The Snow-Walker’s Son

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: suspense

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

The door was the last one in the corridor.
As the flames flickered over it they showed it was barred; a hefty iron chain hung across it, and the mud floor beneath was red with rust that had flaked off in the long years of locking and unlocking.
The keeper hung his lantern on a nail, took the key from a dirty string around his neck, and fitted it into the keyhole. Then he looked behind him.
‘Get on with it!’ the big man growled. ‘Let me see what she keeps in there!’
The keeper grinned; he knew fear when he heard it. With both hands he turned the key, then tugged out the red chain in a shower of rust and pushed the door. It opened, just a fraction. Darkness and a damp smell oozed through the black slit.
He stepped well back, handed the stranger the lantern, and jerked his head. He had no tongue to speak with; she’d made sure he kept her secrets.
The stranger hesitated; a draft moved his hair and he gazed back up the stone passageway as if he longed suddenly for warmth and light. And from what I’ve heard, the keeper thought, you won’t be seeing much of those ever again.

© Penguin Random House Company / Red Fox, 1994^ Terug naar boven

Algemeen

De kinderen van een gedode leider, Jessa en haar neef Thorkil, worden verbannen naar een vervallen kasteel in het hoge noorden, niet ver van de noordpool. De leider van het land, Jarl Ragnar, is getrouwd met de kwaadaardige Gudrun, een heks, een afstammeling van de mysterieuze ‘snow-walkers’. Deze Gudrun zorgt ervoor dat Jessa en Thorkil verdwijnen, net zoals dat gebeurd is met Gudruns eigen zoon, Kari. Die Kari is een mysterie: is hij een monster, een mismaakte, een tovenaar? Leeft hij eigenlijk nog wel?
Na een gevaarlijke reis over de oceaan, door fjorden en bossen en over bergen komen Jessa en Thorkil in het oude, kille kasteel aan, hun nieuwe woonplaats. Maar zij zijn niet de enigen die daar wonen …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Catherine Fisher

Jaar van uitgave:
1993

Aantal pagina's:
154

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats (ergens in het noorden van Europa)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 21 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De wraak van de sneeuwheks’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘The Snow-Walker’s Son’ is een heel spannend verhaal over het koude noorden. De naam van het land wordt niet genoemd – dit is een fantasieland. Maar de namen van de karakters (Haraldsson) en van de plaatsen (Trond) doen denken aan landen als Noorwegen, Zweden, Finland of IJsland. De reis die Jessa en Thorkil maken,  doet denken aan een reis naar de Noordkaap (langs veel fjorden).


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Snow-Walker’s Son’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Denk maar dat je een verhaal van lang geleden over een gebied in het noorden van Europa (Scandinavië) leest, een moderne sage.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Snow-Walker’s Son’ zijn niet echt moeilijk, maar je moet zeker wel een paar jaar Engels hebben gelezen. Het onderwerp maakt de taal soms een beetje ouderwets: dit is de wereld van lang geleden, van ridders en heksen, van monsters en zeelieden.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn nergens lang en dat maakt het verhaal heel leesbaar. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Snow-Walker’s Son’ lijkt soms nogal ouderwets – het verhaal lijkt op een middeleeuws verhaal – maar het blijft altijd heel leesbaar.
Het verhaal zelf is erg spannend. Je hebt als lezer geen idee waar Jessa en Thorkil terechtkomen, je weet niet wie (of wat) die ‘snow-walker’s son’ is en je vraagt je constant af of de vluchtelingen uit handen van de heks Gudrun kunnen blijven.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Snow-Walker’s Son’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘The Snow-Walker’s Son’ is heel spannend geschreven. Het verhaal kent veel cliffhangers – vooral aan het eind van een hoofdstuk. Die zorgen ervoor dat je moet blijven doorlezen.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘The Snow-Walker’s Son’ is een verhaal met heel veel actie. Die actie bestaat uit vluchtpogingen en achtervolgingen, lange reizen door onherbergzame gebieden en gevechten in afgelegen streken.


Tijd:

‘The Snow-Walker’s Son’ speelt zich af in een fantasietijd. Het lijkt een middeleeuwse tijd: er wordt gevochten met messen, speren en zwaarden en de mensen wonen in oude kastelen of in armoedige plaggenhutten.


Plaats:

De setting van ‘The Snow-Walker’s Son’ is een fantasieplaats, maar het lijkt op het verre noorden van Europa. Een land wordt niet genoemd, maar de (niet-bestaande) plaatsen doen denken aan plekken in Noorwegen, Zweden, Finland of IJsland. Jessa en Thorkil worden verbannen naar een vervallen kasteel in het verre noorden, dicht bij de poolcirkel.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Snow-Walker’s Son’: hoe kunnen Jessa, Thorkil en Kari ontsnappen uit de klauwen van Gudrun?


Verteller:

De roman ‘The Snow-Walker’s Son’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal voornamelijk vanuit het perspectief van Jessa.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Snow-Walker’s Son’ zijn:
• Jessa Horolfsdaughter: een adellijke meid. Haar vader, Horolf, is gedood door zijn rivaal, de huidige leider (‘jarl’). Thorkil is haar neef;
• Thorkil Haraldsson: een adellijke jongeman. Zijn vader, Harald, is gedood door zijn rivaal, de huidige leider (‘jarl’). Jessa is zijn nicht;
• Wulfgar Osricsson: de leider van de opstandelingen, de Wulfings. Hij wordt gevangen gezet door Ragnar;
• Kari, the Snow-Walker’s son: de zonderlinge bewoner van het kille kasteel in het verre noorden, Thrasirshall;
• Brochael Gunnarsson: de verzorger van Kari.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Snow-Walker’s Son’ zijn:
• Gudrun: de kille vorstin, een heks en een afstammeling van de gevreesde ‘snow-walkers’. Haar onderdanen vrezen haar en haar macht;
• Jarl Ragnar: de leider van het gebied rond de stad Jarlshold. Hij staat volledig onder de invloed van zijn vrouw Gudrun;
• Grettir: de bediende van Gudrun. Hij is een dwerg;
• Helgi: de kapitein van het schip dat Jessa en Thorkil naar Thrasirshall moet brengen;
• Thrand, Steinar, Thorgard Blund: ondergeschikten van Helgi;
• Skaptu Arnsson: een dichter, de ‘skald’ (hofdichter) van Wulfgar;
• Asgrim the Dwarf: een dwerg die helemaal alleen in de heuvels bij de fjord woont.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Snow-Walker’s Son’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘The Snow-Walker’s Son’ is het eerste deel uit de ‘Snow-Walker’-trilogie. De boeken zijn afzonderlijk te lezen. De trilogie bestaat uit:
• ‘The Snow-Walker’s Son’
• ‘The Empty Hand’
• ‘The Soul Thieves’
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Catherine Fisher.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Earthsea Quartet, Book III: The Farthest Shore van Ursula Le Guin
• Midwinter van Maeve Henry
• ‘His Dark Materials, Book II: The Subtle Knife’ van Philip Pullman


Citaat:
Brochael laughed. ‘Exactly. He is her image, Jessa, her copy. They say when he was born the midwife screamed out in horror – she could see, I suppose, that this was another of the Snow-walkers, another sorcerer. And Gudrun, I often wonder what she must have thought about this rival, the only one who might ever threaten her. So she shut him away and let the rumours run.’ (p.86)

Vragen over het boek:

1. Wie is ‘the snow-walker’s son’ en waarom is hij verbannen?
2. Wat is de reden dat Jessa en Thorkil naar het noorden verbannen worden?
3. Wie heeft de meeste rechten om ‘Jarl’ van het rijk te zijn? Waarom vind je dat?
4. Heeft dit verhaal een happy end? Of is er iets dat nog onopgelost blijft?

^ Terug naar boven

Comments are closed.