Winners (a.k.a. Jordy)

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Jordy Threebears slouched in his seat at the back of the bus and closed his eyes. He was only fifteen, but already he’d seen enough of Alberta to last a lifetime. Eleven foster homes in eight years, and moving again. It was enough to make him sick.
The social worker sitting beside him stirred in his sleep and twitched. Jordy edged closer to the window, away from him. Social workers, especially Mr. Hagel, made him sick too. Bunch of useless busybodies, picking into his head, bouncing him around the province whenever they felt like something to do. He could do without them. He longed to be free, unbothered by rules, schools, and grownups telling him what to do. He opened his eyes briefly and noticed a cowboy out on the plains, riding a horse over a little hill towards the first rays of autumn sunlight. The image stayed in his mind as the bus rumbled on towards Calgary – a rider and his horse, running across the prairie. That would be freedom.

© Canongate Kelpies, 1990^ Terug naar boven

Algemeen

De Indiaanse Jordy gaat van het ene pleeggezin naar het volgende na de dood van zijn moeder. Zijn vader was al overleden toen Jordy nog maar een baby was. En de opa die hem zou verzorgen ging de gevangenis in omdat hij iemand doodsloeg. En nu, jaren later, – Jordy is vijftien – komt de moeilijk opvoedbare Jordy weer bij zijn norse grootvader wonen.
Opa Joe woont op vier mijl afstand van een klein Indiaans reservaat. Hij bewerkt koeienhuiden en hij woont in een simpel prefab huisje. Daar komt Jordy te wonen. Hij moet ’s morgens vier mijl naar de bushalte in het reservaat lopen en dan met de schoolbus naar de ‘witte’ school ('Secondary School'). Zijn opa bemoeit zich nauwelijks met hem. Jordy vindt het allemaal maar vervelend - en vooral saai. Ook het reservaat zegt hem niks. Terwijl dat toch de plek is waar zijn moeder opgroeide en naar school ging. Ook van zijn vader weet Jordy niets af; alleen dat hij iets met paarden deed.
En dan krijgt Jordy op een dag een (half wild) paard. En vanaf dat moment verandert het leven van Jordy Threebears.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Mary-Ellen Lang Collura

Jaar van uitgave:
1984

Aantal pagina's:
129

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
Canada, het platteland (een reservaat in de buurt van de stad Calgary)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 22 genummerde hoofdstukken.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Winners (a.k.a. Jordy)’ is een verhaal over een indiaanse jongen. Deze Jordy is oorspronkelijk een Blackfoot-indiaan, behorend tot een indianenstam die voornamelijk in de provincie Alberta in Canada woont.


WAT MOET JE WETEN?

Het verhaal ‘Winners (a.k.a. Jordy)’is een spannend en ook wel ontroerend boek over een jongen die het niet gemakkelijk heeft in het leven. De roman maakt heel goed duidelijk hoe sommige ‘blanken’ omgaan met de oorspronkelijke bevolking van Canada, de ‘Indianen’, oftewel mensen van de ‘First Nation’, zoals ze tegenwoordig vaak worden genoemd.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Winners (a.k.a. Jordy)’ zijn zeker niet moeilijk. Het verhaal is vrij eenvoudig en Ms Collura gebruikt altijd correcte taal, ook wanneer ze minder nette situaties beschrijft.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Winners (a.k.a. Jordy)’ is heel toegankelijk.
Het verhaal is ernstig, spannend en zo en dan ontroerend. Het is een verhaal over indianen – maar ook over (de liefde voor en het verzorgen van) paarden.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Winners (a.k.a. Jordy)’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Winners (a.k.a. Jordy)’ is mooi geschreven: spannend, ontroerend en nooit sentimenteel. De mensen die eerst onverschillig en keihard lijken hebben later toch maar een klein hartje, blijkt uit het verhaal.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Winners (a.k.a. Jordy)’ is een verhaal met veel actie. Die actie heeft alles te maken met de 15-jarige indiaanse jongen Jordy, die nogal onverschillig en vrij opvliegend is. Pas wanneer hij een paard krijgt wordt hij serieuzer en rustiger – maar dan is er meer dan genoeg actie rond Jordy en zijn paard te beleven.


Tijd:

‘Winners (a.k.a. Jordy)’ speelt zich af in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Het verhaal voltrekt zich over een periode van enkele maanden en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Winners (a.k.a. Jordy)’ is een indiaans reservaat , ‘The Ash Creek Blackfoot Reserve’, ergens in de buurt van de Canadese stad Calgary (in de provincie Alberta). Een reservaat is misschien een groot woord: het dorpje waar de meeste Blackfoot-indianen wonen is maar heel klein – een enkele straat – en de opa van Jordy woont daar vier mijl vandaan.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Winners (a.k.a. Jordy)’: zal Jordy gelukkig worden bij zijn opa in het indiaanse reservaat?


Verteller:

De roman ‘Winners (a.k.a. Jordy)’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de 15-jarige Jordy.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Winners (a.k.a. Jordy)’ zijn:
• Jordy Threebears: een vijftienjarige jongen die jarenlang in pleeggezinnen heeft gewoond. Hij behoort tot de stam der Blackfoot-indianen, maar daar heeft hij weinig mee (en hij weet er ook weinig van). Zijn vader kwam om bij een ongeluk met een paard; zijn moeder werd aangevallen door dronken mannen, waarna ze overleed. Het enige familielid van Jordy, zijn grootvader, zat jaren gevangen wegens doodslag;
• Joe: de opa van Jordy. Hij is een nukkige, ongeveer 70-jarige man, die jarenlang in de gevangenis zat. Hij woont sinds een paar jaar weer zelfstandig, in een eenvoudige woning (een soort aluminium container); zijn tijd brengt hij door met leer bewerken. Hij is zich sinds zijn gevangenisstraf hoe langer hoe meer bewust geworden van zijn indiaanse afkomst.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Winners (a.k.a. Jordy)’ zijn:
• Jeffey Campbell, from the Department of Indian Affairs: een ambtenaar die de nazorg heeft bij het plaatsen van pleegkinderen met een indiaanse achtergrond;
• Jenny Greyhorse: een bewoonster van het reservaat, een vroegere vriendin van de moeder van Jordy;
• Marabel Hind: de oud-onderwijzeres van de moeder van Jordy;
• Jane MacTavish: de docent Physical Education op de Secondary School waar Jordy naar toe gaat;
• Albert Greenshoots: de eigenaar van de winkel in het reservaat. Hij wordt soms ‘chief’ genoemd – het is een erenaam, omdat hij afstamt van indiaanse leiders;
• Erasmus Watermedicine: een oude man die alleen in een huisje op de prairie woont. Hij is een groot paardenkenner;
• Jacob MacKenzie: een grootgrondbezitter, de eigenaar van veel vee;
• Emily MacKenzie: de dochter van Jacob. Een blinde, 16-jarige meid die graag paardrijdt;
• Fred Brady: de voorman van Jacob MacKenzie (op het boerenbedrijf).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Winners (a.k.a. Jordy)’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘Winners (a.k.a. Jordy)’ is een verhaal over indianen. Het woord ‘indianen’ wordt soms als een scheldwoord of een negatief woord ervaren. In de USA worden deze oorspronkelijke bewoners van het continent daarom ‘Native Americans’ genoemd. In Canada heten ze ‘First Nation’.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Mary-Ellen Lang Collura.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Walk Two Moons van Sharon Creech
Holes van Louis Sachar
The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian van Sherman Alexie


Citaat:
‘I’m all right,’ Jordy replied. As long as the horse was in good shape, nothing was going to prevent him from continuing.
He remembered something Emily had said to him after the Alpha ride. She had tried to cheer him up, let him know what she thought of him, and she had said, ‘Losers don’t try. Winners don’t quit. We won, Jordy. We did.’ (p.127)

Vragen over het boek:

1. Wat is de reden dat Jordy bij zijn grootvader komt wonen?
2. Waarom is Fred Brady een belangrijk karakter voor het verhaal?
3. In welk opzicht steunen sommige mannen Jordy, en in welk opzicht doen sommige vrouwen dat?
4. Waarom krijgt het paard van Jordy uiteindelijk de naam ‘Siksika’?

^ Terug naar boven

Comments are closed.