4/5 - (1 stemmen)

Underrunners

Niveau:
Genre: growing up
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

As Tristram Catt and Sylvia Collins walked home from school, the driver of a yellow sports car, brighter than the soft autumn sunshine, braked sharply and slowed up beside them. A smiling man looked out. Thick grey hair tumbled on to his forehead, and dark glasses hid most of his face. He looked handsome and rich.
‘Hey!’ he cried cheerfully. ‘You kids know your way around, don’t you? Am I on the right road to the Children’s Home?’ He and his car seemed like creatures from an up-market galaxy, light-years beyond Gideon Bay.
‘Straight ahead!’ said Tris, pointing up the road. He stared yearningly at the car, thinking it was the most beautiful thing he had ever seen. It was a Lotus of some kind, an old one, but lovingly polished and looked after.

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 1994

^ Terug naar boven

Algemeen

Tris is een 11-jarige Nieuw-Zeelandse jongen die alleen met zijn vader in een huis vlak bij de oceaan woont. Zijn moeder is twee jaar geleden vertrokken en Tris heeft sindsdien niets meer van haar gehoord. Randall, de vader van Tris, ontwerpt tuinen; ze hebben kippen, een geit en een moestuin en ze kunnen er net van rondkomen.
Tris is niet zo’n held en hij heeft niet veel vrienden hier op het platteland van Nieuw-Zeeland. Maar hij heeft wel een denkbeeldige vriend: Selsey Firebone, een dappere held en detective. Tris spreekt vaak met hem – maar ook spreekt hij vaak met de stoere stem van Selsey.
Dan krijgt hij op een dag een nieuwe vriendin: de 13-jarige Winola. Winola is een vrijgevochten meid die tijdelijk in een kindertehuis in de buurt woont. Tris leeft alleen met zijn vader; Winola leeft zonder vader of moeder.
Maar laat nu die verdwenen vader naar Winola op zoek gaan. Met een mooie sportwagen. En een geweer …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Margaret Mahy

Jaar van uitgave:
1992

Aantal pagina's:
185

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
New Zealand, het platteland

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 15 genummerde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je een spannend boek over Nieuw-Zeeland wilt lezen, dan is ‘Underrunners’ een prima keus. Het verhaal speelt zich voor een groot deel af op het platteland; een enkele hoofdstuk zijn de hoofdpersonen in een niet-nader genoemde stad. Het verhaal gaat over onvolledige gezinnen, zonder dat het ergens sentimenteel of naar wordt.
Het verhaal gaat over jongeren van elf en dertien jaar. Maar het is geen kinderboek – daar is het veel te heftig voor.


WAT MOET JE WETEN?

De young adult novel ‘Underrunners’ gaat over een land dat voor ons Nederlanders helemaal aan de andere kant van de wereld ligt. Die wereld is heel anders: veel natuur, veel oceaan, veel ruimte. Maar die wereld is in een bepaald opzicht ook hetzelfde: een wereld met gezinsproblemen, familieruzies en jongeren die een ouder missen in hun leven.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Underrunners’ zijn heel goed te begrijpen. De alinea’s en de zinnen zijn over het algemeen kort. De hoofdstukken zijn wel lang, maar er zijn veel dialogen die het verhaal spannend houden.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Underrunners’ is nergens erg moeilijk.
Het verhaal is spannend. Het begint een beetje simpel: een jongen die speelt dat hij een stoere held in zich heeft. Maar al snel wordt duidelijk dat je niet zo maar echt stoer bent: vooral niet wanneer er groot gevaar dreigt.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Underrunners’ een boek met een literair niveau B 2c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Underrunners’ is heel mooi geschreven: spannend en met veel aandacht voor de hoofdpersonen (ook voor de volwassenen). Margaret Mahy maakt heel goed duidelijk dat het moeilijk blijft om een onderscheid tussen goed en kwaad te maken.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Underrunners’ is een verhaal met behoorlijk veel actie. Het verhaal begint heel kalm, maar al snel wordt het tempo opgevoerd: met name wanneer Tris zijn nieuwe vriendin Winola en later die eigenaardige Orson ontmoet.


Tijd:

‘Underrunners’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Er zijn mobiele telefoons, maar die worden nauwelijks gebruikt. Een computer komt niet voor in de roman. Het verhaal speelt zich af over een periode van iets meer dan een week.


Plaats:

De setting van ‘Underrunners’ is het platteland van Nieuw-Zeeland. Tris woont in een klein huis aan de kust: hij kan uitkijken over de oceaan. Heel rustig en mooi allemaal, maar de afstand naar school is wel groot. En o ja … als er problemen zijn is de politie niet zo maar ter plekke.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Underrunners’: hoe zal Tris zijn nieuwe vriendin Winola kunnen helpen?


Verteller:

De roman ‘Underrunners’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de jongen, Tris.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Underrunners’ zijn:
• Tris (Tristram) Catt: een 11-jarige jarige jongen die met zijn vader aan de kust van Nieuw-Zeeland woont op een behoorlijk grote afstand van een dorp. Hij spreekt vaak met (de stem van) Selsey Firebone: een denkbeeldige held (en detective) die alles doet en zegt wat Tris niet durft;
• Randall Catt: de vader van Tris. Hij werkt aan allerlei projecten (zoals tuinen ontwerpen); dat doet hij meestal thuis. Het is geen vetpot, maar hij en zijn zoon kunnen er van leven;
• Winola: een 13-jarige meid die tijdelijk in het kindertehuis ‘Featherstonehaugh Children’s Home’ woont (dat vlak bij het land van de Catts ligt;
• Victoria Emanuel: een jonge weduwe die vaak bij de familie Catt op bezoek komt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Underrunners’ zijn:
• Rosie: de 3-jarige peuter van Victoria Emanuel;
• Sylvia Collins, Elaine Partridge, Guy en Bryan Morley: klasgenoten van Tris en Sylvia;
• Orson: de geheimzinnige man met de verrekijker die Tris op een dag ontmoet;
• Dearie Tyrone: de lieve (en knappe) vrouw die vroeger op Tris paste, samen met haar zoons Tod en Damon en haar dochter Cecily.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Underrunners’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘Underrunners’ is een mooi verhaal over het ruimtelijke (van de natuur) in Nieuw-Zeeland, maar het is tevens een verhaal over een modern land (compleet met gebroken gezinnen en met ontvoeringen). Hoewel de leeftijd van de kinderen suggereert dat het een kinderboek zou moeten zijn, is het dat zeker niet: daarvoor is het onderwerp te ernstig.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Margaret Mahy.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Seal Secret van Aidan Chambers
• That Eye, the Sky van Tim Winton
• Blue Dog van Louis de Bernières


Citaat:
‘Did you say there were tunnels here?' she asked him.
‘Underrunners,’ said Tris. ‘They’re called underruners. The soil gets swollen by rain in winter, and then in the summer it shrinks and cracks, but you can’t see the cracks on the surface, not until they eat their way out.’
‘Eat their way out?’ asked Winola, looking pleased.
‘The soil on top collapses and there they are,’ Tris explained. ‘Underrunners!’ (p.80)

Vragen over het boek:

1. Waarom denk je dat Tris altijd Selsey bij zich heeft?
2. Welke rol speelt Victoria in de roman?
3. Vind je het verklaarbaar dat Winola ontvoerd wordt? Waarom vind je dat?
4. In welk opzicht heeft ‘Underruners’ een happy end? In welk opzicht is dat niet zo?
^ Terug naar boven

Comments are closed.