3/5 - (1 stemmen)

Thief of Hearts (a.k.a. Stolen)

Niveau:
Genre: crime
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

Simon Trott stood on the rolling deck of the Cosima, and through the velvety blackness of night he saw the flames. They burned just offshore, not a steady fire, but a series of violent bursts of light that cast the distant swells in a hellish glow.
’That’s her,’ the Cosima’s captain said to Trott as both men peered across the bow. ‘The ‘Max Havelaar’. Judging by those fireworks, she’ll be going down fast.’ He turned and yelled to the helmsman, ‘Full ahead!’
’Not much chance of survivors,’ said Trott.
’They’re sending off a distress call. So someone’s alive.’
’Or was alive.’
As they neared the sinking vessel, the flames suddenly shot up like a fountain, sending out sparks that seemed to ignite the ocean in puddles of liquid fire.
The captain shouted over the roar of the Cosima’s engines, ‘Slow up! There’s fuel in the water!’
’Throttling down,’ said the helmsman.
’Ahead slowly. Watch for survivors.’
Trott moved to the forward rail and stared across the watery inferno. Already the Max Havelaar was sliding backward, her stern nearly submerged, her bow tipping toward the moonless sky. A few minutes more and she’d sink forever into the swells. The water was deep, and salvage impractical. Here, two miles off the Spanish coast, was where the Havelaar would sink to her eternal rest.
Another explosion spewed out a shower of embers, leafing the ripples with gold. In those few seconds before the sunlike brilliance faded, Trott spotted a hint of movement off in the darkness. A good two hundred yards away from the Havelaar, safely beyond the ring of fire, Trott saw a long, low silhouette bobbing in the water. Then he heard the sound of men’s voices, calling.

© Harlequin Enterprises Limited / MIRA, 2014.

^ Terug naar boven

Algemeen

De machinekamer van een schip explodeert op volle zee. Het schip – dat zeer kostbare kunst vervoerde – vergaat en de achtkoppige bemanning wordt vermoord door een langskomend vaartuig. De reden voor de explosie en voor de moordpartij blijft lange tijd onduidelijk.
Ergens in het landelijke Buckinghamshire pleegt de rijke Jordan Tavistock een knullige inbraak bij een vage kennis om een oude vriendin te helpen. Bij die inbraak komt Jordan in contact met de mooie, maar mysterieuze Clea Rice – zij breekt ook in, in hetzelfde huis (maar om een andere buit te bemachtigen). Jordan is zeer onder de indruk van de knappe Clea, maar hij verliest haar diezelfde avond uit het oog.
Als hij haar later toevallig weer ontmoet, doet ze nog altijd zeer geheimzinnig. Jordan wil haar graag beter leren kennen, maar Clea moet niets van die verwende rijke edelman hebben. Maar door gewelddadige achtervolgers en bloedige aanslagen lijken die twee tot elkaar veroordeeld te zijn. En gaandeweg de gebeurtenissen ontdekt Jordan dat Clea iets te maken heeft met de moordpartij op het schip van een tijd geleden.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Tess Gerritsen

Jaar van uitgave:
1995

Aantal pagina's:
251

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
GB (het platteland van het graafschap Buckinghamshire)

Bijzonderheden:
Een thriller in 15 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Houdt de dief’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van een spannend verhaal dat niet al ingewikkeld is, dan is ‘Thief of Hearts’ (a.k.a. ‘Stolen’) een goede keuze. Het verhaal gaat over een eerder gepleegde misdaad die tot nu toe onopgehelderd is gebleven.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen (en begrijpen) van ‘Thief of Hearts’ (a.k.a. ‘Stolen’) is het misschien aardig wanneer je het eerste verhaal over Jordan, Beryl en Hugh Tavistock en Richard Wolf hebt gelezen, maar noodzakelijk is dat niet; ‘Thief of Hearts’ (a.k.a. ‘Stolen’) is een volledig ander verhaal dan In Their Footsteps. Wel is het goed om te weten dat de Tavistocks een rijke, Engelse adellijke familie zijn (een oom – Hugh – en zijn neef Jordan en nicht Beryl) en dat de Amerikaan Richard Wolf na het vorige avontuur zich met Beryl heeft verloofd.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Thief of Hearts’ (a.k.a. ‘Stolen’) zijn nooit echt moeilijk. De taal die Ms Gerritsen gebruikt is niet specialistisch of ingewikkeld literair; dat maakt de roman heel leesbaar, ook voor minder geoefende lezers.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Thief of Hearts’ (a.k.a. ‘Stolen’) is goed te begrijpen; het verhaal wordt in gewone, begrijpelijke taal verteld.
Het verhaal zelf is spannend, een beetje voorspelbaar en behoorlijk romantisch (hier en daar ook nogal broeierig door een aantal spannende vrijscènes). Dit is één van de eerdere verhalen van Tess Gerritsen; je kunt zo nu en dan merken dat Ms Gerritsen nog veel moest leren over het schrijven van echt enge thrillers (zoals de romans die ze later zou schrijven over de dames Rizzoli & Isles.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Thief of Hearts’ (a.k.a. ‘Stolen’) een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Deze roman, ‘Thief of Hearts’ (a.k.a. ‘Stolen’), is geschreven door een jonge Ms Gerritsen. En dat is te merken: het verhaal is spannend, maar het is zo nu en dan ook wel voorspelbaar (de goeden en de kwaden zijn heel goed van elkaar te onderscheiden). Als je houdt van niet al te enge thrillers of misdaadverhalen, dan is dit boek een goede keus voor jou.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Thief of Hearts’ (a.k.a. ‘Stolen’) is een verhaal met veel actie. Een jonge vrouw probeert erachter te komen waarom de bemanning van een vrachtschip op volle zee met machinegeweren vermoord werd.


Tijd:

‘Thief of Hearts’ (a.k.a. ‘Stolen’) speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het verhaal wordt chronologisch  verteld en het geheel speelt zich af over een periode van een aantal dagen.
Het eerste hoofdstuk is een soort proloog. Daarin wordt verteld wat de reden is van het onderzoek dat Clea doet naar een gepleegde misdaad.


Plaats:

De setting van ‘Thief of Hearts’ (a.k.a. ‘Stolen’) is vooral het platteland van het graafschap Buckinghamshire. Daar woont Jordan Tavistock, één van de hoofdpersonen van deze roman. Hij woont daar samen met zijn zus Beryl bij hun oom, Sir Hugh Tavistock (Lord Lovat), een gepensioneerde geheim agent van de Britse MI6 (en ook een man van adel). Bij hen woont tijdelijk Richard Wolf, een oud-geheim agent van de Amerikaanse FBI; hij is de verloofde van Beryl.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Thief of Hearts’ (a.k.a. ‘Stolen’): zullen Clea en Jordan erin slagen uit handen te blijven van een stel gewetenloze boeven en zullen ze er tevens in slagen de schuldigen van een moordpartij te ontmaskeren?


Verteller:

De roman ‘Thief of Hearts’ (a.k.a. ‘Stolen’) heeft een auctoriale verteller, die het verhaal vaak vertelt vanuit de perspectieven van de hoofdpersonen Jordan Tavistock en Clea Rice.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Thief of Hearts’ (a.k.a. ‘Stolen’) zijn:
• Jordan Tavistock: de 30-jarige broer van Beryl. Hij heeft een zeer hechte band met zijn zus. Hij woont samen met zijn zus bij zijn oom Hugh Tavistock, na de moord op zijn ouders (die net als Hugh Britse geheime agenten voor MI6 waren);
• Clea Rice: een mooie jongedame. Zij heeft een ietwat duister verleden; ze is – samen met haar neef – opgevoed door een oom die het niet zo nauw nam met de eigendommen van anderen. Door die oom is ze zelfs in de gevangenis beland. Sindsdien doet ze haar uiterste best om binnen de mazen van de wet te leven (maar dat lukt haar niet altijd).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Thief of Hearts’ (a.k.a. ‘Stolen’) zijn:
• Beryl Tavistock: een 28-jarige Britse jongedame. Zij is in weelde opgegroeid bij haar oom, samen met haar broer, nadat haar ouders (beiden geheim agent van de Britse MI6) werden vermoord. Beryl is mooi en onverschrokken (en het evenbeeld van haar moeder);
• Richard Wolf: een 42-jarige Amerikaan die een detectivebureau in Washington, D.C. heeft. Hij was jaren geleden geheim agent voor de CIA – onder andere in Parijs, waar hij de ouders van Beryl leerde kennen;
• Hugh Tavistock, Lord Lovat: de oom van Beryl en Jordan, de broer van de vermoorde Bernard. Hij is sinds kort met pensioen (uit de British Intelligence, MI6) en hij woont met zijn neef Jordan en nicht Beryl op een landgoed in Buckinghamshire;
• Simon Trott: bemanningslid van het schip de ‘Cosima’, het schip dat de ‘Max Havelaar’-schipbreukelingen ontdekt. Trott is in dienst van Van Weldon; hij hoopt hem na zijn dood te kunnen opvolgen als eigenaar van zijn vele bedrijven;
• Veronica Dooley Cairncross: een vriendin van Jordan. Zij is een 33-jarige, mooie, maar ook enigszins roekeloze dame. Ze is getrouwd met de twintig jaar oudere (en saaie) Sir Oliver, maar ze heeft ook verschillende avontuurtjes;
• Sir Oliver Dooley: de 53-jarige echtgenote van Veronica. Hij is een steenrijke eigenaar van een bedrijf dat al heel lang met veel succes koekjes maakt;
• Guy Delancey: een rijke vrouwenversierder die graag in hogere kringen (en bij mooie en rijke vrouwen) verkeert;
• Victor Van Weldon: een miljonair en eigenaar van meerdere bedrijven (waaronder rederijen en kunsthandels);
• Tony: een invalide ex-sporter, een neef van Clea.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De misdaadroman ‘Thief of Hearts’ (a.k.a. ‘Stolen’) is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘Thief of Hearts’ (a.k.a. ‘Stolen’) is een misdaadverhaal met in de hoofdrol onder anderen Jordan Tavistock. Jordan speelde ook al een hoofdrol in het een jaar eerder verschenen In Their Footsteps. De romans hebben behalve deze hoofdpersoon verder weinig met elkaar te maken en ze kunnen als standalone roman worden gelezen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Tess Gerritsen.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Zero Day van David Baldacci
• The Finder van Colin Harrison
• The Confession van John Grisham


Citaat:
‘I know what you are. And I know just how lucky I am to have found you.’
‘Lucky?’ She shook her head and laughed bitterly. ‘Lucky?’ Holding up the pocket watch, she let it swing in front of his face. ‘I’m a thief, remember? I steal things. I stole this!’
He grabbed her wrist, trapping it in his grip. ‘The only thing you stole,’ he said softly, ‘was my heart.’ (p.250)

Vragen over het boek:

1. Waarom werd de bemanning van de ‘Max Havelaar’ vermoord?
2. Welk belang (of: Welke belangen) heeft Clea Rice bij het ontmaskeren van de moordenaars van de scheepsbemanning?
3. Wanneer raakt Richard overtuigd van Clea’s onschuld?
4. Waarom is het Britse platteland zo belangrijk voor dit verhaal?
^ Terug naar boven

Comments are closed.