3/5 - (1 stemmen)

Bully

Niveau:
Genre: school
Thema: growing-up

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694259481101", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30128077","familyId":"30128077","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Bully%2C%20Yvonne%20Coppard","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

It would happen again today, Kerry knew it. They would be waiting at the school gate, although of course they wouldn't touch her there. Usually it was just inside the park that they pounced. They would walk beside her, copying her steps exactly: the slow, dragging foot on her crippled leg, and the quick, heavy thump of her good one.
'Hopalong! Hopalong!' they would sing. Then one of them, usually Billy Taggart, who was the biggest of the fourth-year boys, would take her bag, or try to trip her up. And she couldn't run away, and she couldn't chase them, and she couldn't fight, because of her leg, which would not do what she wanted it to.
'Kerry Cripple', they called her, or 'Kerry the Spas'. The children in her own class didn't call her names but some of them pitied her, which was almost worse. No one knew what she had once been, before the accident and the move to this new school, and she wouldn't tell them.

© Penguin Random House Company / Red Fox, 1991

^ Terug naar boven

Algemeen

Als Kelly Hollis op haar nieuwe school begint, weet ze al snel wat er zal gaan gebeuren. Vroeger was ze heel goed in turnen en was ze een populair kind. Maar een paar jaar geleden heeft ze met haar ouders een auto-ongeluk gehad en sindsdien loopt ze mank. En dat is voor sommigen een gek gezicht.
En haar vermoeden komt uit: drie jongens wachten haar op na school. Billy, Wayne en Fats schelden haar uit voor ‘Cripple’ of ‘Spas’, ze laten haar struikelen en ze gooien haar schooltas in de modder. Kelly weet niet goed wat ze moet doen. Met name Billy is een verschrikkelijke pestkop. Wat kan ze doen?
En dan ontdekt ze iets over Billy, iets wat niemand verder weet. Dat zou ze kunnen vertellen. Misschien is dat een manier om van het pesten af te komen: Billy chanteren dat hij moet stoppen met pesten?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Yvonne Coppard

Jaar van uitgave:
1990

Aantal pagina's:
117

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
Een stad in Engeland

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 10 genummerde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Bully’ is een verhaal over school en over pesten. Als je pesten een interessant onderwerp vindt, moet je dit verhaal lezen. Dan word je al snel duidelijk wat de gevolgen van pesten zijn (en misschien ook waarom iemand een pestkop wordt).


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Bully’ heb je niet veel extra kennis nodig. Het is een verhaal over een Engelse middelbare school. Jongeren lopen wel in een schooluniform, maar verder lijkt het net een Nederlandse school. Compleet met pesterijen …
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden in ‘Bully’ zijn zeker niet moeilijk. Er zijn korte alinea’s, er zijn heel veel gesprekken tussen de verschillende personen. Wat taal betreft is dit een heel goed te lezen boek.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Bully’ is nergens moeilijk. Maar wat het boek interessant maakt, is niet de taal, maar het onderwerp. ‘Bully’ gaat over pesten op school, maar het gaat ook over een handicap en over jongeren die niet zo veel hebben. Wat dat betreft is het een ontroerend boek. Je moet als lezer ook wel partij kiezen voor iemand. En soms is dat misschien wel voor de pestkop, en niet voor degene die gepest wordt …
Op grond van dit alles is ‘Bully’ een roman met een literair niveau B 2c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

‘Bully’ is heel spannend en ook wel ontroerend geschreven. Ms Coppard kan een verhaal heel boeiend vertellen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Bully’ zit vol actie. Als je denkt, ‘nu weet ik het wel van dat pesten’, dan gaat er iets heel anders gebeuren: de gepeste wordt de pester en er gebeuren dingen die je zeker niet verwacht.


Tijd:

‘Bully’ speelt zich af ergens in de periode 1980 tot 1990, maar het zeker niet een ouderwets verhaal om te lezen. Pesten is van alle tijden. Helaas …


Plaats:

De jeugdroman ´Bully´ speelt zich af in een stad in Engeland (die verder niet bij naam genoemd wordt).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ´Bully´: waarom wordt iemand gepest en hoe kun je daar iets aan doen? De oplossing die Kelly bedenkt is wel heel slim. Maar of het de beste oplossing is?


Verteller:

´Bully´ wordt verteld door een alwetende verteller. Kelly is de hoofdpersoon van het verhaal en we maken alles mee vanuit haar gezichtspunt.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdpersoon van ´Bully´ is:
• Kelly Hollis: een 14-jarig meisje. Ze komt uit een andere stad en ze gaat naar een nieuwe school. Daar wordt ze gepest omdat ze mank loopt.


Bijfiguren:

´Bully´ kent een groot aantal bijfiguren. De belangrijkste daarvan zijn:
• Mrs Liz Hollis: de moeder van Kelly;
• Mr Hollis: de vader van Kelly;
• Billy Taggart: een pester, maar ook een jongen met problemen;
• June Richards: een klasgenote van Kelly;
• Wayne Shaw en Fats Wilkins: vrienden van Billy;
• Miss Jones, Mr Tucker en Mrs Tyson: docenten van Kelly.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ´Bully´ is niet verfilmd.


Overig:

´Bully´ is één van de vele jeugdboeken over school en over pesten op school. Zie voor meer ideeën de leessuggesties hieronder.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Yvonne Coppard.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Bailey Game van Celia Rees
• Plague Year van Stephanie S. Tolan
• Face van Benjamin Zephaniah

 


Citaat:
Billy was listening over his shoulder again, and took no notice of what she said. When he looked back at her his face was dark with fury. He advanced towards her, pulling the front door behind him. ‘My mum wants you to come in,’ he said. ‘Just make sure you keep your trap shut. She’s ill. If you upset her, I’ll kill you with my bare hands. I swear to God I will.’ (p.97)

Vragen over het boek:

1. Hoe helpt June Kelly precies? Vind je dit de beste manier? Waarom vind je dat?
2. Vind je het een goede manier zoals Kelly optreedt tegen haar pestkoppen? Waarom vind je dat?
3. Wie is uiteindelijk een grotere pestkop: Billy, Wayne, Fats, of Kelly? Waarom vind je dat?
4. Welke les kun je leren uit dit verhaal?
^ Terug naar boven

Comments are closed.