3/5 - (1 stemmen)

You Shall Know Our Velocity!

Niveau:
Genre: travel
Thema: odyssey

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691009775581", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000030472283","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"You%20Shall%20Know%20Our%20Velocity%20%28ebook%29%2C%20Dave%20Eggers","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

EVERYTHING WITHIN TAKES PLACE AFTER JACK DIED AND BEFORE MY MOM AND I DROWNED IN A BURNING FERRY IN THE COOL TANNIN-TINTED GUAVIARE RIVER, IN EAST-CENTRAL COLOMBIA, WITH FORTY-TWO LOCALS WE HADN'T YET MET. IT WAS A CLEAR AND EYEBLUE DAY, THAT DAY, AS WAS THE FIRST DAY OF THIS STORY, A FEW YEARS AGO IN JANUARY, ON CHICAGO'S NORTH SIDE, IN THE OPULENT SHADOW OF WRIGLEY AND WITH THE WIND COMING LOW AND SEARCHING OFF THE JAGGED HALF-FROZEN LAKE. I WAS INSIDE, VERY WARM, WALKING FROM DOOR TO DOOR.
I was talking to Hand, one of my two best friends, the one still alive, and we were planning to leave. At this point there were good days, good weeks, when we pretended that it was acceptable that Jack had lived at all, that his life had been, in its truncated way, complete. This wasn't one of those days. I was pacing and Hand knew I was pacing and knew what it meant. I paced like this when figuring or planning, and rolled my knuckles, and snapped my fingers softly and without rhythm, and walked from the western edge of the apartment, where I would lock and unlock the front door, and then east, to the back deck's glass sliding door, which I opened quickly, thrust my head through and shut again.

© McSweeney’s Publishing, 2003

^ Terug naar boven

Algemeen

Twee vrienden uit de Amerikaanse staat Wisconsin gaan op een wereldreis. Het zijn Will en ‘Hand’ (eigenlijk: Francis). Zij refereren vaak aan hun jeugd in de stad Milwaukee. Daar hadden ze een hechte vriendschap, samen met hun leeftijdgenoot Jack Sikma. Deze Jack is vijf maanden voor de grote reis omgekomen bij een auto-ongeluk en Will en Hand zijn getraumatiseerd door Jacks dood. Daarnaast is Will in elkaar geslagen bij een overval in het stadje Oconomowoc in Wisconsin; onduidelijk is waarom dat is gebeurd.
Will heeft heel veel geld verdiend met een simpel klusje en hij heeft besloten om van dat geld vliegtickets te kopen en samen met Hand de hele wereld over te reizen, bijvoorbeeld van Groenland naar Afrika, en dan zo verder naar het oosten. Ze laten hun reis afhangen van beschikbare tickets naar een willekeurig vliegveld. Als ze ergens aankomen, zullen ze zo snel mogelijk proberen geld weg te geven aan willekeurige burgers (zonder hun eigen identiteit bekend te maken). Waarom dat allemaal op deze manier moet gebeuren, is heel lang onduidelijk.
Na enig getreuzel slagen de vrienden erin om een reis te boeken naar Dakar, de hoofdstad van Senegal. Een paar dagen later kunnen ze naar Casablanca in Marokko afreizen. Weer later gaat de reis naar Tallinn (Estland) en Riga (Litouwen).
Als dan ook nog een deel van het verhaal verteld wordt vanuit een dorpje in Nieuw Zeeland, is de verwarring compleet: wat zijn de bedoelingen van Will en Hand en waarom doen ze dit allemaal? Wat heeft de dood van Jack en de afranseling van Will met dit alles te maken?
We lezen een verhaal van Will, gevolgd door een aanvulling (met veel kritiek) van Hand. Maar die Will was toch dood als je de eerste zin van de roman mag geloven? En uiteindelijk blijft de vraag: wat is er eigenlijk waar aan dit verhaal?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Dave Eggers

Jaar van uitgave:
2002

Aantal pagina's:
400

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA (Chicago), Afrika (Senegal, Marokko, Nieuw Zeeland, Estland, Letland, Litouwen)

Bijzonderheden:
Een roman in weinig hoofdstukken, verteld door meerdere vertellers.
In het Nederlands heet het boek ‘U zult versteld staan van onze beweeglijkheid’ (in een latere editie 'Sacrament').


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘You Shall Know Our Velocity!’ gaat onder andere over reizen. Maar dan wel over een heel speciaal soort reizen: het gaat om een wereldreis, maar de hoofdkarakters hebben de grootste moeite om rond de wereld te komen.
Als je een boek over reizen wilt lezen, dan is deze roman misschien niet de beste keuze. Het gaat vooral om relaties, en om een jonge man die probeert zijn traumatische ervaringen kwijt te raken door ver weg te reizen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van een roman als ‘You Shall Know Our Velocity!’ heb je niet zo veel specifieke kennis nodig. Het verhaal gaat over een reis van twee vrienden. Die vrienden zijn typische, moderne Amerikanen: ze maken een wereldreis, maar veel verder dan de USA hebben ze tot nu toe nooit gekeken. En eigenlijk interesseert die wereld hen ook niet zo bijster veel. Ze hebben een doel met hun reis: zo veel mogelijk geld weggeven. Waarom ze dat doen? Dat is nu juist één van de thema’s in dit boek.
Het verhaal zal door een aantal lezers als absurd worden gecategoriseerd. Het is niet een waargebeurd verhaal; dat is aan alles te merken. Het  verhaal is geen fantasy, maar meer absurdisme, in de stijl waarin ook schrijvers als John Kennedy Toole, Richard Brautigan of (soms) Ken Kesey of Julian Barnes hun verhalen schreven. Daar komt nog bij dat er gaandeweg een grote triestheid in het verhaal sluipt; een triestheid die lezers aan het denken zet over het hoe en waarom van deze vreemde reis. En tenslotte is er de twijfel bij de lezer (zoals die soms ook door schrijvers als William Faulkner, John Fowles, Jonathan Safran Foer en Ian McEwan wordt gezaaid) over de ‘waarheid’ van het verhaal: wat is er ‘echt’ gebeurd?
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘You Shall Know Our Velocity!’ zijn niet heel moeilijk, maar je moet wel een ervaren lezer zijn om het verhaal goed te kunnen volgen. Het verhaal is qua taal heel goed te volgen omdat de verteller het heeft over alledaagse onderwerpen: vriendschap, reizen, relaties, contacten leggen. Een bepaalde episode van het verhaal – namelijk het gedeelte verteld door Hand – is lastiger te begrijpen.
De alinea’s zijn zeker niet lang en er zijn veel dialogen. De hoofdstukindeling is zeer arbitrair: hoofdstukken (vaak dagen) zijn soms wel 30 pagina’s lang, maar soms maar een paar. Deze onregelmatigheid kan het verhaal wel lastig leesbaar maken voor minder ervaren lezers.

 


DE TAAL EN HET VERHAAL

De roman ‘You Shall Know Our Velocity!’ is begrijpelijk, maar soms lastig qua taal. Er zijn veel dialogen en het vocabulaire is meestal niet ingewikkeld.
Wat het verhaal betreft is dit een boeiende roman. Het is een soort queeste, maar eigenlijk is het meer een weggeeftocht: de hoofdpersonen zoeken geen mensen of spectaculaire vergezichten, maar ze willen juist hun geld kwijt aan nietsvermoedende mensen (vooral aan armere mensen). Het verhaal is ook aangrijpend: de twee hoofdpersonen treuren om hun overleden vriend en ze doen alles om met dat verdriet om te kunnen gaan. En halverwege het verhaal krijgen we redenen om aan het waarheidsgetrouwe van het verslag van Will te twijfelen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘You Shall Know Our Velocity!’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De roman ‘You Shall Know Our Velocity!’ Is heel speciaal geschreven. Een groot deel van het verhaal wordt verteld door Will die vertelt over de vliegreis die Hand en hij maakten om her en der op de wereld hun geld uit te delen. Waarom zij dat willen doen wordt pas heel langzaam duidelijk. Later vertelt Hand zijn versie van het verhaal; daarmee ontkracht hij een deel van het verhaal van Will.
Uit het verhaal spreekt een roekeloosheid bij de voornaamste karakters (vooral bij Will); het lijkt alsof ze hun leven totaal niet waarderen. Al snel blijkt de reden daarvoor: Will en Hand zijn getraumatiseerd door de dood van hun vriend Jack. Gaandeweg het verhaal krijgt de lezer een grote compassie met het hopeloze verdriet van de twee vrienden.
Maar als Hand zijn versie van het verhaal vertelt, komt veel van Wills verhaal op losse schroeven te staan. En de verwarring wordt helemaal compleet wanneer Hand aankondigt – wat de oplettende lezer al wist – dat er nog een andere verteller, ‘the narrator’, is: deze vertelt immers in de eerste zin van het verhaal dat de ik-verteller – Will dus – al overleden is wanneer het verhaal begint …^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘You Shall Know Our Velocity!’ is een verhaal met veel actie. Die actie is vaak in de vorm van reizen: per vliegtuig, per auto, per taxi. Maar er is ook andere actie. En die beschrijft vooral de roekeloze handelingen van de vrienden (eerst van Will, Hand en Jack), wanneer ze geintjes uithalen in de USA; maar vooral ook later wanneer Will en Hand door steden en over bergen rijden en nachtclubs en cafés bezoeken, meestal om hun geld kwijt te kunnen raken.


Tijd:

De roman ‘You Shall Know Our Velocity!’ beschrijft een aantal dagen uit het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw. Het is een tijd van veel communicatie; niet alleen met telefoons en TV’s, maar in dit verhaal met name met vliegtuigen, auto’s en taxi’s.
Het verhaal (van Will) duurt ongeveer een week en het wordt chronologisch verteld. Wel zijn er veel flashbacks om duidelijk te maken, waarom Will en Hand deze reis ‘moeten’ ondernemen. Later beschrijft Hand nog een aantal dagen uit zijn leven in Nieuw Zeeland.


Plaats:

De plaatsen die in ‘You Shall Know Our Velocity!’ worden bezocht, zijn: (in de USA) Milwaukee en Chicago, (in Afrika) Senegal, Marokko en (in Europa) Estland, Letland en Litouwen). Later blijkt dat Hand een tijdlang op North Island in Nieuw Zeeland woont.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘You Shall Know Our Velocity!’: waarom gaan deze jonge mannen eigenlijk op reis en (vooral): is het wel waar wat er hier allemaal verteld wordt?


Verteller:

De roman ‘You Shall Know Our Velocity!’ heeft in ieder geval ik-vertellers, wat vaak zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.
De eerste verteller (Will) is erg kritisch over iedereen; niet alleen over autochtone bewoners van een land, maar ook over (vaak Amerikaanse) toeristen en over zijn moeder en zijn vrienden (zoals Hand). Maar misschien is hij het meest kritisch op zichzelf: hij neemt zichzelf kwalijk dat hij bepaalde zaken in het verleden niet anders heeft gedaan.
Ergens in het verhaal – wanneer het boek al over de helft is (op pagina 251) komt er plotseling een tweede verteller bij. Het is Hand die zich op dat moment – het is bijna twee jaar na de gebeurtenissen waarover Will vertelt – in Nieuw Zeeland bevindt. Hij ontkracht het verhaal van Will voor een deel; daarmee zet hij het verhaal van Will eigenlijk op zijn kop.
Overigens is er – volgens Hand – nog een derde verteller: de ‘narrator’. Dat is immers degene die uiteindelijk het verhaal vertelt. Zie ook de eerste alinea van het boek (hierboven): Will is immers al overleden als het verhaal begint …
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘You Shall Know Our Velocity!’ zijn:
• Will Chmielewski: de 27-jarige (hoofd)verteller van het verhaal. Hij wil $32,000 weggeven tijdens een wereldreis die hij met zijn vriend Hand gaat maken. Will is – wanneer hij zijn verhaal vertelt – behoorlijk gehavend: hij is in elkaar geslagen en hij heeft een beschadigd gezicht en allerhande plekken op zijn lichaam;
• Francis R. (‘Hand’) Wisneiwski: de beste vriend van Will (maar soms ook iemand aan wie Will een hekel lijkt te hebben). Hij blijkt later de tweede verteller van (een deel van) het verhaal te zijn;
• Jack Sikma: een 26-jarige vriend van Will en Hand. Hij is vijf maanden voor het verhaal van Will overleden, maar hij is continu aanwezig in de gedachten van Will.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘You Shall Know Our Velocity!’ zijn:
• De moeder van Will, een gescheiden vrouw. Zij woont al jaren in Memphis;
• Mo en Thor: de twee nichtjes van Will;
• Cathy Wambat: een vrouw die een fonds heeft opgezet waaruit veel geld is gegenereerd;
• Raymond (Sean): een Franse toerist met wie Will en Hand in Dakar bevriend raken;
• Sonje: een jonge vrouw uit Nieuw Zeeland;
• Olga: een danseres uit Tallinn;
• Taavi Mets: een drummer uit Estland;
• Katya: een vrouw uit Riga.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘You Shall Know Our Velocity!’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘You Shall Know Our Velocity!’ is een soort ‘road movie’ op papier. Dit soort boeken werd in de Engelse taal al veel vaker geschreven, vooral door Amerikanen (Mark Twain, John Steinbeck, Ernest Hemingway, Jack Kerouac, John Williams, Toni Morrison); waarschijnlijk geeft dit soort literatuur de rusteloosheid van (sommige) Amerikanen weer, voor wie het zoeken naar landen achter de einder een doel op zich lijkt. ‘Go West’ was een veel voorkomende term om aan te geven dat kolonisten elke keer hun grenzen verder naar het westen verlegden.
Omdat die tijd voorbij is – de USA is helemaal ‘gekoloniseerd’ en geprivatiseerd – ging Dave Eggers anders te werk met zijn versie van de ‘road movie’: hij gebruikte de hele wereld als het doel van de reis: een ogenschijnlijk onmogelijke – en daardoor onnozele – onderneming. Zijn hoofdkarakters zijn dan ook niet voor niets Amerikanen: dat waren immers de toeristen die lange tijd in een paar weken de wereld over reisden (De moeder van Will vond haar reis naar Kopenhagen ook zo interessant. Vanwege de ‘tulips’…). Het verhaal is gewaagd en afwijkend, maar daardoor juist origineel en intrigerend.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dave Eggers.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Adventures of Huckleberry Finn van Mark Twain
• On the Road van Jack Kerouac
• Everything Is Illuminated van Jonathan Safran Foer


Citaat:
‘There was another American scholar who polished the words, I guess, a guy at the University of Chicago, so at least it sounds like something you’d carve on a cliff over a village under siege, so your invaders would see it after you’ve left.’
‘Give me the fucking message.’
Hand took a breath and opened his palms, as if accepting the gift of rain. ‘YOU SHALL KNOW OUR VELOCITY!’ he bellowed into the cold and exhausted city. (pp.376-377)

Vragen over het boek:

1. Wat zijn volgens jou de redenen van Wills grote verdriet?
2. Welke in druk krijg je van de Senegalezen en de Marokkanen die Will en Hand ontmoeten?
3. Welke in druk krijg je van de Esten en de Litouwers die Will en Hand ontmoeten?
4. Wat is eigenlijk de waarheid die er verteld wordt: de waarheid van Will, die van Hand, of is er nog een andere waarheid?
^ Terug naar boven

Comments are closed.