Who’s the Kid Around Here, Anyway?

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Koop dit boek op Bol.com


SNEL NAAR...

Het begin

It was dusk, and the other houses on my street showed the warm glow of pale yellow in their windows. My house was dark. I sighed and headed down the driveway. I stomped snow from my boots on the welcome mat and turned my key in the lock. The kitchen was gray and deserted. No appetizing smells from the oven greeted me, and nobody sang out a cheery ‘hello’. I told myself I didn’t mind, I was used to it. But then I remembered Dad’s plane got in at six and he would expect dinner, and I felt anxious all over again.
I draped the dry cleaning over a chair and shrugged off my knapsack. I’d had that knapsack on my back ever since I left the high school about an hour ago, and it felt good to take it off. I unzipped the nylon opening and was reaching inside, past my books, when I heard Chip come tumbling down the stairs. Chip’s a good kid. He’s only twelve, four years younger than me, but he reads a lot, and he’s smart. He’s not very confident with people, though, and sometimes I think what’s been happening in our family is hardest on him.
Chip came in. his shaggy hair hung in his eyes, but I could see he was worried. ‘Mads,’ he said, ‘Dad’s coming home.’
‘I know, partner.’
‘But she hasn’t even made our dinner!’
‘It’s okay, I got it covered.’ I withdrew my hand from the knapsack. ‘Voila! Hamburger Helper!’
‘Oh, good!’ His face brightened. ‘And you got those fancy rolls, too?’
‘From my good friend Sara Lee,’ I hesitated. ‘Mom up?’
‘Uh-huh.’
‘Really? The house is so quiet.’
‘Honest, see for yourself.’
I left Chip and bounded up the stairs to find Mom at her makeup mirror. She’d been up and down this past week Dad was away, but tonight she looked almost radiant, wearing a charcoal dress with pearls, her auburn hair freshly combed.

© Ballantine Books / Fawcett Juniper, 1992^ Terug naar boven

Algemeen

Maddy woont samen met haar ouders en een jongere en een oudere broer in een gewone woonwijk in New York. Ze heeft veel vrienden en vriendinnen, ze doet het heel goed op school en ze ziet er goed uit. Toch heeft ze een moeilijk leven.
Haar vader is veel van huis; hij heeft een drukke baan. Maar hij is ook vaak van huis omdat zijn vrouw erg veel drinkt. En als dat gebeurt draait Maddy voor het werk op: eten kopen en koken, het huis schoonhouden, ervoor zorgen dat haar vader niets merkt.
Totdat Maddy het niet langer volhoudt. Haar moeder blijft doordrinken, haar vader dreigt het huis te verlaten. En Maddy keert zich af van haar aardige, maar ook wel een beetje saaie vrienden en vriendinnen.
Zo lijkt ze zich na een tijdje beter thuis te voelen bij de ruige O’Keefe dan bij de rustige Isaac. En dat brengt risico’s met zich mee …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Carol McAfee

Jaar van uitgave:
1992

Aantal pagina's:
153

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, de stad New York

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in twee delen (‘Winter’ en ‘Spring’) en in 19 genummerde hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Who’s the Kid around Here, Anyway?’ gaat over een meid van zestien die net zo vrij en gelukkig wil zijn als haar vrienden en vriendinnen. Maar dat zal moeilijk gaan: het leven is thuis niet zo’n pretje. Maddy’s vader is veel van huis (voor zijn werk) en Maddy’s moeder drinkt veel te veel.
Als je houdt van een eerlijk verhaal over een meid die probeert veel problemen te overwinnen, dan is dit boek een goede keuze voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

‘Who’s the Kid around Here, Anyway?’ speelt zich af in een stad in de Verenigde Staten (New York City) in de jaren negentig van de vorige eeuw. Het is een iets ouder jeugdboek, maar zeker geen verouderd boek. Het internet en de mobiele telefoon spelen uiteraard geen enkele rol, maar de problemen van Maddy zijn helaas van alle tijden.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Who’s the Kid around Here, Anyway?’ zijn echt niet moeilijk om te begrijpen. Het verhaal wordt verteld in modern Amerikaans – zonder dat er scheld- of vloekwoorden worden gebruikt.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit lang en er zijn heel veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Who’s the Kid around Here, Anyway?’ is heel goed te begrijpen.
En dat geldt ook voor het verhaal. De roman gaat over een gezin dat uit elkaar lijkt te vallen. De dochter van het gezin probeert de zaakjes zo goed mogelijk te regelen, maar dat lijkt niet te lukken. Als het dreigt mis te gaan, moet de protagonist ook nog kiezen tussen twee jongens: een serieuze (maar een beetje saaie) en een wilde (maar een beetje een gevaarlijke). Een moeilijke keus …
Op basis van deze eigenschappen is ‘Who’s the Kid around Here, Anyway?’ een boek met een literair niveau B 3b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘Who’s the Kid around Here, Anyway?’ is heel boeiend geschreven. Het verhaal leest heel snel. Dat komt omdat er zo veel gebeurt in een korte tijd. Het boek is zeker niet nieuw, maar het is op geen enkele manier ouderwets. Carol McAfee weet heel goed hoe pubers denken en doen.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Who’s the Kid around Here, Anyway?’ is een verhaal met veel actie. Die actie komt vooral door de problemen die de ouders van Maddy thuis hebben en door de contacten die Maddy op haar school heeft.


Tijd:

‘Who’s the Kid around Here, Anyway?’ speelt zich af in de jaren 1990-2000


Plaats:

De setting van ‘Who’s the Kid around Here, Anyway?’ is de Amerikaanse stad New York (er wordt verwezen naar een oud gebouw van de Syracuse University, een universiteit die zich in New York City bevindt).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Who’s the Kid around Here, Anyway?’: zal het Maddy lukken om haar familie bij elkaar te houden en tevens haar grote liefde te vinden?


Verteller:

De roman ‘Who’s the Kid around Here, Anyway?’ heeft een ik-verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de 16-jarige Maddy.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Who’s the Kid around Here, Anyway?’ zijn:
• Madeline (‘Maddy’, ‘Mads’) Winchurch: een 16-jarige meid die veel thuis moet werken (en verwerken), omdat haar vader vaak van huis is en omdat haar moeder erg veel drinkt. Ze is een ‘junior student’ op de high school. Maddy probeert alles zo goed mogelijk te doen en daarbij krijgt ze hulp: van Isaac en van O’Keefe;
• Isaac Green: de sportredacteur van de schoolkrant. Hij is een sympathieke (en ook heel knappe) vent;
• O’Keefe: een ruige vent die al eens veroordeeld is. Hij is een stoere bink die zich meer interesseert voor motoren, drank en meiden dan voor een opleiding (hij is een ‘senior student’, een student in het laatste jaar van de high school) of een baan.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Who’s the Kid around Here, Anyway?’ zijn:
• Mrs. Ruth Winchurch (‘Mom’): de moeder van Maddy. Zij is van oorsprong Canadese; ze werkt als kunstmedewerkster bij een museum waar ze ook cursussen geeft. In haar huwelijk is ze niet zo gelukkig meer; ze heeft zo langzamerhand een drankprobleem gekregen;
• Mr. Allen Winchurch (‘Dad’): de vader van Maddy. Hij heeft een drukke baan als belastingconsulent en hij is vaak lange tijd van huis;
• Ted Winchurch: de oudere broer van Maddy. Hij zit in zijn laatste jaar van de high school (‘senior student’); volgend jaar zal hij het huis uit gaan om te gaan studeren;
• Chip: het 12-jarige broertje van Maddy. Hij is slim, maar ook nogal bedeesd;
• Dee Anderson: de beste vriendin van Maddy, een knappe meid van dezelfde high school. Ze werkt ook voor de schoolkrant. Ze heeft een broertje van de leeftijd van Chip, Danny;
• Sue Grosso: de redactrice van de schoolkrant;
• Docenten van de high school van Maddy: Mrs. Kirby (Engels), Mr. Hofberger (de rij-instructeur), Mr. Bowman, Mr. Polikemi (biologie), Mr. McGee (the principal – schooldirecteur);
• Ms. Julie Penn: de schooldecaan (guidance counselor);
• Leerlingen van Maddy’s high school: Patti Mulvihill, Craig (de vriend van Dee), Rick Sagerman, Tina Bortz, Jonah Stahler,
• Vrienden van O’Keefe: Joe Silber, Traci, Todd Lambert, Pat & Mike, Bea Taylor;
• Stephanie: de vriendin van Ted;
• Officer Kreysa: een politieman;
• John Powers: een lid van de AA (Alcoholics Anonymous).

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De young adult novel ‘Who’s the Kid around Here, Anyway?’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Who’s the Kid around Here, Anyway?’ is een eerlijk verhaal over de gevolgen van te veel drinken. Dat geldt zowel voor de volwassenen (zoals sommige ouders) als voor de jongeren (zoals sommige leerlingen).
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Carol McAfee.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Belonging van Maureen Wartski
The Meaning of Sisterhood van Beverly Sommers
David & Della van Paul Zindel


Citaat:
‘You sound so … I don’t get what you … Look, she doesn’t mean to get drunk, she wouldn’t want him to go hungry or any of us, she’d feel terrible the next day.’
‘Exactly! Now we’re getting somewhere,’ Julie said, but I only gave her a puzzled frown. ‘And what would happen if she felt terrible?’
‘She’d reach for a bottle.’ (p.127)

Vragen over het boek:

1. Wat zou de reden kunnen zijn dat Mrs. Winchurch zo veel drinkt?
2. Waarom denk je dat O’Keefe geworden is zoals hij is?
3. Waarom wil Isaac op een gegeven moment niets meer met Maddy te maken hebben?
4. Verklaar de titel van het boek, ‘Who’s the Kid Around Here, Anyway?’

^ Terug naar boven

Comments are closed.