2.5/5 - (2 stemmen)

A Faint Cold Fear

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695926320710", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000017999533","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Grant%20County%20Mysteries%203%20-%20A%20Faint%20Cold%20Fear%20%28...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Sara Linton stared at the entrance to the Dairy Queen, watching her very pregnant sister walk out with a cup of chocolate-covered ice cream in each hand. As Tessa crossed the parking lot, the wind picked up, and her purple dress rose above her knees. She struggled to keep the jumper down without spilling the ice cream, and Sara could hear her cursing as she got closer to the car.
Sara tried not to laugh as she leaned over to open the door, asking, ‘Need help?’
‘No,’ Tessa said, wedging her body into the car. She settled in, handing Sara her ice cream. ‘And you can shut up laughing at me.’
Sara winced as her sister kicked off her sandals and propped her bare feet on the dashboard. The BMW 330i was less than two weeks old, and Tessa had already left a bag of Goobers to melt in the backseat and spilled an orange Fanta on the carpet in the front. Had Tessa not been nearly eight months pregnant, Sara would have strangled her.
Sara asked, ‘What took you so long?’
‘I had to pee.’
‘Again?’
‘No, I just like being in the bathroom at the damn Dairy Queen,’ Tessa snapped. She fanned her hand in front of her face. ‘Jesus, it’s hot.’

© Penguin Random House Company / Arrow Books, 2003

^ Terug naar boven

Algemeen

Als Sara Linton door politie-inspecteur (en haar ex-man) Jeffrey Tolliver bij het lichaam van een dode man wordt geroepen, gaat haar hoogzwangere zus Tessa met haar mee. In een droge rivier ligt het lichaam van een jonge student, Andy Rosen. Zo te zien is hij van de brug afgesprongen: zijn benen zijn verbrijzeld en hij heeft een zelfmoordbriefje achtergelaten. Later blijkt dat hij al eerder een zelfmoordpoging heeft gedaan.
Maar Sara heeft zo haar twijfels. Die twijfels worden vlak daarna alleen maar groter, wanneer een onbekende de zus van Sara, Tessa, neersteekt in het bos bij de rivier. De zwaargewonde Tessa is niet in staat om iets over haar aanvaller te zeggen. Aan Sara de zware taak om haar ouders te helpen dit drama te verwerken.
Ondertussen gaat Jeffrey op onderzoek uit bij de hogeschool waar Andy studeerde en zijn vader hielp bij diens onderzoek, het Grant Institute of Technology. Hij spreekt met studenten en docenten van de hogeschool, waaronder de ouders van Andy en het meisje dat zijn lichaam gevonden heeft. Bij de hogeschool spreekt hij ook met Lena Adams met wie hij al een aantal maanden in onmin leeft. Lena heeft de politie verlaten nadat ze niet meer te handhaven was: ze is getraumatiseerd door een ontvoering en dagenlange verkrachting en ze is zwaar aan de drank geraakt. Nu werkt ze als assistent-bewaker op de hogeschool.
Lena heeft weinig zin om met Jeffrey samen te werken sinds haar ontslag. De relatie tussen Jeffrey en haar wordt nog slechter wanneer Jeffrey ontdekt dat Lena een vreemde vriend heeft: de onberekenbare en zeer agressieve Ethan White (die zich soms Green noemt). Het blijkt bovendien dat Lena meerdere mensen kent die iets te maken zouden kunnen hebben met de onregelmatigheden op de hogeschool.
En wanneer Jeffrey, samen met de schuldbewuste en bezorgde Sara meer ontdekt over de doodsoorzaak van Andy en de aanval op Tessa, blijkt dat er nog een slachtoffer gevallen is. En later nog één. En hoe langer hoe meer sporen leiden naar Lena …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Karin Slaughter

Jaar van uitgave:
2003

Aantal pagina's:
462

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2005

Plaats van handeling:
USA, Georgia, Grant County, het platteland

Bijzonderheden:
Een roman in 18 hoofdstukken en in 6 delen (getiteld ‘Sunday’ tot en met ‘Friday’).
In het Nederlands heet het boek ‘Een lichte koude huivering’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de fans van de verhalen en de karakters van Ms Slaughter is ‘A Faint Cold Fear’ een echte aanrader. Je krijgt een aantal nieuwe, spectaculaire moordzaken voorgeschoteld. Maar je krijgt ook meer informatie over Sara Linton en Jeffrey Tolliver en over de familie van Sara. Daarnaast kom je veel te weten over de getraumatiseerde Lena Adams en over de foute keuzes die zij regelmatig maakt in haar leven: zoals in deze roman haar relatie met de zeer gevaarlijke Ethan White/Green.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘A Faint Cold Fear’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. De roman speelt in het zuiden van de USA, in de staat Georgia, de thuisstaat van Karin Slaughter. Ms Slaughter situeert heel veel van haar verhalen – en de meeste van de romans met Sara Linton in de hoofdrol – in het denkbeeldige Grant County, een district met drie stadjes, met een hogeschool, met de nodige rijkdom en armoede, met veel criminaliteit en een hoog percentage moorden.
Ms Slaughter legt alles helder uit, maar soms heb je wel behoefte aan de kennis van de vorige twee romans over Sara Linton en Grant County: Blindsighted en ‘Kisscut’. Het is dan ook een voordeel wanneer je die twee thrillers eerst gelezen hebt voordat je aan deze roman begint.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘A Faint Cold Fear’ zijn niet echt moeilijk. Het verhaal leest behoorlijk gemakkelijk voor wat de taal betreft. Soms zijn er medische termen, met name wanneer er beschrijvingen zijn van gewonde of dode personen, maar dat zal het begrip niet echt in de weg staan. De alinea’s en de hoofdstukken zijn soms lang. Er zijn heel veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘A Faint Cold Fear’ zeker niet een moeilijke roman om te lezen. Karin Slaughter weet als autochtoon heel goed hoe de inwoners van Georgia spreken (zowel jongeren als ouderen, zowel afgestudeerde als slecht opgeleide personen). Dat maakt de taal van dit verhaal heel natuurlijk.
Wat het verhaal betreft is dit een heel spannende roman (zoals we gewend zijn van Ms Slaughter). Ze begint met een (zelf?)moord, een mishandeling en nog een (zelf?)moord. Vanaf dat moment volgen we de onderzoekers: de politiemensen uit Grant County. Maar tegelijkertijd komen we meer te weten over die gecompliceerde karakters die de romans van Slaughter bevolken: de toegewijde, maar soms heel harde Jeffrey Tolliver, de hardwerkende maar soms weinig vergevingsgezinde Sara Linton, de getraumatiseerde en achterdochtige maar briljante Lena Adams. En dan zijn er nog andere oude bekenden: de ouders van Sara, de verwende zus van Sara, de geliefde van Sibyl, en veel politiemensen. In deze roman maakt de lezer kennis met de onberekenbare Ethan White/Green, de nieuwe vriend van Lena. Al die karakters maken de roman extra interessant.
Op basis van deze eigenschappen is ‘A Faint Cold Fear’ een boek met een literair niveau C 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman ‘A Faint Cold Fear’ is heel spannend geschreven. Het verhaal zit vol suspense en zeer onverwachte wendingen, ook voor de vaste fans van Ms Slaughter. Maar deze schrijver is anderzijds ook een keiharde verteller: vermoorde personen worden soms letterlijk in mootjes gehakt, mishandelde karakters worden helemaal in elkaar getimmerd; Ms Slaughter kijkt niet op een dode meer of minder. Het is een spannende vertelling, maar je moet wel tegen het (on?)nodige geweld kunnen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘A Faint Cold Fear’ is een verhaal met enorm veel actie. Je wordt als lezer ondergedompeld in allerlei mysterieuze en nogal gewelddadige situaties, te beginnen met de (zelf)moord van/op Andy Rosen en de redeloze aanval op Tessa Linton. Vanaf dat moment worden de episodes van onderzoek door de politie afgewisseld met nieuwe, behoorlijk harde en verrassende gebeurtenissen.


Tijd:

De thriller ‘A Faint Cold Fear’ speelt zich af in de eerste jaren van de eenentwintigste eeuw. Er zijn mobiele telefoons en computers, maar een grote rol spelen ze niet in het verhaal.
De plot ontwikkelt zich (vanaf het eerste drama op zondag tot en met de afronding op vrijdag) in zes dagen. Het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘A Faint Cold Fear’ is het denkbeeldige Grant County. Dit gebied bestaat uit de provinciestadjes Heartsdale, Madison en Avondale. In Heartsdale bevindt zich Grant Institute of Technology, een hogeschool die het trieste middelpunt vormt van de misdaden in deze roman.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘A Faint Cold Fear’: wie heeft de dood van Andy Rosen en de zware mishandeling van Tessa Linton (en latere misdaden) op zijn/haar geweten?


Verteller:

De roman ‘A Faint Cold Fear’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt de gebeurtenissen meestal vanuit het perspectief van de politieman Jeffrey Tolliver of zijn ex-echtgenote, de arts Sara Linton.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘A Faint Cold Fear’ zijn:
– Chief Jeffrey Tolliver: het hoofd van politie in Grant County. Hij is gescheiden van zijn vrouw Sara Linton, maar hij heeft wel weer veel contact met haar (en hij houdt nog heel veel van haar);
– Sara Linton: kinderarts en lijkschouwer; de vriendin (en ex-vrouw) van Jeffrey. Ze was van hem gescheiden omdat Jeffrey overspel pleegde, maar de band tussen Sara en Jeffrey is op dit moment weer enigszins hersteld;
– Lena Adams: de 34-jarige ex-detective uit Grant County in Georgia, een ex-assistente van Jeffrey Tolliver. Als detective was zij een keihard werkende en briljante speurder, een zeer grote steun voor Tolliver. Een jaar voorafgaand aan deze roman is ze ontvoerd en dagenlang verkracht, waardoor ze een enorm trauma heeft opgelopen. Door haar onvoorspelbaarheid en door haar alcoholgebruik is ze bij de politie weggegaan; momenteel werkt ze als assistent-bewaker op de universiteit van Grant County.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘A Faint Cold Fear’ zijn:
– Ethan White/Green: een 23-jarige agressieve en oersterke man. Hij heeft Lena een tijdje geobserveerd en hij heeft besloten met haar een relatie te beginnen. Over zijn duistere verleden is weinig bekend (en zeker niet bij Lena);
– Nan Thomas: vroeger de geliefde van Sibyl, de vermoorde zus van Lena. Lena en Nan wonen in hetzelfde huis. Nan is de bibliothecaresse van Grant Institute of Technology;
– Tessa Linton: de 34-jarige zus van Sara. Als het verhaal begint, is ze hoogzwanger;
– Eddie en Cathy Linton: de ouders van Sara;
– Devon Lockwood: de (zwarte) vriend van Tessa, de vader van haar ongeboren kind;
– Meerdere politiemensen: Brad Stevens, Matt Hogan, Frank Wallace;
– Chuck Gaines: het hoofd van de beveiliging van Grant Institute of Technology. Hij is een arrogante en nogal onnozele man die via zijn vader dit baantje gekregen heeft. Verder is hij de leidinggevende van Lena Adams;
– Andy Rosen: een student van Grant Institute of Technology;
– William ‘Scooter’ Dickson: een student van Grant Institute of Technology;
– Jill Rosen: de psychologe van Grant Institute of Technology, de moeder van Andy;
– Dr. Brian Keller: een docent aan Grant Institute of Technology, de vader van Andy;
– Richard Carter: een docent aan Grant Institute of Technology, de opvolger van Sibyl Adams
– Albert Gaines: een weldoener van Grant Institute of Technology, de vader van Chuck;
– Ellen Schaffer: een 19-jarige studente van Grant Institute of Technology;
– Carlos Quiňonez: een forensische onderzoeker, de assistent van Sara Linton;
– Dan Brock: de begrafenisondernemer van Heartsdale.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘A Faint Cold Fear’ is niet verfilmd.


Overig:

De detective ‘A Faint Cold Fear’ is de derde roman over Sara Linton, Jeffrey Tolliver en Grant County.
In deze roman krijgt Lena Adams voor het eerst een relatie met Ethan White/Green.

De eerdere romans over Sara Linton, Jeffrey Tolliver en Grant County waren:
Blindsighted (2001)
‘Kisscut’ (2002)

 ^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Karin Slaughter.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Indelible van Karin Slaughter
• Hold Tight van Harlan Coben
• Die Again van Tess Gerritsen


Citaat:
When she dared to open her eyes, he was turned away from her. She could only stare. She had been sure the man was Ethan, but the shoulders were too broad, the hair too long.
The closet was packed floor to ceiling with boxes. The intruder started pulling them out one by one, reading their labels before stacking them neatly onto the floor. After what seemed like hours, he found what he wanted. Sitting on his knees in front of the box, he offered his profile to her. She recognized him instantly. (p.430)

Vragen over het boek:

1. Waarom is de verhouding tussen Jeffrey Tolliver en Lena Adams zo verstoord?
2. Welke indruk krijg je van de sfeer op het Grant Institute of Technology?
3. Hoe portretteert Ms Slaughter de huwelijken (tussen Jill Rosen en Brian Keller, tussen Jeffrey Tolliver en Sara Linton en tussen Eddie en Cathy Linton) in deze roman?
4. Wat zijn de motieven voor de (zelf)moorden?
^ Terug naar boven

Comments are closed.