Het begin!
© Hodder and Stoughton / Coronet, 1986/1987.
^ Terug naar boven
Algemeen
Helaas verloopt de avond anders dan iedereen had gehoopt: sommige gerechten proeven anders dan ze hadden moeten proeven, bedienden doen niet altijd wat ze zouden moeten doen, de sneeuw valt bij pakken uit de hemel en de elektriciteit valt uit.
En dan gaat het erom wie de dapperste (oud-)militair is …
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B2Schrijver:
Fay WeldonJaar van uitgave:
1986Aantal pagina's:
203Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990Plaats van handeling:
UK, een landhuis op het plattelandBijzonderheden:
De roman bestaat uit 29 genummerde hoofdstukken.In het Nederlands heet het boek ‘De oorlog tussen boven en beneden’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
De roman ‘The Shrapnel Academy’ geeft een zeer satirische kijk op het Britse militaire apparaat. De (denkbeeldige) Shrapnel Academy is een militair opleidingsinstituut waar de oorlog, de veldslag en het militarisme worden verheerlijkt. Dat dit uiteindelijk leidt tot een gewelddadige ondergang voor de hoofdpersonen lijkt onvermijdelijk.
WAT MOET JE WETEN?
‘The Shrapnel Academy’ is een satire: een bijtend fictieverhaal over officieren en wapenhandelaren en hun familieleden voor wie oorlog een vanzelfsprekendheid is. Een humoristisch verhaal voor pacifisten, een confronterend verhaal voor (oud-)militairen.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De woorden en de zinnen in ‘The Shrapnel Academy’ zijn nergens moeilijk.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen heel kort. Er zijn veel dialogen.
DE TAAL EN HET VERHAAL
Wat taal betreft is ‘The Shrapnel Academy’ heel toegankelijk. Zinnen zijn kort en humoristisch, er zijn veel witregels en de hoofdstukken zijn kort en bondig.
Het verhaal is vermakelijk. Maar soms ook keihard: oorlog is noodzakelijk, niet-westerse mensen deugen niet. Onderdanigheid en onderworpenheid zijn vanzelfsprekend. En dat alles in een bijtende satire gevat, uiteraard.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Shrapnel Academy’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.
Schrijfstijl:
‘The Shrapnel Academy’ is heel goed geschreven: humoristisch, ironisch, satirisch. Met de nodige cliffhangers en een mooie plot.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
De roman ‘The Shrapnel Academy’ is een verhaal met redelijk veel actie.
Tijd:
‘The Shrapnel Academy’ speelt zich af in de jaren 1980-1990. Er zijn verwijzingen naar historische gebeurtenissen en personen uit die tijd (Falkland War, Kadaffi), maar er zijn ook heel veel beschrijvingen van oude, klassieke veldslagen en veldheren (Assyriërs, Alexander de Grote, Ghengis Khan, de Tocht naar Rusland, Napoleon, de Eerste en Tweede Wereldoorlog).
Plaats:
De setting van ‘The Shrapnel Academy’ is een denkbeeldige militaire academie die zich ergens op het platteland van Groot-Brittannië bevindt.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Shrapnel Academy’: wat staat er te gebeuren met de gasten van de Shrapnel Academy?
Verteller:
De roman ‘The Shrapnel Academy’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakters in ‘The Shrapnel Academy’ zijn:
• Bella Morthampton: een wulpse, maar zeer kille dame. Zij is de maîtresse van General Makeshift, maar ze oefent een grote aantrekkingskracht uit op veel mannen;
• General Leo Makeshift: een oude officier die een belangrijke lezing voor meer dan 200 militairen zal gaan geven op de Shrapnel Academy;
• Victor Blade: de broer van Joan Lumb, een succesvol zakenman;
• Shirley Blade: de echtgenote van Victor;
• Joan Lumb, Administrator of the Shrapnel Academy: de hoogste functionaris van de Academy, een kordate weduwe van een militair. Zij heeft de leiding over de docenten en het bedienend personeel op het landhuis. Mrs Lumb hoort duidelijk bij ‘Upstairs’, en dat weet ze maar al te goed. Ze heeft bovendien veel meer personeel dan ze ooit had gedacht …
• Baf Winchester: een 28-jarige wapenhandelaar. Hij is de vriend van Muffin, een aanhankelijke vrouw die hij regelmatig op de Academy bezoekt;
• Muffin Aldred: de assistente van Joan. Zij is de minnares van Baf, maar ze hoopt uiteindelijk met een officier te kunnen trouwen;
• Murray Fairchild: een 60-jarige oud CIA- en MI5-(geheim) agent. Joan Lumb is in stilte verliefd op deze mannetjesputter;
• Mew (Medusa) Whittaker: een journaliste bij een feministisch dagblad, die per ongeluk voor de lezing en het diner wordt uitgenodigd;
• Panza Jordan, tutor communications: docent aan de Shrapnel Academy;
• Sergei Wootton, lecturer liberal studies: docent aan de Shrapnel Academy;
• Acorn Jeffreys, butler: het belangrijkste personeelslid van de Shrapnel Academy, een militante Zuid-Afrikaan. Hij ziet zichzelf als de leider van ‘Downstairs’.
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘The Shrapnel Academy’ zijn:
• Ivor: de 23-jarige chauffeur van de generaal die hem en zijn maîtresse naar de Shrapnel Academy brengt;
• Serena (6), Piers (4), Nell (3) Blade en Harry: de kinderen en de hond van Victor en Shirley;
• Edna: de taxichauffeur die Murray en Mew naar de Academy brengt;
• Bedienend en ander inwonend personeel van de Shrapnel Academy: Raindrop (houseman), Hilda (de vriendin van Acorn), Inverness (groundsman), Miriam (een zwangere vrouw), Matilda, Yagalone, Horatio, Wendy, Belinda, Mrs Simcoe (cook), Blackthorne, Agnes (een gestoorde vrouw), Yew, Barnyard, Olive, Rosencrantz.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
De roman ‘The Shrapnel Academy’ is niet verfilmd.
Overig:
‘The Shrapnel Academy’ is de twaalfde roman van Ms Fay Weldon.
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Fay Weldon.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Blott on the Landscape van Tom Sharpe
• A Good Man in Africa van William Boyd
• Monstrous Regiment van Terry Pratchett
Citaat:
Now it is time to get on with the story, to turn our attention back to the startled group in the hall of the Shrapnel Academy, that shrine to the memory of Henry Shrapnel, who invented the exploding cannonball in 1804. (p.184)Vragen over het boek:
1. Waarom heeft Joan Lumb niet zo veel op met haar broer Victor?
2. Hoe verloopt de logeerpartij van de hond Harry?
3. In welk opzicht is Murray belangrijk voor het verloop van het verhaal?
4. In hoeverre zou je kunnen zeggen dat het einde van de roman duidelijk maakt dat ‘boontje om zijn loontje’ komt?
^ Terug naar boven
Comments are closed.