Charlotte Brontë

 

CHARLOTTE BRONTË

Charlotte Brontë (1816-1855) woonde met haar vader (die dominee was), haar broer Bramwell en haar zusters Maria, Elizabeth, Emily en Anne in een klein dorpje op het Engelse platteland, in het graafschap Yorkshire. De moeder van Charlotte overleed al snel na de geboorte van haar jongste kind. Het ruige landschap van Yorkshire werd het decor van haar roman Jane Eyre.
De kinderen Brontë waren veel alleen; ze vertelden elkaar verhalen en schreven op jonge leeftijd veel verhalen en gedichten. De zussen Maria en Elizabeth stierven jong. De enige broer, Bramwell, een schrijver en schilder, dronk veel; hij overleed aan tuberculose en aan een overdosis alcohol. Ook de overgebleven drie zussen stierven jong; maar niet nadat ze alle drie een aantal indrukwekkende romans en gedichten hadden geschreven. Ze boden hun romans aan onder de pseudoniemen Currer, Ellis en Acton Bell; eerst met weinig succes. Maar later werd de genialiteit van de zussen ontdekt. Met name Wuthering Heights van Emily Brontë en ‘Jane Eyre’ van Charlotte worden gerekend tot de meesterwerken van de Engelse literatuur.
Van de drie schrijvende zussen, Charlotte, Anne en Emily, was Charlotte waarschijnlijk de gelukkigste in haar korte leven. Zij werkte als gouvernante en later als docente, eerst in Yorkshire en later in Brussel. Haar werk als lerares en als gouvernante inspireerden haar bij het schijven van ‘Jane Eyre’. In Brussel werd Charlotte verliefd op de (getrouwde) directeur van de school, een man die ze bij haar tweede verblijf in Brussel opnieuw ontmoette. Uiteraard was deze verliefdheid gedoemd te mislukken. Later trouwde ze alsnog, met de hulppredikant van haar vader; maar niet nadat ze haar vader had moeten overtuigen, die tegen deze verbintenis was. Helaas duurde haar huwelijksgeluk maar kort: Charlotte stierf in het kraambed op haar achtendertigste.

Romans:
Jane Eyre (1847)
‘Shirley’ (1849)
‘Villette’ (1853)
‘The Professor’ (1857)
 
Website
http://www.online-literature.com/brontec/

No Comments

Leave a reply