5/5 - (1 stemmen)

The Lord of the Rings I – The Fellowship of the Ring

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: travel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691311801066", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000001533131","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Lord%20of%20the%20Rings%201%20-%20The%20Fellowship%20of%20th...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

When Mr Bilbo Baggins of Bag End announced that he would shortly be celebrating his eleventy-first birthday with a party of special magnificence, there was much talk and excitement in Hobbiton.
Bilbo was very rich and very peculiar, and had been the wonder of the Shire for sixty years, ever since his remarkable disappearance and unexpected return. The riches he had brought back from his travels had now become a local legend, and it was popularly believed, whatever the old folk might say, that the Hill at Bag End was full of tunnels stuffed with treasure. And if that was not enough for fame, there was also his prolonged vigour to marvel at. Time wore on, but it seemed to have little effect on Mr Baggins. At ninety he was much the same as at fifty. At ninety-nine they began to call him well-preserved ; but unchanged would have been nearer the mark. There were some that shook their heads and thought this was too much of a good thing; it seemed unfair that anyone should possess (apparently) perpetual youth as well as (reputedly) inexhaustible wealth.
‘It will have to be paid for,’ they said. ‘It isn’t natural, and trouble will come of it!’

© Penguin Random House Company / Ballantine Books, 1965

^ Terug naar boven

Algemeen

Book One
Dit epos gaat onder andere over hobbits. Wie ‘The Hobbit’ heeft gelezen, weet dat een hobbit een klein wezen is, kleiner dan een dwerg: zo klein dat hij of zij vaak bijna niet te zien is voor gewone stervelingen. De hobbit is ook heel netjes. Een hobbit woont in een bovengronds hol en houdt van (veel en uitgebreide) maaltijden en keurige gebruiken en oude tradities. En één van die hobbits, Bilbo Baggins, heeft een ring.
Die ring heeft hij al jaren. Hij is er zeer aan gehecht. Als hij die ring om doet, is hij onzichtbaar. Bovendien is die ring alleen maar van hem; hij moet er niet aan denken om hem weg te geven.
Toch is dat wat er staat te gebeuren. Op een dag komt de tovenaar Gandalf langs. Hij vraagt Bilbo de ring af te staan aan zijn neef Frodo Baggins, zodat deze de ring naar Mordor kan brengen. Daar zal hij moeten worden vernietigd in het vuur van Mount Doom, de vulkaan waar hij gesmeed is. Als dat niet gebeurt zal het kwaad – in de persoon van Sauron, de Dark Lord van Mordor – de leiding van Middle Earth krijgen en dat zal het einde betekenen van de hele vrije wereld. Gandalf stuurt behalve Frodo nog een aantal hobbits met de ring op reis: Sam Gamgee, de zoon van de herbergier, en de beide neven van Frodo, Merry (Meriadoc) en Pippin (Peregrin).
De hobbits trekken via de East Road het bos in en logeren daar bij Tom Bombadil. Als ze bedreigd worden door Black Riders in een herberg, ‘The Prancing Pony’, worden ze gered door een geheimzinnige man, die Strider genoemd wordt. Strider gaat met hen verder, op weg naar Rivendell, het slot van koning Elrond.

Book Two
In Rivendell ontmoeten de hobbits en Strider de tovenaar Gandalf en Bilbo opnieuw. Koning Elrond en Gandalf besluiten dat de Ring alleen kan worden weggebracht en vernietigd door een sterk gezelschap dat bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende groeperingen. Bilbo is te oud om zo’n lange reis te maken; hij zal in Rivendell blijven.
Als het gezelschap compleet is, kunnen ze op reis. Dit gezelschap, de ‘fellowship’, bestaat uit: de hobbits Frodo en Sam, Merry en Pippin, Legolas de elf, Gimli de dwerg, de edellieden Boromir en Strider – wiens echte naam Aragorn blijkt te zijn – en de tovenaar Gandalf.
En dan begint het grote avontuur. De vrienden maken een gevaarlijke reis over paden die hen naar de Great River, maar ook naar Mirkwood en naar argwanende elfen en levensgevaarlijke orcs zal brengen. Het grote avontuur dat tevens het einde van de fellowship zal betekenen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
J.R.R. Tolkien

Jaar van uitgave:
1954

Aantal pagina's:
425

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Middle-earth, een fantasieplaats

Bijzonderheden:
'The Fellowship of the Ring' is het eerste deel van de trilogie 'The Lord of the Rings'. Als je wilt weten hoe het verhaal afloopt, zul je de andere twee delen ook moeten lezen.
Dit eerste boek van de trilogie bestaat uit 2 delen: 'Book One' en 'Book Two'.
In het Nederlands heet het boek ‘In de ban van de ring I: De reisgenoten’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De fantasyromanThe Fellowship of the Ring’ is het ultieme fantasieverhaal. Het is een verhaal voor doorzetters (na deel 1 volgen er nog zo’n 800 pagina’s). Een verhaal over goed en kwaad, over list en bedrog, over vriendschap en trouw. Liefde komt er in het boek niet voor, ten minste geen liefde tussen mannen en vrouwen; de wezens (ook de mensen) zijn maar met één ding bezig: de ring wegbrengen en hem vernietigen.
Als je wilt weten waar al die fantasyschrijvers hun ideeën vandaan hebben gehaald, moet je naar de bron van die fantasy gaan. En dat is ‘The Lord of the Rings’. The Hobbit kwam eerst, maar dat was meer een avonturenverhaal voor jongere lezers, weliswaar met draken en dwergen en tovenaars. Maar het stevige werk – ook voor wat betreft gevechten, bedrog en grote vriendschappen – vind je pas echt in The Fellowship of the Ring’, het eerste deel van ‘The Lord of the Rings’.


WAT MOET JE WETEN?

The Fellowship of the Ring’ beschrijft een onbekende sprookjeswereld. Een wereld waar het vervoer meestal te voet of soms te paard ging, waar zwaarden en speren de wapens waren, waar reizigers overnachtten in tochtige herbergen en waar gevaren loerden langs de landweggetjes. De tijd lijkt op de middeleeuwen, maar het is nog veel langer geleden. Dit is een soort Europa voordat de Vikingen kwamen. Maar dan een Europa waarin tovenaars nog de baas waren, waar dwergen nog altijd het goud uit de mijnen haalden, waar elfen de bossen beheerden en mensen niet zo belangrijk waren. O ja, en er woonden ook nog hobbits in dit rijk …




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden in The Fellowship of the Ring’ zijn vaak moeilijk en soms ouderwets. Het verhaal leest alsof het een verhaal van heel lang geleden is (en dat is natuurlijk ook zo). Het verhaal beschrijft een tijd van vóór de middeleeuwen (maar dan een fantasietijd, uiteraard). De alinea’s zijn soms lang, maar er zijn wel veel dialogen. De hoofdstukken zijn redelijk lang; zo’n 20 pagina’s per hoofdstuk ongeveer.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van The Fellowship of the Ring’ is soms traag en ouderwets (het boek stamt al uit 1954) en soms schrijft Tolkien enigszins omslachtig. Hij wil alles goed uitleggen aan de lezer.
Maar de grote kracht van de roman ligt in het verhaal. Je krijgt een onvergetelijk verhaal te horen van een geweldige verhalenverteller. Tolkien weet ontzettend veel; en toch heb je als lezer heel vaak de indruk dat je maar een heel klein deel van de verhalen van Middle-earth hoort. Wie is bijvoorbeeld die Strider en wat heeft hij allemaal meegemaakt? En waar komt die geheimzinnige Gandalf vandaan? Als lezer verlang je telkens naar meer informatie over die magische wereld van Middle-earth.
Op basis van deze eigenschappen is The Fellowship of the Ring een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

Dit eerste deel van ‘The Lord of the Rings’, ‘The Fellowship of the Ring’, is heel spannend geschreven. De gezapigheid van Hobbiton maakt direct plaats voor actie en Tolkien neemt de lezer mee op een spannende reis door bossen, over bergen en langs rivieren. Soms legt de schrijver de zaken uitgebreid uit, soms worden er lange liederen gezongen, maar het verhaal blijft zijn spanning houden.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Fellowship of the Ring’ zit boordevol actie. Vanaf het formeren van de ‘fellowship’ tot aan het uiteenvallen van het gezelschap komen de vrienden van het ene in het andere avontuur terecht. Een avontuur langs de weg, in een herberg, in een elfenslot, in een bos en langs een rivier.


Tijd:

‘The Fellowship of the Ring’ beschrijft een periode van een aantal maanden in een fantasietijd. Er zijn verwijzingen naar het verleden, met name wanneer Gandalf en Elrond uitleggen wat de vloek van de ring precies inhoudt.


Plaats:

De plaats waar ‘The Fellowship of the Ring’ zich afspeelt is Middle-earth, een wereld die lijkt op de aarde, maar die toch ook weer heel anders is. Dit deel van het verhaal speelt zich af in The Shire, waar de hobbits wonen (in het rijk Eriador), langs de East Road naar Rivendell, en in de Misty Mountains.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Fellowship of the Ring’: hoe slagen de leden van het gezelschap – met Frodo als belangrijkste hobbit – erin om de ring in Mordor te krijgen? Dat lukt niet in dit boek: het gezelschap valt uiteen als ze nog maar pas bij The Great River – Anduin – zijn, als ze ongeveer een derde deel van de reis hebben afgelegd.


Verteller:

‘The Fellowship of the Ring’ wordt verteld door een auctoriale verteller. Deze legt uitgebreid uit hoe Middle-earth eruitziet, wie er wonen en wat het probleem in dit rijk is. Er is een kaart van het gebied die duidelijk maakt waar de reis heen gaat. De verteller volgt het gezelschap van de ring tot op het moment dat de ‘fellowship’ uiteenvalt. Daarna worden de afzonderlijke avonturen van  de verschillende karakters beschreven.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Fellowship of the Ring’ zijn:
• Frodo Baggins: een hobbit, de jonge neef van Bilbo;
• Aragorn (‘Strider’): een mens, een edelman uit het noorden van Middle-earth;
• Gandalf: één van de grootste tovenaars van Middle-earth;
• Sam Gamgee: een hobbit, de vriend en bediende van Frodo;
• Meriadoc (‘Merry’) Brandybuck: een hobbit, neef van Frodo en Pippin;
• Peregrin (‘Pippin’) Took: een hobbit, neef van Frodo en Merry;
• Legolas: een elf;
• Gimli: een dwerg;
• Boromir: een mens, een edelman uit het zuiden van Middle-earth.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Fellowship of the Ring’ zijn:
• Bilbo Baggins: een oude hobbit, de vinder van de Ring;
• Tom Bombadil: een bosbewoner en vriend van Gandalf;
• Koning Elrond: de goede vorst van Rivendell;
• Black Riders: gevaarlijke handlangers van de Dark Lord;
• Meerdere hobbits, elfen, orcs en andere wezens.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Fellowship of the Ring’ is, net als de andere delen van ‘The Lord of the Rings’, meerdere keren verfilmd. Vaak gebeurde dat in één film – zoals bijvoorbeeld in een animatiefilm. Maar soms was dat in drie delen, zoals de beroemde verfilming van de Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson.


Overig:

‘The Fellowship of the Ring’ was een behoorlijk succes toen het in 1954 uitkwam. Maar het werd een enorm succes – samen met de andere twee delen van ‘The Lord of the Rings’ – halverwege de jaren ’60 van de vorige eeuw, met name in de hippie-tijd (1967, en een paar jaar daarna). Het boek inspireerde filmmakers, pop musici (Bo Hanson, Sally Oldfield, ‘The Incredible String Band’, ‘Pearls Before Swine’, bijvoorbeeld) en heel veel schrijvers van het ‘nieuwe’ genre fantasy (Ursula Le Guin, Richard Adams). Zo rond de eeuwwisseling werd ‘The Lord of the Rings’ opnieuw een megasucces: het boek stond op nr.1 als zijnde het aller populairste Engelstalige boek ooit. Opnieuw werden veel schrijvers geïnspireerd door de wereld van Middle-earth (Terry Pratchett, Stephen King, George R.R. Martin, Eoin Colfer en vele anderen). Nog altijd hoort het boek bij de top drie van de populairste boeken ooit.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over J.R.R. Tolkien.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Lord of the Rings (Book II) – The Two Towers van J.R.R. Tolkien
• The Earthsea Quartet (Book I) – A Wizard of Earthsea van Ursula Le Guin
• Artemis Fowl van Eoin Colfer


Citaat:
Three Rings for the Elven-kings under the sky,
Seven for the Dwarf-lords in their halls of stone,
Nine for mortal men doomed to die,
One for the Dark Lord on his dark throne
In the Land of Mordor where the Shadows lie.
One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them
In the Land of Mordor where the Shadows lie.

Vragen over het boek:

1. Wie zijn de ‘Elven-kings under the sky’ en in welk opzicht helpen zij Frodo?
2. Wie zijn de ‘Dwarf-lords in their halls of stone’ en in welk opzicht helpen zij Frodo?
3. Wie zijn de ‘mortal men doomed to die’ en in welk opzicht helpen zij Frodo?
4. Wat gebeurt er aan het eind van dit deel met ‘the fellowship of the Ring’?




^ Terug naar boven

Comments are closed.