Wilfred Owen

WILFRED OWEN

De Britse dichter Wilfred Owen werd in 1893 in Oswestry in het graafschap Shropshire geboren en hij overleed op 4 november 1918 bij een gevecht aan het Sambre-Oise kanaal in Noord-Frankrijk, een paar dagen voordat de Eerste Wereldoorlog eindigde.
Wilfred Owen wordt door velen gezien als de belangrijkste dichter van de Eerste Wereldoorlog, de meest indrukwekkende van de War Poets.
Wilfred Owen groeide op in kleine stadjes in het landelijke graafschap Shropshire. Al jong ontdekte hij zijn liefde voor de poëzie. Omdat zijn ouders het niet breed hadden en omdat hij geen beurs kon krijgen, combineerde hij zijn werk met zijn studie. In 1912 werkte hij een tijdje als leraar Engels aan een schooltje in Bordeaux. Toen de Eerste wereldoorlog uit brak (in 1914) keerde hij terug naar Engeland.
In 1915 ging hij in dienst. Hij ontmoette de dichter Siegfried Sassoon die hem inspireerde om te gaan schrijven. Zijn vriendschap met de homoseksuele Sassoon werd lange tijd stilgehouden, maar het is duidelijk dat ook Owen homoseksueel was – een toentertijd groot geheim.
Het grootste deel van de oorlog bracht Wilfred Owen door als militair in Engeland. Toch keerde hij in juli 1918 terug naar de loopgraven in Frankrijk, waar hij aan het eind van de oorlog sneuvelde.
Hoewel Owen veel schreef in navolging van oudere, meer traditionele dichters als John Keats en Percy Bysshe Shelley, werd hij toch vooral beroemd als ‘War Poet’. Zijn rijmvormen – eindrijm, alliteratie, assonantie – werden voorbeelden voor de dichters die na hem zouden komen. Zijn oorlogsgedichten behoren tot de beste in hun genre (vgl. ‘Strange Meeting’ en ‘Dulce et Decorum Est’).
De gedichten van Wildfred Owen hebben veel kunstenaars geïnspireerd – zoals de schrijvers Pat Barker en Stephen MacDonald, de componist Benjamin Britten (‘War Requiem’), de band 10,000 Maniacs en The Libertines.
Het merendeel van de gedichten van Owen werden postuum gebundeld – tijdens zijn leven werden er slecht een vijftal gedichten gepubliceerd.

Werken:
Poems (1920)

Website:
https://www.poetryfoundation.org/poets/wilfred-owen