3/5 - (1 stemmen)

A Summer Dance

Niveau:
Genre: family matters
Thema: growing up

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

Helen could tell her sister had decided not to like the house even before they got out of the car. During the drive across town, Teresa had slumped in the back seat, sighing morosely if either of the other two tried to speak. She was a short, plump, pretty girl of fourteen, with chestnut hair and a high colouring unflattered by the convent uniform colours of maroon and sky-blue. Helen, thin and wiry, with pale skin and frizzy dark hair, sat forward alertly beside her, looking like a boy in the blue cords and white shirt of the comprehensive. She had failed the exam for the convent, not that she cared.
‘Almost there now,’ their mother said, glancing back at them in the mirror. Nicola Flynn was in her early forties, a taller, fairer version of Teresa. After a minute she added, ‘We’ll only be a few minutes from the beach.’
‘And the town centre,’ Helen said loyally.
But Teresa only stared, eloquently, out of the window.

© Reed International Books Ltd / Mammoth, 1994

^ Terug naar boven

Algemeen

Nicola Flynn en haar man Stephen zijn uit elkaar gegroeid. Stephen is eigenlijk alleen maar geïnteresseerd in zijn (niet zo succesvolle) schrijverscarrière, terwijl Nicola (die ook nog haar baan heeft als lerares) opdraait voor de opvoeding van de ongeveer twaalfjarige Helen en de veertienjarige Teresa. Op een dag vertrekt Stephen naar zijn oude woonplaats Dublin, de hoofdstad van Ierland, en hij verwacht dat Nicola en de dochters hem snel achterna zullen reizen. Maar die hebben daar helemaal geen zin in: Stephen sloeg soms zijn vrouw en de meiden hebben ook absoluut geen heimwee naar een ruziemakend gezin. Vandaar dat Nicola een klein huisje gekocht heeft in een mindere buurt van de stad. De meiden kunnen zo op hun eigen scholen blijven en de zee en het centrum van de stad zijn dicht bij. Maar het huisje is een tegenvaller: het is klein en uitgewoond en Teresa en Helen moeten op één kamer slapen. Niet zo fijn allemaal.
Dan ontmoet Helen op een dag Velsford Fernandes. Velsford is een student van eenentwintig die met andere studenten in een huis in de buurt woont. Hij is geboren en getogen in Londen, maar hij ziet eruit als een Indiër, vinden de meiden. Dat klopt ook wel: de ouders van Velsford komen uit Goa, een ex-kolonie van Portugal aan de kust van het huidige India. Velsford helpt de drie dames met van alles en nog wat: hij redt Helen van een vervelende buurjongen, hij geeft een kletsnatte Teresa onderdak en hij behangt het huis voor Nicola.
De drie dames vinden hem geweldig. Helen denkt dat Velsford alleen maar háár vriend is. Nicola voelt zich weer jong met zo’n charmante jongeman in de buurt. En Teresa is helemaal hotel-de-botel van die behulpzame en charmante Velsford.
Maar dan komt op een dag vader Stephen langs. Hij wil zijn drie vrouwen meenemen naar Dublin …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Maeve Henry

Jaar van uitgave:
1994

Aantal pagina's:
157

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
UK, een niet nader genoemde stad

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 12 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

A Summer Dance’ is een roman over een eenoudergezin. Een moeder moet haar twee dochters – van 12 en van 14 – alleen opvoeden. Het leven zonder man is niet zo simpel: er is niet veel geld en de drie dames moeten alle beslissingen zelf nemen. Als je wilt weten hoe zij dit allemaal oplossen, dan is ‘A Summer Dance’ een mooi boek voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van de jeugdroman ‘A Summer Dance’ heb je geen specifieke kennis nodig. Het is verhaal over een scheiding en over de gevolgen daarvan. Daarnaast is er een vriendschap die misschien tot iets bijzonders zal leiden. Als je van dit soort verhalen houdt, dan zul je zeker van deze roman genieten. (‘A Summer Dance’ is meer een meiden- dan een jongensverhaal.)
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘A Summer Dance’ zijn niet moeilijk en het verhaal is heel goed te volgen. Er zijn veel korte alinea’s en ook heel veel dialogen die het verhaal boeiend en leesbaar houden.


DE TAAL EN HET VERHAAL

A Summer Dance’ is zeker niet moeilijk te lezen wat woorden en zinnen betreft. Het verhaal wordt duidelijk verteld in gewone taal.
Het thema van het boek – familierelaties – is ook heel goed te volgen. Het is duidelijk dat de drie dames moeite hebben met hun nieuwe leven. Ook de contacten met nieuwe kennissen (zoals met Velsford) of oude bekenden (zoals met hun vader) zorgen voor de nodige problemen, maar nergens wordt het verhaal complex.
Op basis van deze eigenschappen is ‘A Summer Dance’ een boek met een literair niveau B 3b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘A Summer Dance’ wordt boeiend verteld. Dat is wel bijzonder voor een verhaal waarin eigenlijk maar weinig gebeurt. Geweld en misdaad zul je tevergeefs zoeken in dit verhaal. Daarmee is het een mooi en soms ontroerend verhaal geworden.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

A Summer Dance’ is een verhaal dat boeiend verteld wordt. Echt veel actie zit er niet in het verhaal: de gebeurtenissen hebben allemaal te maken met de verhoudingen tussen Mrs Flynn en Teresa en Helen, tussen Teresa en Helen, tussen Velsford en Teresa en Helen. En soms tussen de meiden en andere karakters, zoals hun vader of jongeren in de buurt of op school.


Tijd:

De jeugdroman ‘A Summer Dance’ speelt zich af ergens in de jaren 1990-2000. Er is weliswaar geen internet of mobiele telefoon, maar het verhaal doet nergens ouderwets aan.
De roman wordt chronologisch verteld en het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal weken.


Plaats:

De plaats waar ‘A Summer Dance’ zich afspeelt, is een stad in Engeland. De naam van die stad wordt niet genoemd; wel is het duidelijk dat de zee dichtbij is (Teresa en Helen lopen daar zo nu en dan naar toe).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘A Summer Dance’: hoe worden Mrs Flynn en haar dochters Teresa en Helen gelukkig nu ze met minder geld in een minder huis in een mindere buurt moeten wonen? Bij die verhaallijn komt ook nog de relatie die de drie dames met Velsford hebben: die relatie bepaalt hun geluk ook voor een belangrijk deel. De (rooms-katholieke) religie speelt een (kleine) rol in dit verhaal.


Verteller:

De roman ‘A Summer Dance’ heeft een alwetende verteller. Deze beschrijft het verhaal meestal vanuit het oogpunt van de beide dochters, Helen en Teresa. Het perspectief wisselt telkens (van Helen naar Teresa en weer terug), waardoor je als lezer een behoorlijk goed beeld krijgt van de gebeurtenissen.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘A Summer Dance’ zijn:
• Teresa (‘Tess’) Flynn: een meid van 14. Ze ziet er leuk uit, ze is een zeer goede leerling (en een amateurpianiste) maar ze is vaak onzeker over zichzelf. Ze mist haar vader nogal, een man met wie ze zich heel verwant voelde;
• Helen (‘Lennie’) Flynn: de jongere zus van Teresa, een meid van een jaar of 12. Zij is gemakzuchtiger en zorgelozer dan haar oudere zus. Maar ze is ook positiever, met name wanneer het gezin het iets minder goed heeft;
• Mrs Nicola Flynn: de moeder van Teresa en Helen. Zij staat er alleen voor nu haar man het gezin heeft verlaten. Zij is van beroep lerares en ze hoopt dat ze met haar bescheiden inkomen zichzelf en de meiden kan onderhouden;
• Velsford Fernandes: een 21-jarige student die bij de Flynns in de buurt woont (in hun ‘nieuwe’ buurt). Hij is vriendelijk, hij kan goed koken, maar hij is niet een ijverige student. Geboren en getogen in Londen zien de Flynns hem toch niet helemaal als een echte Engelsman: zijn donkere uiterlijk maakt hem tot een Indiër/Pakistaan. Dat klopt ook: zijn moeder komt uit Pakistan en zijn vader uit Goa, een voormalige kolonie van Portugal aan de Indiase westkust. Maar Velsford voelt zich (terecht) net zo Engels als de drie dames.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘A Summer Dance’ zijn:
• Stephen Flynn: de (grotendeels afwezige) vader van Teresa en Helen. Hij is een schrijver van detectives (‘religious thrillers’) (niet zo succesvol), die voor de rust en voor zijn werk naar Dublin is verhuisd. Het (rooms-katholieke) geloof speelt een belangrijke rol in zijn leven. Zijn verhuizing zorgde voor een fysieke scheiding van zijn gezin, een groep mensen met wie hij toch al niet zo goed mee omging de laatste jaren;
• Kev (Kevin): een straatschoffie uit de buurt van Teresa en Helen;
• Chrissie, Karen, Mike, Dave Hutchinson, Ann Carey: klasgenoten van Teresa;
• Chris, Dave en Louise: vrienden van Velsford.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘A Summer Dance’ is niet verfilmd.


Overig:

A Summer Dance’ is een jeugdroman waarin niet alleen de problematiek van een eenoudergezin aan de orde wordt gesteld, maar ook een aantal andere belangrijke zaken voor jongeren: hoe om te gaan met ‘anderen’ (zoals oud-immigranten, hoe om te gaan met een teruggang in financiën (zoals de gescheiden moeder moet doen nu haar man weg is) en bepalen wat de rol van de godsdienst is voor een rooms-katholiek gezin.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Maeve Henry.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Can You Sue Your Parents for Malpractice? van Paula Danziger
• Almost Fifteen van Marilyn Sachs
• Strangers in the House van Joan Lingard


Citaat:
‘Are you sure you aren’t happier on your own?’
As she spoke, his eyes seemed to bulge even more prominently in his head, and for one dreadful moment, Teresa thought he was going to hit her. Then his hand unclenched and returned to his lap.
‘It’s not a question of happiness,’ he said with freezing calm. ‘It’s a question of what’s right.’ (p.120)

Vragen over het boek:

1. Beschrijf het karakter van Stephen Flynn. Wat is het verschil in hoe hij eerst wordt beschreven (door Teresa, Helen en hun moeder) en hoe hij later op jou als lezer overkomt?
2. Wat vind je van de keuze die Nicola Flynn heeft gemaakt voor haar en haar dochters?
3. Welke rol speelt de rooms-katholieke godsdienst in dit verhaal? Vind je dat de schrijfster de rol van de kerk (en van de geestelijke daarin) op een goede manier heeft beschreven?
4. Wat voor karakter is Velsford Fernandes eigenlijk? Hoe ontwikkelt zijn karakter zich in de loop van het verhaal?
^ Terug naar boven

Comments are closed.