What Is the What

Niveau:
Genre: non-fiction
Thema: war (civil war)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

I have no reason not to answer the door so I answer the door. I have no tiny round window to inspect visitors so I open the door and before me is a tall, sturdily built African-American woman, a few years older than me, wearing a read nylon sweatsuit. She speaks to me loudly. ‘You have a phone, sir?’
She looks familiar. I am almost certain that I saw her in the parking lot an hour ago, when I returned from the convenience store. I saw her standing by the stairs, and I smiled at her. I tell her that I do have a phone.
‘My car broke down on the street,’ she says. Behind her, it is nearly night. I have been studying most of the afternoon. ‘Can you let me use your phone to call the police?’ she asks.
I do not know why she wants to call the police for a car in need of repair, but I consent. She steps inside. I begin to close the door but she holds it open. ‘I’ll just be a second,’ she says. It does not make sense to me to leave the door open but I do so because she desires it. This is her country and not yet mine.
‘Where’s the phone?’ she asks me.
I tell her my cell phone is in my bedroom. Before I finish the sentence, she has rushed past me and down the hall, a hulk of swishing nylon. The door to my room closes, then clicks. She has locked herself in my bedroom. I start to follow her when I hear a voice behind me.
‘Stay here, Africa.’
I turn and see a man. African-American, wearing a vast powder-blue baseball jacket and jeans. His face is not discernible beneath his baseball hat but he has his hand on something near his waist, as if needing to hold up his pants.
‘Are you with that woman?’ I ask him. I don’t understand anything yet and am angry.
‘Just sit down, Africa,’ he says, nodding to my couch.
I stand. ‘What is she doing in my bedroom?’
‘Just sit your ass down,’ he says, now with venom.

© Penguin Random House Company / Hamish Hamilton, 2007^ Terug naar boven

Algemeen

Valentino Achak Deng woont in Atlanta, Georgia, samen met een aantal Soedanese landgenoten. Hij volgt cursussen om zo snel mogelijk te kunnen integreren in de Amerikaanse maatschappij. Zo nu en dan reist hij naar andere steden en staten waar hij zijn landgenoten treft. Ze kunnen ternauwernood rondkomen, maar de toekomst ziet er iets rooskleuriger uit, als ze eerst maar de nodige kennis hebben van het land en van de taal en als ze eerst een paar diploma’s hebben gehaald.
Dan wordt Valentino bruut beroofd en mishandeld in zijn eigen flat, door een stelletje Afro-Amerikaanse dieven. Hij realiseert zich dat de Verenigde Staten wel het beloofde land zijn, maar dat hij ook hier op zijn tellen zal moeten passen. Dan vertelt hij zijn levensverhaal aan de Amerikaanse schrijver Dave Eggers, die de opbrengst van deze autobiografie zal besteden aan een stichting voor Soedanese vluchtelingen.
Het verhaal van Valentino is een ongelooflijk verhaal van verdriet en ontbering. Zijn ouders beseffen in de tachtiger jaren van de 20e eeuw dat de Noord-Soedanese soldaten het zuiden willen bezetten. Het zuiden van Soedan is rijk aan olie, het heeft vruchtbare grond, veel vee en vreedzame volkeren. Het noorden van het land is militair strak geregeld, het is streng islamitisch, en het bestuurt het hele land vanuit het noorden.
Valentino verlaat met een grote groep kinderen zijn geboortedorp, zonder veel voedsel, zonder volwassenen, zonder idee waar ze naar toe kunnen. De zwerftocht zal meer dan twintig jaar duren …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Dave Eggers

Jaar van uitgave:
2006

Aantal pagina's:
475

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1983 – 2006

Plaats van handeling:
Soedan, Ethiopië, Kenia, USA (Atlanta)

Bijzonderheden:
Een waargebeurd verhaal verteld aan Dave Eggers. De ondertiteling van het boek is: 'The Autobiography of Valentino Achak Deng'.
In het Nederlands heet het boek ‘Wat is de wat’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Je moet geïnteresseerd zijn in Afrika en in de mensen die daar soms in mensonterende omstandigheden leven. ‘What Is the What’ is een triest verhaal, weliswaar met een goede afloop voor de verteller, maar met enorm veel ellende om hem heen. Toch wordt het verhaal op een prachtige manier verteld en je zult  niet gedeprimeerd raken, ondanks de ellende. Wel is het een dik boek met zeer veel informatie.
Enige interesse in Oost-Afrika (en Soedan) is een voordeel. In de tijd waarin de roman zich afspeelt heerste er een afschuwelijke burgeroorlog in het land: Noord-Soedan hield het zuiden in een ijzeren greep. Het zuiden had veel rijkdom: olie, goede grond en veel vee. Het noorden was droog en veel armer. Maar in het noorden zetelde de regering en de macht; het noorden had het leger. Daar kwam nog bij dat het noorden een streng islamitisch bewind had, dat haar wil en religie wilde opleggen aan het – grotendeels – christelijke en animistische zuiden.


WAT MOET JE WETEN?

Enige kennis van de geografie, de politieke situatie en de religieuze verhoudingen in Soedan is een voordeel.
Specifieke culturele en literaire kennis is niet echt nodig voor het begrijpen van dit verhaal. De verteller (Eggers, door de ogen van Deng) maakt duidelijk hoe Amerika op hem overkomt. Datzelfde doet hij wanneer hij vertelt over zijn bizarre wandeltocht door Afrika en de zware tijd die hij daarna heeft in de verschillende vluchtelingenkampen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is niet moeilijk. Specifieke politieke of geografische situaties worden heel duidelijk uitgelegd.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘What Is the What’ is een autobiografie, maar wel een heel bijzondere. Valentino Achak Deng, die zijn Engels nog niet zo goed beheerst, vertel zijn levensverhaal aan de Amerikaanse schrijver Dave Eggers. Eggers maakt er een ‘autobiografie’ van, in de eerste persoon geschreven, alsof Valentino het zelf allemaal vertelt.
Het verhaal is niet moeilijk opgeschreven, er zijn weinig kunstgrepen of literaire foefjes toegepast. Het is voor een groot deel een grote flashback: Valentino vertelt vanuit de Verenigde Staten over zijn leven in Soedan, Ethiopië en Kenia. Ondanks deze lange flashback is het verhaal zeer goed te volgen, een helder verhaal op niveau C 4c.
Ook de taal zal weinig problemen opleveren voor de niveau 4-lezer. In de eerste plaats is Valentino een immigrant, een Afrikaan met nog maar weinig kennis van het Engels. Daarnaast wordt het verhaal verteld van een jongetje in Afrika, die zijn ontberingen op een aangrijpende manier weergeeft. Het vocabulaire is zeker niet moeilijk, en het taal-(ERK-)niveau is daarom B2.


Schrijfstijl:

De zinsconstructies zijn helder. Er zijn over het algemeen korte alinea’s; het verhaal kent veel dialogen.
De stijl is direct en duidelijk. De verteller is heel goed in het weergeven van het leven van de hoofdpersoon; nergens verzandt hij in uitweidingen over complexe politieke, historische of geografische situaties.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het verhaal kent veel actie, te beginnen op pagina 1. In de Verenigde Staten zijn het verder de relaties van de hoofdpersoon met zijn vele vrienden (en de moeizame relatie met zijn vriendin). De lange tocht door Afrika (door drie landen) is ook vol actie. Tenslotte is het leven in de verschillende vluchtelingenkampen één groot overlevingsavontuur; ondanks de betrekkelijke veiligheid is dat leven ook een aaneenschakeling van ontberingen.


Tijd:

Het verhaal begint in het heden (2006) als Valentino in Atlanta woont. Het eerste deel van het boek gaat over Valentino’s nieuwe leven in het nieuwe land. Daarna gaat het verhaal terug als één grote flashback: Valentino vertelt over de vlucht uit zijn geboortedorp, de lange tocht door Afrika en de jaren in de vluchtelingenkampen.


Plaats:

Het verhaal speelt zich af in Afrika: de hoofdpersoon maakt een lange reis door Soedan en Ethiopië, voordat hij een vluchtelingenkamp in Kenia bereikt. Maar de roman begint en eindigt in Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn: die van het leven van Valentino Achak Deng.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld door Dave Eggers, maar deze schrijver is volledig in de huid gekropen van Valentino, op een zodanige manier dat het verhaal leest alsof Valentino zelf de hele tijd aan het woord is.
Het verhaal is een grote aanklacht tegen het onrecht in de wereld. Een arme Afrikaan wordt beroofd in Amerika, nadat hij tien jaar door Afrikaanse landen heeft moeten lopen en daarna ook nog eens jaren in vluchtelingenkampen heeft gewoond. Soedan werd geteisterd door een vreselijke burgeroorlog en de rest van de wereld keek toe.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdpersoon van de ‘autobiografie’ is Valentino Achak Deng, een Zuid-Soedanees die zijn geboortegrond ontvlucht, twintig jaar rondzwerft en tenslotte een nieuw vaderland vindt in de Verenigde Staten.


Bijfiguren:

Er zijn veel karakters in de roman. Allereerst zijn er de vrienden en de vriendinnen in de V.S. Dan zijn er de vele jongens met wie Valentino door Afrika loopt. Tenslotte zijn er de vrienden en kennissen in de kampen met wie Valentino samenleeft.
De mensen rondom Valentino zijn vaak vrienden, mede-overlevers. De dreiging komt weliswaar van elders, maar deze is vaak op een afstand aanwezig. Zo spelen de soldaten uit het noorden van Soedan maar een kleine rol, terwijl de jongens juist voor hen op de vlucht zijn. De echte dreiging komt van de honger, de dorst, de hongerige leeuwen en besmettelijke ziekten waar de jongens mee te maken krijgen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De autobiografie ‘What Is the What’ is niet verfilmd. wel zijn er veel reportages ver het verhaal en over de schrijver gemaakt.


Overig:

‘What Is the What’ is een heel speciaal boek en een aangrijpende roman. Niet alleen omdat je begrijpt dat alles wat je leest echt gebeurd is, maar omdat het ook goed duidelijk maakt hoe uitzichtloos de positie van vluchtelingen is, zowel in het thuisland als in de landen waar zij terechtkomen.
Dave Eggers behandelde dit soort pijnlijke onderwerpen wel vaker, bijvoorbeeld in de (semi-)autobiografische roman Zeitoun.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dave Eggers.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Cry, the Beloved Country van Alan Paton
• Life & Times of Michael K van J.M. Coetzee
• The Underground Railroad van Colson Whitehead

 


Citaat:
But how would the government pay all these men? It was simple. They told the horsemen that in exchange for their services, they were authorized to plunder all they wanted along the way. (124)

Vragen over het boek:

1. Was het een goede beslissing van de ouders van Valentino om hem weg te sturen? Licht je antwoord toe aan de hand van fragmenten uit de tekst.
2. Wat vind je van de manier waarop Eggers deze ‘autobiografie’ heeft geschreven? Zou het bijvoorbeeld ook als roman geschreven kunnen zijn? Waarom vind je dat?
3. In hoeverre speelt godsdienst en/of politiek een rol in deze roman? Licht je antwoord toe aan de hand van fragmenten uit de tekst.
4. Waarom zou Eggers de ‘autobiografie’ op deze manier hebben vormgegeven? Waarom denk je dat hij niet bij het begin van het leven van de hoofdpersoon is begonnen (maar juist jaren later)?

^ Terug naar boven

Comments are closed.