3/5 - (1 stemmen)

A Song of Ice and Fire (Book IV) – A Feast for Crows

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: power

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692458143453", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30206234","familyId":"30206234","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Game%20Of%20Thrones%20Boxed%20Set%20Books%201%20to%205%2C%20george...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Dragons,’ said Mollander. He snatched a withered apple off the ground and tossed it hand to hand.
‘Throw the apple,’ urged Alleras the Sphinx. He slipped an arrow from his quiver and nocked it to his bowstring.
‘I should like to see a dragon.’ Roone was the youngest of them, a chunky boy still two years shy of manhood. ‘I should like that very much.’
And I should like to sleep with Rosey’s arms around me, Pate thought. He shifted restlessly on the bench. By the morrow the girl could well be his. I will take her far from Oldtown, across the narrow sea to one of the Free Cities. There were no maesters there, no one to accuse him.
He could hear Emma’s laughter coming through a shuttered window overhead, mingled with the deeper voice of the man she was entertaining. She was the oldest of the serving wenches at the Quill and Tankard, forty if she was a day, but still pretty in a fleshy sort of way. Rosey was her daughter, fifteen and freshly flowered. Emma had decreed that Rosey’s maidenhead would cost a golden dragon. Pate had saved nine silver stags and a pot of copper stars and pennies, for all the good that would do him. He would have stood a better chance of hatching a real dragon than saving up enough coin to make a golden one.
‘You were born too late for dragons, lad,’ Armen the Acolyte told Roone. Armen wore a leather thong about his neck, strung with links of pewter, tin, lead, and copper, and like most acolytes he seemed to believe that novices had turnips growing from their shoulders in place of heads. ‘The last one perished during the reign of King Aegon the Third.’
‘The last dragon in Westeros, ‘ insisted Mollander.

© Penguin Random House Company / Bantam Books, 2011

^ Terug naar boven

Algemeen

Deel IV is anders dan de voorgaande delen van 'A Song of Ice and Fire'. Een aantal hoofdpersonen verdwijnt in dit deel uit beeld: Tyrion, Jon Stark, Daenerys, Melissandre. We weten dat ze nog leven en we horen over hun avonturen op afstand, maar het vierde deel gaat over andere oude bekenden:
- Cersei. Ze is de regentes voor haar jongste zoon Tommen. Tommen is verloofd met Margaery Tyrell, de weduwe van Renly Baratheon en van Joffrey Baratheon-Lannister en ze wordt beloofd aan Tommen. Een mooie, maar lastige dame die Cersei het leven danig zuur maakt. En Tommen kiest de kant van zijn verloofde; hij is nog maar acht jaar oud en hij interesseert zich meer voor katten en voor spelletjes dan voor regeren en trouwen.
- Jaime. Hij wordt gedwongen King’s Landing te verlaten en de strijd in het noorden beter te coördineren. Dat wordt lastig, met een uitgedund leger en met maar één hand (die niet eens zijn zwaardhand is).
- Brienne. Ze heeft aan Catelyn beloofd dat ze haar dochters Sansa en Arya zou zoeken en beschermen. Anderzijds is ze ook aan Jaime verplicht om zijn zwaard goed te beschermen (en ze is ook een van de weinigen, die een zwak voor Jaime heeft). Ze trekt met allerhande gespuis naar het noorden om Sansa te zoeken.
- Samwell. Hij is door Jon Stark naar Oldtown gestuurd, samen met de hoogbejaarde Maester Aemon en met Gilly, de jonge moeder, die het kind van een wildling moet zogen in plaats van haar eigen. Over zee reist Samwell met Gilly, Aemon en met de baby naar Oldtown.
- Sansa (Alayne). Sansa heeft kunnen vluchten uit King’s Landing dankzij – en samen met – Lord Petyr Baelish (‘Littlefinger’). Littlefinger is erin geslaagd zich te ontdoen van Lady Lysa van Huis Tully. Dankzij Lady Lysa heeft Littlefinger nu de leiding over de Vale of Arryn, een vruchtbaar gebied in de bergen van het noorden, waar hij woont in één van de ontoegankelijke kastelen, samen met Lysa’s zoon, de zwakke en kinderlijke Robert en samen met zijn ‘bastaarddochter’, Sansa (die hij nu Alayne noemt).
- Arya (Cat). Arya is gevlucht naar Braavos, de waterstad op een eiland. Daar woont ze bij een groep mensen in een tempel. Zo nu en dan gaat ze werken als visverkoopster aan de haven; op deze manier kan ze de taal en de stad goed leren kennen. Ze noemt zich Cat, naar haar moeder en naar de ongrijpbare katten die ze uit de stad kent.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
George R.R. Martin

Jaar van uitgave:
2005

Aantal pagina's:
978

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Fantasietijd

Plaats van handeling:
Fantasieplaats

Bijzonderheden:
'A Feast for Crows' is deel 4 uit de 5-delige serie 'A Song of Ice and Fire': elk van de – heel – veel hoofdstukken heeft de naam van de hoofdpersoon van dat hoofdstuk als titel.

'A Song of Fire and Ice' serie:
I 'A Game of Thrones' (1996)
II 'A Clash of Kings' (1998)
III 'A Storm of Swords' (2000)
IV 'A Feast for Crows' (2005)
V 'A Dance with Dragons' (2011)

In het Nederlands heet het boek ‘Een feestmaal voor kraaien’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Opnieuw een deel met meer dan 70 hoofdstukken en meer dan acht hoofdpersonages en meer dan 100 minor characters: dat is deel IV van ‘A Song of Ice and Fire’. Dit dit deel kent ook weer veel pagina’s: 978. Maar wie deel I, II en III heeft volbracht zal zeker ook aan IV willen beginnen: opnieuw een sage vol spanning, fantasy, romantiek, geweld en suspense.


WAT MOET JE WETEN?

Het boek doet niet echt een beroep op algemene kennis. Het gaat behalve over een specifieke denkbeeldige tijd en plaats ook over goed en kwaad, over vriendschap en bedrog, over heldendom en lafheid.
Specifieke culturele en literaire kennis is belangrijk voor het waarderen van dit boek. Het verhaal speelt zich af in een fantasiewereld die sterk lijkt op de Europese middeleeuwen. Het gaat over ridders, koninkrijken, zwaarden, paarden, burchten, toernooien, hoofse liefde, horigheid  en vleierijen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is niet echt moeilijk, op een flink aantal oude of middeleeuws aandoende woorden na (‘quiver’, ‘wench’, ‘flowered’. ‘stag’, ‘pewter’, ‘acolyte’). De lezer die zich deze woorden in de loop van het verhaal kan eigen maken, zal verder weinig problemen met betrekking tot het vocabulaire ondervinden.
In sommige alinea’s wordt veel uitgelegd en die alinea’s kunnen lastig zijn. Maar alle hoofdstukken zijn zeer toegankelijk door de vele dialogen en door de actie.


DE TAAL EN HET VERHAAL

A Feast for Crows’ gaat verder waar A Storm of Swords stopte. Maar er is een groot verschil met de vorige drie delen: we horen (tijdelijk, een deel lang) niets over een aantal hoofdpersonen: Tyrion, Daenerys, Jon Stark, Bran, Melissandre. Het lijkt alsof dit deel als hoofdthema ‘godsdienst’ heeft: de kerken en tempels, de priesters en priesteressen, de bekeerders en de bekeerlingen zijn in dit deel de machtige factoren en personen, degenen die het in deze oorlogstijd voor het zeggen krijgen en hebben. Niet alleen Arya woont in een tempel, ook Samwell sluit zich aan bij een godsdienstige groepering in Oldtown.
Maar het zwaarst heeft Cersei het te verduren. De priesters die vroeger naar de pijpen van de vorsten dansten, doen dat nu niet meer. En wanneer Cersei de High Septon van de kerk van de Seven vraagt om Margaery Tyrell ter dood te veroordelen vanwege overspel en andere (valse) beschuldigen, keert dit bedrog zich als een boemerang tegen haar. Cersei merkt dat ze is overgeleverd aan de strenge godsdienstfanaten van de Sept …
Het taal-(ERK-)niveau is vanwege de vaak specialistische taal niveau B2. Het literaire niveau is complex vanwege de vele karakters, de meerdere plaatsen van handeling en de talloze subplots. Vandaar dat het literaire niveau C 5b is.


Schrijfstijl:

Martin schrijft in een boeiende stijl. Hij weet de lezer geïnteresseerd te houden, zelfs na 978 bladzijden is het verhaal nog spannend.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman is een epos, een epische fantasy-vertelling. Het boek vertelt tientallen verhalen – misschien wel honderd, als je alle zijverhalen meerekent – over een onbekende wereld met niet-bestaande karakters en plaatsen en landen; desalniettemin komt het op de lezer over alsof dit een verhaal is over een land als Groot-Brittannië: de namen doen soms middeleeuws Engels aan (zowel Old English/Saxon – als Middle English), zowel de namen van de karakters als die van de plaatsen en rijken; zelfs de vorm van het rijk lijkt op die van het Britse eilandrijk.
‘A Feast for Crows’ zit vol actie. De kritische lezer zou verwachten dat deze vele verhalen zouden kunnen leiden tot verwarring en tot saaiheid, maar niets is minder waar: omdat Martin een negental karakters in hun eigen hoofdstukken opeenvolgend aan het woord laat, wordt de lezer telkens opnieuw een (vervolg)verhaal ingezogen.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld; de roman beslaat een periode van meer dan een jaar. Er zijn de nodige flashbacks om duidelijk te maken wat de personages en de ‘Houses’ met elkaar te maken hebben en waar de vijandschappen en vriendschappen hun oorsprong vinden.


Plaats:

De roman speelt zich af in een fantasieland, dat een beetje lijkt op het eilandenrijk waaruit Groot-Brittannië bestaat.


Verhaallijn:

Er zijn veel verhaallijnen. De belangrijkste verhaallijn is ‘the game of thrones’: welke familie van de zeven koninkrijken krijgt door strijd en manipulatie de leiding over het volledige rijk?
Behalve deze verhaallijn zijn er veel andere verhaallijnen. Zo is er het verhaal van de verschoppeling Samwell en de karakters die van hem afhankelijk zijn. Dan zijn er de verhalen rond Cersei, Jaime en Brienne. En tenslotte zijn er opnieuw hoofdrollen voor Sansa en Arya, maar die worden in dit deel respectievelijk Alayne en Cat genoemd.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld vanuit veel (9) perspectieven: een hoofdstuk heeft als titel vaak de naam van het hoofdpersonage. De hoofdkarakters van die hoofdstukken zijn:
• Cersei (House of Lannister);
• Brienne of Tarth;
• Samwell Tarly, een lid van de wacht van The Wall;
• Arya (Cat) (House of Stark);
• Jaime (House of Lannister);
• Sansa (Alayne) (House of Stark).

Andere hoofdstukken gaan over (nieuwe) gebieden. Zo zijn er hoofdstukken die zich afspelen in:
• The Iron Islands, de eilanden ten westen van de Seven Kingdoms;
• Dorne, het koninkrijk in het zuiden van Westeros;
• Oldtown, een oude havenplaats in het zuidwesten van het rijk.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

A Feast for Crows’ kent – net als de andere delen uit de serie – heel veel karakters: meer dan 20 personages per ‘House’, waarbij er acht ‘Houses’ zijn. De hoofdpersonages zijn:
• Sansa, een prinses op de vlucht (House of Stark)
• Arya, een prinses op de vlucht (House of Stark)
• Jaime Lannister, de broer van Queen Cersei;
• Samwell Tarly, een lid van de wacht van The Wall die naar Oldtown afreist;
• Cersei, de oud-koningin die problemen krijgt met haar zoon en haar priesters (House of Lannister);
• Brienne of Tarth, de vrouwelijke ridder, trouw aan Sansa en Arya, maar ook aan Jaime.


Bijfiguren:

Er zijn zo’n 20 tot 30 personages per ‘House’ in dit deel van de serie. Een House is een adellijk geslacht dat koningen, koninginnen of andere belangrijke edellieden voortbrengt. De Houses zijn:
• House Baratheon-Lannister: het geslacht van King Robert Baratheon (de koning van alle zeven rijken) gekoppeld aan de Lannisters, met als hoofdstad King’s Landing;
• House Stark: het geslacht van Eddard (de koningen uit het noorden);
• House Baratheon: de koningen uit het oosten, met als hoofdstad Dragonstone;
• House Arryn: een oud koningsgeslacht, verwant aan andere koningen;
• House Tully: een adellijk geslacht, het geslacht van Lady Catelyn;
• House Tyrell: een adellijk geslacht met veel stewards van de koning;
• House Greyjoy: een adellijk geslacht;
• House Martell: een adellijk geslacht van prinsen;
• House Targaryen: het eeuwenoude geslacht van koningen dat door King Robert Baratheon van de troon werd gestoten.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

A Feast for Crows’ is met zeer veel succes verfilmd voor TV (HBO).


Overig:

Dit is het vierde deel uit de serie ‘A Song of Ice and Fire’. De serie zal uiteindelijk uit 7 delen bestaan, maar het is onduidelijk of de schrijver zijn belofte kan nakomen. De complexiteit van de verhalen maakt dat een enorme opgave.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over George R.R. Martin.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• ‘A Dance with Dragons’ van George R.R. Martin
• The Farthest Shore (The Earthsea Quartet, Book III) van Ursula Le Guin
• Good Omens van Terry Pratchett


Citaat:
The mention of the queen’s name made her stiffen. ‘She’s not kind. She scares me. If she should learn where I am …’
‘… I might have to remove her from the game sooner than I’d planned. Provided she doesn’t remove herself first.’ Petyr teased her with a little smile. ‘In the game of thrones, even the humblest pieces can have wills of their own. Sometimes they refuse to make the moves you’ve planned for them. Mark that well, Alayne.’ (p.477)

Vragen over het boek:

1. Wat hebben de Iron Islands met het eigenlijke verhaal, ‘A Song of Ice and Fire’, te maken?
2. Wat heeft het zuidelijke rijk Dorne met het eigenlijke verhaal te maken?
3. Wat heeft Oldtown met het eigenlijke verhaal te maken?
4. Welke rol speelt de godsdienst in deze periode van het leven van Cersei? En welke rol speelt godsdienst in het leven van Arya?
^ Terug naar boven

Comments are closed.