3/5 - (1 stemmen)

The Spire

Niveau:
Genre: history
Thema: religion

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695058972190", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000019615769","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Spire%20%28ebook%29%2C%20William%20Golding","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

He was laughing, chin up, and shaking his head. God the Father was exploding in his face with a glory of sunlight through painted glass, a glory that moved with his movements to consume and exalt Abraham and Isaac and then God again. The tears of laughter in his eyes made additional spokes and wheels and rainbows.
Chin up, hands holding the model spire before him, eyes half closed; joy –
‘I've waited half my life for this day!’
Opposite him, the other side of the model of the cathedral on its trestle table stood the chancellor, his face dark with shadow, over ancient pallor.
‘I don't know, my Lord Dean. I don't know.’
He peered across at the model of the spire, where Jocelin held it so firmly in both hands. His voice was bat-thin, and wandered vaguely into the large, high air of the chapter house.
‘But if you consider that this small piece of wood – how long is it?’
‘Eighteen inches, my Lord Chancellor.’
‘Eighteen inches. Yes. Well. It represents, does it not, a construction of wood and stone and metal –’
‘Four hundred feet high.’
The chancellor moved out into sunlight, hands up to his chest, and peered round him. He looked up at the roof. Jocelin looked sideways at him, loving him.
‘The foundations. I know. But God will provide.’

© Faber and Faber 1964

^ Terug naar boven

Algemeen

Dean Jocelin van de kathedraal van de Virgin Mary laat een hoge toren bij zijn kathedraal bouwen. Die toren was er uiteraard al; Jocelin wil hem echter veel hoger hebben – een baken van geloof en een herkenningspunt voor de stad. Bouwvakkers doen hun uiterste best om de toren op te richten. De bouw wordt bekostigd door de kerk en door de tante van Jocelin, Lady Alison.
De hoofdaannemer van de torenbouw, Roger Mason, heeft echter zo zijn twijfels: zo’n hoge toren met zo weinig fundament, dat zal nooit goed gaan, denkt hij. Maar de kerk heeft de opdracht gegeven en Jocelin denkt dat God de toren wel verder zal verstevigen. Dus gaat Roger verder met de (in zijn ogen hachelijke) onderneming.
Ondertussen hebben andere gelovigen ook veel last van de bouw. De kathedraal raakt vervuild, vloekende, zingende en scheldende mannen lopen heen en weer over het terrein. Zelfs de vrouwen van de mannen die bij de kerk werken – zoals de schoonmaker Pangall – voelen zich onzeker met die rouwdouwers op het terrein. En terwijl het stof het zicht belemmert en de sfeer tussen de bouwvakkers en de geestelijken hoe langer hoe slechter wordt, lijken de stenen van de toren te zingen zo nu en dan – beweegt daar iets?
Maar Jocelin zet stug door – hopelijk met hulp van zijn God.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
William Golding

Jaar van uitgave:
1964

Aantal pagina's:
223

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1200--1500

Plaats van handeling:
GB, een denkbeeldige stad

Bijzonderheden:
Een roman in 12 genummerde hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The Spire’ is een roman over het geloof en over de strubbelingen die gelovigen en ongelovigen over dat geloof hebben. Het was de tijd van de oppermacht van de Rooms-Katholieke Kerk: de kerk bepaalde wie wat wanneer zou bouwen; en de financiële middelen van de kerk leken onbeperkt. Het geloof van de meeste mensen was zo groot (of de kerk was zo machtig) dat niemand twijfelde aan de noodzaak van kostbare gebouwen (zoals de kathedraal met een hoge toren er tegenaan).


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Spire’ moet je beseffen dat dit een heel andere tijd was dan de onze. Het geloof was groot; de macht van de (Rooms-Katholieke) Kerk was zo mogelijk nog groter: de kerk bepaalde grotendeels wat er ging gebeuren in een samenleving.
Je moet je verder realiseren dat de bouw van zo’n kerktoren jaren zou gaan duren. Bouwmiddelen waren beperkt, machines waren er nauwelijks, werk gebeurde met de hand. Bouwvakkers die begonnen aan zo’n toren zouden de voltooiing van de spits waarschijnlijk niet eens zien, zo veel tijd ging er overheen voordat die toren stond. Tenslotte was het levensgevaarlijk: bouwvakkers werkten voor een habbekrats in een steeds hoger wordende toren – zonder veiligheidsregels.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Spire’ zijn meestal niet erg moeilijk. Soms is de taal specialistisch – vooral wanneer het over de kerk of over de bouw gaat.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘The Spire’ zeker toegankelijk.
Voor het onderwerp geldt dat minder. Je moet geïnteresseerd zijn in kerkzaken, in de Middeleeuwen en in de bouwkunst van die Middeleeuwen. Als je aan die drie voorwaarden voldoet, dan is ‘The Spire’ zeker een mooi boek voor jou. Is dat niet het geval dan is het verstandig om je te richten op de karakters van de complexe Jocelin, de hardwerkende, maar kritische Roger Mason en de mysterieuze, intrigerende Goody Pangall.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Spire’ een boek met een literair niveau C 5b en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘The Spire’ is boeiend geschreven. Het onderwerp is specialistisch, maar zeer origineel: een geestelijke die de bouw van ‘zijn’ kerktoren in de gaten houdt. Niet een alledaags onderwerp – en daarom wellicht boeiend voor een groep lezers.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Spire’ is een verhaal met weinig actie. Het gaat vooral over de bouw van een kerktoren, met alle problemen die zoiets (in de Middeleeuwen) kon opleveren. De meeste actie komt voort uit de relaties tussen de bouwvakkers en de geestelijken in en om de kathedraal.


Tijd:

‘The Spire’ speelt zich af ergens in de Middeleeuwen af. Het is de tijd waarin de (Katholieke) Kerk hoge torens bouwde: hoe hoger hoe beter. De toren in dit geval is een stenen toren met een houten torenspits. Waarschijnlijk is de bouw ergens in de late Middeleeuwen: de periode 1200-1500.


Plaats:

De setting van ‘The Spire’ is een denkbeeldig stadje in Engeland. Er worden plaatsen genoemd als Malmesbury; waarschijnlijk bevindt het stadje zich daarom ergens in het graafschap Wiltshire – maar dat wordt nergens gezegd. Wel is duidelijk dat het een markstadje is dat kan bogen op een oude kathedraal (die nu een nog hogere toren zal krijgen).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Spire’: zal het Dean Jocelin lukken om zijn hoge toren te laten bouwen?


Verteller:

De roman ‘The Spire’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal volledig vanuit het perspectief van de Dean, Jocelin.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Spire’ zijn:
• Dean Jocelin, Dean of the cathedral church of the Virgin Mary: de hoogste geestelijke van de kathedraal waar de kerktoren gebouwd wordt. Hij heeft niet alleen de leiding over de geestelijken van de kathedraal, hij overziet ook de bouw. Jocelin is een diepgelovige man die veel steun put uit zijn geloof, uit het gebed en uit de persoonlijke gesprekken die hij voert met zijn innerlijk (en met zijn beschermengel?). De nieuwe kerktoren heeft de bijnaam ‘Jocelin’s Folly’ gekregen;
• Roger Mason, master builder: de hoofdaannemer van de nieuwbouw. Hij heeft van de kerk de opdracht gekregen om de toren bij de kathedraal te bouwen, terwijl hij grote twijfels heeft over de haalbaarheid van het plan.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Spire’ zijn:
• Pangall: een gebochelde man die met zijn vrouw tegen de kathedraal aan woont en het terrein in en rondom de kathedraal veegt;
• Goody Pangall: de jonge vrouw van Pangall. Zij brengt met haar raadselachtige gedrag (en met haar rode haar) het hoofd van veel mannen op hol (zonder dat ze dat beseft, overigens);
• Father Anselm, the Sacrist: een geestelijke die minder vertrouwen in de bouw heeft dan Jocelin;
• Chaplain Father Adam (‘Father Anonymous’): een kapelaan van de kathedraal;
• Ivo: een lagere geestelijke;
• Rachel Mason: de echtgenote van Roger, ook een aannemer (die haar man en de andere bouwvakker zo goed mogelijk helpt);
• Andere bouwvakkers: Jehan (assistent van Roger Mason), the hodman (stenensjouwer), Mel (stonecutter), Ranulf (sjouwer);
• The Visitor: een hoge kerkelijke medewerker die de kerken en hun medewerkers monitort;
• Lady Alison: een hoge adellijke dame (minnares van de koning), een sponsor van de bouw van de toren. Zij is een tante van Jocelin.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Spire’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Spire’ is een verhaal over de Middeleeuwen. Terwijl het enerzijds het grote geloof van de Dean duidelijk maakt, geeft het ook de ijdelheid en het blinde vertrouwen van deze geestelijke weer.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over William Golding.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Sermo Lupi ad Anglos
The Chosen van Chaim Potok
Small Gods van Terry Pratchett


Citaat:
‘Now I’ll tell you what no one else knows. They think I’m mad perhaps; but what does that matter? They’ll know about it one day when I – but you shall hear it now, as man to man, on this very stump of a tower, up here with no one else to listen. My son. The building is a diagram of prayer; and our spire will be a diagram of the highest prayer of all. God revealed it to me in a vision, his unprofitable servant. He chose me. He chooses you, to fill the diagram with glass and iron and stone, since children of men require a thing to look at. D’you think you can escape?’ (p.120)

Vragen over het boek:

1. Wat zorgt ervoor dat de bouwer Mason zijn twijfels heeft over het bouwen van de toren?
2. Welke redenen heeft Jocelin om toch de bouw door te zetten?
3. Waarom is het bijzonder dat de vrouw van Pangall zwanger wordt?
4. Welke tekenen zijn er dat de toren van Jocelin waarschijnlijk een mislukking zal worden?




^ Terug naar boven

Comments are closed.