4/5 - (1 stemmen)

Uncle Vampire

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

They've always liked her better than me. I don't blame them. She's sweet. My parents call her Honey. They always call me by my name.
We're close. Twins. Mirror images. We can almost read each other's minds. Usually that's fine, but it can be a pain. A family can become too ingrown; interwoven thistles, inseparable, brittle.
That's what happens when there's a secret at the core.
Sometimes the secret prickles at the corners of her mind, but Honey wipes it away; she wants to be happy. She wants to have a perfect life.
‘You can't pretend it's not happening,’ I'll say.
‘What's not happening?’ She'll play dumb. Lately that fills me with rage.
You have to face facts, accept reality. Acknowledge some solid truths. Then maybe things will start to get better. But Honey says, ‘No, look at these flowers. Listen to this pretty music. Let's not think about ugly things. What's the point in being depressed?’
We've gone over this a million times. In the past, we always agreed. No more.
We got into another hassle today. We were upstairs, in our bedroom.
I said, ‘I don't see why we can't have the big room.’ Our older sister Margaret's room, down the hall.
‘Uncle Toddy's got it. It's full of his stuff.’
Maggie is away at college. The folks think she'll move back someday. I doubt it. She didn't even come home to visit last summer. She said she had to work. Sometimes I feel like I'll die if I can't see Maggie. She's three thousand miles away, in Boston.
‘Richie gets a big room.’
‘He's a boy,’ Honey said, as if that explained everything. Richie's supposed to graduate from high school this year. At the moment, he's flunking out.
‘Why can't he sleep in the den downstairs?’
‘Because Papa works in there!’
He used to have an office downtown, but he couldn't afford the rent. He sells insurance. Not enough of it, apparently.
I said, ‘Why don't they kick Uncle Toddy out?’
‘He doesn't have a job! He has no place to live! Why do we have to talk about this again?’
‘The man is a vampire,’ I pointed out.

© Reed International Books Ltd / Mammoth, 1999.

^ Terug naar boven

Algemeen

Carolyn beschrijft een periode uit haar leven. Dat doet ze in een soort dagboekvorm. En wat ze beschrijft is niet zo mooi.
Carolyn heeft een vervelend leven thuis. Ze doet het goed op school, maar thuis is de sfeer meestal slecht. Haar ouders hebben een slechte relatie en ze lijken weinig te geven om hun kinderen in huis: Richie, Carolyn en haar tweelingzus Honey. De sfeer is al lang zo slecht: de oudere zus van Carolyn, Margaret, heeft ervoor gekozen om aan de andere kant van het land te studeren – en ze komt liever niet meer thuis.
Maar het meest vervelende aan de thuissituatie van Carolyn is haar oom, Uncle Toddy. Carolyn en Honey noemen hem stiekem ‘Uncle Vampire’: hij is een man die zich tegenover zijn broer en diens vrouw heel aardig voordoet, maar die zich als een vampier tegenover de meiden gedraagt. Een vampier die ’s nachts op mensen jaagt om hun bloed op te zuigen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Cynthia D. Grant

Jaar van uitgave:
1993

Aantal pagina's:
151

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, een stad in Californië

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 18 genummerde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Uncle Vampire’ is een mysterieus, maar ook een akelig verhaal. Gelukkig wordt het op een zodanige manier verteld dat het leest als een thriller.


WAT MOET JE WETEN?

De young adult novel ‘Uncle Vampire’ is een verhaal over misbruik, over incest. Daarmee wordt direct een belangrijke clou weggegeven, maar het is in dit geval noodzakelijk om je van tevoren op dit sinistere onderwerp voor te bereiden. Het is een naar onderwerp – maar de manier waarop het door Ms Grant wordt behandeld is zeer intrigerend en gevoelig. En het feit dat je het onderwerp kent zal je niet voorbereiden op een paar schokken: zowel nare als zeer verrassende …
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Uncle Vampire’ is nooit erg moeilijk. De taal blijft heel netjes (omfloerst, bijna), ondanks het onderwerp. Zo komt het woord ‘fuck’ eenmaal voor in dit boek: een vulgair woord, maar heel toepasselijk in deze context.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit lang. Er zijn veel – en vaak zeer boeiende of mysterieuze – dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Uncle Vampire’ is zeer goed te begrijpen wanneer je een paar jaar Engelse teksten hebt gelezen.
Het verhaal is mysterieus en droevig – maar ook wel weer optimistisch. We lezen een soort dagboek, maar dat hebben we als lezer pas heel laat in de gaten. Het dagboekachtige van het verhaal komt door de verteller. Zij vertelt ons telkens maar heel kleine feiten, waardoor we lang onwetend blijven over de uitkomst van dit verhaal.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Uncle Vampire’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Uncle Vampire’ is heel mooi geschreven. En dat is een kunst wanneer je bedenkt over welke walgelijke zaken het gaat. Ms Grant blijft altijd netjes in haar beschrijvingen. Veel gebeurtenissen komen over als een droom – maar vaak ook als een nachtmerrie …^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Uncle Vampire’ is een verhaal met veel actie. De meeste ‘actie’ vindt plaats in het huis van Carolyn of op haar school. Er zijn nauwelijks scenes die zich buiten afspelen.


Tijd:

‘Uncle Vampire’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het verhaal duurt in totaal een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Uncle Vampire’ is een niet nader genoemd stadje in de Amerikaanse staat Californië. Eigenlijk komen we heel weinig te weten over de omgeving. De meeste scenes spelen zich af in huis, sommige op de high school van Carolyn en sommige in de buurt van de school.
Carolyn brengt een kerstvakantie door bij haar oudere zus Margaret – maar misschien is ook dat wel een droom …


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Uncle Vampire’: hoe kan Carolyn zich verlossen van haar plaaggeest, die ‘Uncle Vampire’?


Verteller:

De jeugdroman ‘Uncle Vampire’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Carolyn vertelt haar verhaal in een soort dagboekvorm; maar heel veel gebeurtenissen die ze vertelt zouden ook dromen (of nachtmerries) kunnen zijn. Pas aan het eind van het verhaal komen we te weten wat echt en wat onecht was.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Uncle Vampire’ zijn:
• Carolyn (soms ‘Carrie’ genoemd): de hoofdpersoon van het verhaal. Zij vertelt over haar leven, haar thuissituatie en haar schooltijd. Zij heeft vaak ruzie met haar ouders en ze heeft een grote hekel aan haar oom;
• Honey: de tweelingzus van Carolyn. Zij is vrijwel perfect: mooi, lief en meegaand. Zij is cheerleader op school en ze heeft heel veel vrienden en vriendinnen. Haar ouders noemen haar altijd liefkozend ‘Honey’;
• Bill: de vader van Margaret, Carolyn, Honey en Richie. Hij is verzekeringsinspecteur, maar erg succesvol is hij met zijn bedrijfje niet. Hij is een norse, vrij chagrijnige man;
• Doris: de moeder van Margaret, Carolyn, Honey en Richie. Zij is nogal neurotisch. Zij is ook al eens verpleegd geweest vanwege een depressie, maar ze gedraagt zich nog altijd vrij labiel;
• Richie: de broer. Hij zit in het examenjaar van de high school. Maar de laatste tijd doet hij weinig aan zijn schoolwerk en hij gedraagt zich thuis bot en onverschillig;
• Uncle Toddy: de 35-jarige broer van Carolyns vader. Hij heeft momenteel een baan als nachtwaker, maar veel succes met zijn baantjes heeft hij niet. Omdat hij zo weinig geld heeft, woont hij al jaren bij de familie van Carolyn in huis.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Uncle Vampire’ zijn:
• Margaret (‘Maggie’): de oudere zus van Carolyn en Honey. Zij studeert sinds een paar jaar op een college in Boston, Massachusetts, en ze komt maar heel weinig thuis. Haar favoriete zus is Carolyn (die haar dan ook heel erg mist);
• Grammy: de oma van Carolyn. Carolyn kan heel goed met haar opschieten;
• Grampa: de opa van Carolyn. Een oude en al wat stillere man;
• Andere familieleden: Aunt Marion (zus van Carolyns vader), Uncle Wayne en hun kinderen Mark en Damon;
• Nancy: de beste vriendin van Carolyn;
• Curtis Bradley: de vriend van Honey;
• Andere leerlingen van de high school: Annie Brown, Janis Simms (‘the official school fat girl’), Glen Bond;
• Michael Brooks: de vriend van Margaret;
• Docenten van de high school van Carolyn: Mrs. Bennett (docent Engels en toneelregisseur), Ms Johnson (school counselor), Mr. Robinson (docent wiskunde), Mr. Jepson (docent scheikunde).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Uncle Vampire’ is niet verfilmd.


Overig:

Ondanks het onderwerp is ‘Uncle Vampire’ een heel integer verhaal. Ms Grant wordt nergens vulgair of plat in haar taal – een hele prestatie wanneer je beseft waar dit verhaal over gaat.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Cynthia D. Grant.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
When She Hollers van Cynthia Voigt
Dolores Claiborne van Stephen King
The Water’s Lovely van Ruth Rendell


Citaat:
His name is Uncle Toddy. But that’s now what we call him.
‘What who calls him?’
Me and my sister.
‘What do you and your sister call him?’
‘Don’t tell!’ Honey screamed at me. ‘They’ll send you away!’
‘Carolyn, what do you and your sister call him?’
Uncle Vampire. I wrote the words again: Uncle Vampire. Once for Honey, once for me. (p.133)

Vragen over het boek:

1. Waarom gedraagt Richie zich op de manier waarop hij dat doet?
2. Logeert Carolyn echt bij haar oudere zus Margaret? Waarom vind je dat?
3. Waarom heeft Carolyn zo vaak onenigheid met haartweelingzus Honey?
4. Waarom is Honey eigenlijk zo perfect volgens jou?
^ Terug naar boven

Comments are closed.