4/5 - (1 stemmen)

Elske

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: power

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696441652341", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000035551837","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Tales%20of%20the%20Kingdom%20-%20Tale%20of%20Elske%20%28ebook%29%2C%20...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

The Volkking struggled, but his sickness attacked him both day and night, a war band giving the enemy no respite of sleep. From the longest day until harvesttime, the Volkking sickened, and as it was with the King, so was it with his land. Crops grew unnourished, unrained on, sickly. Streams sank back into their stony beds and fish died in the shallow water. Game was scarce and scrawny, the pelts thin. The people of the Volkaric, too, across that wasting summer, fell into a sickness of lethargy.
The days grew shorter, and still at each sunrise the Volkking came out to sit on his carved wooden throne. Each morning the wounds of the night’s battle were visible on his whited face, and in his shaking hands – but still the Volkking kept his treasure under his eye. He counted the chests his warriors had filled for him with coins, golden jewelry, silver plates and goblets pillaged from the rich southern lands; he measured the piles of furs his hunters had gathered, wolf, bear and beaver, ermine; he counted his women and his sons. The Volkking kept his treasure close. His people he also kept close, as if he believed that all standing together might withstand Death’s attack, or at least conceal their King from Death’s cold eye.
The people of the Volkaric did not question him.
All the long days of his slow dying, the Volkking sat enthroned, and his eye measured his treasure and measured his people, and then he turned his face to the western distances, waiting to glimpse Death’s approach.
His captains, too, awaited Death and the Strydd that came after. That captain who rose victor from the Strydd – dead comrades at his feet, vanquished comrades on their knees – became Volkking.

© Simon & Schuster/Aladdin Paperbacks, 1999/2001.

^ Terug naar boven

Algemeen

Elske is nog maar twaalf jaar oud wanneer ze geofferd zal worden als de koning van het volk waar ze woont sterft. Gelukkig helpt haar oma haar: die oma is lang geleden ontvoerd uit het zuiden en ze werkt heel haar leven als vroedvrouw bij dit onbeschaafde volk. Door haar hulp kan Elske ontsnappen.
Ze krijgt werk als dienstmeid in een havenstad. En daar ontdekken mensen al snel dat Elske heel slim is en heel veel kan en wil. En haar talent wordt ook ontdekt door een vervelende prinses. Een prinses die eigenlijk vindt dat ze koningin zou moeten zijn.
Hopelijk kan Elske haar helpen om dat doel te bereiken …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Cynthia Voigt

Jaar van uitgave:
1999

Aantal pagina's:
245

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd (maar eigenlijk een soort Middeleeuwen)

Plaats van handeling:
Een fantasierijk

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 20 genummerde hoofdstukken, afgesloten door een epiloog.
In het Nederlands heet de roman eveneens ‘Elske’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Elske’ is een soort fantasy-verhaal. Maar tegelijkertijd lijkt het ook wel een geschiedenisverhaal dat over een soort Middeleeuwen gaat. En het gaat over de rechten van vrouwen en meisjes: in de landen waar Elske zich bevindt hebben vrouwen over het algemeen weinig te zeggen. In Trastad gaat het nog wel, maar in The Kingdom zijn mannen degenen met de macht, zodat het oudste kind – toevallig een meisje – nooit koningin kan worden. En in het land van de Wolfers is het nog veel erger: alle vrouwen zijn het bezit van de koning (overigens hebben mannen daar ook weinig te zeggen …).


WAT MOET JE WETEN?

‘Elske’ gaat over een meid – of eigenlijk over twee meiden – die menen dat ze evenveel rechten hebben als de jongens en de mannen. En dat is heel logisch, vooral wanneer je zo’n slimme en dappere meid bent als Elske, of zo’n brutale en arrogante meid als Beriel …




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘Elske’ is zo nu en dan best lastig: er worden regelmatig moeilijke woorden gebruikt. Maar dat neemt niet weg dat het verhaal heel mooi geschreven is.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is de roman niet altijd even gemakkelijk.
Dat geldt zeker niet voor het verhaal zelf. Dat is een razend spannend verhaal over een meid – later twee meiden – die geen genoegen nemen met eenvoudige baantjes of met discriminatie.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Elske’ een boek met een literair niveau B 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Het verhaal is heel spannend geschreven met veel aandacht voor de rechten van meiden en vrouwen.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Elske’ bevat een verhaal met veel actie.


Tijd:

De gebeurtenissen in de roman spelen zich af in een soort Middeleeuwen. De landen worden verdedigd met zwaarden en speren – maar er is sprake van dat er een soort springstof is uitgevonden waarmee explosies kunnen worden opgewekt …


Plaats:

De setting van ‘Elske’ is een fantasierijk. Er zijn landen waar verschillende volkeren de baas zijn: het land van de Wolfers, de haven- en handelsstad Trastad, The Kingdom en andere landen waar de mensen ‘Souther’ of ‘Norther’ spreken.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Elske’: zal het Elske lukken om – misschien samen met Beriel – gelukkig te worden, ondanks haar moeilijke start bij de Wolfers?


Verteller:

De roman heeft een alwetende verteller.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Elske’ zijn:
• Elske (‘Death Maiden’): een 12-jarig meisje dat vlucht uit het land van de Volkaric wanneer haar leven bedreigd wordt. Zij vindt werk als dienstmeid in een grote havenstad. Ze heeft talent voor talen, ze is heel slim en ze krijgt hoe langer hoe belangrijker taken in dienst van allerlei mensen;
• Beriel (‘The Fiendly Princess’): een prinses die het koninkrijk wil besturen als vorstin omdat ze vindt dat het haar toekomt. Toch wordt ze weggestuurd uit haar land omdat haar broer de troon bestijgt. Vanaf dat moment wil ze proberen alsnog Queen of the Kingdom te worden.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Elske’ zijn:
Bij de Volkaric (ook wel ‘Wolfers’ genoemd):
• Mirkele, midwife (echte naam Tamara): de oma van Elske. Elske wordt opgevoed door haar oma die op haar beurt jaren geleden ontvoerd werd vanuit het zuiden door de Volkaric;
• The Volkking: de koning van de Volkaric. Hij is een alleenheerser die alles bezit: het volk (de steun van mannen, alle vrouwen zijn in feite van en voor hem). Wanneer hij sterft, sterft een jonge meid met hem (‘The Death Maiden’) en er wordt daarna gestreden om de nieuwe Volkking te worden.
In Trastad:
• Kooplieden: Tavyan (vader), Taddus (oudste zoon) en Nido (jongste zoon). Zij ontmoeten Elske en brengen haar naar de stad, waar ze een tijdje bij hen mag komen wonen;
• Bertilde, Dagma, Karleen, Sussi en Keir: de vrouw van Tavyan en zijn dochters en baby zoon;
• Idelle: de toekomstige vrouw van Taddus, een meisje uit een rijke familie;
• Val Kenric: de vader van Idelle, een rijke koopman;
• Ula: de tante van Idelle;
• Var Jerrol, Councillor: een invloedrijke, slimme stadsbestuurder, een soort wethouder;
• Mariel, Miguette en Magan: de dochters van Var Jerrol. Hun moeder is erg zwak en heel ziek;
• Personeel van Var Jerrol: Odile (housekeeper), Red Piet (servant) en Piet the Brown (servant);
• Var Vladislav, High Councillor of Trastad: de hoogste ambtenaar van de stad, een soort burgemeester;
• Adeliers (Adels en Adelinnes): rijke jongeren (mannen en vrouwen) die eens in de zo veel jaar rond de jaarwisseling in Trastad komen om daar een toekomstige echtgenoot/echtgenote te vinden. Veel mannen komen vooral om achter de vrouwen aan te gaan en veel te zuipen;
• Apothecary: een apotheker uit een andere stad die een springstof heeft ontwikkeld;
In The Kingdom:
• Guerric: de nieuwe koning, de broer van Beriel. Hij heeft de troon gestolen van zijn oudere zus die er eigenlijk recht op had;
• Aidenil: een jongere broer van Beriel en Guerric;
• Josko: een arrogante leider (en piraat) die een café in Pericol heeft, samen met zijn vrouw Wileen;
• Win: een jonge zoon van een herbergier van ‘The Ram’s head’. Win heeft zijn leven opgedragen aan Beriel en hij steunt haar strijd om Queen te worden;
• Edellieden in The Kingdom: Lord Aymeric, Lord Ditrik, Lord Hildebrand, Earl Sutherland, Lord Arbor, Lord Thorold;
• Lord Dugald: een hoge edelman wiens vader de regio Northgate bestuurt;
• High Priest Ellard: de hoogste geestelijk leider in The Kingdom.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Elske’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Elske’ werd later uitgegeven onder de titel ‘The Tale of Elske’, als een boek dat een vierdelige reeks afsluit. Overigens zijn de boeken afzonderlijk goed te lezen.
De subtitel van het boek is ‘A Novel of the Kingdom’.

 



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Cynthia Voigt.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Tombs of Atuan (The Wizard of Earthsea, Book III) van Ursula Le Guin
Catherine, Called Birdy van Karen Cushman
The Hunger Games (Book I) van Suzanne Collins


Citaat:
Beriel sat down again. Into the quiet she spoke as if her heart wept. ‘How can you betray me so?’
Elske knew that it was fear that dug long fingers into her neck. ‘My Queen, how have I done that?’ she asked. (p.235)

Vragen over het boek:

1. Hoe ontsnapt Elske aan haar dood als Death Maiden?
2. Waarom brengt Var Jerrol Elske als dienstmeid naar Var Vladislav?
3. Waarom is Dugald anders dan de andere edellieden in The Kingdom?
4. Noem een drietal negatieve eigenschappen van Beriel – en noem daarna drie positieve eigenschappen.

 




^ Terug naar boven

Comments are closed.