kent ieder dier en elke plant. Vaak wordt hij vergezeld door een pony, een jonge vos, een kraai, een lammetje en twee eekhoorns;
• Colin: de mysterieuze, hysterische jongen die op het landgoed woont. Mary ontdekt deze onbekende jongen bij toeval en die ontmoeting verandert de levens van hen allebei.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Secret Garden’ zijn:
In India:
• Captain en Mrs Lennox: een hoge ambtenaar en zijn (knappe) vrouw, de ouders van Mary. Mary kent ze nauwelijks: ze kijken niet veel naar hun dochter om. Als Mary tien jaar oud is, overlijden beide ouders aan cholera;
• Personeel in India: verschillende Aya’s (kindermeisjes) van Mary;
• Engelse militairen: Barney, Colonel McGrew;
• Een Engelse predikant en zijn gezin: Mr Crawford en Mrs Crawford, hun zoontje Basil.
In Yorkshire:
• Mr Archibald Craven: de oom van Mary. Een in zichzelf gekeerde weduwnaar die afgezonderd (maar wel met veel personeel) op zijn landhuis woont. Mr Craven is een beetje mismaakt; hij heeft een bochel. Hij trouwde met een lieve vrouw die plotseling overleed in haar favoriete tuin. Sindsdien is die tuin afgesloten – het is ‘the secret garden’. Mr Craven is zo vaak als hij kan op reis om zijn verdriet te vergeten;
• Personeel van Misselthwaite Manor: Pitcher (persoonlijke bediende van Mr Craven), Ben Weatherstaff (gardener), Betty Butterworth (scullery maid), Martin (gate keeper), Mr Roach (head gardener), Nurse (de verpleegster van Colin), John (footman), Mrs Loomis (cook);
• Dr Craven: de arts van Misselthwaite Manor. Hij is een neef van Mr Archibald Craven; wanneer deze zou komen te overlijden en wanneer hij geen kinderen zou hebben, was Dr Craven de eerste erfgenaam;
• Familie van Martha: Mrs Susan Sowerby (mother), Martha, Dickon (12), Phil, Jane, Susan Ann, Elizabeth Ellen (in totaal 12 mensen).





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Secret Garden’ is meerdere keren voor de bioscoop verfilmd – de eerste keer al in 1917. Ook zijn er veel TV-verfilmingen, -series en toneelvoorstellingen van het beroemde boek gemaakt.


Overig:

‘The Secret Garden’ werd vaak geïllustreerd uitgegeven. Een beroemde uitgave van het boek werd geïllustreerd door Ernest H. Shepard, de man die ook de tekeningen in Winnie-the-Pooh maakte.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Frances Hodgson Burnett.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Anne of Green Gables van L.M. Montgomery
The Lion, the Witch and the Wardrobe (Chronicles of Narnia, Book 2) van C.S. Lewis
Charlotte’s Web van E.B. White


Citaat:
She put her hands under the leaves and began to pull and push them aside. Thick as the ivy hung, it nearly all was a loose and swinging curtain, though some had crept over wood and iron. Mary's heart began to thump and her hands to shake a little in her delight and excitement. The robin kept singing and twittering away and tilting his head on one side, as if he were as excited as she was. What was this under her hands which was square and made of iron and which her fingers found a hole in?
It was the lock of the door which had been closed ten years and she put her hand in her pocket, drew out the key and found it fitted the keyhole. She put the key in and turned it. It took two hands to do it, but it did turn.
And then she took a long breath and looked behind her up the long walk to see if any one was coming. No one was coming. No one ever did come, it seemed, and she took another long breath, because she could not help it, and she held back the swinging curtain of ivy and pushed back the door which opened slowly – slowly.
Then she slipped through it, and shut it behind her, and stood with her back against it, looking about her and breathing quite fast with excitement, and wonder, and delight.
She was standing inside the secret garden. (p.64)

Vragen over het boek:

1. Waaruit blijkt dat Mary een vervelend nest is wanneer ze in India opgroeit?
2. Wat of wie verandert Mary wanneer ze een tijdje in Yorkshire woont?
3. Wat is het geheim van Misselthwaite Manor?
4. Waarom is ‘the secret garden’ zo belangrijk voor de hoofdpersonen uit het verhaal?




^ Terug naar boven

Comments are closed.