3/5 - (1 stemmen)

This Side of Paradise

Niveau:
Genre: comedy-of-manners
Thema: coming-of-age

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694980293491", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000039576649","familyId":"9200000039576649","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"This%20Side%20Of%20Paradise%2C%20f%20scott%20fitzgerald","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Amory Blaine inherited from his mother every trait, except the stray inexpressible few, that made him worth while. His father, an ineffectual, inarticulate man with a taste for Byron and a habit of drowsing over the Encyclopedia Britannica, grew wealthy at thirty through the death of two elder brothers, successful Chicago brokers, and in the first flush of feeling that the world was his, went to Bar Harbor and met Beatrice O’Hara. In consequence, Stephen Blaine handed down to posterity his height of just under six feet and his tendency to waver at crucial moments, these two abstractions appearing in his son Amory. For many years he hovered in the background of his family’s life, an unassertive figure with a face half-obliterated by lifeless, silky hair, continually occupied in ‘taking care’ of his wife, continually harassed by the idea that he didn’t and couldn’t understand her.

© The Bodley Head, 1960.

^ Terug naar boven

Algemeen

De jonge Amory Blaine lijkt alles te hebben wanneer hij geboren wordt: hij komt ter wereld in een rijk gezin met twee grote huizen en bedienden, een vader die een flinke erfenis heeft gehad, een moeder die hem enorm verwent - een jongen met een grote intelligentie, aanleg voor literatuur, een knap uiterlijk, een aardig karakter. En toch …
In de loop der jaren merkt Amory dat hij aan dat alles wat hij heeft of krijgt weinig geluk lijkt te beleven. De studie gaat niet zoals het zou moeten gaan, vrienden komen en gaan, vriendinnen zijn soms ontrouw of ze vallen tegen. En Amory zelf weet ook niet echt wat hij van het leven moet verwachten …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
F. Scott Fitzgerald

Jaar van uitgave:
1920

Aantal pagina's:
254

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1890-1920

Plaats van handeling:
USA, Minneapolis en New York

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 2 delen en 10 getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Deze kant van het paradijs’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘This Side of Paradise’ is een verhaal over coming-of-age. Het geeft een mooi beeld over het Amerika van de eerste decennia van de twintigste eeuw, en dan met name van de rijkere families aan de oostkust.
Tegelijkertijd is het verhaal vol gaten: de karakterontwikkeling is vaak onduidelijk, de plot blijft heel lang onduidelijk, de setting is vaag en de schrijfstijl rammelt hier en daar.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘This Side of Paradise’ moet je weten dat dit de tijd van overvloed is voor veel Amerikanen. De Eerste Wereldoorlog speelde nauwelijks een rol (pas aan het eind gaat Amory in dienst, en … hier en daar sneuvelen enkele van zijn studiegenoten), de nadere crisis lijkt aan veel vrienden, familie en kennissen van Amory voorbij te gaan – het leven gaat zijn gewone, verwende en verspillende gangetje.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘This Side of Paradise’ zijn vrij moeilijk. De taal is die van de jaren twintig uit de vorige eeuw: soms archaïsch, soms complex, soms met verwijzingen naar niet langer bestaande situaties en/of personen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn veel dialogen – soms leest een deel als een toneelstuk.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘This Side of Paradise’ vaak lastig.
Het verhaal is dat ook. Het zijn de strubbelingen van een jongen (later jongeman) met zijn opleiding, zijn werk, zijn relaties, zijn ideeën, zijn liefdes. En vaak lijkt het alsof hij niet één van die zaken voor elkaar krijgt of niet één van die relaties in stand kan houden. Het is een coming-of-age verhaal, maar voor een deel over de verveling van de rijkere Amerikanen uit de eerste decennia van de twintigste eeuw (verveling die met een modern Frans woord in die tijd ‘ennui’ genoemd werd).
Op basis van deze eigenschappen is ‘This Side of Paradise’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘This Side of Paradise’ is soms wat chaotisch geschreven. Het verhaal begint als een traditionele roman, die soms uitmondt in een soort toneelstuk en later in een essay-achtig deel over verveling, literatuur, dilemma’s en liefdesproblemen. Voor veel lezers zal die complexiteit – die ook voor verwarring zorgt – lastig zijn.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘This Side of Paradise’ is een verhaal met redelijk veel actie. We volgen als lezers de jeugd, adolescentie en het volwassen worden van een Amerikaanse jongeman uit een behoorlijk goed – maar niet echt rijk – milieu.


Tijd:

‘This Side of Paradise’ speelt zich af in de jaren 1890-1920.


Plaats:

De setting van ‘This Side of Paradise’ is meerdere plaatsen: met name de stad Minneapolis in The Mid West, en de regio in en rond Princeton, de universiteit in de buurt van New York City. Sommige scenes spelen op andere plaatsen: in Atlantic City, op het platteland van de staat Maryland.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘This Side of Paradise’: hoe zal het leven zich ontwikkelen van de jonge Amory Blaine?


Verteller:

De roman ‘This Side of Paradise’ heeft een auctoriale verteller.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘This Side of Paradise’ zijn:
• Amory Blaine: geboren in Minnesota in 1896, groeit Amory op in een redelijke rijkdom in de stad Minneapolis en in het buitenhuis van de familie, aan de boorden van Lake Geneva (ook in Minnesota). Amory is een knappe, slimme, artistieke vent die populair is bij jong en oud. Hij vindt zichzelf in eerste instantie ook nogal belangrijk, maar in de loop der jaren leert hij zichzelf beter kennen. Vanaf zijn vroege jeugd is Amory innemend, populair, knap – maar soms ook bot, en vaak onzeker;
• Beatrice O’Hara Blaine: de moeder van Amory, een zelfzuchtige, verkwistende dame, die overigens zeer veel om haar zoon geeft. Haar echtgenoot Stephen speelt geen enkele rol voor haar – en trouwens ook niet in het verhaal;
• Monsignor Thayer Darcy: een geestelijke die in New York woont en werkt. Darcy was een goede vriend van Beatrice, maar hij koos niet voor een huwelijk, maar voor het Rooms-Katholieke geloof (en celibaat), en hij heeft nu een belangrijke functie in de kerk aan de oostkust van de USA. Darcy is een wijze man die Amory als een vader (wat hij overigens niet is, uiteraard) begeleidt en adviseert.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘This Side of Paradise’ zijn:
• Jeugdvrienden van Amory in Minneapolis: Myra St. Claire, Froggy Parker, Marylyn De Witt, Sally Weatherby, Isabelle Borgé;
• Mr. Reardon: docent van Amory op de high school in Minnesota;
• Vrienden van Amory op St. Regis’s, de prep school: Paskert, Rahill;
• Docenten van Amory op St. Regis’s, de prep school: Dr. Dougal, Mr. Margotson;
• Vrienden en kennissen van Amory op Princeton, NY: Burne Holiday en zijn broer Kerry Holiday, Allenby, Alec Connage, Thomas (Tom) Parke D’Invilliers, Dick Humbird, Jesse Ferrenby, Langueduc, Fred Sloane, McDowell, Tanaduke Wylie, Phyllis Styles, Jim Wilson, Carling;
• Mr. Rooney: docent van Amory op Princeton, NY;
• New Yorkse vriendinnen van Amory: Axia Marlowe en Phoebe Column;
• Clara Page: een achternicht van Amory, een jonge weduwe met kinderen uit Philadelphia;
• Mrs. Connage: de moeder van Alec;
• Rosalind Connage: de 19-jarige zuster van Alec;
• Cecelia Connage: de 16-jarige zuster van Alec;
• Vrienden van Rosalind Connage: Howard Gillespie en Dawson Ryler;
• Karakters die Amory in het uitgaansleven ontmoet: Captain Corn, Margaret Diamond, Miss Waterson, Miss Wayne, Mr. Tully, Stella Robbins;
• Barlow: De baas van het advertentiebureau waar Amory aan het werk gaat;
• Mrs. Lawrence: een New Yorkse, oudere, dame – een goede kennis van Monsignor Darcy;
• Eleanor Savage: een 18-jarig, zeer intelligent meisje dat Amory in de staat Maryland ontmoet. Eleanor woont tijdelijk bij haar opa na de dood van haar ouders;
• Olson: een politieman in Atlantic City;
• Mr. Ferrenby en zijn werknemer Garvin: twee mannen die Amory een lift geven.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘This Side of Paradise’ is niet verfilmd; wel zijn er veel verwijzingen naar de roman in TV-films, toneelstukken en andere culturele uitingen.


Overig:

‘This Side of Paradise’ is de eerste roman van F. Scott Fitzgerald. Terwijl het duidelijk de roman van een jonge, onervaren schrijver is – weinig karakterontwikkeling, overspringend van proza naar poëzie naar drama – is het duidelijk een roman van deze later zo beroemde schrijver: het is de wereld van de (soms verarmde) rijken uit de USA, de universiteitswereld, de wereld van de jet set en de incrowd aan de Amerikaanse oostkust.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over F. Scott Fitzgerald.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Man Who Was Thursday van G.K. Chesteron
Brideshead Revisited van Evelyn Waugh
Seize the Day van Saul Bellow


Citaat:
They were together constantly, for lunch, for dinner, and nearly every evening – always in a sort of breathless hush, as if they feared that any minute the spell would break and drop them out of this paradise of rose and flame. But the spell became a trance, seemed to increase from day to day; they began to talk of marrying in July – in June. All life was transmitted into terms of their love, all experience, all desires, all ambitions, were nullified – their senses of humor crawled into corners to sleep; their former love-affairs seemed faintly laughable and scarcely regretted juvenalia.
For the second time in his life Amory had had a complete bouleversement and was hurrying into line with his generation. (p.169)

Vragen over het boek:

1. Analyseer de relatie tussen Amory en zijn ouders.
2. Welke van de vrienden op Princeton blijken de beste vrienden van Amory te zijn? Waar blijkt dat uit?
3. Verklaar welke liefde de ware voor Amory was: die voor Beatrice, voor Rosalind of voor Eleanor.
4. Heeft de roman een happy end? Waar blijkt dat uit?




^ Terug naar boven

Comments are closed.