Het begin!
'I've got to admit,' said Sasha, 'that I'm intrigued by the idea of meeting an old school friend of yours.'
'She wasn't a friend. She was in my class.'
'What does she want?'
'I don't know. She rang me up and said she needed to see me. She said it was important and that she'd be here at seven.'
'What time is it now?' Frieda looked at her watch.
'Almost seven.'
'I don't know things like that any more. Since Ethan was born, I've forgotten what a night's sleep is like and my brain has turned into sludge. I don't even know what day it is. Is it Wednesday?'
'Thursday.'
'That's good. Almost the weekend.'
Frieda gazed back into the fire. 'Thursday's perhaps the worst day of the week. It's nothing in itself. It just reminds you that the week's been going on too long.'
© Michael Joseph Ltd, 2014
^ Terug naar boven
Algemeen
Maddie vertelt over het vreemde gedrag van haar dochter, Becky. Ze vermoedt dat Becky verkeerde vriendjes heeft en dat ze misschien wel drugs gebruikt. Frieda belooft met Becky te zullen spreken.
Wanneer ze Becky een paar dagen later spreekt, vertelt deze dat ze kortgeleden verkracht is op haar slaapkamer: een wildvreemde is haar kamer binnengedrongen zonder dat iemand het merkte. Als Frieda moeder Maddie met dit verhaal confronteert, doet Maddie het af als flauwekul: haar dochter wil waarschijnlijk niet vertellen dat ze verkeerde vrienden heeft of verkeerde middelen gebruikt.
Maar Frieda gelooft Becky. Wat Becky is overkomen en wat de verkrachter tegen haar zei, komt Frieda heel bekend voor: in 1989 in datzelfde Braxton heeft zij hetzelfde meegemaakt …
Frieda wordt door de kennismaking met Becky pijnlijk geconfronteerd met het verleden dat ze voor altijd verborgen had willen laten. Nu zal ze haar vrienden en bekenden in Londen moeten vertellen wat er ooit met haar gebeurd is. En ze zal terug moeten gaan naar Braxton om de verkrachter te vinden. Vooral omdat die persoon nog altijd rondspookt in dat stadje …
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B2Schrijver:
Nicci FrenchJaar van uitgave:
2014Aantal pagina's:
432Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2015 (met flashbacks naar 1989)Plaats van handeling:
UK, Londen en een (denkbeeldig) stadjeBijzonderheden:
Een misdaadroman in 42 hoofdstukken.In het Nederlands heet het boek ‘Donderdagskinderen’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
‘Thursday’s Children’ is een boeiend boek voor liefhebbers van thrillers en misdaadromans. Daarnaast is het verhaal informatief over de werkwijze van een psychotherapeute (zonder dat het ergens specialistisch wordt).
WAT MOET JE WETEN?
De thriller ‘Thursday’s Children’ is de vierde roman over de psychotherapeute Frieda Klein. De delen zijn heel goed los – of niet-chronologisch – te lezen, maar wanneer je de vorige boeken eerst hebt gelezen ken je de vele personages beter: de karakters van Frieda, Chloë, Sandy, Josef en Karlsson zijn al eerder uitgebreid beschreven. Bovendien denkt Frieda zo nu en dan nog aan Dean Parker, die ongrijpbare moordenaar waarvan iedereen – behalve Frieda – denkt dat hij dood is …
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De woorden en de zinnen in ‘Thursday’s Children’ zijn niet moeilijk. Het verhaal heeft heel veel en vaak korte alinea’s. De hoofdstukken zijn nooit erg lang. Er zijn heel veel dialogen.
Het woordgebruik is nergens ingewikkeld en de taal van Nicci French is toegankelijk en nergens platvloers.
DE TAAL EN HET VERHAAL
Qua taal is ‘Thursday’s Children’ heel goed te volgen. Hoewel de hoofdpersoon een psychotherapeute is, wordt het verhaal nergens specialistisch. De vlotte taal maakt de roman heel leesbaar.
Het verhaal komt langzaam op gang, maar daarna wordt het zeer intrigerend. In het begin lijkt dit een zoveelste psychoanalyse te worden waarbij een therapeute een belangrijke rol speelt, maar wanneer er een zelfmoord (?) plaatsvindt, komt de zaak van nu (en een zaak van vroeger) in een stroomversnelling terecht.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Thursday’s Children’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.
Schrijfstijl:
De roman ‘Thursday’s Children’ is spannend geschreven. Het verhaal komt echter langzaam op gang. Er zijn veel karakters in het boek; veelal karakters die we al in de vorige romans rond Frieda Klein hebben leren kennen. Na een aarzelend begin wordt het verhaal heel spannend – samen met Frieda willen we weten wie de dader is geweest, zowel de dader van nu als de dader uit 1989.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
‘Thursday’s Children’ is een verhaal met vrij weinig actie. In het begin van het verhaal doet Frieda Klein haar werk: ze ontvangt patiënten en ze kookt haar potje. Ook vult ze veel van haar vrije uren met het wandelen door de Londense straten. Pas wanneer ze teruggaat naar haar vroegere woonplaats naar aanleiding van een gesprek met een vroegere klasgenoot die problemen met haar dochter wil bespreken komt er actie in het verhaal: Frieda gaat op onderzoek uit en ze ontdekt vreemde zaken (ook uit haar eigen verleden).
Tijd:
De misdaadroman ‘Thursday’s Children’ speelt zich af ergens in jaar 2012. Maar het verhaal grijpt terug naar gebeurtenissen uit 1989 die nog steeds hun schaduwen over het heden werpen. In gesprekken en flashbacks wordt duidelijk wat er in dat jaar in Braxton met Frieda en haar vrienden en vriendinnen gebeurd is.
Plaats:
De setting van ‘Thursday’s Children’ bestaat uit twee plaatsen: Londen en het stadje Braxton. Frieda woont en werkt in Londen waar ze ook haar vrienden heeft. Drieëntwintig jaar geleden woonde ze nog in het (denkbeeldige) stadje Braxton in het graafschap Suffolk, een rustig en saai plaatsje ten noordoosten van Londen. Door een traumatische ervaring verliet Frieda Braxton om er pas drieëntwintig jaar later weer terug te keren om misdaden van toen en van nu te onderzoeken.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Thursday’s Children’: wie is de geheimzinnige verkrachter in het stadje Braxton?
Verteller:
De roman ‘Thursday’s Children’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de psychotherapeute Frieda Klein.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakters in Thursday’s Children zijn:
• Frieda Klein; een psychoanalytica; ze werkt als therapeute in Londen. Ze heeft een aantal vaste patiënten die ze wekelijks in een kantoortje ontvangt. Frieda woont alleen; ze heeft een tamelijk complexe band met haar minnaar en met haar familieleden;
• Malcolm Karlsson: een hoofdinspecteur van politie. Hij is bevriend met Frieda;
• Sandy: de minnaar van Frieda. Hij woont en werkt in New York, maar als Frieda hem belt, komt hij gelijk terug naar Londen;
• Olivia: de schoonzuster van Frieda. Zij was getrouwd met Frieda’s broer David;
• Chloë: de 18-jarige dochter van Olivia;
• Josef Morozov: een bouwvakker uit Oekraïne. Hij werkt al een tijdje in Londen en doet vaak klussen (ook voor Frieda).
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in Thursday’s Children zijn:
In Londen:
• Reuben McGill: de vroegere baas en vriend van Frieda;
• Sasha: een vriendin van Frieda;
• Jack Dagran: een 27-jarige oud-collega, student en therapeut van Frieda. Hij heeft sinds kort een relatie met Chloë;
• Thelma Scott: de huidige therapeute van Frieda;
In Braxton, Suffolk:
• Madeleine (‘Maddie’) Capel Bucknall: een oud-klasgenoot van Frieda uit Braxton, de moeder van Becky;
• Becky Capel: een 15-jarig meisje dat erg in zichzelf gekeerd is;
• Eva Hubbard: een vroegere vriendin van Frieda. Zij werkt nu als kunstenares;
• Dr Juliet Klein: een gepensioneerde huisarts, de moeder van Frieda;
• Inspector Craigie: de politie-inspecteur die (onder andere) in Braxton werkt;
• Jeremy Sutton: een vroeger vriendje van Frieda. Nu werkt hij als elektricien;
• Tom Helmsley: de detective die in 1989 Frieda’s zaak onderzocht;
• Stuart Faulkner: in 1989 een collega van Tom Helmsley;
• Chas Latimer: een jongen uit het vriendengroepje in Braxton;
• Greg Hollesley: in 1989 dramadocent op de school van Frieda, nu rector van een andere school.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
De roman ‘Thursday’s Children’ is niet verfilmd.
Overig:
De thriller ‘Thursday’s Children’ is het vierde deel uit de (afzonderlijk te lezen) serie thrillers met in de hoofdrol de Londens psychiater Frieda Klein. De eerdere delen zijn:
– Blue Monday (2011)
– ‘Tuesday’s Gone’ (2013)
– ‘Waiting for Wednesday’ (2013)
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Nicci French.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Friday on My Mind van Nicci French
• Dolores Claiborne van Stephen King
• The Woods van Harlan Coben
Citaat:
You’re a therapist. I thought you specialized in people talking about their past.’‘No, I mean I don’t understand why you’re saying that now.’
Vanessa looked around again, as if she was worried someone might see her. ‘The answer I gave you inside wasn’t quite right.’
‘What do you mean?’
‘Things got a bit messy back then, didn’t they? We got up to all sorts of things.’
‘Vanessa, what’s this about?”
‘There was a party a week after the Thursday’s Children concert. What I remember is that Ewan and I had had a tiff about something stupid and I was there on my own.’ She paused. She seemed uncertain about how to continue. (p.319)
Vragen over het boek:
1. Waardoor is de relatie tussen Frieda en de rest van haar familie waarschijnlijk zo slecht geworden?
2. Wat vindt Frieda van de manier waarop haar ‘zaak’ in 1989 is onderzocht?
3. Welke rol spelen de vrienden en vriendinnen van Frieda van vroeger in het Braxton van nu?
4. Analyseer het karakter van Frieda Klein aan de hand van haar contacten met haar mannelijke vrienden in het Londen van nu.
^ Terug naar boven
Comments are closed.