Wizard and Glass (The Dark Tower, Book IV)

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: power

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

‘ASK ME A RIDDLE, ‘ Blaine invited.
‘Fuck you, ‘ Roland said. He did not raise his voice.
‘WHAT DO YOU SAY?’ In its clear disbelief, the voice of Big Blaine had become very close to the voice of its unsuspected twin.
‘I said fuck you, ‘ Roland said calmly, ‘but if that puzzles you, Blaine, I can make it clearer. No. The answer is no.’
There was no reply from Blaine for a long, long time, and when he did respond, it was not with words. Instead, the walls, floor, and ceiling began to lose their color and solidity again. In a space of ten seconds the Barony Coach once more ceased to exist. They were now flying through the mountain-range they had seen on the horizon: iron-gray peaks rushed toward them at suicidal speed, then fell away to disclose sterile valleys where gigantic beetles crawled about like landlocked turtles. Roland saw something that looked like a huge snake suddenly uncoil from the mouth of a cave. It seized one of the beetles and yanked it back into its lair. Roland had never in his life seen such animals or countryside, and the sight made his skin want to crawl right off his flesh. Blaine might have transported them to some other world.
‘PERHAPS I SHOULD DERAIL US HERE, ‘ Blaine said. His voice was meditative, but beneath it the gunslinger heard a deep, pulsing rage.

© Penguin Group / Signet, 1997.^ Terug naar boven

Algemeen

De vier gunslingers – Roland, Susannah, Eddie en Jake, vergezeld door Oy de billy-bumbler – gaan op weg naar de Dark Tower, het pad van The Beam volgend. Ze rijden mee met Blaine the Mono, een aan raadsels verslaafde locomotief die hen naar Topeka zal brengen. Onderweg moeten ze hem raadsels opgeven die hij moet oplossen. Lost hij al die raadsels op dan zal hij zichzelf met de gunslingers te pletter laten lopen op het station. Lost hij een raadsel niet op dan zal hij hen ongedeerd afzetten op het eindstation. Maar Blaine kent duizenden raadsels – en hoe betrouwbaar is zijn woord …?
Later, op een avond vertelt Roland de andere gunslingers over zijn verleden. Op zijn veertiende reisde hij door het rijk van Mid-World, samen met zijn vrienden Cuthbert en Alain. Daar, ergens aan de grens van het rijk waar de macht van het rijk tanende is, ontmoet hij de beeldschone Susan Delgado.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
1997

Aantal pagina's:
695

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats (Mid-World), maar soms met ‘echte’ Amerikaanse steden (Topeka).

Bijzonderheden:
‘Wizard and Glass’ is deel IV uit de serie ‘The Dark Tower’. Het boek heeft vier delen en heel veel (sub)hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman ‘Tovenaarsglas’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De horrorroman (en fantasyroman) ‘Wizard and Glass’ is het vierde deel uit de serie ‘The Dark Tower’. Het is een roman die je zou kunnen omschrijven als een horrorroman (hij heeft alle elementen van zo’n typisch Stephen King-verhaal), maar ook als fantasy, als queeste, als reisverhaal, als zoektocht naar een heilige graal (wat in dit geval die Dark Tower is). Tenslotte is het opnieuw een verhaal over goed en kwaad.
In dit vierde deel komen we meer te weten over de redenen waarom Roland of Gilead aan zijn vrijwel onmogelijke reis begon. In een flashback van bijna 500 pagina’s vertelt Roland over zijn leven en zijn verliefdheid als veertienjarige, in een lang vervlogen tijd waarin hij zijn grote liefde Susan Delgado ontmoette.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Wizard and Glass’ is het noodzakelijk om de vorige drie delen van de serie te hebben gelezen. Wel wordt er regelmatig iets herhaald van vorige avonturen, maar de sfeer van Mid-World en de karakters van de hoofdpersonen worden pas duidelijk wanneer je daar meer van weet als lezer.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Wizard and Glass’ zijn niet echt moeilijk te noemen. Er zijn een paar typische Dark Tower-woorden (zoals ‘Ka’, Ka-tet’ of ‘Beam’) maar die worden vaak opnieuw toegelicht en uitgelegd.
De alinea’s en de (sub)hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Wizard and Glass’ zeker toegankelijk.
Het verhaal is dat ook – maar je moet de vorige delen wel kennen om dit deel goed te kunnen waarderen. In dit deel reizen de gunslingers met een (volledig gestoorde) sprekende trein en ze verkennen onbekende gebieden van Mid-World en End-World. Maar daarnaast komen we veel meer te weten over het verleden van Roland of Gilead.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Wizard and Glass’ een boek met een literair niveau C 5b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Wizard and Glass’ is spannend geschreven. Opnieuw lezen we over de queeste van de vier gunslingers op weg naar de Dark Tower maar we horen ook veel meer over de jonge jaren van Roland die als veertienjarige met twee vrienden ging onderzoeken in hoeverre het land nog een eenheid was.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De fantasyroman ‘Wizard and Glass’ bevat een verhaal met veel actie.


Tijd:

‘Wizard and Glass’ speelt zich af in een fantasietijd. In een lange flashback vertelt Roland over zijn kennismaking met Susan Delgado toen die twee nog heel jong waren.


Plaats:

De setting van ‘Wizard and Glass’ is Mid-World (bijvoorbeeld de stad Topeka in de staat Kansas – maar dan in een andere tijd), de stad Hambry in de Baronie Mejis (in een ver verleden). Deze Barony lijkt nog het meest op een Mexicaanse provincie, een boerenland waar de (vrij arme) mensen Spaans spreken. Zij wonen overigens in de buurt van een veel oudere, al eeuwen geleden verdwenen maatschappij, een wereld waar olie werd gewonnen en waar Amerikaanse auto’s en vrachtwagens rondreden.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Wizard and Glass’: hoe ver zullen de gunslingers komen op hun tocht naar de Dark Tower?


Verteller:

De roman ‘Wizard and Glass’ heeft een auctoriale verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Wizard and Glass’ zijn:
• Roland of Gilead: een gunslinger, de laatste die in de loop der tijden is overgebleven. Roland is ook de enig overgebleven ridder die op zoek gaat naar de magische ‘Dark Tower’. Niemand weet waarom (en hoe hij daar komen moet). Wel is zeker dat zijn familie (zijn vader, de vorst van het land, en zijn moeder) niet meer in leven zijn, evenmin als zijn vrienden (Cuthbert, Alain, Jamie). Roland is een harde en hardvochtige gunslinger die ten koste van alles de toren wil bereiken. Wanneer hij vertelt over zijn jeugd horen de gunslingers dat hij al als veertienjarige door het rijk trok om onderzoek te doen naar de politieke en militaire gesteldheid van het rijk Mid-World;
• Eddie Dean: een 23-jarige ex-verslaafde man uit New York City (in 1987). Als Roland hem ontmoet, probeert hij een partij cocaïne van de Bahama’s naar de USA te smokkelen. Eddie woont lang samen met zijn broer bij zijn moeder; na haar dood gaat het bergafwaarts met de twee jonge mannen. Nadat Roland hem naar Mid-World heeft gehaald (‘the drawing’), is hij één van de gunslingers geworden. In Susannah heeft Eddie zijn grote liefde gevonden;
• Susannah Dean: een 26-jarige Afro-Amerikaanse jonge vrouw. Toen Roland haar in New York (in 1963) ontmoette, was zij in feite twee personen: de ordinaire slet Detta Walker en de keurige, ontwikkelde, rijke Odetta Holmes. Sinds Roland haar Mid-World inhaalde (‘the drawing’) is zij de vriendelijke, maar onverzettelijke gunslinger (en geliefde van Eddie Dean) geworden;
• Jake (John) Chambers: een 11-jarige jongen die in New York City woont (in 1977). Jake komt uit een rijk gezin met een hardwerkende, succesvolle vader en een vaak afwezige moeder. Hij zit op een particuliere school waar hij binnenkort examen doet. Jake heeft echter een groot geheim: hij realiseert zich dat hij in een andere wereld heeft geleefd – een wereld waar hij Roland leerde kennen. Ook heeft hij angstbeelden van wat hem niet al te lang geleden in New York overkwam: een priester duwde hem de straat op vlak voor een auto – waardoor Jake kwam te overlijden. Bovendien is hij nogmaals overleden – door de schuld van Roland …
• Oy: een ‘Billy-bumbler’, een soort tussenvorm tussen een wasbeer en een das. Oy kan een beetje stemmen imiteren (zo zegt hij ‘Oy’ in plaats van ‘Boy’) en hij is niet meer bij zijn soortgenoten. Wanneer hij Jake ontmoet, besluit hij met hem verder te reizen;
• Susan Delgado: een 16-jarig meisje dat na de dood van haar vader bij haar tante woont. Het tweetal is verarmd na de dood van Pat Delgado; daarom heeft Susans tante besloten dat Susan zal trouwen met de oude (en al getrouwde) burgemeester van de stad.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Wizard and Glass’ zijn:
In de woestenij van Mid-World:
• Blaine the Mono: een sprekende trein die heel veel van raadsels houdt;
• Little Blaine: een kind dat soms in plaats van Blaine spreekt;
• Andrew Quick, ‘The Tick-Tock Man’: een bendeleider die Jake al eerder ontmoet heeft;
• Marten Broadcloak (a.k.a. Randall Flagg of Maerlyn): de ultieme slechte tovenaar die Roland al van eeuwen geleden kent.
In New York City (in 1987):
• Henry Dean: de acht jaar oudere broer van Eddie, net als zijn broer verslaafd. Henry vecht als soldaat in Vietnam en raakt daar min of meer aan de drugs;
• Jimmy Polino (‘Polio’), Tommy Fredericks, Frank Duganelli, Georgie Pratt: vrienden van Henry Dean.
In Mid-Wold tijdens de jeugd van Roland of Gilead:
In Gilead:
• Steven Deschain: de vader van Roland, een belangrijke vorst in Gilead;
• Gabrielle Deschain: de moeder van Roland;
• Marten Broadcloak: de adviseur en minister (en tovenaar) van Deschain;
• Cuthbert Allgood (‘Arthur Heath’): de beste vriend van Roland, één van de gunslingers die Roland (‘Will Dearborn’) vergezelt op zijn onderzoek door het rijk van Mid-World;
• Alain (‘Dick/Richard Stockworth’): de andere vriend van Roland, één van de gunslingers die Roland vergezelt op zijn onderzoek door het rijk van Mid-World;
In de stad Hambry in het rijk Mejis:
• Aunt Cord(elia) Delgado: de tante van Susan, de zus van haar overleden vader;
• Eldred Jonas: leider van de ‘Big Coffin Hunters’, een groepje in dienst van de revolutionaire John Farson (‘The Good Man’). Officieel zijn zij de beveiligingsdienst van de burgemeester;
• Roy Depape: een helper van Jonas, een nogal roekeloze en ietwat domme handlanger;
• Clay Reynolds: de andere helper van Jonas;
• Rhea Dubativo (Rhea of Cöos Hill): een heks die veel invloed in de stad en omgeving heeft;
• Mayor Hart(well) Thorin: de burgemeester van Hambry – een oudere, wellustige man die veel status maar weinig werkelijke invloed heeft;
• Kimba Rimer: de Chancellor van burgemeester Thorin;
• Herk(imer) Avery: sheriff van de stad;
• Dave Hollis, George Riggins, Jake White, Todd Bridger: deputy sheriffs;
• Olive Thorin: de echtgenote van burgemeester Thorin;
• Sheemie: de schoonmaker van de plaatselijke bar in Hambry. Sheemie is zwakbegaafd – en zo wordt hij ook door vrijwel iedereen behandeld. Maar hij is plichtsgetrouw – en hondstrouw aan zijn vrienden;
• Andere personeel van de bar: Coral Thorin (eigenares), Barkie Callahan (‘bouncer’, uitsmijter), Pettie the Trotter (een danseres), Sheb McCurdy (pianist), Countess Jillian of Up’ard Killian (een hoertje), Stanley Ruiz (bartender);
• Fran Lengyll, Hash Renfrew, Laslo Rimer, Miguel Torres, Hiram Quint: machtige boeren uit de omgeving;
• Brian Hookey: de smid;
• Maria Tomas, Conchetta Morgenstern: personeel van burgemeester Hart Thorin;
• George Latigo: een assistent van The Good Man John Farson;
• Walter: de kwade genus die na Gilead nu ook het kwaad verspreidt in Mejis.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Wizard and Glass’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Wizard and Glass’ is deel IV uit de serie ‘The Dark Tower’. De voorgaande delen waren:
I The Gunslinger
II The Drawing of the Three
III The Waste Lands

Begrippen waarmee de gunslingers op hun queeste te maken krijgen:
• The Drawers, The Waste Lands: onherbergzame plekken die ontstaan zijn in de loop der eeuwen (‘The world has moved on’). Ze bevinden zich in een parallelle wereld: ‘Mid-World’;
• Ka (destiny): het lot dat alles bepaalt;
• Ka-Tet (lives joined by fate): mensen die samen het lot trotseren;
• Khef: het delen van elkaars gedachten;
• Beams (forces which bind space size and dimension together): via de Beams kun je uiteindelijk bij de Dark Tower komen.

‘Wizard and Glass’ heeft veel verwijzingen naar literatuur en literaire werken, zoals The Wizard of Oz en de ‘Divina Commedia’ van Dante.
Verder worden situaties en karakters uit eerdere verhalen en romans van Stephen King genoemd: Captain Trips, The Walking Dude, Randall Flagg, Aunt Abigail en The Dark Man (The Stand), The Crimson King (Insomnia) en regulators (The Regulators).
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Wolves of the Calla (The Dark Tower, Book V) van Stephen King
The Wonderful Wizard of Oz van L. Frank Baum
A Game of Thrones, Book I van George R.R. Martin


Citaat:
Roland ignored him. He slipped both hands into the bag and lifted the wizard’s glass out. He held it up to his eyes, unaware that he had smeared it with droplet’s of Jonas’s blood. The ball did not mind; this was not the first time it had been blood-touched. It flashed and swirled formlessly for a moment, and then its pink vapors opened like curtains. Roland saw what was there, and lost himself within it. (p.583)

Vragen over het boek:

1. Op welke manier zijn de gunslingers Blaine the Mono te slim af?
2. Wat zijn de twee redenen dat Roland, Cuthbert en Alain door het rijk van Mid-World reizen?
3. Waarom zou Roland voorzichtig kunnen (of moeten) zijn in zijn relatie met Susan Delgado?
4. Wie zijn volgens jou de eigenlijke ‘bad guys’ in dit verhaal? Licht je antwoord toe aan de hand van een paar voorbeelden.

^ Terug naar boven

Comments are closed.