William Blake

WILLIAM BLAKE

De dichter, tekenaar en drukker William Blake (1757-1827) is één van de belangrijkste Britse dichters. Dat komt door zijn vernieuwende manier van schrijven, door zijn prachtige illustraties, door zijn enorme oeuvre, maar vooral door zijn vele belangrijke en veel geciteerde gedichten of dichtregels.
Dat unieke van de dichter was helaas totaal niet te merken tijdens het leven van Blake. Hij was vrijwel onbekend als dichter tijdens zijn leven, tijdgenoten vonden hem maar een rare snuiter en zijn gedichten werden alleen maar door hem zelf gepubliceerd tijdens zijn leven. Hij was een overtuigd christen, maar hij geloofde helemaal niet in het instituut kerk, laat staan in de Anglican Church, ‘the Church of England’. Tegenwoordig worden veel van zijn werken als visionair gezien en veel van zijn gedichten – en fragmenten van zijn gedichten – worden door jong en oud gelezen en bewonderd. Hij was in zijn gedichten zijn tijd ver vooruit: hij voorspelde veel (een doorgeschoten industriële revolutie, een kapotgemaakt milieu, uitgebuite arbeiders – waaronder veel kinderen, te weinig aandacht voor het jonge kind en voor de natuur, een corrupte geestelijkheid) en hij was een voorloper van de Romantiek. Eén van zijn gedichten wordt in de Royal Albert Hall en in de voetbalstadions gezongen (‘And did those feet in ancient time …’), zijn tekeningen hangen in musea en worden gebruikt in films en op TV, zijn beeldspraak inspireerde schrijvers tot boektitels (‘Tiger! Tiger’, ‘Tijger! Tijger! ‘The Doors of Perception’) en popgroepen tot een geschikte naam (‘The Doors’).
Niet slecht voor een mensenschuwe man, die zijn huis weinig verliet, die vrijwel zijn hele leven op dezelfde plaats in Londen woonde, die door velen voor gek werd versleten.