4/5 - (1 stemmen)

Blindsighted

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696359897722", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000040457662","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Grant%20County%20Thrillers%20-%20Blindsighted%20%28ebook%29%2C...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Sara Linton leaned back in her chair, mumbling a soft ‘Yes, Mama’ into the telephone. She wondered briefly if there would ever come a point in time when she would be too old to be taken over her mother's knee.
‘Yes, Mama,’ Sara repeated, tapping her pen on the desk. She felt heat coming off her cheeks, and an overwhelming sense of embarrassment took hold.
A soft knock came at the office door, followed by a tentative ‘Dr. Linton?’
Sara suppressed her relief. ‘I need to go,’ she said to her mother, who shot off one last admonishment before hanging up the phone.
Nelly Morgan slid open the door, giving Sara a hard look. As office manager for the Heartsdale Children's Clinic, Nelly was the closest thing Sara had to a secretary. Nelly had been running the place for as long as Sara could remember, even as far back as when Sara was herself a patient here.
Nelly said, ‘Your cheeks are on fire.’
‘I just got yelled at by my mother.’
Nelly raised an eyebrow. ‘I assume with good reason.’
‘Well,’ Sara said, hoping that would end it.
‘The labs on Jimmy Powell came in,’ Nelly said, still eyeing Sara. ‘And the mail,’ she added, dropping a stack of letters on top of the in-basket. The plastic bowed under the added weight.
Sara sighed as she read over the fax. On a good day, she diagnosed earaches and sore throats. Today, she would have to tell the parents of a twelve-year-old boy that he had acute myeloblastic leukemia.
‘Not good,’ Nelly guessed. She had worked at the clinic long enough to know how to read a lab report.
‘No,’ Sara agreed, rubbing her eyes. ‘Not good at all.’ She sat back in her chair, asking, ‘The Powells are at Disney World, right?’
‘For his birthday,’ Nelly said. ‘They should be back tonight.’
Sara felt a sadness come over her. She had never gotten used to delivering this kind of news.
Nelly offered, ‘I can schedule them for first thing in the morning.’

^ Terug naar boven

Algemeen

Als kinderarts en lijkschouwer Sara Linton gaat lunchen met haar zuster Tessa ontdekt zij een zwaargewonde vrouw op het toilet van de lunchroom. Het is Sibyl Adams, professor aan de hogeschool, blind, en de tweelingzus van Lena Adams, de collega van politiechef Jeffrey Tolliver. Tolliver is de ex-man van Sara. Sibyl sterft in armen van Sara. Lena moet het slechte nieuws over haar tweelingzus vertellen aan Sibyls geliefde, Nan Thomas, en aan haar oom, Hank Norton, de man die de twee zusters lang onder zijn hoede heeft gehad.
Een dag later vinden Sara en Lena nog een zwaargewonde vrouw, Julia Matthews. Zij is op een even gruwelijke manier gemarteld als Sibyl Adams. Opnieuw sterft er een tweede vrouw in de armen van Sara; Sara is opnieuw te laat om haar te redden.
Tolliver en Lena doen het onderzoek. Vanwege haar expertise hebben ze Sara nodig, maar het contact tussen die drie is nogal geforceerd: Jeffrey is de ex van Sara en Lena is de huidige minnares van Jeffrey.
Tijdens het onderzoek ontdekken de drie dat er een verband moet zijn tussen de twee vermoorde vrouwen, Sara en de moordenaar. Als Lena het verband bijna heeft ontdekt, wordt zij gekidnapt. Door de moordenaar …

© HarperCollins / Harper, 2001


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Karin Slaughter

Jaar van uitgave:
2001

Aantal pagina's:
378

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990 – 2000

Plaats van handeling:
USA, Georgia, het platteland (Grant County)

Bijzonderheden:
Een verhaal dat zich in een week afspeelt. De delen hebben de namen van de week ('Monday' tot en met 'Sunday'); er zijn 38 hoofdstukken. 'Blindsighted' is de eerste roman van Karin Slaughter en ook de eerste roman over Grant County (Georgia), het fictieve district uit veel van Slaughters verhalen.
In het Nederlands heet het boek ‘Nachtschade’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De lezer moet een sterke maag hebben. Slaughter beschrijft op een zeer expliciete manier de meest gruwelijke misdaden en moorden.
Voor de liefhebber van de harde detective is ‘Blindsighted’ een geschikt boek. De detective gaat om actie; achterliggende motieven – zoals wraak en sadisme – worden wel genoemd, maar zijn van minder belang dan de actie.


WAT MOET JE WETEN?

De roman speelt zich af op het platteland, in een stadje in de Amerikaanse staat Georgia. Zo’n wereld zal de meeste lezers wel bekend zijn van TV of film.
Het verhaal speelt zich af in een normaal stadje tussen gewone mensen: rijk, arm, hoogopgeleid en slecht opgeleid, goede en slechte lieden.
Veel literaire kennis is niet nodig voor het begrip van deze roman; zo nu en dan gebruikt Slaughter flashbacks om een beweegreden van een karakter toe te lichten.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is niet ingewikkeld en het is goed passend bij een Niveau C 4a- en B2-lezer.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn van een normale lengte, de alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort.
‘Blindsighted’ is een roman die zeer expliciet is: er worden moorden gepleegd en er worden vrouwen misbruikt en Karin Slaughter beschrijft dat alles zeer plastisch. Niet elke lezer zal daar van houden.
Maar behalve die restrictie past het literaire niveau bij het taalniveau. De B2-lezer zal geen problemen hebben met dit verhaal en de niveau C 4a-lezer zal het idioom zeker aankunnen.


Schrijfstijl:

Karin Slaughter kan een verhaal goed vertellen: de roman zit vol cliffhangers.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Blindsighted’ is de eerste roman van Slaughter en in de roman geeft ze meteen haar handelsmerk prijs: een thriller van dag tot dag, van hoofdstuk naar hoofdstuk, met een en al actie.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich allemaal in één week af.


Plaats:

De roman speelt zich af in een stadje in de Amerikaanse staat Georgia.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn: hoe krijgen de politiemensen (Jeffrey en Lena) en de lijkschouwer (Sara) de moordenaar te pakken voordat deze nog meer moorden kan plegen?


Verteller:

Het verhaal wordt verteld door een auctoriale verteller, die soms in het hoofd van Sara, soms in dat van Jeffrey of van Lena kruipt.
Het verhaal gaat om het bestrijden van onrecht. Slaughter is wel altijd een schrijver van het oog-om-oog tand-om-tand principe: haar daders komen vaak triest aan hun eind. (Maar dat geldt helaas trouwens ook voor al haar slachtoffers.)
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De belangrijkste karakters zijn:
– Sara Linton, de ex van Jeffrey, kinderarts en lijkschouwer;
– Jeffrey Tolliver, chef van de politie, ex van Sara, intiem bevriend met Lena;
– Lena Adams, detective, assistent en minnares van Jeffrey.


Bijfiguren:

Behalve de belangrijkste karakters zijn er nog de nodige andere karakters: de zuster van Lena en haar minnares, de zuster van Sara, de ouders van Sara, politiemensen, medisch personeel. En de moordenaar uiteraard …
De moordenaar is vanzelfsprekend de bad guy. Maar Slaughter geeft haar voornaamste karakters wel zodanige eigenschappen, dat zij tot het eind van het verhaal (en later ook in verdere verhalen) boeiend genoeg blijven om te volgen. Zo zijn de hoofdkarakters nooit simpel te analyseren: zij gedragen zich soms zeer onvoorspelbaar en wispelturig.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Blindsighted’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Blindsighted’ is de eerste roman van Karin Slaughter. Hiermee geeft ze meteen haar visitekaartje af: keiharde misdaad, gelaagde hoofdpersonen, verhalen over Georgia.
De roman is een eerste kennismaking met de drie voornaamste karakters uit veel Slaughter-romans: Sara Linton, Lena Adams en Jeffrey Tolliver. Deze karakters hebben – met en zonder elkaar – al het een en ander meegemaakt. Wat dat allemaal is geweest, wordt beetje bij beetje duidelijk in de volgende verhalen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Karin Slaughter.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Surgeon van Tess Gerritsen
• Gone for Good van Harlan Coben
• Mr. Mercedes van Stephen King


Citaat:
‘She expected to see Hank, so Lena was surprised when she opened the door.
‘Oh, hi,’ she said, rubbing her ear as a shrill noise came. She realized the teakettle was whistling and said, ‘Hold on a second.’
She was turning off the burner when she felt a presence behind her, then a sharp sting came to her left thigh.’ (p.232)

Vragen over het boek:

1. Wat betekent de titel, ‘Blindsighted’? Geef meer dan één verklaring voor deze titel.
2. Waaruit blijkt de verbitterde relatie tussen Sara en Jeffrey? Krijg je als lezer een idee dat het ergens ooit wel weer goed kan komen, of juist niet? Geef een voorbeeld uit de tekst waaruit dat duidelijk wordt.
3. Waarom pleegt de moordenaar zijn moorden eigenlijk? Vind je dat die motieven logisch worden uitgelegd door de auteur?
4. ‘Blindsighted’ is de eerste roman van Karin Slaughter. Er zullen nog vele volgen. Waaruit blijkt dat dit een roman is die aan het begin van een serie staat? Geef meerdere voorbeelden uit de tekst waaruit dit blijkt.
^ Terug naar boven

Comments are closed.