Wastelanders

Niveau:
Genre: dystopia
Thema: survival

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Koop dit boek op Bol.com


SNEL NAAR...

Het begin

‘Get down, Chip!’ Sky shouted, pressing her younger brother’s head into the weeds which grew up the sides of the ditch.
As the vehicles rapidly drew closer the noise of their engines increased.
‘Are they Skulls?’ Chip whispered.
Sky nodded her blonde head.
When they had lived in the city their greatest fear had always been of being picked up by the dreaded Catchers; out in the countryside the gangs of Skulls posed an ever-present threat.
Chip asked, ‘Did you see how many of them there were?’
‘Two at least, but I didn’t stop to look properly.’
The pair held their breath, hoping the Skulls would roar past, but there was a squeal of brakes and the vehicles skidded to a halt immediately above them. Suddenly the clean, country air was tainted by the stench from the idling engines of exhaust fumes and hot oil.
‘There were definitely two kids,’ a voice insisted above the engine noise. ‘Honest, Chains, I saw them.’
‘OK, Wheels, so where are they now?’ another, huskier voice demanded.
Chip eased his way up the bank and carefully parted the weeds to get a better view. Parked only metres from them were three vehicles: a motorcross bike, a battered pick-up truck, from which the cab had been removed, and an old car. The bare-chested biker, Wheels, was dressed solely in black leather flying boots and a pair of greasy black jeans. When he removed his goggles to search the horizon, Wheels exposed the only clean patch of skin between head and waist.

© Methuen / Methuen Children’s Books / Mammoth, 1997^ Terug naar boven

Algemeen

Het is al weer twee jaar geleden sinds Sky en haar broertje Chip de Tip hebben verlaten. Ze woonden daar in een krot net als alle andere kinderen, vlak bij een vuilnisbelt. Toen ze besloten met de ex-Catcher Spindor mee te gaan, werd hun vriend Dig ontvoerd naar een boerderij in de ‘wastelands’, een gevaarlijk en afgelegen gebied. Sky en Chip besloten op zoek te gaan naar Dig en Spindor ging alleen werken op zijn eigen boerderij.
Nu leven Sky en Chip van dag tot dag: vechtend tegen de honger en vluchtend voor motorbendes, zoals de Skulls. Als die hen te pakken krijgen, zullen ze zeker worden gedood. Maar soms ontmoeten ze vriendelijke lotgenoten. Zoals Wolf Boy of Gentle, of de kinderen van een rondtrekkend circus.
Het is alleen de vraag of ze ooit hun oude vriend Dig nog zullen zien, die als slaaf op een landbouwbedrijf werkt. En wat zullen ze doen als ze toevallig de boerderij van Spindor terugvinden?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Ian Strachan

Jaar van uitgave:
1997

Aantal pagina's:
186

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een tijd in de toekomst

Plaats van handeling:
UK, een niet bij name genoemde streek

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 17 genummerde hoofdstukken. Deze jeugdroman is het vervolg op ‘Throwaways’. Dat boek moet je echt eerst lezen als je ‘Wastelanders’ goed wilt snappen.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van verhalen die gaan over overleven en over je zien te redden met weinig middelen, dan is ‘Wastelanders’ zeker een goede keus voor jou. Het verhaal gaat over een nare wereld: een tijd waarin het leven zo hard is geworden dat ouders hun kinderen in de steek laten en kinderen hun ouders verlaten, over in leven blijven door van een vuilnisbelt of uit de wilde natuur te eten, over overleven door anderen te verraden of te verkopen.
Het lijkt een naargeestig verhaal; maar toch zul je met bewondering lezen hoe Sky en haar broertje Chip proberen het beste van hun armzalige leventjes te maken.
Als je het eerste deel over Sky en Chip hebt gelezen – Throwaways – dan is dit verhaal bijna verplichte kost.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Wastelanders’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. De wereld die in deze roman wordt beschreven ken je waarschijnlijk gelukkig niet uit eigen ervaring, maar toch zul je hem wel herkennen: in Afrika en Zuid-Amerika, in Azië en soms zelfs in Europa zijn plekken waar (vooral) kinderen proberen in leven te blijven door continu te vluchten voor figuren die hen naar het leven staan.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Wastelanders’ zijn niet moeilijk. Mr Strachan gebruikt zelden moeilijke woorden. De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit lang en het verhaal kent veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Wastelanders’ is nergens erg lastig. Als je een paar jaar Engelse teksten hebt gelezen, dan zul je dit verhaal vast en zeker wel begrijpen.
En dat verhaal is heftig. Er worden mensen mishandeld, er vallen gewonden, het leven is keihard voor jongeren als Sky en Chip. Het leven lijkt uitzichtloos: als je moet zien te overleven zonder ouders en je bent nog maar dertien, respectievelijk acht jaar oud – wat zijn dan je kansen?
Toch vertelt deze jeugdroman niet de hele tijd een negatief verhaal. Het verhaal is spannend en dat blijft het tot het einde. Ondanks alle slechte mensen die je in deze roman tegenkomt zul je toch willen blijven doorlezen. Net zoals Sky en Chip blijven doorleven en blijven hopen op een betere toekomst …
Op basis van deze eigenschappen is ‘Wastelanders’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘Wastelanders’ is heel spannend geschreven. Het verhaal is origineel: soms ontroerend, soms zielig, maar altijd boeiend. Ian Strachan weet met simpele woorden een hele wereld te creëren die niet aangenaam en zeker niet gemakkelijk is; maar ook een wereld die (helaas) misschien ooit werkelijkheid zou kunnen worden …

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘Wastelanders’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat met name uit de gebeurtenissen waarmee Sky en haar broertje Chip te maken krijgen wanneer ze met zijn tweeën op zoek gaan naar hun verdwenen vriend Dig. Ze ontmoeten bij die zoektocht allerlei vreemde – en heel vaak agressieve – figuren.


Tijd:

‘Wastelanders’ speelt zich af in een onzekere toekomst. Het leven in Groot-Brittannië is zo zwaar geworden dat ouders soms hun kinderen aan hun lot overlaten en dat er in een stad of in de wilde natuur honderden zwerfkinderen leven die op alle mogelijke manieren proberen in leven te blijven. Het verlaten gebied waar Sky en Chip doorheen trekken – ‘the wastelands’ – is een onvruchtbaar, woest en soms vervuild gebied: de natuur heeft de landbouwgebieden overgenomen, voor zover ze niet zijn aangetast door allerlei gevaarlijke bestrijdingsmiddelen.


Plaats:

De setting van ‘Wastelanders’ is een onherbergzaam gebied. De Wastelands bestaan vaak uit oude landbouwgebieden die door de boeren niet langer onderhouden worden. In het begin adviseerde de overheid om die grond niet meer te gebruiken, later werden grote lappen grond onbruikbaar omdat er te veel pesticiden waren gebruikt. Tegenwoordig zijn de Wastelands kale stukken land (prairie, steppe, woestijn, met hier een daar wat bosjes) waar zwervers wonen. De Wastelands worden vaak onveilig gemaakt door wilde dieren, maar nog vaker door motorbendes (de ‘Skulls’).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Wastelanders’: zullen Sky en Chip erin slagen om te overleven in de harde wereld waarin zij wonen en zullen zij misschien hun vriend Dig ooit terugzien?


Verteller:

De roman ‘Wastelanders’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vaak vanuit het perspectief van de jonge meid Sky.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Wastelanders’ zijn:
• Sky: een 13–jarige meid. Zij en haar broer zijn twee jaar ouder dan bij hun vorige avontuur, Throwaways. Sky heeft nog altijd de zorg van haar broertje op zich omdat hun ouders hen in de steek hebben gelaten. Ze blijft optimistisch en ze zoekt altijd naar manieren om in leven te blijven;
• Chip: het 8-jarige broertje van Sky. Hij heeft veel geleerd de afgelopen twee jaar: het lijkt alsof hij minstens zo goed tegen de ontberingen kan als zijn oudere zus.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Wastelanders’ zijn:
Throwaways: kinderen die door de maatschappij zijn uitgekotst. Vaak zijn het weeskinderen of kinderen die door hun ouders verlaten zijn. Ze stelen regelmatig en vaak wonen ze in de buurt van vuilnisbelten of in onherbergzame gebieden in de wilde natuur;
• Sky en Chip: de hoofdpersonen van het verhaal;
• Dig: een jongen die Sky en Chip heeft gered van de Catchers. Na vier jaar in The Tip gewoond te hebben is hij uiteindelijk toch gepakt door de Catchers. Die hebben hem verkocht als slaaf om op een boerderij te werken. Sky en Chip gaat naar hem op zoek; maar ze hebben geen idee waar de boerderij is waar Dig werkt;
• Wolf Boy: een jongen die niet praten kan. Hij heeft waarschijnlijk heel lang alleen geleefd (misschien zelfs wel met dieren) en hij kan zich behoorlijk goed redden in de vijandige natuur;
• Gentle: een ongeveer 14-jarige meisje dat ook rondzwerft door de Wastelands. Zij heeft veel verstand van medicijnen. Ze draagt altijd een witte jurk en ze heeft littekens op haar gezicht en op haar benen.
Leden van een rondtrekkend circus. Het zijn allemaal kinderen die voor weinig geld overal optreden:
• Freckles: een roodharig jongetje;
• Suds: de leider van het rondtrekkende circus;
• Flipper: een meisje, een acrobaat;
• Gem: een meisje, een acrobaat;
• Rebel: een forse jongen die stunts op een fiets doet;
• Lefty: een jongen die met messen kan werpen.
Skulls: leden van criminele motorbendes. Ze rijden door de ‘Wastelands’ (meestal op motoren of in oude auto’s), waar ze mensen aanvallen, beroven en vaak doden. Enkele Skulls zijn:
• Chains: de leider van de groep;
• Wheels: een Skull;
• Biker: een Skull;
• Pinkie: een zwaar opgemaakte meid die altijd meerijdt met de Skulls.
Anderen:
Spindor: een ex-Catcher. Na het uitdienen van zijn contract heeft hij een boerderij gekocht die hij – samen met een aantal Throwaways – wil bewerken. Hij vroeg Sky en Chip om met hem mee te doen, maar zij bedankten op het laatste moment (zie: Throwaways);
• Weaver: een ex-Catcher. Tegenwoordig werkt hij voor de Happy Valley Security, een bewakingsdienst bij een meer;
• Scotty: een alcoholist, een vriend van Gentle;
• The Boss: de eigenaar van een landbouwbedrijf waar Dig werkt.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Wastelanders’ is niet verfilmd.


Overig:

De dystopische jeugdroman ‘Wastelanders’ is het vervolg op het eerste verhaal over de lotgevallen van Sky en Chip: Throwaways. Het is raadzaam om dat boek eerst te lezen voordat je aan ‘Wastelanders’ begint.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Ian Strachan.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Giver van Lois Lowry
Noughts & Crosses van Malorie Blackman
How I Live Now van Meg Rosoff


Citaat:
They broke into a run down a narrow track between high, overgrown hedges. They splashed through the shallow ford which crossed the stream but, as they rounded the final bend, they came to a complete stop.
Ahead of them, instead of the lovely old farmhouse Sky remembered, there was a burnt-out ruin. (p.79)

Vragen over het boek:

1. In welke opzichten helpt Wolf Boy broer en zus Sky en Chip?
2. Waarom is Gentle heel belangrijk voor dit verhaal?
3. Hoe verloopt de ontmoeting tussen Sky, Chip en Dig?
4. Heeft het verhaal een happy end? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.