Whistleblower

Niveau:
Genre: crime
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Branches whipped his face, and his heart was pounding so hard he thought his chest would explode, but he couldn’t stop running. Already, he could hear the man gaining on him, could almost imagine the bullet slicing through the night and slamming into his back. Maybe it already had. Maybe he was trailing a river of blood; he was too numb with terror to feel anything now, except the desperate hunger to live. The rain was pouring down his face, icy, blinding sheets of it, rattling on the dead leaves of winter. He stumbled through a pool of darkness and found himself sprawled flat on his belly in the mud. The sound of his fall was deafening. His pursuer, alerted by the sharp crack of branches, altered course and was now headed straight for him. The thud of a silencer, the zing of a bullet past his cheek, told him he’d been spotted. He forced himself to his feet and made a sharp right, zigzagging back toward the highway. Here in the woods, he was a dead man. But if he could flag down a car, if he could draw someone’s attention, he might have a chance.
A crash of branches, a coarse oath, told him his pursuer had stumbled. He’d gained a few precious seconds. He kept running, moving only by an instinctive sense of direction. There was no light to guide his way, nothing except the dim glow of the clouds in the night sky. The road had to be just ahead. Any second now, his feet would hit pavement.
And then what? What if there’s no car to flag down, no one to help me?
Then, through the trees ahead, he saw a faint flickering, two watery beams of light.

© Harlequin Enterprises Limited / MIRA, 2014.^ Terug naar boven

Algemeen

De chemicus Victor Holland vlucht weg voor een geheim agent van de FBI die beloofd had hem te helpen. Victor kreeg een filmrolletje van een collega die plotseling onder verdachte omstandigheden kwam te overlijden. Victor en hij werken voor een bedrijf dat onderzoek doet voor de overheid; het filmpje gaf waarschijnlijk informatie over een onderzoek naar het gebruik van chemische wapens, maar Victor weet daar het fijne niet van.
Bij zijn vlucht wordt Victor in de schouder geschoten. Hij slaagt erin een lift te krijgen van Cathy Weaver, een medewerkster van een filmbedrijf, die op weg was naar haar beste vriendin. Zij geeft Victor onderdak bij de vriendin. De volgende dag blijkt de vriendin op de oprit vóór haar huis vermoord te zijn. Victor en Cathy vluchten. Wanneer ze terug zijn in San Francisco, de stad waar zij beiden wonen horen ze dat er een vrouw met dezelfde naam als Cathy Weaver in de stad vermoord is.
Cathy eist dat Victor het hele verhaal vertelt. Pas daarna kan ze het besluit nemen om samen met hem het filmrolletje veilig te stellen en zo mogelijk af te leveren bij personen die wel te vertrouwen zijn …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Tess Gerritsen

Jaar van uitgave:
1992

Aantal pagina's:
251

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, Californië, de steden San Francisco en Palo Alto

Bijzonderheden:
Een thriller in 14 genummerde hoofdstukken, voorafgegaan door een proloog.
In het Nederlands heet het boek ‘Prijs van de waarheid’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De thriller ‘Whistleblower’ is een verhaal over achtervolgingen, verraad en misdaad. Maar het is ook een romantisch verhaal over twee mensen, die ondanks alle problemen proberen elkaar beter te leren kennen.
Als je van een spannend verhaal houdt met een dosis romantiek, dan is dit zeker een geschikt verhaal voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Whistleblower’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het verhaal gaat weliswaar over een onderzoek naar chemische oorlogsvoering, maar nergens word je verward of lastiggevallen door specialistische uiteenzettingen of theoretische verhandelingen. Het gaat in deze roman vooral om de vlucht van de twee hoofdpersonen die proberen uit handen van hun achtervolgers te blijven.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Whistleblower’ zijn niet echt moeilijk te noemen. De taal is nergens complex en dat geldt ook voor de zinnen en alinea’s. De hoofdstukken zijn redelijk lang en er zijn heel veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘Whistleblower’ heel toegankelijk. Het verhaal zal daardoor voor weinig lezers een probleem opleveren.
Het verhaal is een ongecompliceerde thriller met veel suspense en veel cliffhangers. Daarnaast zit er een stevige dosis romantiek in het verhaal.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Whistleblower’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Ms Tess Gerritsen is een populaire schrijfster van veel thrillers. ‘Whistleblower’ is een vroegere roman van Ms Gerritsen; het verhaal is veel simpeler en ook minder gewelddadig dan haar later verhalen. Ook is het verhaal veel romantischer dan de latere thrillers.
‘Whistleblower’ is een standalone roman.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Whistleblower’ is een verhaal met heel veel actie. Al vanaf de proloog heb je als lezer in de gaten dat er veel te gebeuren staat: een man is op de vlucht voor een gewelddadig persoon. Zodra de hoofdpersoon zijn vrouwelijke partner leert kennen, bestaat hun leven uit vluchten, onderzoeken, vluchten en opnieuw onderzoeken.


Tijd:

De thriller ‘Whistleblower’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Een specifiek jaar wordt niet genoemd.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het geheel speelt zich af over een periode van een aantal dagen (een week ongeveer).


Plaats:

De setting van ‘Whistleblower’ is voornamelijk de stad San Francisco in de staat Californië in de USA. De handelingen verplaatsen zich later naar de universiteitsstad Palo Alto.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Whistleblower’: zal Victor erin slagen om het er levend af te brengen – en daarbij tevens anderen te overtuigen van zijn onschuld?


Verteller:

De roman ‘Whistleblower’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal voornamelijk vanuit de perspectieven van Victor en Cathy, maar soms vanuit de optiek van de achtervolger.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Whistleblower’ zijn:
• Victor Holland: een 41-jarige biochemicus. Zijn collega geeft hem een compromitterend filmrolletje waarmee hij zijn bedrijf (en de Amerikaanse overheid) in grote verlegenheid kan brengen. Victor is sinds een aantal jaren weduwnaar;
• Cathy Weaver: een 37-jarige filmproducente. Ze werkt voor het bedrijf van haar ex-man, Jack.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Whistleblower’ zijn:
• Sarah Boylan: de beste vriendin van Cathy. Zij woont alleen op het platteland van Californië waar ze binnenkort hoopt te bevallen van haar baby (ze voelt zich nu alvast een bewust ongehuwde moeder);
• Jack Zuckerman: de ex-man van Cathy. Hij is de eigenaar van een filmbedrijf. Hij is een heel rijke, knappe, maar zeer arrogante persoon, die Cathy meermalen bedroog met de vele vrouwen met wie hij werkte;
• Hickman Von Trapp (‘Hickey’): een fotograaf van erotische foto’s. Hij is een goede vriend van Cathy;
• Archibald Black: de directeur van het chemische bedrijf Viratek, waar Victor tot voor kort werkzaam was;
• Matthew Tyrone: een ex-marinier die voor de NSA werkt;
• Nicholas Savitch: een huurmoordenaar die voor Tyrone werkt;
• Jerry Martinique: een goede vriend en collega van Victor. Als het verhaal begint is hij onder verdachte omstandigheden omgekomen;
• Special Agent Sam Polowski: een geheim agent van de FBI;
• Field Supervisor Larry Dafoe; een hoge ambtenaar bij de FBI. Hij is de directe meerdere van Polowski;
• Milo Lum en Ollie Wozniak: vroegere studiegenoten van Victor uit Palo Alto.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Whistleblower’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘Whistleblower’ is een vroege, standalone roman van Tess Gerritsen. Het verhaal is iets bescheidener dan haar latere Rizzoli & Isles-romans: de plot is simpeler, de roman is korter en het geweld is minder expliciet dan in Gerritsens latere romans.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Tess Gerritsen.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• No Second Chance van Harlan Coben
• The Husband van Dean Koontz
• Finders Keepers van Stephen King


Citaat:
‘This is more than just a case of murder,’ said Victor.
‘This is deadly research. The manufacture of illegal weapons. This could reach all the way to Washington.’
‘Who in Washington?’
‘Someone in control. Someone with the federal funds to authorize that research.’
‘I see. Some lofty public servant is out knocking off scientists. With the help of the FBI.’
‘Jerry wasn’t just any scientist. He had a conscience. He was a whistleblower who would have taken this to the press to stop that research. The political fallout would’ve been disastrous, for the whole administration.’ (pp.92-93)

Vragen over het boek:

1. Welke route legt het gezochte filmrolletje af voordat het uiteindelijk ontwikkeld wordt?
2. Welke redenen heeft Cathy om Victor niet te vertrouwen?
3. In welke opzichten is de ex-man van Cathy een belangrijk karakter in dit verhaal?
4. Wat vind je van de titel van de roman: ‘Whistleblower’?

^ Terug naar boven

Comments are closed.