Violet & Claire

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: art (film, literature)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

FADE IN:
The helicopter circles whirring in a sky the color of laundered-to-the-perfect-fade jeans. Clouds like the wigs of starlets - fluffy platinum spun floss. Below, the hills are covered with houses from every place and time - English Tudor manors, Swiss chalets, Spanish villas, California Craftsman. Flowers threaten to grow over their doors and windows like what happened to Sleeping Beauty's castle. Pools flash like jewels in backyards where Sleeping Beauties in sunglasses float topless, waking to sip from goblets of exotica decorated with pineapples, cherries and hibiscus blossoms. On the roads that run between the hills are shiny cars, hard-candy-colored and filled with music.

This is how my movie begins. The credits floating in the pools, written on the license plates, on billboards, lighting up in neon over the bars. I am in the helicopter dressed in Gautier black and shades, pointing out the shots to the cameraman.
This is how my movie begins but not my life. My life started seventeen years ago in a hospital in West L.A. There were no cameras at the event, no sign above the hospital announcing the opening of THE LIFE OF VIOLET SAMMS. Maybe there should have been. Who knows, if I got famous, I told myself, it could be very valuable to have all that on film.

© HarperCollins, 1999.^ Terug naar boven

Algemeen

De kunstzinnige Violet ontmoet de mysterieuze Claire. Violet is een gothic type: helemaal in het zwart gekleed en gedeprimeerd kijkend. Claire is een fee: blauw en ongrijpbaar. Violet voelt zich altijd alleen op school: zij is de enige met interesse in kunst en film. En wanneer er een nieuwe leerling op school komt (Claire) is dat net zo'n buitenbeentje: een meisje in het blauw dat van gedichten houdt, met opgeplakte vleugeltjes als een elfje. Logisch dat die gepest wordt. Maar dan neemt Violet het voor haar op. Samen proberen ze iets van hun leven te maken.
Maar in L.A. is dat niet zo gemakkelijk. Er liggen haaien en ratten op de loer: mensen die het op geld voorzien hebben, of op jonge meisjes. Gelukkig heeft Violet veel geld en veel talent. En Claire heeft Violet. Toch …?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Francesca Lia Block

Jaar van uitgave:
1999

Aantal pagina's:
169

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, California, Los Angeles

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 3 delen en in subhoofdstukken, gescheiden door witregels
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Violet & Claire’ is het verhaal van en over twee meiden. Ze zijn toevallig elkaars vriendinnen geworden en ze hebben allebei speciale creatieve hobby’s: films maken en gedichten schrijven. Het verhaal gaat over die meiden en over die hobby’s en dat allemaal in de hippe stad Los Angeles.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Violet & Claire’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. De meiden gedragen zich zoals meiden van een jaar of zeventien soms doen (in een grote stad). Wel zijn ze enigszins afwijkend van gewone leeftijdgenoten: ze gaan veel meer hun eigen gang en houden zich zo veel mogelijk bezig met kunst.
Het verhaal kent een enkele seksscene en sommige scenes spelen zich af in vreemdsoortige nachtclubs: niet iedereen zal daarover willen lezen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Violet & Claire’ zijn van een pittig niveau. Het is een boek voor young adults, maar de auteur beschouwt haar lezers zeker wel als min of meer volwassen lezers – ook volwassen lezers van de taal. Soms is de taal specialistisch – vooral wanner het over film of over poëzie gaat.
De alinea’s en de subhoofdstukken zijn nooit erg lang. Er zijn redelijk veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Violet & Claire’ is soms moeilijk. Er wordt modern slang gebruikt en er worden soms specialistische woorden gebruikt.
Het verhaal is soms ernstig en soms humoristisch. De meiden hebben beiden hun specifieke problemen en daar vertellen ze uitgebreid over. Voor sommige lezers zal dat enigszins overdreven overkomen, anderen zullen het met veel plezier lezen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Violet & Claire’ een boek met een literair niveau B 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘Violet & Claire’ is echt geschreven voor oudere meiden. Het is een verhaal over meiden van zeventien die nadenken over hun toekomst, over hun relaties en over de zin van hun leven. De een wil die toekomst graag in Los Angeles meemaken, de ander heeft heimwee naar haar vroegere woonplaats ergens in het Midwesten van de USA.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘Violet & Claire’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie bestaat uit de uitstapjes die de meiden in L.A. maken: zowel naar bars en vriendjes, als naar school en naar cursussen.


Tijd:

‘Violet & Claire’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Violet & Claire’ is de stad Los Angeles, de grote hippe wereldstad aan de Amerikaanse westkust, het centrum van film en amusement.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Violet & Claire’: hoe zal de vriendschap tussen Violet en Claire zich ontwikkelen?


Verteller:

De roman ‘Violet & Claire’ heeft twee ik-vertellers, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. De vertellers zijn Violet en Claire, die hun vriendschap elk vanuit hun eigen perspectief beschrijven.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Violet & Claire’ zijn:
• Violet Samms: een 17-jarige meid. Ze woont met haar ouders In Los Angeles in een enorm huis in een rijke buurt. Violet draagt uitsluitend zwarte kleren: heel hip (vindt zij). Haar passie is film: ze wil heel graag regisseur worden;
• Claire: een nieuwe klasgenoot van Violet. Ze woont met haar moeder in een klein huis dat haar moeder van een tante heeft geërfd. Claire en haar moeder woonden heel lang in een mobile home op een kampeerterrein ergens in het Midwesten. De grote passie van Claire is poëzie: zij zou graag dichter willen worden.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Violet & Claire’ zijn:
• Judy: de moeder van Violet. Zij heeft het druk met van alles en nog wat en laat haar dochter maar een beetje haar gangetje gaan;
• Steve: een klasgenoot van Violet. Violet vindt hem maar een vervelende vent, maar Steve is duidelijk geïnteresseerd in Violet;
• Esmeralda: een wulpse dame uit een nachtclub;
• Matilda: een andere wulpse dame uit de nachtclub, een vriendin van Esmeralda;
• Elvis: de vriend van Esmeralda en Matilda;
• Personeel van de school van Violet en Claire: Mr. Hurley (the principal), Miss Henderson (Engels), Mrs. Hellberger (geschiedenis), Coach Pitt (sport);
• Flint Cassidy: de zanger van de populaire band ‘Spent Pleasure’;
• Mr. Richter: de manager van een amusementsbureau;
• Peter Brookman: een dichter die workshops over poëzie geeft.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De young adult novel ‘Violet & Claire’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Violet & Claire’ is qua opzet een origineel verhaal, qua verhaal zelf kan het sommige lezers misschien tegenvallen. Dat komt omdat het vrij lang duurt voordat je als lezer een idee hebt waar het verhaal naar toe gaat.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Francesca Lia Block.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• David & Della van Paul Zindel
• If You Leave Me van Maureen Wartski
• Goodbye Stranger van Rebecca Stead


Citaat:
She thought that maybe she should try to be more like Violet, and wish instead for money and power and fame, but Violet wasn’t happy either. Maybe we should run away together, Violet and I, Claire thought, go to the desert and try to catch falling stars in our mouths. (p.135)

Vragen over het boek:

1. Waarom worden Violet en Claire elkaars vriendinnen?
2. Wat vindt Violet van L.A. en wat vindt Claire van deze stad?
3. Beschrijf de karakters van Violet en Claire op grond van hun eigen verhaal.
4. Waarom wordt het verhaal verteld in 3 delen?

^ Terug naar boven

Comments are closed.