3/5 - (1 stemmen)

Milk and Honey

Niveau:
Genre: growing up
Thema: discrimination

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692812549456", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004010539694","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Milk%20and%20Honey%20Arch%20C%20Qb%2C%20Rowlands","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

The SS Aurelia sailed from Kingston, Jamaica, on a hot day in February 1958. Nine days later, on a cold day in March, the ship sailed into Southampton water.
The decks were crowded with passengers, hanging over the sides in an effort to catch their first sight of England through the sleeting rain. The Vincent family were on deck with everyone else, pressed hard up against the railings.
There was Jonas Vincent, a tall man in his mid-thirties. He was warmly dressed in a new woolen coat, with a trilby hat on his head and an expression of awe, wonder and deep contentment on his face.
There was Ella, his wife, tall and slim and shivering despite her thick coat which was tightly wrapped over her new cotton dress. In her arms lay baby Winston and she hugged him to her for warmth.
Beside her stood her eldest son, Wellington, tall at fifteen, handsome and intelligent, with a carefully cultivated air of world-weariness underneath his stylish Panama hat. Wellington, refusing to be influenced by the British climate, stood out from the rest of the passengers by virtue of his cream-coloured, light-weight suit and brilliantly patterned shirt.
Finally, on the other side of his father, stood twelve-year-old Nelson, looking smaller than usual in his new shorts, shirt and mackintosh, all of which had been made two sizes too large in order that he might grow into them. His face was pinched and sickly.
A crowd was waiting on the quayside. Anxious faces stared up at the ship and equally anxious ones stared down, searching for friends and relatives. Smiles were exchanged, arms waved and greetings shouted long before the ship had docked.

© Oxford University Press / Archway Novels, 1989/1993.

^ Terug naar boven

Algemeen

De Jamaicaanse Jonas Vincent heeft kans op een baan op een stadsbus in Engeland. Maar daarvoor moet hij wel emigreren en alles op zijn geliefde eiland achterlaten, behalve zijn gezin. Maar een vaste baan gaat voor, dus neemt hij zijn gezin mee naar Londen.
Daar zijn de woon- en werkomstandigheden niet zo paradijselijk als ze dachten. Niet iedereen krijgt snel een goedbetaalde baan, kamers zijn duur en smerig (huizen zijn helemaal niet beschikbaar) en veel blanke Londenaars kunnen de komst van die vele donkere nieuwe inwoners van de stad niet accepteren.
Ook de twaalfjarige Nelson heeft het moeilijk. Vrienden maakt hij niet gemakkelijk, hij wordt vaak gepest en hij verveelt zich. Zijn oudere broer Wellington daarentegen voelt zich thuis bij zijn nieuwe, hippe en soms niet al te nette Jamaicaanse vrienden.
En dan maakt Nelson kennis met een aardige oudere Britse dame. Maar ook met ongure – blanke en donkere – types uit de buurt …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Avril Rowlands

Jaar van uitgave:
1989

Aantal pagina's:
143

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-1960

Plaats van handeling:
GB, Londen

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 15 genummerde hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Milk and Honey’ gaat over discriminatie, racisme en rassenrellen, maar het gaat bovenal over goed en kwaad en over echte vriendschappen. Als je het boek goed leest, merk je dat er altijd goede en minder goede mensen zijn, ongeacht hun rijkdom/armoede of hun blanke/donkere huidkleur.


WAT MOET JE WETEN?

‘Milk and Honey’ speelt in het jaar 1958. Toen waren er grote rellen tussen autochtone inwoners van Londen en allochtone nieuwe inwoners uit Jamaica. Die Jamaicanen waren meestal naar Engeland gehaald met het vooruitzicht van goede banen en mooie huizen: ze mochten meehelpen aan het wederopbouwen van de platgebombardeerde steden. En juist deze mensen werden vaak gekleineerd en gediscrimineerd.
Jaren later waren deze Jamaicanen ‘echte Engelsen’ geworden: ze werden onder andere belangrijk als de bedenkers van nieuwe muziekstijlen, zoals ska en reggae.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘Milk and Honey’ is niet altijd even gemakkelijk, maar als je Engelse teksten goed begrijpt dat is dit boek zeker geen probleem.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort en daarom leest het boek heel vlot.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is de roman goed te begrijpen.
Dat geldt zeker ook voor het verhaal zelf. Het is een spannend verhaal over een bescheiden jongen die moet proberen zich staande te houden in een grote, vaak vijandige stad.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Milk and Honey’ een boek met een literair niveau B 2c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Het verhaal is mooi geschreven. Wat opvalt is dat de karakters niet alleen maar goed of slecht zijn: aardige mensen hebben ook mindere kanten en minder aardige mensen hebben ook hun goede eigenschappen.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘Milk and Honey’ bevat een verhaal met veel actie.


Tijd:

De gebeurtenissen in de roman spelen zich af in de jaren 1950-1960. Het verhaal concentreert zich in het jaar 1958 toen er veel rellen waren tussen blanke Londenaar en immigranten uit Jamaica.


Plaats:

De setting van ‘Milk and Honey’ is de wijk North Kensington in Londen. Dit is de plaats waar in 1958 in het echt ook veel rellen plaatsvonden tussen blanke en donkere inwoners van de stad. Dit deel van Londen kenmerkt zich door eenvoudige arbeiderswoningen en kapotte huizen. De bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog hadden dit deel van de stad zwaar beschadigd.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Milk and Honey’: zal het Nelson en zijn familie lukken om een mooi nieuw leven op te bouwen in Engeland?


Verteller:

De roman heeft een alwetende verteller.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Milk and Honey’ zijn:
• Nelson Vincent: een 12-jarige jongen die met zijn familie naar Londen gaat verhuizen. Tot zijn grote verdriet moet hij niet alleen zijn prettige, warme land achterlaten, maar ook zijn geliefde oma. Nelson is een vriendelijke, gehoorzame jongen die graag iedereen wil helpen;
• Wellington Vincent: de 15-jarige knappe en intelligente broer van Nelson. Wellington heeft veel zin in zijn nieuwe leven in Londen waar hij graag rijk wil worden als succesvolle muzikant;
• Mr Jonas Vincent: de vader van Nelson. Hij kreeg op Jamaica een baan aangeboden als conducteur op een Londense bus. Jonas is gezagsgetrouw en heel gelovig, een man die het beste wil voor zijn gezin;
• Mrs Ella Vincent: de moeder van Nelson. Zij heeft nog een kind, Baby Winston. Ze voelt zich niet goed thuis in dit gevaarlijke, koude en kille land;
• Mrs Elsie Waterman: een weduwe die in een groot huis met een prachtige tuin woont. Ze heeft jaren in India gewoond, waar haar man overleden is. Mrs Waterman is oud en niet al te sterk, maar ze heeft een grote mensenkennis.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Milk and Honey’ zijn:
• Mr Jim Slater: de huisbaas van de familie Vincent, een inhalige en vrij nare man;
• Spike: een vriend van Wellington. Hij kan goed drummen, maar met andermans spullen is hij vaak niet te vertrouwen;
• Reverend Obadiah Neath: de dominee van de kerk waartoe de familie Vincent behoort;
• Mr Samways, Miss Welsh: docenten van de school van Nelson;
• Eddie: een racistische jongeman die zich heeft aangesloten bij een ‘witte’ knokploeg. Hij heeft ook een succesvolle band, ‘Eddie and the Stompers’;
• LeRoy: een West-Indische jongen die al veel langer in Londen woont. Hij hoort bij een ‘zwarte’ knokploeg;
• Moses en Lewis: de jongens die met Wellington en Spike in een band gaan spelen;
• Henry: een vriend van Nelson, een aardige jongen die Nelson helpt waar hij kan;
• Youth worker Neil: de jongerenwerker van de buurt die aan verschillende bands oefenruimte en speelruimte geeft;
• Joseph O’Brien: een van oorsprong Ierse man die nu als dakloze in Londen rondzwerft. Joseph is aan de drank en hij is ziek, maar hij heeft veel steun aan zijn hond, Pickles.

 





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Milk and Honey’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Milk and Honey’ werd geschreven door Ms Rowlands toen ze dacht aan haar eigen jeugd in Londen in 1958. Ze was geen Jamaicaanse, maar ze voelde zich als joods meisje in Londen vaak ook achtergesteld bij de ‘echte’ Londenaren.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Avril Rowlands.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
No Tigers in Africa van Norman Silver
Noughts & Crosses van Malorie Blackman
Pigeon English van Victor Kelman


Citaat:
‘What made you come to this country?’
‘A job, sir. I was offered a job.’
‘And are you pleased to be here?’ the reporter asked.
Jonas took time before replying.
‘In the Good Book, sir, we are told that Abraham led the children of Israel out of Egypt into the land of Canaan – a land flowing with milk and honey. It was their promised land – their home. This is our promised land – this is our home.’ (p.3)

Vragen over het boek:

1. Wat is er beloofd aan Jonas Vincent?
2. Waarom heeft Nelson problemen om zich thuis te voelen in Londen?
3. Waarom voelt Wellington zich zo goed thuis in Londen?
4. Analyseer het karakter en het gedrag van Mrs Waterman.

 




^ Terug naar boven

Comments are closed.