Word Nerd

Niveau:
Genre: growing up
Thema: bullying

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

The day I almost died, the sky was a bright, brilliant blue – a nice change from the rain earlier in the week. A few clouds hung over the North Shore mountains, but they were very far away.
I was sitting at a picnic table on the school grounds, eating my lunch. Being mid-October, it wasn’t really warm enough to eat outside, but I preferred it to the lunchroom, which was noisy and crowded and occasionally hazardous to my health if some kid tried to trip me. Sometimes a guy could feel lonelier surrounded by people than he could when he was alone.
I had another bite of my sandwich, then looked down at my feet. I was wearing my brand-new sneakers. Only the keenest eye would be able to tell they weren’t Nikes. Mom could never afford Nikes, but when she’d taken me to Chinatown on the weekend, I’d spotted a knockoff brand that was practically identical and a quarter of the price.
They looked good, my new shoes. Really good. Bright white, with a navy blue swish on the side and matching navy laces. In retrospect, I shouldn’t have worn my neon orange socks with them, but even so, they looked fine. They almost made me forget about my pants, which were getting too short, but as Mom liked to say, she wasn’t made of money. New pants would have to wait.

© Andersen Press Limited, 2008^ Terug naar boven

Algemeen

Ambrose is nogal een nerd. Hij draagt verkeerde kleren (te goedkoop, te kinderachtig, vinden zijn klasgenoten), hij wordt enorm klein gehouden door zijn moeder, hij is allergisch voor pinda’s, hij is eigenlijk alleen maar goed in Scrabble (dat hij altijd met zijn moeder speelt). Klasgenoten noemen soms hem ‘Spambrose’, ‘Damnbrose’, ‘Hambrose’ of ‘Peanut-butter-and-Jambrose’.
Daar komt nog bij dat hij alleen woont bij zijn moeder. Zijn vader overleed toen Ambrose een baby was – het is waarschijnlijk de reden dat zijn moeder hem zo goed mogelijk beschermt. Ambrose komt daarom nooit goed op voor zichzelf en hij wordt veel gepest. Tenslotte woont hij overal maar heel kort omdat zijn moeder alleen maar tijdelijke baantjes in het onderwijs heeft: moeder en zoon verhuizen van de ene kant van Canada naar de andere. Op dit moment wonen ze in een klein huurappartement in Vancouver, in het huis van een Grieks echtpaar.
Deze Mr. en Mrs. Economopoulos hebben een zoon die een tijd in de gevangenis doorbrengt. Als Ambrose deze Cosmo na een paar maanden in Vancouver ontmoet, is hij erg nieuwsgierig. Wat zou Cosmo hebben uitgevreten - is hij misschien een sadist of een moordenaar?
Maar Cosmo interesseert zich niet zo voor die jonge nerd. Hij poetst het liefst op zijn oude auto om. Of hij speelt online Scrabble.
Nou, Scrabble spelen, dat kan Ambrose ook. Dus hij besluit samen met Cosmo Scrabble te spelen. Maar het is de vraag of dat een goede beslissing is geweest …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Susin Nielsen

Jaar van uitgave:
2008

Aantal pagina's:
240

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
Canada, Vancouver

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 30 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Woordnerd’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Word Nerd’ is een verhaal over een jongen van twaalf jaar oud. Maar het is op geen enkele manier een kinderboek of een kinderachtig verhaal: Ambrose is een tragisch figuur met behoorlijk veel problemen. En al snel word je daar bewust van – ondanks alle grappige en kolderieke situaties.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Word Nerd’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Het is een verhaal dat zich afspeelt in een grote stad van Canada, de stad Vancouver aan de westkust van het land. Maar de roman had zich net zo goed heel ergens anders kunnen afspelen.
Verder gaat het verhaal onder andere over pesten. Maar dat is (helaas) ook geen specifiek Canadees probleem.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Word Nerd’ zijn heel goed te begrijpen wanneer je een paar jaar Engelse teksten hebt gelezen. Qua taal wordt het verhaal nergens moeilijk.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Word Nerd’ is niet moeilijk.
Het verhaal is spannend, maar vooral grappig (zelfs hilarisch hier en daar). En dat grappige is heel bijzonder wanneer je bedenkt dat het verhaal gaat over lastige thema’s als pesten, een eenoudergezin, chantage en criminaliteit. Het blijft een mooi verhaal over een super optimistische jongen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Word Nerd’ een boek met een literair niveau B 3a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘Word Nerd’ is heel humoristisch geschreven. De hoofdpersoon Ambrose is een heel gehoorzaam ventje, maar heel vaak doet hij dingen die totaal onverwacht zijn. Dat zorgt vaak voor hilarische situaties. Ms Nielsen heeft zich heel goed ingeleefd in de wereld van een jonge puber.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Word Nerd’ is een verhaal met veel actie. Die actie vindt plaats wanneer Ambrose wordt gepest buiten zijn schuld. Maar, wanneer het verhaal verder gaat, merk je dat Ambrose ook niet zo’n gemakkelijk ventje is …


Tijd:

‘Word Nerd’ speelt zich af in de jaren 2000-2010.
Er zijn een paar flashbacks, waarin je meer te weten komt over de plaatsen waar Ambrose woonde voordat hij in Vancouver kwam wonen.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een aantal weken.


Plaats:

De setting van ‘Word Nerd’ is de Canadese stad Vancouver, een grote stad aan de westkust van Canada, gelegen aan de Pacific Ocean.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Word Nerd’: zal het Ambrose lukken om gelukkig te worden in zijn nieuwe omgeving?


Verteller:

De roman ‘Word Nerd’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Word Nerd’ zijn:
• Ambrose Bukowski: een 12-jarige scholier (bijna 13). Hij woont in een klein appartement met zijn moeder. Een moeder die hem nogal afschermt van alles en iedereen. Ambrose is – misschien wel vanwege al die bezorgdheid – nogal een nerd: hij draagt kinderlijke kleding (en bovendien is het geen merkkleding) en hij praat anders dan zijn leeftijdgenoten (hij gebruikt woorden om aan te geven dat hij bij hen hoort, maar daardoor hoort hij er juist niet bij). Ambrose is slecht in sport – maar heel goed in Scrabble;
• Mrs. Irene Bukowski: de moeder van Ambrose. Haar man overleed plotseling toen Ambrose nog niet eens geboren was; daarom is zij overbezorgd dat haar enige kind iets overkomen zal. Mrs. Bukowski heeft een baan als docent Engels, maar die baan is vaak nogal onzeker;
• Mr. Economopoulos: de Griekse huiseigenaar van het appartement van Ambrose en zijn moeder, een vroegere bakker;
• Mrs. Soula Economopoulos: de echtgenote van de Griekse oud-bakker. Een lieve vrouw, die heel lekker koken kan;
• Cosmo Economopoulos: de ongeveer 25-jarige zoon des huizes. Hij zat een tijd in de gevangenis. Hij heeft een oude auto en hij speelt graag online Scrabble;
• Amanda Svecova: een jonge, mooie vrouw. Zij is de ‘club director’ van de ‘West Side Scrabble Club’ van Vancouver.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Word Nerd’ zijn:
• Troy: een lange vent met kleine oogjes, de vriend van Mike en Josh;
• Mike: een dik, akelig mannetje, de vriend van Josh en Troy;
• Josh: een klein, gespierd ventje met een hanenkam, de vriend van Troy en Mike;
• Mr. Bob Acheson: de directeur van Cypress Elementary, de school van Ambrose;
• Sylvio: een vriend van Cosmo;
• Leden van de ‘West Side Scrabble Club’: Joan, Beth, Susan, Larry Schell;
• Freddy Wong: een kampioen Scrabble-speler;
• Preacher Paul: een zwerver;
• Sergeant James: een agent van politie van de stad Vancouver;
• Nana Ruth: de oma van Ambrose, de moeder van Mrs. Bukowski. Zij woont duizenden kilometers verwijderd van haar dochter en kleinzoon, in de stad Calgary.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Word Nerd’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman is een verhaal over een jongen van twaalf (bijna dertien), maar het is absoluut geen kinderboek. Daarvoor is het te ironisch en te diepzinnig. Welke leeftijd je ook hebt, je zult je verwonderen over het karakter Ambrose en tegelijkertijd zul je regelmatig medelijden met hem hebben wanneer je ‘Word Nerd’ leest.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Susin Nielsen.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The TV Kid van Betsy Byars
Covered Bridge van Brian Doyle
The Absolute True Diary of a Part-time Indian van Sherman Alexie


Citaat:
‘I think we should go.’
‘You think we should go. You and me. To a Scrabble club.’
‘It’s too far to walk, but I figure you can drive.’
He laughed. ‘You are hilarious. You don’t even know it, but you are. You’re, like, mildly autistic, or something.’
‘Screw you,’ I retorted. That was just mean. And, I was pretty sure, untrue. I was not autistic (attics, static, tacit, acts, tact, cast, cats, cist, cuts, scat, tics). I’d seen ‘Rain Man’.
‘Look, no offence, kid, but I’m not joining a bunch of word nerds.’ (p.83)

Vragen over het boek:

1. Is Ambrose een goede ‘word nerd’? Waaruit blijkt dat bijvoorbeeld?
2. Op welke manier(en) helpt Ambrose Cosmo om op het goede pad te blijven (of te komen)?
3. Wat heeft de moeder van Ambrose geleerd aan het eind van het verhaal?
4. Waaruit blijkt dat Ambrose vaak iets zegt voordat hij goed heeft nagedacht? Geef ten minste drie voorbeelden van dingen die hij zegt die je antwoord ondersteunen.

^ Terug naar boven

Comments are closed.