Shel Silverstein

SHEL SILVERSTEIN

De Amerikaanse dichter, toneelschrijver en tekenaar Sheldon Allan (‘Shel’) Silverstein (1930-1991) werd in Chicago, Illinois, geboren. Soms noemde hij zichzelf ‘Uncle Shelby’ (zie gedichten in sommige bundels hieronder). Zijn werk werd in meer dan 30 talen vertaald, er werden miljoenen van zijn boeken verkocht en Mr. Silverstein won talloze literaire prijzen.
Shel Silverstein kwam uit een Joods gezin dat in de Amerikaanse stad Chicago woonde. Hij werd van de universiteit van Illinois verwijderd en hij ging in militaire dienst; hij diende als soldaat in Japan en in Korea. Zijn eerste vrouw en zijn dochtertje overleden jong en snel na elkaar. Later hertrouwde Shel; met zijn tweede vrouw kreeg hij een zoon. Mr. Silverstein overleed aan een hartaanval in zijn woonplaats Key West in Florida.
Shel Silverstein begon zijn carrière als tekenaar (‘cartoonist’). Hij tekende voor meerdere tijdschriften (zoals de ‘Playboy’) en hij reisde voor zijn werk de hele wereld over. Al snel werden zijn tekeningen gepubliceerd in boekvorm. Pas in 1975 begon hij gedichten voor kinderen te schrijven (op advies van zijn uitgever). Ze werden uiteindelijk verzameld in dichtbundels die hij zelf illustreerde en die hij mooi (op kwalitatief goed papier en als gebonden boek) liet uitgeven – boeken die bij jong en oud razend populair werden. Zijn naam als dichter was gevestigd (ook al leken het op het eerste gezicht ‘slechts’ kinderversjes).
Uiteindelijk bleek Shel Silverstein een alleskunner te zijn: hij schreef kindergedichten, gedichten, korte verhalen en toneelstukken en hij illustreerde alles zelf. Het was echter zijn liefde voor muziek die hem nog populairder maakte. Shel schreef songs voor de seventies band ‘Dr. Hook and the Medicine Show’ (zoals ‘Sylvia’s Mother’, ‘On the Cover of the Rolling Stone’), de country singer Johnny Cash (‘A Boy Named Sue’, ’25 Minutes to Go’), de Britse zangeres Marianne Faithfull (‘The Ballad of Lucy Jordan’), en de country singer Tompall Glaser (‘Put Another Log on the Fire’), maar ook veel (instrumentale) muziek voor toneel en film.

Werken:
‘Take Ten’ (1955)
‘Grab Your Socks!’ (1956)
‘Now Here’s My Plan’ (1960)
‘Uncle Shelby’s ABZ Book’ (1960)
‘Playboy’s Teevee Jeebies’ (1963)
‘Uncle Shelby’s Story of Lafcadio: The Lion Who Shot Back’ (1963)
‘A Giraffe and a Half’ (1964)
‘The Giving Tree’ (1964)
‘Who Wants a Cheap Rhinoceros?’ (1964)
‘Uncle Shelby’s Zoo: Don’t Bump the Glump! and Other Fantasies’ (1964)
‘More Playboy’s Teevee Jeebies’ (1965)
Where the Sidewalk Ends (1974)
‘The Missing Piece’ (1976)
‘The Devil and Billy Markham’ (1979)
‘Different Dances’ (1979)
‘A Light in the Attic’ (1981)
‘The Missing Piece Meets the Big O’ (1981)
Falling Up (1996)
‘Draw a Skinny Elephant’ (1998)
‘Runny Babbit’ (2005)
‘Every Thing On It’ (2011)

Website:
http://www.shelsilverstein.com/