3/5 - (3 stemmen)

Artemis Fowl (II) and the Arctic Incident

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: fairy tale

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691914787784", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000030472824","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Artemis%20Fowl%20%28ebook%29%2C%20Eoin%20Colfer","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Murmansk, Northern Russia, two years ago

The two Russians huddled around a flaming barrel in a futile attempt to ward off the Arctic chill. The Bay of Kola was not a place you wanted to be after September, especially not Murmansk. In Murmansk even the polar bears wore scarves. Nowhere was colder, except perhaps Noril'sk.
The men were Mafiya enforcers and were more used to spending their evenings inside stolen BMWs. The larger of the two, Mikhael Vassikin, checked the fake Rolex beneath the sleeve of his fur coat.
'This thing could freeze up,' he said, tapping the diving bezel. 'What am I going to do with it then?'
'Stop your complaining,' said the one called Kamar. 'It's your fault we're stuck outside in the first place.'
Vassikin paused. 'Pardon me?'
'Our orders were simple: sink the Fowl Star. All you had to do was blow the cargo bay. It was a big enough ship, heaven knows. Blow the cargo bay and down she goes. But no, the great Vassikin hits the stern. Not even a back-up rocket to finish the job. So now we have to search for survivors.'
'She sank, didn't she?'
Kamar shrugged. 'So what? She sank slowly, plenty of time for the passengers to grab on to something. Vassikin, the famous sharpshooter! My grandmother could shoot better.'

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 2002

^ Terug naar boven

Algemeen

Artemis is van plan om met zijn lijfwacht Butler naar Rusland te gaan om daar uit te zoeken of zijn vader nog leeft. En zo ja, waar dan? En is het ook mogelijk om hem – tegen zo weinig mogelijk losgeld – mee te krijgen naar Ierland? Helaas vinden er juist in deze tijd veel aanslagen door goblins plaats in Haven City, de hoofdstad van het elvenrijk onder de grond. Die goblins zijn grote dommekrachten, maar ze zijn ook nog bijzonder goed bewapend. Op zich zijn ze al gevaarlijk genoeg, maar met geavanceerde wapens zijn ze echt een probleem. Commander Root verdenkt Artemis ervan dat hij hen bewapend heeft en daarom laat hij Artemis ontvoeren naar het ondergrondse elfenrijk.
Maar als Root Artemis ondervraagt (samen met zijn lijfwacht Butler), merkt hij al snel dat er een ander kwaadaardig wezen is dat het voorzien heeft op het elfenrijk. Een kwaadaardig wezen dat ook in het elfenrijk op meerdere plekken haar laboratoria heeft (bijvoorbeeld ergens onder de poolcirkel). Het is de zeer ambitieuze, doortrapte en hyperintelligente pixie, Opal Koboi. En Opal heeft overal in het rijk haar helpers en spionnen.
Root en Holly zullen met Artemis en Butler – en helaas ook met de semicriminele Mulch – moeten samenwerken om Opal te kunnen bestrijden …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Eoin Colfer

Jaar van uitgave:
2002

Aantal pagina's:
288

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd (maar wel ergens in de periode 2000 – 2012)

Plaats van handeling:
Onder de grond, in Ierland, in Los Angeles en (vooral) in Rusland (het schiereiland Kola bij de poolcirkel)

Bijzonderheden:
Dit is het tweede deel uit een achtdelige serie van in totaal 2368 pagina’s
De delen zijn:
I 'Artemis Fowl'
II 'Artemis Fowl and the Arctic Incident'
III 'Artemis Fowl and the Eternity Code'
IV 'Artemis Fowl and the Opal Deception'
V 'Artemis Fowl and the Lost Colony'
VI 'Artemis Fowl and the Time Paradox'
VII 'Artemis Fowl and the Atlantis Complex'
VIII 'Artemis Fowl and the Last Guardian'

In het Nederlands heet het boek ‘Artemis Fowl en de Russische connectie’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Dit is het tweede deel van de avonturen van Artemis Fowl. Als je het eerste deel mooi en spannend vond, dan moet je dit deel zeker lezen. Als dat niet zo is, begin hier dan maar niet aan: het is een zelfde soort avontuur. Een fantasieverhaal dat soms flink uit de bocht giert. Met de nodige sprookjesfiguren. Maar ook met scheldende elfen, overspannen centaurs en winden-latende dwergen.


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is er voor het verhaal niet nodig. Wel is Artemis een computerwizard (naast al het andere wat hij ook nog is); maar dat zal voor de moderne lezer weinig problemen opleveren.
Er is enige kennis nodig van de westerse cultuur van sprookjes en volksverhalen: de schrijver stoeit met sprookjesfiguren zoals elfen, dwergen, pixies, goblins, trollen en centaurs. Maar hij legt zoveel uit dat een gebrek aan kennis over deze sprookjesfiguren grotendeels zal worden gecompenseerd.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is zo nu en dan lastig. Het is zeker niet een boek voor jonge (Nederlandstalige) kinderen: het woordgebruik is specialistisch over bepaalde (informatie-)technologische en sprookjesachtige onderwerpen en het boek vraagt dan ook een behoorlijke woordkennis van de lezer.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn normaal van lengte. Er zitten veel dialogen in het verhaal.
‘Artemis Fowl and the Arctic Incident’ is een boek bedoeld voor jongere lezers. Zijn hoofdpersoon is 13 jaar oud in deel 2; in elk deel groeit hij verder op (vergelijkbaar met Harry Potter). Jonge Engelstalige kinderen zouden dit deel waarschijnlijk wel kunnen lezen. Maar met moeite; er worden woorden gebruikt als corporate, tendons, ambushed, abyss, turbulence, om maar wat te noemen. Vandaar dat het boek in de Angelsaksische wereld ook wordt gecategoriseerd als children’s literature/young adult fantasy. De taal maakt het tot een lastig verhaal. Het taal-(ERK-)niveau is B1.
Dat de hoofdpersoon zo jong is komt wel vaker voor in een moeilijk boek dat niet specifiek voor kinderen bedoeld is. Voor Nederlandstalige jongeren – zij die het Engels niet als moedertaal hebben – is dit boek lastig; je moet echt iets ouder zijn om het verhaal echt te kunnen begrijpen en waarderen. Uiteraard sluit het verhaal niet aan bij de belevingswereld van de lezer; dat doen sprookjes vaak op geen enkel niveau. De duidelijkheid van het verhaal laat weinig te interpreteren over. Wie van fantasy/sprookjes houdt, zal zeker worden meegenomen in dit verhaal (en waarschijnlijk ook in de volgende delen van de serie). Vandaar dat het is ingedeeld op young adult niveau, literair niveau B 2b.


Schrijfstijl:

De stijl is direct en humoristisch. De schrijver vertelt wat er gebeurt, wat er gebeurd is (flashbacks) en wat er wellicht staat te gebeuren (flash forwards).^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Er is veel actie in het boek, je wordt gedwongen om door te lezen teneinde het hele avontuur mee te beleven.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Wel wordt er regelmatig iets uit het verleden verteld om een verhaal of een karakter toe te lichten. Soms vindt de actie op meerdere fronten plaats, maar dat wordt altijd duidelijk aangegeven.
De schrijver vertelt aan het begin dat hij vertelt over het leven van Artemis Fowl zoals hem dat verteld is door anderen. Ook maakt hij duidelijk dat Artemis in 2002 nog maar 13 jaar oud is.


Plaats:

Het verhaal begint in Rusland, het land waar de vader van Artemis gedood is, ontvoerd is of gevangen wordt gehouden. Verder speelt het verhaal zich voor een deel af op het platteland van Ierland en een fragment heeft Los Angeles als setting. Maar het gaat vooral over een fantasieland onder de grond, in het rijk van de elfen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke hoofdlijn in het verhaal: hoe kan Artemis erachter komen waar zijn vader is, en hem – als hij nog leeft – redden uit de handen van gewelddadige Russische maffiosi?  De tweede hoofdlijn is de manier waarop de ultraslechte Opal Koboi te bestrijden is; een kwaadaardige dame die in volgende delen ook nog terug zal komen.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller. Maar de schrijver slaagt er tevens in het verhaal te laten ervaren door de ogen van de jonge crimineel (Artemis), van de lijfwacht (Butler) en van verschillende sprookjesfiguren (Holly, Root, Mulch).
De schrijver heeft een aantal duidelijke boodschappen met dit boek (en met de volgende delen uit de serie). Wat doen mensen met deze wereld? Wat is goed en kwaad? Kun je met kwaad ook goed doen en omgekeerd? En waarom zou je zoiets willen?
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakter in ‘Artemis Fowl and the Arctic Incident’ zijn:
• Artemis Fowl: een 13-jarige Ierse jongen. Briljant (vooral met computers), een beetje een crimineel. En vooral erg arrogant;
• Butler: de lijfwacht van Artemis. Oersterk, zeer ijverig, hondstrouw.


Bijfiguren:

De bijfiguren in ‘Artemis Fowl and the Arctic Incident’ zijn:
• Captain Holly Short: een militair van de elfen, een belangrijk lid van de LEP (the Lower Elements Police). Ze is al meer dan tachtig jaar oud, maar ze ziet er nog geweldig uit voor haar leeftijd. Vrij opvliegend (letterlijk en figuurlijk);
• Commander Julius Root: het hoofd van de geheime politie van de elfen (en dus ook van Holly). Lijdt aan hoge bloeddruk (die hij zelf regelmatig tot gevaarlijke hoogten opstuwt);
• Foaly: een centaur. Zeer bedreven met computers en technologie, ondanks zijn vier hoeven. De vriend van Holly, maar de plaag van Commander Root;
• Mulch Diggums: een dwerg. Zeer bedreven in het verplaatsen van aarde. Helaas verplaatst hij ook vaak lucht als niemand het verwacht (en dan meestal zijn eigen, onwelriekende lucht);
• Angeline Fowl: de moeder van Artemis. Nogal gestoord, waarschijnlijk omdat haar man spoorloos verdwenen is;
• B’wa Kells: een groep goblins. Erg domme wezens, maar bijzonder sterk;
• Mikhael Vassikin: een belangrijk lid van de Russische Mafiya;
• Opal Koboi: een afvallige pixie. Zeer vernuftig, zeer kwaadaardig.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Artemis Fowl and the Arctic Incident’ is niet verfilmd.


Overig:

Artemis Fowl and the Arctic Incident’ is zeker los te lezen, maar als lezer mis je dan wel veel. Als het tweede avontuur afgerond is, wordt er wel gesuggereerd dat er nog het een en ander te vertellen valt. En dat is ook zo: hoe komt het met de onderlinge verhoudingen in het elfenrijk, hoe is die Opal Koboi uit te schakelen en hoe zal het karakter van Artemis zich verder ontwikkelen? Allemaal vragen die in de volgende zes delen zullen worden beantwoord.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Eoin Colfer.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Artemis Fowl and the Eternity Code van Eoin Colfer
• Johnny and the Dead (Johnny Maxwell Trilogy, Volume 2) van Terry Pratchett
• Harry Potter and the Chamber of Secrets van J.K. Rowling


Citaat:
The traditional image of a leprechaun is one of a small, green-suited imp. Of course, this is the human image. Fairies have their own stereotypes. The People generally imagine officers of the Lower Elements Police Reconnaissance squad to be truculent gnomes or bulked-up elves, recruited straight from their college crunchball squads.
Captain Holly Short fits neither of these descriptions. (p.13)

Vragen over het boek:

Verklaar de titels van de volgende hoofdstukken:
1. ‘Cruisin’ for Chix’
2. ‘Fowl is fair’
3. ‘Joining the dots’
4. ‘Mulch ado about nothing’
^ Terug naar boven

Comments are closed.