4/5 - (1 stemmen)

The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry

Niveau:
Genre: travel
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697275007538", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004011797558","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Unlikely%20Pilgrimage%20Of%20Harold%20Fry%20%28ebook%29%2C...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

The letter that would change everything arrived on a Tuesday. It was an ordinary morning in mid-April that smelled of clean washing and grass cuttings. Harold Fry sat at the breakfast table, freshly shaved, in a clean shirt and tie, with a slice of toast that he wasn’t eating. He gazed beyond the kitchen window at the clipped lawn, which was spiked in the middle by Maureen’s telescopic washing line, and trapped on all three sides by the neighbours’ stockade fencing.
‘Harold!’ called Maureen above the vacuum cleaner. ‘Post!’
He thought he might like to go out, but the only thing to do was mow the lawn and he had done that yesterday. The vacuum tumbled into silence, and his wife appeared, looking cross, with a letter. She sat opposite Harold.
Maureen was a slight woman with a cap of silver hair and a brisk walk. When they first met, nothing had pleased him more than to make her laugh. To watch her neat frame collapse into unruly happiness. ‘It’s for you,’ she said. He didn’t know what she meant until she slid an envelope across the table, and stopped it just short of Harold’s elbow. They both looked at the letter as if they had never seen one before. It was pink. ‘The postmark says Berwick-upon-Tweed.’
He didn’t know anyone in Berwick. He didn’t know many people anywhere. ‘Maybe it’s a mistake.’

© Penguin Random House Company / Transworld, 2012.

^ Terug naar boven

Algemeen

Harold Fry is vijfenzestig jaar oud, getrouwd met Maureen, vader van een zoon en gepensioneerd. En ... diep ongelukkig. Hij werkte zijn hele leven op het kantoor van een brouwerij in een stadje in het graafschap Devon, hij trouwde op zijn achttiende en hij ging wonen in het huisje waar hij nu nog altijd woont. Het huwelijk met Maureen stelt niet veel meer voor en met zijn zoon David heeft Harold al jaren geen contact meer.
Dan krijgt hij op een dag een brief. Zijn vroegere collega, één van de weinige vrouwen op kantoor in die tijd, Queenie Hennessy, schrijft hem dat ze ernstig ziek is: ze heeft kanker en ze ligt in een hospice. Harold beseft ineens dat zij misschien wel de enige vriend (of vriendin) was die hij ooit heeft gehad. Hij schrijft haar een kort briefje.
Maar wanneer hij dat briefje op de post wil doen, realiseert hij zich dat zoiets toch wel heel kil is: een briefje met ‘Sterkte’ erop sturen aan iemand die je ooit als collega goed hebt gekend en die je nu nog altijd ziet als één van de beste vrienden van vroeger. Dus besluit Harold haar in het hospice te bezoeken. Hij post eerst de brief. En loopt dan verder – de straat uit, de wijk uit, het stadje uit.
Zonder iets tegen zijn vrouw te zeggen. Zonder bagage voor een lange wandeltocht, zonder mobiele telefoon, zonder goede wandelschoenen. En die zal hij toch nodig hebben. Want Harold woont in zuidwest Engeland in het graafschap Devon – en Queenie ligt in een hospice in noordoost Engeland, in Berwick, aan de grens met Schotland. Hij zal 627 mijl moeten lopen – oftewel 87 dagen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Joyce Rachel

Jaar van uitgave:
2012

Aantal pagina's:
357

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
UK, meerdere plaatsen

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 32 getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De road novel ‘The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry’ is een verhaal over een wandeling van een gepensioneerde man. De onderhuidse spanning komt voort uit het gekke idee van deze man: hij begint ongetraind aan een wandeling van meer dan 600 mijl. Maar er blijft ook een aantal vragen over die onbeantwoordbaar lijken te zijn: wie is deze man en wat is de band met zijn echtgenote, zijn zoon en zijn oud-collega? En, vooral, waarom maakt hij zo’n vreemde reis?


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Het verhaal gaat over een wandeling dwars door Engeland: van het zuidwesten naar het noordoosten. Maar op zich zou dat niet zo spannend zijn. Die spanning is er echter wel: wie ontmoet de hoofdpersoon onderweg en waarom maakt hij deze wandeling? Langzamerhand, aan de hand van talloze flashbacks, komen we veel over de hoofdpersoon te weten.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry’ zijn zeker niet moeilijk. Het verhaal wordt zonder veel opsmuk verteld in mooie, maar gewone taal. Dat maakt het lezen tot een aangename bezigheid. Misschien soms iets te aangenaam: soms kabbelt het verhaal een beetje.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn weinig dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry’ heel toegankelijk.
Het verhaal is dat ook, maar je moet wel bereid zijn de gedachten van een oudere man te willen volgen. Niet elke jongere lezer zal dat even interessant vinden. Wel is er een zekere mate van suspense: hoe komt het dat de band tussen Harold en zijn vrouw zo slecht is?
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.

 


Schrijfstijl:

‘The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry’ is heel mooi geschreven: sober en toch heel boeiend. Het is duidelijk dat de auteur met veel mededogen naar haar hoofdpersonen – en waarschijnlijk dus ook naar al die andere ‘gewone’ mensen – kijkt.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry’ is een verhaal met een beperkte hoeveelheid actie. De actie die beschreven wordt bestaat vooral uit de wandeltocht die Harold Fry maakt.


Tijd:

‘The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry’ speelt zich af in de jaren 2010-2020. De reis van Harold duurt een drietal maanden, maar er zijn veel flashbacks die eigenlijk het gehele leven van Harold (dus 65 jaar) beschrijven.

 


Plaats:

De setting van ‘The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry’ is Groot-Brittannië (om precies te zijn: Engeland) van zuidwest naar noordoost. Harold wandelt door de vele graafschappen met hun wisselende natuur en landschappen (zoals Devon, Somerset, Gloucestershire, Warwickshire, Leicestershire en Derbyshire).

 


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry’: zal het Harold gelukken om zijn reis te voltooien en zo ja – wat bereikt hij daarmee?

 


Verteller:

De roman ‘The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry’ heeft een auctoriale verteller.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry’ zijn:
• Harold Fry: een 65-jarige gepensioneerde man. Hij werkte zijn hele leven als boekhouder bij een brouwerij. Harold had altijd weinig wensen en hij is altijd een bescheiden man gebleven: timide tegenover zijn vrouw en zoon, bescheiden (en verlegen) ten opzichte van zijn buren en collega’s. Vrienden heeft hij nooit gehad – en ook de relatie tussen Harold en zijn vrouw is zonder meer koel te noemen. Het lijkt er echter op dat Harold (en zijn vrouw) een groot geheim met zich meedragen;
• Maureen Fry: de 63-jarige echtgenote van Harold. Maureen lijkt een vrij gevoelloze vrouw die niet te veel drukte in haar leven wil. Haar huis is brandschoon, aan contacten met andere mensen heeft ze geen behoefte (met uitzondering van haar zoon David).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry’ zijn:
Mensen uit het verleden van Harold:
• Queenie Hennessy: de ongeveer 60-jarige oud-collega van Harold op de brouwerij, een hardwerkende, maar onopvallende vrouw. Harold en zij hebben jaren samengewerkt op kantoor, maar ze hadden niet echt een nauw contact. Jaren later – wanneer Harold leest dat Queenie ernstig ziek is – beseft Harold dat hij Queenie toch wel mist (hoewel hij dat nooit heeft laten merken toen ze op een dag plotseling afscheid van de brouwerij nam);
• David Fry: de zoon van Harold en Maureen. Als kind was hij eenzaam en hij voelde zich vaak bespot en onbegrepen terwijl zijn vader het volgens hem nooit voor hem opnam. Zodra hij de kans kreeg (hij ging studeren in Cambridge) verliet hij het ouderlijk huis. Dagelijks spreekt zijn moeder – die hem erg mist – met hem;
• Mr Napier: de baas van Harold op de brouwerij, een frivole, autoritaire man;
• Harolds vader: een alcoholist die nadat zijn vrouw is weggegaan veel vriendinnen heeft. Toen Harold zestien jaar oud werd, stuurde zijn vader hem het huis uit;
• Joan Fry: de moeder van Harold, een vrouw die haar man en zoon verliet omdat ze geen moeder of echtgenote wil zijn;
• Vriendinnen van Harolds vader: Aunt Muriel, Aunt Vera, Aunt Sheila.
Mensen die Harold op zijn reis ontmoet:
• Rex: de buurman van de familie Fry, een 74-jarige, eenzame man die nu hij weduwnaar is geworden altijd om een praatje verlegen zit. Harold ontmoet hem als eerste op zijn reis wanneer hij naar de brievenbus loopt;
• ‘Girl in the garage’: een meisje dat Harold een hamburger verkoopt en hem adviseert over positief denken;
• A social worker: een man die zich verbaast over Harolds durf door onbekend gebied te reizen;
• Martina: een schoonmaakster die alleen woont; zij komt uit Slowakije waar ze arts was;
• An actor: een acteur die genoeg heeft van alle drukte om hem heen;
• A physician: een Amerikaan die met zijn vrouw door de UK reist;
• Mick: een vriendelijke journalist;
• Wilf: een eenzame jongen met de nodige problemen die zich aan Harold vastklampt;
• Dog: een zwerfhond die Harold een tijdje vergezelt;
• Kate: een eenzame vrouw met huwelijksproblemen;
• Rich Lion: een man die zijn twee zoons erg mist;
• ‘Gorilla man’: een man in een apenpak;
• Sister Philomena en Sister Lucy: verpleegsters in St Bernadine’s Hospice.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry’ is de eerste roman van Rachel Joyce, een verhaal waarmee de auteur wereldberoemd werd.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Joyce Rachel .

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Life & Times of Michael K van J.M. Coetzee
The Songlines van Bruce Chatwin
Heroes of the Frontier van Dave Eggers


Citaat:
‘THE UNLIKELY PILGRIMAGE OF HAROLD FRY’ read the caption. The article described how a retired man from Kingsbridge (also home to Miss South Devon), in walking to Berwick without money, phone or maps, was proving himself a hero for the twenty-first century. It ended with a smaller photograph captioned ‘THE FEET THAT WOULD WALK FIVE HUNDRED MILES’, and showed a pair of yachting shoes similar to Harold’s. Apparently they were enjoying record sales. (p.237)

Vragen over het boek:

1. Waarom besluit Harold persoonlijk naar Queenie toe te gaan?
2. Welke gevoelens koestert Harold voor Queenie?
3. Wat leert Maureen van de reis van Harold?
4. Welke indruk krijg je van de mensen die Harold begeleiden en/of volgen?




^ Terug naar boven

Comments are closed.