Het begin!
At the corner Tom leaned forward and trotted across Fifth Avenue. There was Raoul's. Should he take a chance and go in for another drink? Tempt fate and all that? Or should he beat it over to Park Avenue and try losing him in a few dark doorways? He went into Raoul's.
Automatically, as he strolled to an empty space at the bar, he looked around to see if there was anyone he knew. There was the big man with red hair, whose name he always forgot, sitting at a table with a blonde girl. The red-haired man waved a hand, and Tom's hand went up limply in response. He slid one leg over a stool and faced the door challengingly, yet with a flagrant casualness.
'Gin and tonic, please,' he said to the barman.
Was this the kind of man they would send after him? Was he, wasn't he, was he? He didn't look like a policeman or a detective at all. He looked like a businessman, somebody's father, well-dressed, well-fed, greying at the temples, an air of uncertainty about him. Was that the kind they sent on a job like this, maybe to start chatting with you in a bar, and then bang! – the hand on the shoulder, the other hand displaying a policeman's badge. Tom Ripley, you're under arrest. Tom watched the door.
Here he came. The man looked around, saw him and immediately looked away. He removed his straw hat, and took a place around the curve of the bar.
© Penguin Random House Company / Vintage, 1999
^ Terug naar boven
Algemeen
Maar daar is het leven niet gemakkelijk voor iemand zonder geld, opleiding of connecties. Toneelspelen lukt niet, een baantje op een kantoor wordt ook niks. Gelukkig is Mr. Ripley behoorlijk ‘talented’: hij kan via allerlei slinkse manieren aan geld komen. Zo geeft hij zich uit voor iemand van de belasting en op die manier kan hij mensen aansporen om hem – als speciale belastingambtenaar – 'achterstallige' aanslagen te laten betalen. Maar een vetpot is het niet – en Tom woont nu eens bij deze vage vriend, en dan weer bij die bekende.
Maar dat alles verandert van de ene dag op de andere. Een rijke reder, Mr. Greenleaf, vraagt hem eens te informeren hoe het met zijn zoon Dickie gaat. Tom kent die Dickie vaag en hij is verbaasd dat zijn hulp wordt ingeroepen. Maar Mr. Greenleaf is doodernstig: hij wil dat Ripley naar Italië reist – all expenses paid …
In een dorpje onder Napels ontmoet Tom de rijke, verwende Dickie. Die leeft als bohemien en als amateurschilder een luizenleventje. Zoiets lijkt Tom ook wel wat.
Zou hij samen met die Dickie een tijdje in behoorlijke weelde in Italië kunnen wonen? Ze lijken immers heel veel op elkaar, zowel innerlijk als uiterlijk. En misschien zijn er nog andere, en meer lucratieve manieren om zo’n leventje te leiden …
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
C1Schrijver:
Patricia HighsmithJaar van uitgave:
1955Aantal pagina's:
258Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-1960Plaats van handeling:
Europa, meerdere plaatsenBijzonderheden:
Een roman in 30 genummerde hoofdstukken.In het Nederlands heet het boek ‘Ripley, een man van talent’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
De roman ‘The Talented Mr. Ripley’ is een heel bijzonder boek in het genre van de thriller of van de misdaadroman. Heel lang lijkt er niets te gebeuren – maar toch voel je onderhuids dat er iets niet klopt aan de hoofdpersoon. Is hij lui, gevoelloos, een latente homoseksueel, een jaloerse man? Lang blijf je in het ongewisse. Totdat Ms Highsmith deze Tom Ripley meer laat blootgeven van zichzelf. En dat is niet allemaal even fraai. Vreemd genoeg blijft het een tamelijk innemende persoonlijkheid …
WAT MOET JE WETEN?
Voor het waarderen van ‘The Talented Mr. Ripley’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Wel is het handig wanneer je beseft dat in de eerste helft van de twintigste eeuw veel Amerikanen goedkoop konden leven in de Oude Wereld, terend op dure dollars en gebruikmakend van zwakke Europese munten.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De woorden en de zinnen in ‘The Talented Mr. Ripley’ zijn nergens echt moeilijk. Het verhaal is qua taal heel toegankelijk. De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit erg lang en er zijn veel dialogen.
Ms Highsmith blijft altijd vrij keurig in haar beschrijvingen – ook wanneer het om moord gaat …
DE TAAL EN HET VERHAAL
De taal van ‘The Talented Mr. Ripley’ is heel begrijpelijk.
Dat is het verhaal ook. Maar het is wel een verhaal dat heel traag op gang komt. Heel lang heb je als lezer de indruk dat je een soort coming-of-age roman leest, een verhaal over een jongeman die probeert een volwassen en wijze man te worden in de Oude Wereld. Maar niets is minder waar: dit is gewoon een verhaal over een nogal verknipte geest …
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Talented Mr. Ripley’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau C1.
Schrijfstijl:
De roman ‘The Talented Mr. Ripley’ is een typisch Patricia Highsmith-verhaal: een nogal eigenaardige hoofdpersoon die pas na veel tijd zijn ware karakter laat zien. Ms Highsmith weet haar lezers te boeien, eerst met voortkabbelende, bijna statische taferelen en dan met zeer onverwachte gebeurtenissen.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
De roman ‘The Talented Mr. Ripley’ is een verhaal met een beperkte hoeveelheid actie. Dat is heel verraderlijk: je wordt als lezer in slaap gesust door de auteur waarna ze je met een keiharde klap – toegebracht aan een slachtoffer – zeer bruut wakker schudt. En dan begrijp je: dit is een echt misdaadverhaal.
Tijd:
‘The Talented Mr. Ripley’ speelt zich af in de jaren 1950-1960 van de vorige eeuw. De wereld was minder ontwikkeld qua techniek: reizigers gingen nog regelmatig per schip van de Verenigde Staten naar Europa, de telefoon was niet een dagelijks gebruiksartikel (maar de brief wel) en geld werd geïncasseerd via cheques die werden doorgestuurd per telegraaf.
Het verhaal duurt een aantal maanden en het wordt chronologisch verteld.
Plaats:
De setting van ‘The Talented Mr. Ripley’ is meerdere plaatsen in Europa. We volgen als lezer Tom Ripley van New York City naar Europa: naar een dorpje bij Napels, naar Napels, Rome, San Remo, Palermo en Venetië, maar ook naar Parijs en Athene en andere toentertijd min of meer mondaine plaatsen.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Talented Mr. Ripley’: wat moet Ripley doen om een succes van zijn leven te maken en hoe zullen zijn misdaden verborgen kunnen blijven?
Verteller:
De roman ‘The Talented Mr. Ripley’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van Tom Ripley, de keurige crimineel.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakters in ‘The Talented Mr. Ripley’ zijn:
• Tom Ripley: een 25–jarige Amerikaan die sinds een paar jaar in New York woont. Hij groeide op bij zijn vrij liefdeloze tante, Aunt Dottie, na de verdrinkingsdood van zijn ouders in Boston. Echt werk heeft hij niet; zijn inkomsten krijgt hij uit oplichterspraktijken en malversaties. Hij is een rustige jongeman, maar zo nu en dan heeft hij vrij gewelddadige gedachten;
• Dickie Greenleaf: een 25–jarige Amerikaan die in een dorpje bij Napels, Mongibello, woont. Hij is de zoon van een steenrijke scheepsmagnaat, maar hij wil eigenlijk alleen maar wat lanterfanten en schilderen. Zijn vader stuurt hem maandelijks een check voor 500 dollar;
• Marge Sherwood: een Amerikaanse vriendin van Dickie die ook in het Italiaanse dorpje woont. De twee zijn heel goede vrienden (hoewel Marge wel meer zou willen). Marge schrijft al tijden aan een roman.
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘The Talented Mr. Ripley’ zijn:
• Bekenden en vage vrienden van Tom (en soms van Dickie) in New York City: Buddy Lankenau, Bob Delancey, Ed Martin, Bert Visser, Cleo Dobelle, Ed Martin, Paul Hubbard;
• Herbert Richard Greenleaf: de vader van Dickie. Hij is de directeur en mede-eigenaar van Burke-Greenleaf Watercraft Inc., een succesvolle rederij en botenbouwer;
• Emily Greenleaf: de moeder van Dickie. Zij lijdt aan leukemie;
• Freddie Miles: een goede vriend van Dickie. Hij is een grote, luidruchtige Amerikaan die al jaren in Europa woont;
• Fausto: een 23-jarige Italiaan die Tom Italiaanse les geeft;
• Europese kennissen/vrienden van Dickie of van Tom: Van Houston, the Contess Roberta (Titi) della Latta-Cacciaguerra, Peter Smith-Kingsley, Lorenzo Francetti, Rudy Maloof;
• Tenente Roverini: een inspecteur van politie in Rome;
• Mr. Alvin McCarron: een privédetective, ingehuurd door Herbert Greenleaf.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
De misdaadroman ‘The Talented Mr. Ripley’ is in 1999 verfilmd, met in de hoofdrollen Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett en Philip Seymour Hoffman.
Overig:
‘The Talented Mr. Ripley’ is de eerste roman over Tom Ripley. Er zouden nog vier romans over Tom Ripley volgen: ‘Ripley Under Ground’, ‘Ripley’s Game’, ‘The Boy Who Followed Ripley’ en ‘Ripley Under Water’.
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Patricia Highsmith.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Our Man in Havana van Graham Greene
• A Kiss Before Dying van Ira Levin
• No Second Chance van Harlan Coben
Citaat:
Dickie said absolutely nothing on the train. Under a pretence of being sleepy, he folded his arms and closed his eyes. Tom sat opposite him, staring at his bony, arrogant, handsome face, at his hands with the green ring and the gold signet ring. It crossed Tom’s mind to steal the green ring when he left. It would be easy: Dickie took it off when he swam. Sometimes he took it off even when he showered at the house. He would do it the very last day, Tom thought. Tom stared at Dickie’s closed eyelids. A crazy emotion of hate, of affection, of impatience and frustration was swelling in him, hampering his breathing. He wanted to kill Dickie. (p.87)Vragen over het boek:
1. Leg uit wat de opvoeding van Tom voor effect op zijn karakter kan hebben gehad.
2. Wat vind je van het vertrouwen dat de Greenleafs hebben in Tom?
3. Waarom is Freddie een belangrijk karakter voor deze roman?
4. Bemerk je ooit enige wroeging van Tom met betrekking tot zijn daden? Waaruit blijkt dat?
^ Terug naar boven
Comments are closed.