The Voice of the Night

Niveau:
Genre: horror
Thema: coming-of-age

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

‘You ever killed anything?’ Roy asked.
Colin frowned. ‘Like what?’
The two boys were on a high hill at the north end of town. The ocean lay beyond.
‘Anything,’ Roy said. ‘You ever killed anything at all?’
‘I don’t know what you mean,’ Colin said.
Far out on the sun-dappled water, a large ship moved northward toward distant San Francisco. Nearer shore stood an oil-drilling platform. On the deserted beach a flock of birds relentlessly worked the damp sand for their lunch.
‘You must’ve killed something,’ Roy said impatiently. ‘What about bugs?’
Colin shrugged. ‘Sure. Mosquitoes. Ants. Flies. So what?’
‘How d’you like it?’
‘Like what?’
‘Killing ‘em.’
Colin stared at him, finally shook his head. ‘Roy, sometimes you’re pretty weird.’
Roy grinned.
‘You like killing bugs?’ Colin asked uneasily.
‘Sometimes.’
‘Why?’
‘It’s a real popper.’

© Headline Publishing Group, 1990^ Terug naar boven

Algemeen

Sinds een paar maanden woont Colin in een rustig stadje in Californië. Zijn ouders zijn gescheiden; Colin heeft weinig contact met zijn drankzuchtige vader en zijn moeder lijkt haar leven sinds kort aardig op te pakken in het vriendelijke stadje.
In zijn vorige woonplaats (Los Angeles) had Colin nauwelijks vrienden. Hij is een slimme, maar ook wel onhandige jongen die liever boeken leest en films kijkt (horror en sciencefiction) dan dat hij aan sport doet of achter de meiden aanloopt. Colin is heel vaak alleen.
Maar in Santa Leona verandert dat. Vanaf de eerste weken in zijn nieuwe woonplaats krijgt Colin een nieuwe vriend: Roy Borden. Roy is alles wat Colin niet is: stoer, knap, populair, sportief, een durfal. Colin verbaast zich erover dat zo’n jongen met hem wil omgaan.
Toch heeft Roy ook een duistere kant. Hij heeft plezier in het kwellen van dieren. Hij gaat er prat op dat hij veel dieren heeft gedood. Later pocht hij zelfs tegen Colin dat hij mensen heeft gedood …
Langzamerhand begint Colin te twijfelen aan de sterke verhalen van Roy. Zijn ze verzonnen, of is Roy echt een sadist – of misschien zelfs wel een moordenaar …?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Dean Koontz

Jaar van uitgave:
1980

Aantal pagina's:
340

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
USA, Californië, een stadje

Bijzonderheden:
Een roman in 3 delen en in 43 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman ‘De stem van de nacht’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De thriller ‘The Voice of the Night’ is een regelrechte horrorroman. Het is een vroege roman van Dean Koontz. Het verhaal speelt in een stadje in Californië, een plaats waar je eigenlijk weinig horror verwacht. Maar die horror zit dan ook heel vaak niet in oude huizen of donkere bossen: het zit vaker in bepaalde personen …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Voice of the Night’ moet je weten dat dit een vroege roman van Dean Koontz is. Hij schreef het verhaal onder een pseudoniem (Brian Coffey): het verhaal is eenduidiger en ook platter dan zijn latere romans. Het geweld is explicieter en dat merk je ook aan het woordgebruik.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Voice of the Night’ zijn niet echt moeilijk. De alinea’s en de hoofdstukken zijn kort en er zijn heel veel dialogen.
Dean Koontz gebruikt in deze roman regelmatig schutting- en vloekwoorden (in tegenstelling tot latere romans); niet iedereen zal dat waarderen. Ook is hij vrij expliciet wanneer het over meisjes en vrouwen gaat.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Voice of the Night’ is toegankelijk – maar niet altijd even netjes.
Het verhaal is heel spannend: het is een boek dat je absoluut wilt uitlezen. Je merkt als lezer heel snel dat Colin helemaal wordt ingekapseld door de sluwe Roy die hem (bewust of onbewust) op het slechte pad wil brengen. Het is de vraag of dat bij de vriendelijke, ietwat labiele Colin zal lukken …
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Voice of the Night’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Voice of the Night’ is heel spannend geschreven. In ultrakorte hoofdstukken leidt Dean Koontz je door dit thrillerachtige verhaal. De taal is echter niet altijd even netjes.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De horrorroman ‘The Voice of the Night’ is een verhaal met heel veel actie. Vrijwel elk van de vele (43) hoofdstukken eindigt met een cliffhanger.


Tijd:

‘The Voice of the Night’ speelt zich af in de jaren 1970-1980. Het verhaal bestrijkt een periode van een aantal weken.


Plaats:

De setting van ‘The Voice of the Night’ is een denkbeeldig stadje aan de kust van Californië, ergens tussen de steden San Francisco en Los Angeles.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Voice of the Night’: zal het Colin lukken om zich te onttrekken aan de duivelse aantrekkingskracht van Roy?


Verteller:

De roman ‘The Voice of the Night’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van Colin Jacobs.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Voice of the Night’ zijn:
• Colin Jacobs: een 14-jarige jongen. Hij woont nog maar kort met zijn moeder in het stadje Santa Leona in Californië – sinds de scheiding van zijn ouders met wie hij in Los Angeles woonde. Colin vindt zichzelf niet echt interessant of stoer: hij is niet sportief, hij is niet fysiek sterk, hij draagt een bril met dikke glazen, hij ziet eruit als een nerd en hij houdt van lezen (sciencefiction en horror) en films kijken. Vrienden had hij vroeger niet echt, maar nu heeft hij een ‘echte’ vriend:
• Roy Borden: een 14-jarige stoere vent. Hij woont met zijn ouders in een mooi, maar heel steriel huis. Roy heeft echter wel een eigenaardige kant: hij gaat er prat op dat hij dieren kwelt en zelfs doodt. Zou hij dat ook met mensen doen …?


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Voice of the Night’ zijn:
• Louise ‘Weezy’: de 33-jarige moeder van Colin. Weezy werkt in een kunstgalerie en ze heeft haar zaakjes aardig op een rijtje na een tumultueuze scheiding;
• Frank Jacobs: de vader van Colin. Hij woont nog altijd in Los Angeles. Frank is stoer: hij houdt van mannensporten en hij vist en jaagt graag. Daarnaast drinkt hij vaak (te)veel;
• Heather Lipshitz: een aardige meid die Colin leert kennen;
• Jack, Rex, Pete, Mike: vriend van Frank Jacobs;
• Coach Molinoff: de trainer van het football-team waarin Roy een sterspeler is;
• Sarah Callahan: de knappe buurvrouw van de Bordens;
• Mrs. Larkin: de bibliothecaresse van Santa Leona;
• Mrs. Helen Borden: de moeder van Roy;
• Mr. Plevich: de eigenaar van een winkel die stripverhalen (comic books) verkoopt.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De thriller ‘The Voice of the Night’ is niet verfilmd.


Overig:

Dean Koontz schreef ‘The Voice of the Night’ onder het pseudoniem Brian Coffey.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dean Koontz.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
I’m the King of the Castle van Susan Hill
The Doom Stone van Paul Zindel
lost boy lost girl van Peter Straub


Citaat:
They were there. The undead. Lurking. Waiting. Concealed. Hungry. The night was a vast, dank cellar, home to that which crept and crawled and slithered. It had a horrible, scratchy old voice. If you listened closely, turning out your doubt and keeping an open mind, you could hear the dreadful voice of the night. (p.62)

Vragen over het boek:

1. Analyseer de karakters van de vader en de moeder van Colin.
2. Waarom is de sfeer in het huis van Roy zoals die is?
3. Hoe slaagt Roy erin om Colin over te halen zich anders te gedragen (of lukt dat niet)?
4. Op welke manier helpt Heather Colin?

^ Terug naar boven

Comments are closed.