5/5 - (1 stemmen)

Dark Silence

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

It was hot for September. A nosy bumblebee, fat and dusty with pollen, paced me as I pedaled up steep Mountain Street. I had a good cadence going, and sweat laced with afternoon sunshine glazed my eyes. Hardly an ideal day for a bike ride, you might say, but still preferable to going home.
Anyway, Kennedy Drive wasn't going to be home for very much longer. Today my dad and his second wife were moving to their new house at Eleven Hawthorne Way. They expected me to go home right after school and help them move, but instead I was riding toward Zach Taylor Memorial Park.
As cemeteries went, Zach T. was a cheerful spot. ‘A swell place to visit, but you wouldn't want to live there,’ Chet's mom, Mrs. Morgan, had wisecracked once as we sat on her front porch some years ago. ‘But you know what? People are dying to get in anyway.’
‘Not me, Sheila girl,’ Mom had said. Then she'd laughed, her lovely, deep laugh that was like music. 'I've got too much living to do.’
Biting my lip as the cutting edge of that memory sliced deep, I got off my bike and began to wheel it between the rows of headstones. Zach T. was a busy place. Even though the sun was baking hot, the crickets weren't fooled. They knew that autumn was coming, and there had to be a hundred of them in the grass. Also, the squirrel population was out in force, and a few looked up from nibbling acorns to twitch their tails at me.
'I've got too much living to do.'

© Ballantine Books / Fawcett Juniper, 1994

^ Terug naar boven

Algemeen

Randy (Miranda) Wilmot woont met haar vader en zijn nieuwe vrouw in een mooi huis in een onbekende wijk van een stadje in Massachusetts (inwonersaantal: 14.500). Randy vindt het vreselijk dat haar vader zo kort na de dood van haar moeder hertrouwd is. Zijn nieuwe liefde is Linda, bij Randy beter bekend als The Ice Queen. Zo nu en dan praat Randy nog met haar moeder: dan gaat ze naar het kerkhof en stort ze haar hart uit bij het graf van haar moeder.
Op school loopt ook niet alles meer op rolletjes: zelfs haar vriend heeft een mooie, blonde vriendin gevonden. Gelukkig heeft Randy haar hobby nog: ze kan goed wielrennen en regelmatig doet ze in clubverband aan wedstrijden mee met een groep racefietsers.
Op een dag ontmoet zij in haar nieuwe woonomgeving het buurmeisje Delia Abbot: verlegen, aardig, en ook een wedstrijdfietser. Ze wordt al snel goede maatjes met haar. Maar dan ontdekt zij blauwe plekken op de rug van Delia. En ze ziet hoe Delia’s vader in woede zijn eigen grasmaaier kapot slaat. Zouden die blauwe plekken van Delia en de woede van die vader iets met elkaar te maken hebben? En aan wie kun je zoiets vertellen: aan je vriend met wie het uit is, aan je vader die altijd maar moe is van het harde werken, of aan je stiefmoeder, de ijskoningin?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Maureen Wartski

Jaar van uitgave:
1994

Aantal pagina's:
186

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1985–1995

Plaats van handeling:
USA, Massachusetts, een stadje (Willsboro)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 12 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De thema’s van het boek – relatie met een stiefmoeder, vriendschappen, kindermishandeling – zullen veel jongere lezers aanspreken. ‘Dark Silence’ is waarschijnlijk toegankelijker voor meisjes dan voor jongens.
De lezer die geïnteresseerd is in een verhaal over eerlijkheid, het verbergen van je gevoelens en omgaan met anderen zal dit zeker een boeiend boek vinden.


WAT MOET JE WETEN?

De young adult novel ‘Dark Silence’ is een Amerikaans boek, maar het zou zich ook heel goed in ons land kunnen afspelen. Wartski schetst – helaas – een algemeen probleem.
De wereld van ‘Dark Silence’ is die van een Amerikaanse high school, een sportvereniging (wielrennen) en die van het huisgezin. Wartski veronderstelt geen specifieke culturele of literaire kennis bij de lezer.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is helder en past goed bij de leeftijd van de hoofdpersoon (die ongeveer 15 jaar oud is).


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn van een gemiddelde lengte, de alinea’s zijn niet lang en het verhaal kent heel veel dialogen.
Dark Silence’ is een zeer leesbaar boek. Het gaat over de dood van een moeder, over de mishandeling van een buurmeisje. Toch is het op geen enkele wijze een zielig of zwaarmoedig verhaal: Maureen Wartski vertelt het verhaal boeiend, helder en zonder om de problemen heen te draaien. Helaas zijn de problemen die in het boek worden aangeroerd van alle tijden, de thema’s zijn op geen enkele wijze verouderd, ondanks het feit dat het boek uit 1994 stamt. Vandaar dat het boek het literaire niveau B 3b heeft.
De alinea’s zijn kort, de zinnen zijn normaal van lengte; tenslotte zijn er veel dialogen, die het verhaal vlot leesbaar maken. Het taal-(ERK-) niveau van het boek is dan ook niveau B1.


Schrijfstijl:

De stijl is helder en zeer beschrijvend. Elke leerling van niveau 3 zal dit boek kunnen lezen (hoewel het waarschijnlijk meer een meisjes- dan een jongensboek is).^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Echte actie komt er niet veel voor in het boek. Als er geweld wordt gepleegd, is dit meestal in een eerder stadium gebeurd. Het verhaal gaat meer over de reacties van de personages – vooral van Randy – op dat geweld.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Er zijn een paar flashbacks, die duidelijk maken wat er met de moeder van Randy is gebeurd en hoe het leven van Delia en haar moeder was, voordat Randy haar kende.


Plaats:

De roman speelt zich af in de Amerikaanse staat Massachusetts, in een kleine stad (Willsboro).


Verhaallijn:

Er zijn een paar verhaallijnen, die elkaar op een ingenieuze wijze kruisen. Allereerst is er het verhaal van Randy, die het plotselinge verlies van haar moeder moet verwerken. Aansluitend is er de verhouding tussen Randy, haar stiefmoeder Linda en haar vader. En tenslotte is er de vriendschap tussen Randy en Delia en het leven van Delia thuis: deze thuissituatie brengt de gezinsleden van Randy’s familie dichter bij elkaar.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld vanuit de eerste persoon. Het ik-perspectief maakt dat het verhaal zo nu en dan onbetrouwbaar is: we leren zowel de  vader als de stiefmoeder van Randy zien door haar ogen.
De betekenis van het verhaal is, dat je enerzijds alles moet uitpraten (Randy en Linda) en dat je anderzijds nooit moet zwijgen, ook niet wanneer zwijgen gemakkelijker lijkt dan spreken (Randy en Delia).
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdpersonages in ‘Dark Silence’ zijn :
• Miranda (‘Randy) Wilmot: een meid van een jaar of vijftien. Ze woont met haar vader en zijn tweede vrouw in een mooi huis, maar ze voelt zich heel eenzaam. Haar moeder is overleden, en haar vader is al snel weer hertrouwd. De grote hobby van Randy is wielrennen;
• Mr. Wilmot: de vader van Randy. Een aardige, hardwerkende  man, maar hij ziet het verdriet van zijn dochter niet echt;
• Linda (‘The Ice Queen’): de ‘nieuwe’ vrouw van Mr. Wilmot. Op zich is ze heel aardig, maar ze kan het de verdrietige Randy moeilijk naar de zin maken;
• Delia Abbot: het buurmeisje van Randy. Randy merkt dat Delia het moeilijk heeft, maar ze heeft in eerste instantie geen idee hoe dat komt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Dark Silence’ zijn:
• Vrienden van Randy, zowel op de sportvereniging als op school: Chet, Patty en Frankie Junior;
• Het broertje van Randy.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Dark Silence’ is niet verfilmd.


Overig:

In ‘Dark Silence’ wordt een taboe – mishandeling binnen een gezin – op een eerlijke manier behandeld. En ditmaal niet vanuit het slachtoffer of de dader, maar vanuit de toeschouwer: het meisje dat merkt dat haar vriendin mishandeld wordt. Het gaat er dan om dat je niet wegkijkt, maar dat je de zaak openbaar maakt. Een moeilijke beslissing.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Maureen Wartski.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• A Time to Keep Silent (a.k.a. The Silence Trap) van Gloria Whelan
• When She Hollers van Cynthia Voigt
• So Much to Tell You van John Marsden

 


Citaat:
‘No,’ I shouted. ‘Remember what you just said? It’s not your fault. He’s the criminal, not you. It was his rotten fault, not yours. You’re a good person, a smart person – besides, you ride the bike real well.’ (p.183)

Vragen over het boek:

1. Verklaar de titel van het boek, ‘Dark Silence’.
2. Wanneer verbetert de band tussen Randy en Linda? Waarom gebeurt dit?
3. Wat vind je van de vader van Randy? Bespreek zijn houding of gedrag aan de hand van voorbeelden uit de tekst.
4. Wat vind je van de manier waarop Maureen Wartski het grote thema van het boek, mishandeling, aan de orde stelt? Verklaar je antwoord met behulp van fragmenten uit het verhaal.
^ Terug naar boven

Comments are closed.