Zen and the Art of Motorcycle Maintenance

Niveau:
Genre: odyssey
Thema: filosofie

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

I can see by my watch, without taking my hand from the left grip of the cycle, that it is eight-thirty in the morning. The wind, even at sixty miles an hour, is warm and humid. When it's this hot and muggy at eight-thirty, I'm wondering what it's going to be like in the afternoon.
In the wind are pungent odors from the marshes by the road. We are in an area of the Central Plains filled with thousands of duck hunting sloughs, heading northwest from Minneapolis toward the Dakotas. This highway is an old concrete two-laner that hasn't had much traffic since a four-laner went in parallel to it several years ago. When we pass a marsh the air suddenly becomes cooler. Then, when we are past, it suddenly warms up again.
I'm happy to be riding back into this country. It is a kind of nowhere, famous for nothing at all and has an appeal because of just that. Tensions disappear along old roads like this. We bump along the beat-up concrete between the cattails and stretches of meadow and then more cattails and marsh grass. Here and there is a stretch of open water and if you look closely you can see wild ducks at the edge of the cattails. And turtles. – There's a red-winged blackbird.
I whack Chris's knee and point to it.
`What!' he hollers.
`Blackbird!'
He says something I don't hear. `What?' I holler back.
He grabs the back of my helmet and hollers up, `I've seen lots of those, Dad!'
‘Oh!' I holler back. Then I nod. At age eleven you don't get very impressed with red-winged black-birds.

© Wlliam Morrow and Company, Inc. / Bantam Books, 1974.^ Terug naar boven

Algemeen

Een vader reist met zijn zoon en met een bevriend echtpaar door de USA. Ze trekken van hun woonplaats Chicago naar het westen, in de hoop over een tijdje Californië te bereiken.
Maar onderweg wordt de hoofdpersoon hoe langer hoe vaker herinnerd aan een vorig leven dat hij hier, ergens in The Mid West leidde. Hij was een leraar, een filosoof, een vrijdenker. Een man met een vrouw en twee kinderen. Maar ook een man met problemen. Problemen die zo groot werden dat het leven in The Mid West voor hem vrijwel onmogelijk werd. En dat is de reden dat hij nu in Chicago woont met zijn gezin, waar hij zijn motorfiets pico bello verzorgt en waar hij zo nu en dan boekjes en artikelen schrijft over het rijden op en het verzorgen van zo’n motorfiets.
Toch zal hij nu, op reis met zijn zoon, moeten leren omgaan met de persoon die hij niet zo lang geleden was.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C2

Schrijver:
Robert M. Pirsig

Jaar van uitgave:
1974

Aantal pagina's:
373

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
USA, het platteland, meerdere staten

Bijzonderheden:
Een roman in vier delen en in veel genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman ‘Zen en de kunst van het motoronderhoud’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Zen and the Art of Motorcycle Maintenance’ is een road novel, een roman over een fysieke reis. Maar het is ook een reis door het innerlijk van een volwassen man, een man die zichzelf kwijtgeraakt lijkt te zijn op een gegeven moment. Tijdens de reis probeert de man op allerlei manieren zichzelf – of zijn vroegere ‘zelf’ – terug te vinden.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Zen and the Art of Motorcycle Maintenance’ moet je openstaan voor heel veel onderwerpen: psychologie, psychiatrie, filosofie, onderwijs – en voor het onderhouden van en het reizen op een motorfiets. De auteur legt heel veel uit – en vaak heel uitgebreid – waardoor je als lezer heel veel leert over die eerder genoemde onderwerpen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Zen and the Art of Motorcycle Maintenance’ zijn lastig te lezen. Dat komt vooral door de filosofische uitweidingen van de hoofdpersoon: hij vertelt veel en uitgebreid over wat hem heeft gedreven tot de daden (of het ontbreken ervan) uit zijn verleden.
De alinea’s en hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn weinig dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘Zen and the Art of Motorcycle Maintenance’ een lastig te lezen roman.
Maar dat geldt nog meer voor het verhaal. Een verhaal is het eigenlijk ook niet: het is een verzameling filosofische gedachten en ideeën die worden onderbroken door de reis die de hoofdpersoon maakt – soms ook door zijn eigen geest.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Zen and the Art of Motorcycle Maintenance’ een boek met een literair niveau C 6b en een taal-(ERK-)niveau C2.


Schrijfstijl:

‘Zen and the Art of Motorcycle Maintenance’ is heel speciaal geschreven. Het lijkt op een gegeven moment een verhaal te zijn over het rijden op een motor en het onderhouden van een motorfiets, maar al snel blijkt het ook te gaan over zaken als filosofie, leren leven en overleven in een voor jou soms vijandige wereld.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Zen and the Art of Motorcycle Maintenance’ is een verhaal met zeer weinig actie.


Tijd:

‘Zen and the Art of Motorcycle Maintenance’ speelt zich af in de jaren 1970-1980. Het verhaal vertelt chronologisch over een reis van een aantal weken, maar er zitten heel veel flashbacks in de roman.


Plaats:

De setting van ‘Zen and the Art of Motorcycle Maintenance’ is verschillende staten: Minnesota, Montana, Idaho, Oregon en Californië.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Zen and the Art of Motorcycle Maintenance’: welke invloed zal de reis hebben op de psychische gesteldheid van de verteller?


Verteller:

De roman ‘Zen and the Art of Motorcycle Maintenance’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Zen and the Art of Motorcycle Maintenance’ zijn:
• De ik-verteller: een schrijver en redacteur. Hij was vroeger docent in een stad in Montana (Bozeman); tegenwoordig woont hij met zijn vrouw en twee zoons in Chicago. Hij heeft ontslag gekregen vanwege zijn afwijkende manier van lesgeven, maar het onderwijs (en de filosofie daarover) zit hem nog altijd heel hoog;
• Chris: de 11-jarige zoon van de verteller. Chris is een gevoelige jongen die snel van zijn stuk lijkt te raken;
• Phaedrus: een leraar en denker, een man die vanwege het uiten van zijn mening in het onderwijs in grote problemen kwam. De ‘echte’ Phaedrus was een Griekse denker, maar de ‘hedendaagse’ Phaedrus is een leraar (of niet …) naar wie de ik-verteller heel regelmatig verwijst.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Zen and the Art of Motorcycle Maintenance’ zijn:
• John Sutherland: een musicus (drummer) en vriend van de verteller uit Chicago, Illinois;
• Sylvia Sutherland: de echtgenote van John. Zij en haar man zijn wel ‘hip’, maar ze zijn vooral geïnteresseerd in het heden, in het vergankelijke en het toegankelijke van het leven;
• Robert DeWeese: een docent en tekenaar en goede vriend van de verteller. Hij woont met zijn vrouw ergens op het platteland in de buurt van de stad Bozeman in de staat Montana;
• Gennie DeWeese: de echtgenote van Robert, een kunstenaar;
• Jack en Wylla Barsness: vrienden van het echtpaar DeWeese.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Zen and the Art of Motorcycle Maintenance’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Zen and the Art of Motorcycle Maintenance’ is heel complex geschreven: als lezer weet je niet hoe het echt gesteld is met de psychische gesteldheid van de hoofdpersoon. Het verhaal lijkt eerst zo gewoon: een reis per motor door de USA. Maar al snel begrijp je dat dit een totaal ander verhaal wordt.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Robert M. Pirsig.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Mrs Dalloway van Virginia Woolf
Raise High the Roof Beam, Carpenters / Seymour, An Introduction van J.D Salinger
The Songlines van Bruce Chatwin


Citaat:
I suppose if I were a novelist rather than a Chatauqua orator I’d try to ‘develop the characters’ of John and Sylvia and Chris with action-packed scenes that would also reveal ‘inner meanings’ of Zen and maybe Art and maybe even Motorcycle Maintenance. That would be quite a novel, but for some reason I don’t feel quite up to it. (p.121)

Vragen over het boek:

1. Wie is Phaedrus en wat heeft hij met de verteller te maken?
2. Waarom is de aankomst in Bozeman een keerpunt in de roman?
3. Waar is volgens jou de motorfiets een symbool van en wat vind je van deze literaire manier van vertellen?
4. Wat kun je zeggen over het einde van het verhaal?

^ Terug naar boven

Comments are closed.