3.5/5 - (2 stemmen)

Witches Abroad

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: death

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691322432062", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000005044804","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Witches%20Abroad%20%28ebook%29%2C%20Terry%20Pratchett","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

This is the Discworld, which travels through space on the back of four elephants which themselves stand on the shell of Great A'Tuin, the sky turtle.
Once upon a time such a universe was considered unusual and, possibly, impossible.
But then ... it used to be so simple, once upon a time.
Because the universe was full of ignorance all around and the scientist panned through it like a prospector crouched over a mountain stream, looking for the gold of knowledge among the gravel of unreason, the sand of uncertainty and the little whiskery eight-legged swimming things of superstition.
Occasionally he would straighten up and say things like 'Hurrah, I've discovered Boyle's Third Law.' And everyone knew where they stood. But the trouble was that ignorance became more interesting, especially big fascinating ignorance about huge and important things like matter and creation, and people stopped patiently building their little houses of rational sticks in the chaos of the universe and started getting interested in the chaos itself-partly because it was a lot easier to be an expert on chaos, but mostly because it made really good patterns that you could put on a t-shirt.
And instead of getting on with proper science scientists suddenly went around saying how impossible it was to know anything, and that there wasn't really anything you could call reality to know anything about, and how all this was tremendously exciting, and incidentally did you know there were possibly all these little universes all over the place but no one can see them because they are all curved in on themselves? Incidentally, don't you think this is a rather good t-shirt?

© Penguin Random House Company, 1991

^ Terug naar boven

Algemeen

In het verre Genua heerst een kwaadaardige heks over de stad. Deze Lilith heeft niet alleen de onderdanen, maar ook de nieuwe koning, The Duc, in haar macht. Om nog meer macht te krijgen (en om oude sprookjes te laten uitkomen), wil ze die koning laten trouwen met een meisje uit de omgeving.
Elders op de Discworld krijgt de jonge heks Magrat Garlick, een inwoonster van de Ramtops, een eigenaardig cadeau: een toverstaf van Desiderata Hollow (een heks wiens laatste uur geslagen heeft). Desiderata had nogal veel contacten overal op de Discworld: onder andere in Genua. Geheel tegen haar zin zal Magrat het nu moeten opnemen tegen de machtige heks Lilith. Ze zal moeten vertrekken naar deze plek waar men gumbo eet (en andere gerechten, bestaande uit kruipende, zwemmende, glibberende en prikkende wezens), waar men aan voodoo doet en waar alligators en zombies de moerassen onveilig maken.
Gelukkig wordt Magrat bijgestaan door de ervaren heksen Granny Weatherwax en Nanny Ogg (en diens kat, de vriendelijke Greebo). Dus dan komt alles wel goed. Toch …?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Terry Pratchett

Jaar van uitgave:
1991

Aantal pagina's:
286

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
De roman speelt zich af op de Discworld: voornamelijk in de plaats Genua (dat veel op de Amerikaanse stad New Orleans lijkt)

Bijzonderheden:
Dit is book 12 over de Discworld: een fantasyroman zonder hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Heksen in de lucht’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je graag fantasy leest en je houdt bovendien van verhalen met veel ironie, veel absurde humor en complexe verhaallijnen, dan is ‘Witches Abroad’ zeker een goede keuze. Je moet de Engelse taal goed beheersen en het zou mooi zijn als je een behoorlijke kennis van de wereld hebt: Pratchett verwijst vaak naar literatuur, geografie, filosofie en zeden en gewoonten.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Witches Abroad’ is het handig wanneer je verwijzingen naar verschillende gebieden, situaties en personen herkent: er zijn in deze roman verwijzingen naar Shakespeare, Tolkien, vampiers, voodoo, het Mardi Gras-festival in New Orleans, de luchtvaartmaatschappij Virgin Air en vele andere zaken, personen en situaties.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Witches Abroad’ zijn vaak moeilijk. Pratchett gaat uit van zeer ervaren lezers. Soms legt hij heel uitgebreid uit (misschien iets te uitgebreid), soms laat hij hele fragmenten weg. Soms eindigt hij met een cliffhanger die pas veel pagina’s later wordt toegelicht en opgelost.
De alinea’s zijn meestal van een gemiddelde lengte. Het boek kent – zoals veel romans uit de Discworld-serie – geen hoofdstukken. Er zijn veel – vaak zeer hilarische – dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Witches Abroad’ is heel pittig; het boek is een uitdaging voor de geoefende lezer. Als je de vele toespelingen en verwijzingen herkent is het verhaal bijzonder informatief en humoristisch.
Het verhaal is ook boeiend. Het gaat gedeeltelijk over reizen – en over de Engelse antipathie tegen ‘het buitenland’ waar de ‘foreigners’ wonen (alle landen dus die niet bij Groot-Brittannië horen en waar men geen of slecht Engels spreekt) – maar ook over niet-Engelse zeden en gewoonte, (bij)geloven, sagen, legenden en sprookjes.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Witches Abroad’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De fantasyroman ‘Witches Abroad’ is heel humoristisch geschreven. Die humor is nogal ‘Monty Python’-achtig: soms keihard, soms onzinnig, meestal absurd en altijd hilarisch. Zo heeft Pratchett in deze roman – zoals in de meeste romans van de Discworld – zijn vaste stokpaardjes om op de korrel te nemen: domme navolgers, idiote leiders en volksmenners, toeristen (en zij die van hen leven), de filosofie, het (bij)geloof, de verschillende volksaarden (met name de Britse).



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De fantasyroman ‘Witches Abroad’ is een verhaal met veel actie. In het verhaal buitelen de vele gebeurtenissen over elkaar heen in een ogenschijnlijk niet te ontwarren kluwen avonturen; avonturen die door Terry Pratchett overigens keurig ontrafeld worden.


Tijd:

Het verhaal duurt een aantal dagen en het wordt chronologisch verteld.
De fantasyroman ‘Witches Abroad’ speelt zich af in een fantasietijd. Die tijd lijkt overigens verdacht veel op onze tijd …


Plaats:

De setting van ‘Witches Abroad’ is de fantasiewereld die Terry Pratchett schiep: Discworld. Discworld is een wereld met meerdere landen en landstreken en grote en kleine steden. Het lijkt een beetje op onze aarde: er zijn meren, rivieren, bergen, heuvels en bossen. Maar het vasteland wordt omsloten door een enorme oceaan – en als je die te ver op vaart, kom je bij The Rim (zoals iedereen weet) en als je daar verder zou willen varen, val je van de Discworld af. Want – opnieuw zoals iedereen weet – de Discworld is een platte schijf – een disc – die door vier olifanten gedragen wordt die op hun beurt op het schild van de enorme schildpad Great A’Tuin staan. Deze schildpad kuiert door het heelal.
Deze roman over de Discworld, ‘Witches Abroad’, speelt zich voornamelijk af in Genua, een stad ver verwijderd van het bergland van Lancre, waar sommige hoofdpersonen – de heksen Granny Weatherwax en Nanny Ogg – wonen. In de stad heerst een akelige dictatuur. Maar ook herkennen we elementen uit een beroemde stad in de USA: New Orleans. Zo liggen moerassen (‘swamps’) met alligators rondom de stad, er wordt aan voodoo gedaan, er wordt heerlijk gekookt en gebakken (‘gumbo’) en er lopen zombies rond op het beroemde ‘Samedi Nuit Mort’-feest (ook wel ‘Mardi Gras’ geheten).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Witches Abroad’: zullen de heksen erin slagen een kwaadaardige vrouw in Genua in haar snode plannen te dwarsbomen?


Verteller:

De roman ‘Witches Abroad’ heeft een auctoriale verteller.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Witches Abroad’ zijn:
• ‘Granny’ Esme Weatherwax: ongetwijfeld de meest invloedrijke heks van de gehele Discworld. Zij woont in het bergland van Lancre, maar haar macht reikt veel verder. Ze is geweldig als heks, maar minder goed als persoon (ze heeft misschien daarom ook weinig vrienden of vriendinnen);
• ‘Nanny’ Gytha Ogg: de op één na belangrijkste heks. Zij is heel aardig, maar ook wel snel afgeleid. Ze ziet Granny als haar grootste vriendin (dat is niet wederzijds). Nanny heeft veel kinderen en nog meer kleinkinderen (of ze een man/mannen heeft/had is niet bekend). Verder heeft ze een kat, Greebo, de zij als een lieve poes beschouwt (de rest van Discworld is doodsbang voor het monster);
• Magrat Garlick: een jonge heks uit de regio The Ramtops. Ze moet nog veel leren; zo is ze soms snel onder de indruk van mannen wanneer ze die treft (wat gelukkig slechts zelden gebeurt). Zij erft een belangrijke toverstaf van de oude heks Desiderata Hollow (maar ze heeft geen idee wat ze daarmee moet);
• Greebo: de kat van Nanny. Een levensgevaarlijk ondier (soms met menselijke eigenschappen).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Witches Abroad’ zijn:
• Desiderata Hollow: een heks die weet dat het eind van haar leven is aangebroken. Zij was een groot globetrotter. Ze heeft een belangrijke toverstaf die ze aan de jonge heks Magrat Garlick nalaat;
• Lady Lilith (Lily) de Tempscire: een kwaadaardige heks in Genua;
• DEATH: de Dood die overal en nergens aanwezig kan zijn. Hij is misschien wel het belangrijkste karakter uit de Discworld: een aangenaam persoon met een onaangenaam beroep (maar ja, iemand moet het doen);
• Jason Ogg: een smid. Eén van de zoons van Nanny Ogg;
• The Duc: de vorst van Genua. Hij doet wat Lilith wil (en die wil dat hij in het huwelijk treedt);
• Mrs Pleasant: een getalenteerde kokkin in Genua;
• Mrs Erzulie Gogol, ‘the voodoo woman’: de bewoonster van een hut in de ‘swamps’ van Genua. Ook zij kookt graag en goed – en dat doet ze ook voor zombies en andere vage figuren;
• Ella: een meisje in Genua dat zal worden uitgehuwelijkt aan The Duc. Magrat wordt haar peetmoeder;
• Saturday (in de taal van Genua: ‘Samedi’): een zombie die bij Mrs Gogol in de hut woont.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Witches Abroad’ is niet verfilmd.


Overig:

De fantasyroman ‘Witches Abroad’ is de twaalfde roman over de Discworld. De verhalen zijn allemaal los van elkaar te lezen.
De heksen Granny Weatherwax en Nanny Ogg kwamen al eerder – als hoofdpersonen – voor in een Discworld-novel: Wyrd Sisters.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Terry Pratchett.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Lords and Ladies van Terry Pratchett
The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy van Douglas Adams
A Confederacy of Dunces van John Kennedy Toole


Citaat:
They had managed to find a table to themselves in a tavern. It was packed with people of all species. The noise was at shouting level and smoke wreathed the air.
‘Will you stop that wriggling, Gytha Ogg. It gets on my nerves,’ snapped Granny.
‘They must have witches here,’ said Magrat. ‘Everywhere has witches. You’ve got to have witches abroad. You find witches everywhere.’
‘Like cockroaches,’ said Nanny Ogg cheerfully. (p.156)

Vragen over het boek:

1. Waarom erft Magrat Garlick de toverstaf van Desiderata Hollow (en niet Granny of Nanny)?
2. Waarom wil Lily dat er een huwelijk wordt voltrokken?
3. Wat is de rol van Greebo in dit verhaal?
4. Geef – aan de hand van een drietal fragmenten uit de tekst – het verschil aan tussen de heksen Granny Weatherwax en Nanny Ogg.




^ Terug naar boven

Comments are closed.