3/5 - (1 stemmen)

Daggers

Niveau:
Genre: growing up
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696157186884", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30454684","familyId":"30454684","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Daggers%20P%20Cpb%20Op%2C%20Roger%20J.%20Green","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Caroline eyeballed the solicitor, staring at him with evil intensity, fixing him with what her grandmother called ‘One of our Caroline’s dagger looks’. The man, thought Caroline, was like one of the worst kinds of politicians that sometimes slithered across the family television screen. Thin, mean lips, thick lenses to his spectacles so you could not see his eyes and their expression. Caroline’s eyes flickered in disgust to the plastic imitation books behind him and her glare sharpened with contempt. Everything in the room was plastic. Including him.
She felt so cross that she squeezed her plastic cup too hard. There was a goblin-like pistol crack and a thin stream of the poisonous coffee stained the clean blouse her mother had made her put on for the visit. The daggers vanished from her eyes. Caroline squirmed with confusion and began to blush.

© Oxford University Press, 2001.

^ Terug naar boven

Algemeen

Caroline erft van haar oudtante een paar huizen, wat schuurtjes en heel veel land. Ze is in één klap een stinkend rijk 14-jarige meisje. Tot grote woede van haar vader. Die had op de erfenis gerekend. En bovendien: wat heeft die Caroline eigenlijk voor haar oudtante gedaan?
Nou ja, heel wat, blijkt later … Die oudtante heeft Parkinson, kanker en ze zegt bijna niets meer. Maar wanneer Caroline haar op een dag opzoekt met haar buurjongen Edward, blijkt Aunt Clara toch ineens iets te zeggen.
Ze zegt dat ze lang geleden een moord heeft gepleegd …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Roger J. Green

Jaar van uitgave:
2000

Aantal pagina's:
109

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
UK, een niet nader genoemde stad en het platteland in het graafschap Derbyshire

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 14 genummerde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Daggers’ gaat over een 14-jarige meid en over de problemen die ze met haar ouders heeft: ze kan niet goed met haar ma en (vooral niet met) haar pa opschieten. Maar het is ook een verhaal over vroeger: de oudtante van het meisje heeft in haar verleden iets meegemaakt waardoor haar leven een dramatische wending heeft gekregen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen ‘Daggers’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het boek beschrijft een decor dat je misschien wel kent: een meid die thuis de nodige problemen met haar ouders heeft en die vindt dat ze het niet echt met haar ouders getroffen heeft.
Het verhaal speelt zich af in een stad of dorp ergens in het midden van Engeland: eigenlijk zou het overal in het land kunnen zijn. De omgeving is niet echt belangrijk voor deze roman.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Daggers’ zijn niet moeilijk. Mr Green schrijft heel helder en to the point en hij is nooit saai of te uitgebreid in zijn beschrijvingen. De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een normale lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Daggers’ is nooit echt lastig of ingewikkeld.
En dat geldt ook voor het verhaal. Je denkt heel lang dat het een jeugdroman is over een puber en haar ouders, maar dat is het niet (alleen maar): deze jeugdroman gaat in wezen over een groot geheim uit het verleden van een tante van het meisje. En het meisje ontdekt hoe langer hoe meer over dat geheim.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Daggers’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Het verhaal ‘Daggers’ is een roman over een geheim. Een geheim waar je als hoofdpersoon – en als lezer – pas heel langzaam achter komt. Het verhaal leest daarom soms als een thriller: er is ooit een misdaad gepleegd – maar welke? En waarom is dat gebeurd?^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Daggers’ is een verhaal met vrij veel actie. Die actie speelt zich in het begin vooral af in het huis van Caroline. Pas later gaat Caroline erop uit om meer over haar oudtante te weten te komen.


Tijd:

‘Daggers’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Het eigenlijke verhaal duurt een paar weken. Maar wanneer je doorleest, merk je dat het grootste deel van de roman een soort flashback is. Het laatste hoofdstuk vertelt ook nog wat er later met de hoofdpersonen gebeurt.


Plaats:

De setting van ‘Daggers’ is het platteland van het graafschap Derbyshire, ergens in midden-Engeland. De steden Manchester en Sheffield worden genoemd, maar die spelen verder geen rol van betekenis. Ook de stad (of het dorp) waar Caroline woont is verder niet belangrijk als decor.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Daggers’: waarom is de oudtante van Caroline zo gespannen – wat is er in het verleden met haar gebeurd?


Verteller:

De roman ‘Daggers’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vooral vanuit het perspectief van Caroline.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Daggers’ zijn:
• Caroline Walton: een 14-jarige meid. Ze zegt altijd wat ze denkt en ze is niet echt gemakkelijk in de omgang. Als blikken konden doden, dan zouden ze dat zeker doen (haar blikken worden door haar oma ‘daggers’ genoemd). Ze heeft regelmatig ruzie met haar ouders; vooral aan haar vader heeft ze een grote hekel;
• Aunt Clara: de 93-jarige oudtante van Caroline (de tante van haar vader). Ze heeft kanker en ze lijdt aan Parkinson; ze zit al een tijdje in een tehuis. Aunt Clara was een bibliothecaresse die heel haar leven alleen woonde in een huisje op het platteland. Rondom dat huis ligt veel grond (dat ook van haar is);
• Mr Jack Walton: de vader van Caroline. Een strenge, rechtlijnige man, die nogal zuinig is. Hij heeft weinig aandacht voor zijn vrouw of dochter;
• Mrs Brenda Walton: de moeder van Caroline. Zij is docente – een baan waar ze het heel druk mee heeft. Als ze thuiskomt, ploft ze meestal doodmoe op de bank (meestal met een glas wijn);
• Edward Robson: de 18-jarige buurjongen van Caroline. Hij is een serieuze, heel keurige knaap die zijn buurmeisje heel serieus neemt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Daggers’ zijn:
In het verleden:
• Edward Walton: de oom van Aunt Clara. Hij heeft een mooie, grote boerderij naast de boerderij van Clara’s ouders;
• Rose: de huishoudster van Edward;
• Een zwerver die bij Edward op de boerderij komt te werken.
In het heden:
• Dr O’Connor: de arts die Aunt Clara in het tehuis begeleidt;
• Jim: de bakker in het gehucht van Aunt Clara, een man die Aunt Clara al zijn hele leven kent;
• Mr Taylor: de advocaat-notaris (‘solicitor’) die verantwoordelijk is voor het testament van Aunt Clara;
• Aunt Nellie: een tante van Caroline, de zus van Jack Walton.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Daggers’ is niet verfilmd.


Overig:

De young adult novel ‘Daggers’ is een verhaal dat meerdere thema’s heeft (en daardoor boeiend blijft): familierelaties, geschiedenis, growing-up, misdaad.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Roger J. Green.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Blackthorn, Whitethorn van Rachel Anderson
Chance of Safety van Henrietta Branford
Milo’s Wolves van Jenny Nimmo


Citaat:
Caroline continued her visual bombardment of Mr Taylor, Clara’s solicitor. The solicitor who was to deliver Clara’s treasure to her father. She squeezed her plastic coffee cup, angry with the world. A shadow of grief for Clara dimmed her mind. There was a crack like a chicken bone snapping as the plastic beaker wilted beneath Caroline’s angry squeeze. A thin stream of coffee splashed on her white school blouse and rebounded on to the carpet. Caroline blushed and the tide of red swept away her daggers look. (p.101)

Vragen over het boek:

1. Waarom is het eerste hoofdstuk belangrijk voor het verhaal?
2. Het eerste hoofdstuk wordt voor een deel in het laatste hoofdstuk herhaald. Wat vind je van die herhaling?
3. Koestert Caroline speciale gevoelens voor haar buurjongen Edward? Waaruit blijkt dat?
4. Wat vind je van de manier waarop de oudtante het testament heeft veranderd?
^ Terug naar boven

Comments are closed.