1.5/5 - (2 stemmen)

The Virgin and the Gipsy

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

When the vicar’s wife went off with a young and penniless man the scandal knew no bounds. Her two little girls were only seven and nine years old respectively. And the vicar was such a good husband. True, his hair was grey. But his moustache was dark, he was handsome, and still full of furtive passion for his unrestrained and beautiful wife.
Why did she go? Why did she burst away with such an éclat of revulsion, like a touch of madness?
Nobody gave any answer. Only the pious said she was a bad woman. While some of the good women kept silent. They knew.
The two little girls never knew. Wounded, they decided that it was because their mother found them negligible.
The ill wind that blows nobody any good swept away the vicarage family on its blast. Then lo and behold! the vicar, who was somewhat distinguished as an essayist and a controversialist, and whose case had aroused sympathy among the bookish men, received the living of Papplewick. The Lord had tempered the wind of misfortune with a rectorate in the north country.
The rectory was a rather ugly stone house down by the river Papple, before you come into the village. Further on, beyond where the road crosses the stream, were the big old stone cotton-mills, once driven by water. The road curved uphill, into the bleak stone streets of the village.
The vicarage family received decided modification, upon its transference into the rectory. The vicar, now the rector, fetched up his old mother and his sister, and a brother from the city. The two little girls had a very different milieu from the old home.

© Penguin Random House Company, 1950^ Terug naar boven

Algemeen

De vrouw van de dominee is er vandoor gegaan met een andere man, haar man en twee dochtertjes achterlatend. De dominee krijgt een bettrekking elders in het noorden van Engeland en hij nodigt zijn oude moeder, en zijn ongetrouwde zuster en broer uit bij hen te komen wonen.
Maar als de beide zussen Lucille en Yvette terugkomen van een studiejaar in Lausanne, respectievelijk op hun twintigste en negentiende jaar, ontdekken ze hoe bekrompen dat milieu is waar ze nu weer naar terugkeren. Met name Yvette kan het niet verkroppen dat ze eerst nog jaren bij die vervelende oma en tante zal moeten wonen, waarna ze automatisch zal gaan trouwen met een nette jongen uit de buurt.
Maar dan op een dag ontmoet ze met haar zuster en een aantal vrienden een zigeunerfamilie: in een woonwagen wonen een man, een vrouw en een aantal kinderen. Yvette is geïntrigeerd door die armoedige, hardwerkende, maar knappe en mysterieuze man.
Ze besluit op een dag op de fiets, alleen, naar hem toe te gaan.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
D.H. Lawrence

Jaar van uitgave:
1930

Aantal pagina's:
85

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1920–1930

Plaats van handeling:
UK, Nottinghamshire, het platteland

Bijzonderheden:
Een novelle in 10 hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De novelle ‘The Virgin and the Gipsy’ is een verhaal over gevoel en verstand: een keurige domineesdochter voelt zich beperkt in haar burgerbestaan. Ze verwacht meer van het leven en de intrigerende zigeuner zou voor haar een mogelijkheid kunnen zijn om te ontsnappen aan haar verstikkende omgeving. Als  je van dit soort verhalen houdt en je bent een geoefende lezer van – met name – oudere teksten, dan is dit zeker een mooi verhaal voor jou.
Qua thematiek zit ‘The Virgin and the Gipsy’ tussen de romans van Jane Austen, Thomas Hardy en Zora Neale Hurston in.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van de novelle ‘The Virgin and the Gipsy’ heb je enige kennis nodig van de verschillen tussen klassen in het 19e-20e-eeuwse Engeland, met name de verschillen tussen de ‘lagere’ klasse (de zigeuners) en de lagere middenklasse (de domineesfamilie).

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

The Virgin and the Gipsy’ kent de nodige moeilijke woorden. Er zijn soms lange, trage alinea’s. Maar er zijn ook de nodige dialogen die de spanning in het verhaal houden.


DE TAAL EN HET VERHAAL

The Virgin and the Gipsy’ is qua taal lastig te lezen. De woorden zijn soms ouderwets en complex, de alinea’s – met name in het begin van het verhaal – zijn soms lang en ingewikkeld. Als het verhaal eenmaal op gang is gekomen, wordt het veel leesbaarder. Vooral de karakterontwikkeling van de verschillende personen is zeer intrigerend om te lezen.
Op grond van deze eigenschappen is ‘The Virgin and the Gipsy’ een roman met een literair niveau C 5d en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

The Virgin and the Gipsy’ is zo nu en dan moeilijk te lezen. De taal is verouderd, het verhaal begint traag. Maar in de loop van het verhaal worden de karakters van de hoofdpersonen interessanter en dan wil de lezer weten hoe het verhaal zich verder ontspint.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De novelle ‘The Virgin and the Gipsy’ kent niet echt heel veel actie. Wel is er een onderhuidse spanning, die alsmaar groter wordt naarmate het verhaal verder gaat.


Tijd:

In ‘The Virgin and the Gipsy’ gaat het vervoer per (langzame) auto, maar ook met paard en wagen. Het is het begin van de twintigste eeuw, waarschijnlijk ergens tussen 1920 en 1930; de Eerste Wereldoorlog (waarin de zigeuner als soldaat dienst deed) is voorbij.


Plaats:

The Virgin and the Gipsy’ speelt zich vrijwel geheel af in het noorden van Engeland, in het graafschap Nottinghamshire, en dan met name op het platteland. Het dorpje waar de familie woont is Papplewick.


Verhaallijn:

The Virgin and the Gipsy’ kent een verhaallijn die te maken heeft met het volwassen worden van Yvette. Zij is een negentienjarig meisje dat zich moeilijk kan neerleggen bij een saai leven, zowel het leven met haar vader en diens verwanten, als met een eventueel huwelijk met een al even saaie buurjongen.


Verteller:

The Virgin and the Gipsy’ kent een auctoriale verteller. Deze geeft het duidelijkst de gedachten weer van de jongste dochter, Yvette.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Virgin and the Gipsy’ zijn:
• Yvette Saywell (19 jaar oud): de jongste dochter van de dominee;
• Lucille Saywell (bijna 21): de oudste dochter van de dominee;
• The gipsy, Joe Boswell: een intrigerende zigeuner, die met vrouw en kinderen in een woonwagen woont.


Bijfiguren:

The Virgin and the Gipsy’ kent niet veel bijfiguren. De belangrijkste zijn:
• The rector (eerst vicar): de dominee Mr Saywell: een aardige, stille man;
• The Mater, Mrs Saywell: zijn oude, negentigjarige moeder;
• Aunt Cissie Saywell: de ongetrouwde zuster van de dominee:
• Uncle Fred Saywell: de ongetrouwde broer van de dominee;
• Vrienden en vriendinnen van Lucille en Yvette: Ella, Lottie Framley, Leo Wetherell, Bob;
• She-who-was-Cynthia: de (afwezige) moeder van Lucille en Yvette.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

The Virgin and the Gipsy’ is in 1970 verfilmd.


Overig:

The Virgin and the Gipsy’ werd postuum gepubliceerd. Het is een verhaal over de strijd tussen gevoel en verstand, een thema dat Lawrence vele malen zou behandelen, bijvoorbeeld ook in zijn geruchtmakende roman ‘Lady Chatterley’s Lover’.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over D.H. Lawrence.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Emma van Jane Austen
• Cranford van Elizabeth Gaskell
• Their Eyes Were Watching God van Zora Neale Hurston

 


Citaat:
‘You want to go into my caravan now, and wash your hands?’
The childlike, sleep-waking eyes of her moment of perfect virginity looked into his, unseeing. She was only aware of the dark strange effluence of him bathing her limbs, washing her at last pure will-less. She was aware of him, as a dark, complete power. (p.84)

Vragen over het boek:

1. Waarom is ‘She-who-was-Cynthia’ een belangrijk karakter in het verhaal terwijl ze er niet eens als persoon in voorkomt?
2. Geef aan met behulp van fragmenten uit de tekst wat het verschil in karakter is tussen de zussen Lucille en Yvette.
3. ‘The Virgin and the Gipsy’ is een novelle over de strijd tussen gevoel en verstand. Welke van de twee zou de strijd moeten winnen, volgens de auteur? Maak je antwoord duidelijk met behulp van fragmenten uit de tekst.
4. ‘The Virgin and the Gipsy’ zou ook als thema ‘klassenverschillen’ kunnen hebben. Geef aan dat dit zo zou kunnen zijn aan de hand van fragmenten uit de tekst.

^ Terug naar boven

Comments are closed.