3/5 - (1 stemmen)

The Whole Truth

Niveau:
Genre: thriller
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

At precisely zero hours UT, or midnight Universal Time, the image of the tortured man erupted onto the world’s most popular Web site.
The first six words he spoke would be remembered forever by everyone who heard them.
‘I am dead. I was murdered.’
He was speaking Russian on the screen but at the bottom his tragic story was retold in virtually any language one desired with the press of a key. Secret Russian Federation police had beaten ‘confessions’ of treason out of him and his family. He’d managed to escape and make this crude video.
Whoever held the camera had either been scared to death, drunk, or both, for the grainy film vibrated and shook every few seconds.
The man said if the video had been released that meant he’d been recaptured by government thugs and was already dead.
His crime? Simply wanting freedom.
‘There are tens of thousands just like me,’ he told the world. ‘Their bones lie heavy on the frozen tundra of Siberia and in the deep waters of Lake Balkhash in Kazakhstan. You will see evidence of this soon. There are others who will take up the fight now that I am gone.’
He warned that while the world had focused on the Osama bin Ladens of the world for so long, the old evil, with a destructive force a million times greater than the combined Islamic renegades, was clearly back, and deadlier than ever.
‘It is time the world knew the whole truth,’ he shouted at the camera, then broke down in tears.

© Hachete Book Group / Grant Central Publishing, 2008

^ Terug naar boven

Algemeen

Shaw knapt vuile zaakjes op voor de geheime dienst van de Verenigde Staten. Hij doet dat liever niet meer. Vooral niet nu hij de innemende en mooie Anna Fischer heeft leren kennen. Het liefst zou hij met haar willen trouwen. Maar zijn baas, Frank Wells, heeft daar geen enkele behoefte aan. Frank weet meer dan genoeg over Shaw om hem nog jaren te laten werken voor de geheime dienst.
Shaw schakelt een aantal criminelen uit die op de Amsterdamse Wallen in drugs handelen. Daarna vertrekt hij naar Dublin voor een volgende zaak.
Katie James is een mislukte journaliste. Ze werkt voor een internationale krant uit New York, maar ze mag de laatste tijd alleen maar begrafenissen van beroemde personen doen, terwijl ze vroeger internationale brandhaarden versloeg. Maar de drank heeft haar carrière nogal afgeremd. Nu is ze in Dublin om weer een onnozel stukje over een beroemde overledene te schrijven.
In Dublin is ook Anna Fischer voor een promotie van haar nieuwste boek. Zij is de geliefde van Shaw. Als wetenschapper schrijft ze veel over internationale politiek.
Ondertussen lopen de spanningen tussen Rusland en China op. Er zijn doden gevallen langs de grens en op het Internet verschijnen allerlei filmpjes over gevangengehouden burgers. Rusland en China bewapenen zich in een heel snel tempo. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zien het allemaal met lede ogen aan. Welke bedrijven leveren die wapens eigenlijk?
Ondertussen ontmoeten Shaw en Anna elkaar in Dublin. En dan ontmoet Shaw ook nog toevallig Katie. En tenslotte treffen zij beiden louche figuren die met de internationale wapenhandel te maken hebben. Shaw gaat het onderzoeken. Maar daar heeft hij Katie niet bij nodig. Toch?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
David Baldacci

Jaar van uitgave:
2008

Aantal pagina's:
344

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000 – 2010

Plaats van handeling:
Meerdere plaatsen: Amsterdam, Dublin, Londen, enzovoort

Bijzonderheden:
Een roman in 100 korte hoofdstukken. Na ‘The Whole Truth’ zou er nog een roman over Shaw en Katie James volgen.
In het Nederlands heet het boek ‘Niets dan de waarheid’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van spannende thrillers houdt, dan is ‘The Whole Truth’ zeker een boek voor jou. De hoofdpersonen zijn stoere en sterke, maar soms ook valse en geniepige mannen. Maar er zijn ook twee innemende vrouwen die in deze roman een belangrijke rol spelen: Anna en Katie. Voor elk wat wils. Bovendien is de hoofdpersoon, Shaw, een mysterieuze kerel. De lezer weet weinig over hem. Langzamerhand kom je iets meer te weten over hem, maar het blijft allemaal heel vaag. Dat maakt Shaw tot een interessant karakter.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Whole Truth’ gaat over geheime diensten en over de internationale wapenhandel. Je hoeft weinig over politiek of over wapens te weten; Baldacci legt de zaken goed uit en nooit op een moeilijke manier.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden in ‘The Whole Truth’ zijn eigenlijk nergens echt moeilijk. Er zijn veel korte zinnen en veel dialogen die het verhaal spannend houden. De alinea’s zijn nooit echt lang.
De hoofdstukken zijn het meest opvallend aan deze roman: het zijn er maar liefst honderd. Bij een boek van 344 pagina’s betekent dat dat er gemiddeld 3,4 pagina per hoofdstuk is …


DE TAAL EN HET VERHAAL

De thriller ‘The Whole Truth’ is zeer leesbaar. Dat komt enerzijds door het spannende verhaal: een thriller vol actie en met veel onverwachte gebeurtenissen. Baldacci heeft die gebeurtenissen in 100 zeer korte hoofdstukken verteld; dat maakt het verhaal helemaal goed behapbaar. De roman is een verhaal over de strijd tussen goed en kwaad. Maar die goeden en kwaden zijn niet altijd even herkenbaar. Bovendien is het een verhaal waarin niet alle ‘good guys’ er het levend afbrengen …
Qua taal is de roman ook heel goed te lezen. Hoewel het een verhaal over politieke situaties en internationale (wapen)handel is, wordt het verhaal nergens specialistisch.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Whole Truth’ een boek met een literair niveau C 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Whole Truth’ leest als een trein: het verhaal is een adembenemende thriller over misdaad, trouw, bedrog, actie en geweld. Het verhaal doet nog het meest denken aan een James Bond-film.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘The Whole Truth’ zit boordevol actie. Het verhaal spoedt zich voort van plaats naar plaats, van land naar land en van conflict naar conflict.


Tijd:

‘The Whole Truth’ beschrijft gebeurtenissen die zich zouden kunnen afspelen tussen de jaren 2000 en 2010. Het verhaal speelt zich in enkele weken af en er zijn enkele flashbacks.


Plaats:

De roman ‘The Whole Truth’ speelt zich af op heel veel plaatsen: na een kort avontuur in Amsterdam reist de hoofdpersoon van Dublin naar Parijs, Londen, New York, Heidelberg en veel andere plekken.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Whole Truth’: hoe kan Shaw ervoor zorgen dat de wereld iets veiliger wordt, terwijl allerlei wapenhandelaren en andere schurken hun uiterste best doen om deze wereld te verpesten door hun inhaligheid en machtswellust?


Verteller:

‘The Whole Truth’ wordt verteld door een auctoriale verteller. Deze heeft de meeste aandacht voor het karakter Shaw en zijn motieven en beweegredenen, maar ondertussen maakt hij ook het een en ander duidelijk over andere karakters.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Whole Truth’ zijn:
• Shaw: een man met geheime missies en geheime opdrachtgevers (zoals de Amerikaanse geheime dienst). Shaw is een man met een vaag verleden (van weeshuizen), een anonieme man zonder voornaam;
• Katie James: een Amerikaanse journaliste. Door haar excessieve drankgebruik mag ze alleen maar zo nu en dan begrafenissen verslaan;
• Anna Fischer: een van oorsprong Duitse schrijfster en wetenschapper. Zij werkt voor een onderzoeksbureau in Londen dat misstanden in de wereld aan de kaak stelt;
• Frank Wells: de Amerikaanse baas van Shaw, hoofd van een onderdeel van de geheime dienst.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Whole Truth’ zijn:
• Nicolas Creel: een zeer grote wapenhandelaar. Hij heeft veel bedrijven, maar hij blijft zelf onzichtbaar als wapenhandelaar;
• Richard (‘Dick’) Pender: een man die werkt voor ‘perception management’. Wat dat is weet niemand, maar wel is zeker dat hij zijn lucratieve werk doet in dienst van Creel;
• Royce: een lid van de Britse geheime dienst, MI5;
• Caesar: een crimineel die smerige zaakjes voor Creel of Pender opknapt.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De thriller ‘The Whole Truth’ is niet verfilmd.


Overig:

‘The Whole Truth’ is een harde aanklacht tegen de wapenindustrie. Wat dat betreft is het een thriller met een duidelijke boodschap.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over David Baldacci.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Broker van John Grisham
• Digital Fortress van Dan Brown
• The Good Guy van Dean Koontz


Citaat:
‘A desk?’ Frank grinned. ‘And he said he was retiring too.’ He leaned so close she could smell his tobacco breath. ‘Let me tell you something. Men like Shaw don’t retire. He goes until either he dies or we don’t need him anymore. He tries to leave before that, his ass goes right to the scummiest prison I can find.’ He leaned back.
‘Why did you come here to tell me this?’
‘Because I thought you needed to know the whole truth.’ (p.104)

Vragen over het boek:

1. Wat zijn verschillen in karakter tussen Katie James en Anna Fischer?
2. Waarom blijft Shaw in dienst van Frank Wells en de zijnen?
3. Wat zijn de redenen waarom Frank Wells telkens de hulp van een man als Shaw inroept?
4. In hoeverre kiest Baldacci partij voor of tegen Russen, Amerikanen, Chinezen of Britten?
^ Terug naar boven

Comments are closed.