The TV Kid

Niveau:
Genre: adventure
Thema: addiction

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Lennie was in front of the motel washing off the walk with a hose. He directed the spray on a chewing-gum paper and some grass and twigs. He watched as the trash went down the drain.
A truck passed on the highway, building up speed for the hill ahead. Lennie glanced up. He watched until the truck was out of sight.
‘Aren't you through yet?’ Lennie's mother called. ‘You've got to do your homework, remember?’
He turned off the hose. ‘I'm through.’
He started toward the office. At that moment his mom turned on the neon sign, and it flashed red above his head. THE FAIRY LAND MOTEL – VACANCY.
Lennie paused at the concrete wishing well. There was a concrete elf on one side and, facing him, Humpty Dumpty. With one hand on Humpty Dumpty's head, Lennie leaned forward and looked down into the wishing well. On the blue painted bottom lay seven pennies, one nickel, and a crumpled Mound wrapper.
Lennie walked on to the office. As he went inside he paused in front of the TV.
A game show was on, and there were five new cars lined up on a revolving stage. The winning contestant could pick one of the cars and if it started, he could keep it. Only one of the cars was wired to start.

© Random Century Children’s Books / Red Fox, 1976^ Terug naar boven

Algemeen

Lennie kijkt vaak TV. Eigenlijk kijkt Lennie altijd TV, zodra het maar mogelijk is. Hij kijkt liever TV dan huiswerk maken, klusjes doen voor zijn moeder, opruimen. Zelfs wanneer hij voor de zoveelste keer een onvoldoende op een proefwerk haalt voor biologie, blijft hij nog TV kijken.
Het zou het mooiste zijn wanneer iemand hem vroeg om op de TV te komen. Als ster, als deelnemer aan een quiz, als politieagent, als coureur, als held. Het doet er niet toe als wat, als hij maar op TV mocht zijn.
Lennie woont alleen met zijn moeder. Zijn moeder heeft een hotel geërfd van haar vader en dat runt ze nu. Het is geen vetpot, maar het gaat. Vooral wanneer Lennie een beetje meehelpt, kan er veel werk worden gedaan. En dan hoeven ze niet meer elke paar maanden te verhuizen, van staat naar staat, van stad naar stad, of van trailer park naar trailer park.
Langzamerhand went Lennie een beetje aan zijn omgeving. Hij verkent de buurt. Hij heeft een oude boot gevonden waarmee hij naar een bungalowpark roeit. Daar zijn huizen die maandenlang leegstaan en daar kun je mooi rondkijken.
Maar als Lennie dat op een dag doet, komt de politie langs. En Lennie raakt even later in grote problemen. Problemen zoals je die zelden op TV ziet …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Betsy Byars

Jaar van uitgave:
1976

Aantal pagina's:
100

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
USA, de staat Tennessee of Kentucky, het platteland

Bijzonderheden:
Een jongerenboek in 21 korte hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van TV kijken en TV-programma’s houdt, dan moet je ‘The TV Kid’ eens lezen. Dat gaat over een jongere net als jij. Hij kijkt alles wat hij kijken kan, van de domste spelletjesprogramma’s tot aan de kinderachtigste tekenfilms. En toch zal hij die verslaving op zekere dag kwijtraken …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The TV Kid’ heb je niet zo veel extra kennis nodig. Wel is het zo, dat Lennie kijkt naar programma’s die al jaren niet meer op TV te zien zijn: series over een cowboyfamilie (Bonanza), een humoristische serie over een doldwaze dame (The Lucy Show), dat soort oude programma’s. Maar de meeste tekenfilms zul je nog wel kennen (van Tweetie Bird en Sylvester en Tom en Jerry en zo).

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The TV Kid’ zijn niet echt moeilijk te noemen. De hoofdstukken zijn lekker kort, en er zijn heel veel alinea’s en dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘The TV Kid’ is vrij gemakkelijk wat taal betreft. Het handigste zijn de korte hoofdstukken (gemiddeld 1 hoofdstuk per 4 pagina’s). De woorden zijn ook niet echt verouderd; sindsdien lijkt er weinig veranderd voor jongeren, zowel in de USA als bij ons (wel waren er nog geen mobiele telefoons uiteraard).
Het verhaal is behoorlijk spannend. Telkens verwacht je dat er iets gaat gebeuren; maar wanneer dat zo is, zal het je toch verrassen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The TV Kid’ een boek met een literair niveau B 2c en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘The TV Kid’ is behoorlijk spannend geschreven. Geweld en harde actie kom je niet tegen, maar Ms Byars slaagt er wel in om je aandacht tot aan het eind van het verhaal vast te houden.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The TV Kid’ is een verhaal met redelijk veel actie. Boeven en schurken kom je niet tegen, maar je verwacht telkens wel dat er iets gaat gebeuren. En wat er uiteindelijk gaat gebeuren, is volkomen onverwacht …


Tijd:

De roman ‘The TV Kid’ speelt zich af in ergens in de jaren 1970 – 1980. Het is een tijd zonder internet of mobiele telefoon. Maar er waren wel eenoudergezinnen; en er was ook televisie – heel veel televisie.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het duurt in totaal ongeveer een week.


Plaats:

De plaats waar ‘The TV Kid’ zich afspeelt, is het platteland van de Verenigde Staten. Een stad of staat wordt niet precies genoemd (Lennie woonde een tijdlang in Nashville, Tennessee). Het is waarschijnlijk dat Lennie en zijn moeder nu ergens bij een dorpje in de staat Tennessee of in Kentucky wonen.


Verhaallijn:

Er zijn twee belangrijke verhaallijnen in ‘The TV Kid’: zal Lennie leren iets minder TV te kijken en zal hij overleven na zijn avontuur?


Verteller:

De jeugdroman ‘The TV Kid’ heeft een alwetende verteller. Zij vertelt het verhaal vanuit het gezichtspunt van Lennie.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The TV Kid’ zijn:
• Lennie: een Amerikaanse jongen die verslaafd is aan TV kijken;
• De moeder van Lennie. Zij heeft een motel waar ze met moeite de kost voor haarzelf en voor haar zoon kan verdienen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren inThe TV Kid zijn:
• Miss Markham: de lerares van Lennie;
• Klasgenoten van Lennie;
• Officer Olson: een politieman;
• Bert: zijn assistent;
• Doctoren en verpleegsters in het ziekenhuis.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The TV Kid’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘The TV Kid’ is een spannend verhaal over een jongen die vrij eenzaam is. Hij zit wel op school, maar echte vrienden heeft hij niet. Dat komt vooral door het feit dat hij op zo veel verschillende plaatsen gewoond heeft.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Betsy Byars.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Missing van James Duffy
• Underdog van Marilyn Sachs
• Matilda van Roald Dahl


Citaat:
- ‘The Rookies’: The cops are called to investigate a breaking and entering at a lake house. Making his TV debut is Lennie in the role of criminal.
- ‘Medical Centre’: A young boy faces permanent injury when he is tear-gassed by the police in an attempt to get him out from under a lake house. Making his TV debut is Lennie in the role of the tear-gassed boy. (p.46)

Vragen over het boek:

1. Waaraan kun je merken dat The TV Kid al een ouder boek is? En in welke opzichten is het boek ook heel modern?
2. Wat kun je zeggen over de familieleden van Lennie?
3. Wat is de rol van de twee agenten die Lennie vinden?
4. Op welke manier heeft het avontuur Lennie veranderd? Denk je dat dit voorgoed is? Waarom denk je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.