3/5 - (1 stemmen)

The Hunger Games, Book II: Catching Fire

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: dystopia

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693855065688", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"35416811","familyId":"35416811","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Hunger%20Games%20Trilogy%20Boxset%2C%20Suzanne%20Collins","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

I clasp the flask between my hands even though the warmth from the tea has long since leached into the frozen air. My muscles are clenched tight against the cold. If a pack of wild dogs were to appear at this moment, the odds of scaling a tree before they attacked are not in my favor. I should get up, move around, and work the stiffness from my limbs. But instead I sit, as motionless as the rock beneath me, while the dawn begins to lighten the woods. I can’t fight the sun. I can only watch helplessly as it drags me into a day that I’ve been dreading for months.
By noon they will all be at my new house in the Victor’s Village. The reporters, the camera crews, even Effie Trinket, my old escort, will have made their way to District 12 from the Capitol. I wonder if Effie will still be wearing that silly pink wig, or if she’ll be sporting some other unnatural color especially for the Victory Tour. There will be others waiting, too. A staff to cater to my every need on the long train trip. A prep team to beautify me for public appearances. My stylist and friend, Cinna, who designed the gorgeous outfits that first made the audience take notice of me in the Hunger Games.
If it were up to me, I would try to forget the Hunger Games entirely. Never speak of them. Pretend they were nothing but a bad dream. But the Victory Tour makes that impossible. Strategically placed almost midway between the annual Games, it is the Capitol’s way of keeping the horror fresh and immediate. Not only are we in the districts forced to remember the iron grip of the Capitol’s power each year, we are forced to celebrate it. And this year, I am one of the stars of the show. I will have to travel from district to district, to stand before the cheering crowds who secretly loathe me, to look down into the faces of the families whose children I have killed…

© Scholastic Inc., 2009

^ Terug naar boven

Algemeen

Als Katniss met Peeta is teruggekeerd van de Hunger Games, maakt ze samen met hem een overwinningstocht door de districten. Ze merken dat er overal mensen zijn die zich willen verzetten tegen de overheersing van de hoofdstad. Ook ontdekken ze dat er zelfs nog overlevenden in District 13 zijn, het district dat helemaal zou zijn vernietigd door de Capitol.
Maar tijd om uit te rusten van de Hunger Games krijgen Katniss en Peeta niet. Bij de nieuwe Hunger Games, die voor de 75e keer worden gehouden, zullen alle winnaars tegen elkaar moeten strijden: jong en oud, sterk en zwak. Dus ook Katniss en Peeta. En Katniss zal nu opnieuw moeten kiezen of ze deze Hunger Games samen met Peeta kan uitvechten of dat ze het alleen moet doen.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Suzanne Collins

Jaar van uitgave:
2009

Aantal pagina's:
472

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een toekomstige tijd (fantasietijd)

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats (maar ergens in het land dat nu de Verenigde Staten heet)

Bijzonderheden:
De trilogie ‘The Hunger Games’ omvat in totaal 3 delen met in totaal 1284 pagina’s

De delen zijn:
‘The Hunger Games’ (2008)
‘Catching Fire’ (2009)
‘Mockingjay’ (2010)

Het tweede deel van de serie, ‘Catching Fire’, bestaat uit drie delen: ‘The Spark’, ‘The Quell’ en ‘The Enemy’. Het boek telt 27 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Vlammen’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je deel I van ‘The Hunger Games’ hebt gelezen dan ga je zeker verder met dit tweede deel, ‘Catching Fire’. In deel II gaat het opnieuw over de Hunger Games: Katniss en Peeta moeten verplicht aan deze jubileumwedstrijd deelnemen met opnieuw het risico dat één van beiden zal (of zij alle twee zullen) sneuvelen. Maar je hoort ook meer over de opstanden die overal in het rijk (genaamd Panem) plaatsvinden: opstanden die misschien zouden kunnen leiden tot een nieuwe democratie.
En, last but not least, gaat dit verhaal over vriendschap en liefde: Katniss houdt veel van haar moeder en zuster, maar ze is ook zeer gehecht aan die twee jongens die ze zo goed kent: Peeta en Gale. Het is de vraag of ze in dit deel zal kunnen kiezen voor één van beiden …


WAT MOET JE WETEN?

Als je deel I hebt gelezen – en wie heeft dat niet? – dan weet je dat Katniss, Peeta, Gale en hun familie wonen in District 12, één van de gebieden (staten?) die door de Capitol met harde hand geregeerd worden. De Capitol straft streng na de revoluties die er zijn geweest: elk jaar worden er twee jongeren geofferd in een walgelijke wedstrijd die ‘The Hunger Games’ heten.
Katniss en Peeta zijn op een wonderbaarlijke manier de enige overlevenden van de 74e Hunger Games geworden. Het is alleen heel naar dat ze ook aan de 75e Games moeten meedoen …
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is meestal goed te begrijpen voor een B1-klezer. Er wordt wel eens iets uitgelegd over wapens, politiek, of over de media, maar meestal gebeurt dit zo duidelijk dat het vocabulaire weinig problemen zal opleveren.
De zinsconstructies zijn duidelijk. De zinnen zijn niet lang, de alinea’s evenmin, er zijn veel dialogen in het boek.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Het boek heeft korte alinea’s, veel dialogen en heel veel spanning en actie. Ook je niet zo geïnteresseerd bent in boeken of in literatuur, zul je gegrepen worden door dit verhaal, dat van cliffhanger naar cliffhanger snelt, van het ene spannende hoofdstuk naar het andere, van deel I (The Hunger Games), via deel II (‘Catching Fire’) en naar deel III (Mockingjay). Wat zou jij doen als je moet kiezen tussen je eigen leven of dat van een zuster, een buurjongen, of een hulpvaardig meisje? Het verhaal dat over leven en dood gaat stelt die keuzes aan Katniss, en daarmee ook aan jou als lezer. Vandaar dat het een boek op literair niveau B 3c is.
De taal is meestal niet echt moeilijk. Soms zijn er verhandelingen over politiek, over wapens of over de natuur waarbij soms moeilijke woorden worden gebruikt. Maar meestal begrijpt de lezer die woorden wel, omdat Ms Collins er in slaagt om ook moeilijke onderwerpen als politiek en wapentuig uitvoerig uit te leggen. Het taal-(ERK-)niveau is daarom niveau B1.


Schrijfstijl:

De stijl is direct. Nergens wordt er omslachtig iets beschreven: de auteur zorgt ervoor dat je alles van dichtbij direct meemaakt (ook vanwege het feit dat het verhaal in de eerste persoon is geschreven). Ms Collins weet heel goed hoe ze een verhaal spannend moet maken.
Het boek is in de tegenwoordige tijd geschreven. Dat maakt dat het nog dichter bij de lezer komt.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Catching Fire’ is een boek boordevol actie. Zodra de lezer een avontuur heeft meebeleefd, staat het volgende avontuur al weer in de steigers.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Later komen we meer te weten over iets van vroeger, bijvoorbeeld over het verleden van Haymitch en waarom deze overlever van de Hunger Games een alcoholist is geworden, maar verder is het een duidelijk verhaal, dat de lezer van dag tot dag kan volgen.
In dit tweede deel lees je meer over de andere districten en je begrijpt nu ook dat daar zo nu en dan opstanden plaatsvinden. Je komt zelfs te weten dat District 13 – dat geheel verwoest zou zijn geweest – toch nog enige overlevenden heeft.


Plaats:

De setting van het verhaal is een fantasiewereld, die doet denken aan de Verenigde Staten in een toekomst die er zeer naargeestig uitziet: er is één belangrijke plaats en één belangrijk district (the Capitol), de mensen in de andere districten zijn slechts minderwaardige wezens. De President van dit land – dat Panem heet  – regeert met harde hand over de ander districten. Alle inkomsten, alle amusement, bijna al het voedsel en de spullen die worden gemaakt: het gaat allemaal naar de Capitol, de hoofdstad en het gebied daaromheen.


Verhaallijn:

Er is één duidelijke verhaallijn. Die van Katniss en hoe zij de Hunger Games overleven kan. Er zijn andere, minder belangrijke lijnen: het overleven van Peeta, de liefde van Katniss voor Gale en voor Peeta, het trieste leven van Haymitch.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld door een eerste persoon (‘ik’-)verteller. We ervaren de spanning door de ogen van de 17-jarige Katniss, die verder niet alleen haar angsten maar ook haar liefdes (voor haar moeder en zuster, voor Gale en voor Peeta) met de lezer deelt.
Het verhaal heeft een duidelijke moraal, en er zijn nog meer morele lessen te leren. Allereerst is er het maken van de goede keuzes: bij heel veel beslissingen denken we met Katniss mee en vragen ons af wat wij gedaan zouden hebben in die situatie. Daarnaast leert het boek ons onder andere lessen over het verkeerde gebruik van de media, over sensatiezucht, over modegrillen, over zinloos geweld en over goed omgaan met het milieu.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Catching Fire’zijn:
• Katniss Everdeen: een 16-jarig meisje uit District 12, de verteller van het verhaal;
• Peeta Mellark: een jongen uit District 12, de zoon van de bakker. Hij is verliefd op Katniss;
• Haymitch Abernathy: de mentor van Katniss, oud-winnaar van de 50e Hunger Games. Haymitch is door alle gevechten bij ‘zijn’ Hunger Games aan de drank geraakt;
• Gale: de beste vriend van Katniss uit District 12. Net als Katniss is hij een heel goede jager, visser en stroper;
• Mrs Everdeen: de moeder van Katniss en Primrose. Haar man leeft niet meer en zij heeft moeite zichzelf en haar dochters in leven te houden;
• Primrose Everdeen: het jongere zusje van Katniss.


Bijfiguren:

De bijfiguren in ‘Catching Fire’ zijn:
• Effie Trinket: de hulp (‘escort’) van Katniss die haar vergezelt op haar reis naar de Capitol, samen met Haymithch;
• President Snow: de leider van Panem, een dictator die alles bepalen kan voor de inwoners van zijn land;
• Bonny en Twill: twee vluchtelingen uit District 8;
• Finnick Odair: een 24-jarige man uit District 4, ooit winnaar van de Hunger Games;
• Mags: de 80-jarige mentor van Finnick;
• Johanna Mason: een keiharde vroegere winnaar van de Hunger Games, afkomstig uit District 7;
• Beetee en Wiress: twee winnaars op leeftijd uit District 3;
• Brutus en Enorbaria: twee oud-winnaars uit District 2;
• ‘Tributes’: deelnemers aan de Hunger Games;
• Inwoners van de Capitol waar Katniss en Peeta worden voorbereid op de Hunger Games.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Catching Fire’ is in 2013 verfilmd met in de hoofdrollen Jennifer Lawrence (als Katniss), Josh Hutcherson (als Peeta) en Liam Hemsworth (als Gale). Er waren bijrollen voor Jena Malone (Johanna Mason), Philip Seymour Hoffman (Plutarch Heavensbee) en Lynn Cohen (Mags).


Overig:

‘Catching Fire’ is deel II van de trilogie ‘The Hunger Games’. Om het hele verhaal over Katniss te leren kennen, moet je ook deel III, Mockingjay lezen.
Dit tweede deel van de trilogie werd door ‘Time Magazine’en door ‘Publisher’s Weekly’ als beste boek van 2009 gekozen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Suzanne Collins.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Mockingjay van Suzanne Collins (deel III van ‘The Hunger Games’)
Wastelanders van Ian Strachan
• Holes van Louis Sachar


Citaat:
That’s when I hear the scream. So full of fear and pain it ices my blood. And so familiar. I drop the spile, forget where I am or what lies ahead, only know I must reach her, protect her. I run wildly in the direction of the voice, heedless of danger, ripping through vines and branches, through anything that keeps me from reaching her. (p.409)

Vragen over het boek:

1. Verklaar de titel van het eerste deel van ‘Catching Fire’, getiteld ‘The Spark’.
2. Verklaar de titel van het tweede deel van ‘Catching Fire’, getiteld ‘The Quell’.
3. Verklaar de titel van het derde deel van ‘Catching Fire’, getiteld ‘The Enemy’.
4. Verklaar de titel van het tweede deel van de trilogie ‘The Hunger Games’: ‘Catching Fire’.
^ Terug naar boven

Comments are closed.