4/5 - (1 stemmen)

The Sweet Shop Owner

Niveau:
Genre: family matters
Thema: work

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696009381887", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000112592724","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Sweet%20Shop%20Owner%20%28ebook%29%2C%20Graham%20Swift","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

‘In the end.’ ‘In the end’? What did she mean – in the end he would see?

Dear Father,
I have the £15,000. The bank notified me last week. Thank you for sending it at last. I’m sure this is for the best and how Mother would have wanted it. You will see in the end.
I think we can call everything settled now. Don’t bother about the rest of my things. You said I should come – do you really think that’s a good idea? After all that you say I’ve put you through, I should have thought you’d be glad to be finished with me at last.
Dorothy

He sat up, in the double bed, holding the letter before him, looking at it fixedly as if it were really a code in need of breaking. It had come four days ago. He’d read it perhaps fifty times, so that he could remember the words without needing to see them.
‘- finished with me at last.’
So he had seen her perhaps for the last time. And there was not even, before that final signature, a farewell, a ‘take care’, a ‘with love, your daughter’.

© Macmillan and Co / Picador, 1997

^ Terug naar boven

Algemeen

Willy Chapman is een rustige, saaie jongeman met weinig ambitie wanneer op een dag Irene Harrison in de drukkerij komt waar hij werkt. Irene is een zeer knappe meid, de dochter van een fabrikant die meerdere succesvolle wasserettes bezit. Irene trouwt met de eenvoudige Willy, tot verwondering van haar ouders.
Wanneer ze eenmaal getrouwd zijn geeft Irene Willy een winkel: een pand waarin hij tijdschriften, kranten, sigaretten en snoepwaar kan verkopen. De plichtsgetrouwe Willy gaat aan het werk in de winkel: dag na dag, week na week, jaar na jaar.
Tevens 'schenkt' Irene haar man Willy een dochter: de slimme, mooie Dorothy.
En langzamerhand wordt de winkel van Willy een winstgevend bedrijfje. Terwijl de Tweede Wereldoorlog veel in Londen plat gooit en terwijl alles op de bon gaat, lijkt Willy vastbesloten om van zijn leven een succes te maken, daarin gesteund door zijn mooie, vermogende vrouw en door zijn lieve, plichtsgetrouwe dochter.
Maar is dit nu geluk …? Op een dag, jaren later, vraagt Willy zich af of dit het allemaal wel waard was.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Graham Swift

Jaar van uitgave:
1980

Aantal pagina's:
222

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1935-1975

Plaats van handeling:
GB, Londen

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 3 delen en 39 genummerde hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘The Sweet Shop Owner’ is een psychologische roman over een man die in één dag zijn leven overdenkt. Hij was jarenlang een keurige winkelier – een rustige man met een kalme jeugd. Hij deed nooit iets onbezonnen en hij was altijd heel gewoon, totdat hij trouwde met een rijke, knappe jonge vrouw. Het verhaal gaat vooral over de relatie van de man met zijn vrouw en dochter.
Er gebeurt weinig in het verhaal; toch is het een boeiend verhaal dat je zeker wilt uitlezen wanneer je eenmaal begonnen bent


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Sweet Shop Owner’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Het verhaal beslaat een lange periode: van ongeveer 1935 tot 1975. Het is de tijd waarin Willy werk vindt, trouwt, vader wordt en een bestaan als winkelier opbouwt. Het is de tijd van vóór, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog: een tijd van zorgen en ontberingen, maar ook een tijd van het langzaamaan weer opbouwen van de samenleving en van veranderende normen en waarden.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Sweet Shop Owner’ zijn nergens erg moeilijk. De taal is verzorgd en sober; Graham Swift gebruikt nergens vloek- of scheldwoorden en hij heeft weinig woorden nodig om zijn verhaal duidelijk te maken.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn redelijk veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Sweet Shop Owner’ heel duidelijk en zonder opsmuk geschreven.
Het verhaal is zeer boeiend. Het lijkt allemaal zo eenvoudig: een weduwnaar, een winkelier, overdenkt het leven: met zijn vrouw, met zijn dochter, met zijn winkel. Maar gaandeweg wordt het verhaal intrigerender: dit komt omdat er allerlei nieuwe facetten in het verhaal worden gebracht die tot dan onbekende scenes en gedragingen verklaren.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Sweet Shop Owner’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Sweet Shop Owner’ is heel mooi geschreven, sober en regelmatig ontroerend. Vooral het vertelperspectief is interessant: van een auctoriale verteller naar een ik-verteller en weer terug.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Sweet Shop Owner’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie wordt vaak in de vorm van flashbacks weergegeven.


Tijd:

‘The Sweet Shop Owner’ speelt zich af in de jaren 1935-1975. Het verhaal zelf beslaat maar één dag, maar er zijn veel flashbacks naar het verleden van Willy waarin hij nadenkt over wat er allemaal in zijn leven gebeurd is.


Plaats:

De setting van ‘The Sweet Shop Owner’ is de Britse hoofdstad Londen. Enkele scenes spelen op het platteland (tijdens de Tweede Wereldoorlog, in zomervakanties).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Sweet Shop Owner’: hoe is het leven van de winkelier verlopen en welke beslissing neemt hij naar aanleiding van dit leven?


Verteller:

De roman ‘The Sweet Shop Owner’ heeft een auctoriale verteller. Soms lijkt het echter alsof Willy Chapman het verhaal vertelt (als ik-verteller): in die scenes spreekt hij met name zijn – niet aanwezige – dochter toe.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Sweet Shop Owner’ zijn:
• Willy Chapman (Newsagent, Confectioner): een winkelier, eigenaar van een tijdschriftenwinkel die behalve kranten en tijdschriften ook tabakswaren, snoep en speelgoed verkoopt. In werkelijkheid is Willy geen eigenaar: de zaak is door zijn vrouw gekocht (met het geld van haar ouders). Als het verhaal begint woont hij alleen: zijn vrouw is kortgeleden gestorven en zijn dochter wil niets meer met hem te maken hebben;
• Irene Chapman (néé Harrison): de vrouw van Willy. Zij heeft astma en ze heeft op latere leeftijd een hartkwaal. Irene komt uit een zeer rijke fabrikantenfamilie. Om die benauwende familie te ontvluchten, trouwt ze met de gewone, saaie en niet erg rijke Willy;
• Dorothy (Dorry) Chapman: de dochter van Irene en Willy. Ze werd geboren in 1949 (het verhaal speelt in 1974);
• Mrs Janet Cooper: de winkelbediende, een vrouw die al jaren voor Willy werkt. Ze had graag gezien dat Willy met haar trouwde na de dood van zijn vrouw, maar Willy voelt zich niet tot de oudere, niet al te aardige vrouw aangetrokken. Mrs Cooper is een gescheiden vrouw die haar twee kinderen alleen opvoedt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Sweet Shop Owner’ zijn:
• Paul en Jack Harrison: de broers van Irene, succesvolle jonge mannen die het bedrijf van hun vader zeker zullen overnemen. De Tweede Wereldoorlog gooit echter roet in het eten;
• Mr Harrison: een fabrikant, eigenaar van veel wasserijen in Londen. Hij is een hardwerkende man die alleen maar oog voor succes en geld lijkt te hebben;
• Mrs Harrison: de echtgenote van Harrison, de moeder van Paul, Jack en Irene, een vrouw die zich goed bewust is van standsverschillen;
• Aunt Madeleine: de tante van Irene bij wie de familie tijdens de oorlog langere tijd verblijft;
• Doctor Field: de huisarts van de familie Chapman;
• Doctor Cunningham: de chirurg die Irene behandelt;
• Andy, Dave, Phil, Stephen, Bob: krantenjongens die voor Willy Chapman werken;
• Smithy, Keith, Sullivan, Simpson, Frank Hancock, Joyce, Jones: winkeliers en zakenlieden die in de straat van Willy hun winkel/bedrijf hebben;
• Private Rees: een collega van Willy tijdens de Tweede Wereldoorlog, een man die de uniformen uitdeelt;
• Sandra Pearce: de 17-jarige winkelbediende de winkel van Willy. Sandra is een beetje een flirt, en iemand die graag de kantjes er afloopt;
• Helen: de verloofde – en later de echtgenote – van de makelaar Frank Hancock;
• Scholieren en docenten uit de tijd dat Willy nog op school zat: Mr Hill (games master), Thompson, Cox, Peters, Price, Skinner, Holloway;
• Mr Bryant en Miss Susan Fox: de winkelbedienden van Willy in Pond Street.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Sweet Shop Owner’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Sweet Shop Owner’ is de eerste roman van Graham Swift.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Graham Swift.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Keep the Aspidistra Flying van George Orwell
The Assistant van Bernard Malamud
On Chesil Beach van Ian McEwan


Citaat:
Up the road they came from the station, with their briefcases and raincoats and work-weary expressions; the same faces stopping by in the evening as stopped by in the morning. ‘Evening, Mr Chapman’, ‘Okay, Mr Chapman?’ ‘My usual, Mr Chapman.’
And he didn’t alter for any of them his shopkeeper’s image, his ‘much obliged’ and ‘thanking you’. It was they who bought and he who sold. That was the arrangement. Let them think of him as some cut-out figure, popping up like the sums on the till, behind the counter: Mr Chapman, the sweet shop man. (p.132)

Vragen over het boek:

1. Waarom heeft Dorry zo’n hekel aan haar vader en aan haar moeder?
2. Leg uit waarom de band tussen Irene Harrison en haar ouders en broers is zoals hij wordt weergegeven.
3. Waarom spreekt de hoofdpersoon, Willy Chapman, zijn dochter in het verhaal aan met ‘you’ – terwijl het verhaal voor het merendeel niet in de ik-vorm geschreven is?
4. Wat is volgens jou het meest tragische aan Willy Chapman? Leg uit waarom je dat vindt.




^ Terug naar boven

Comments are closed.