2/5 - (1 stemmen)

David & Della

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

The most mind-boggling adventure of my life started around six weeks ago on 17th September. That was the same day my mother and father flew out of Kennedy Airport. They had an assignment to write a magazine article about the success of McDonalds quarter-pounders, Adidas sneakers, and Levis button-fly jeans in Budapest. I’d been used to them leaving me alone at our apartment for years; besides, this trip of my parents sounded more boring than usual.
Having no parents around is common at my school, because most of them spend a lot of time shopping at factory-outlet stores, hot-air ballooning, and taking How to Conduct Your Own Divorce courses at the Adult Learning Annexe. And, hey, that’s not a value judgement – that’s just the way things are nowadays.

‘You’re sure you’ll be all right, David?’ Mum asked, heading for the door. She had got her hair bobbed for the trip, and wore a white sports jacket with large shoulder pads.
‘He’ll be fine!’ my father said. He gave the few hairs he had left on his scalp a blast of hairspray a hurricane couldn’t mess with.

© The Bodley Head, 1994

^ Terug naar boven

Algemeen

De ouders van David Mahooley zijn rijke freelance journalisten, die niets liever doen dan de hele wereld over reizen. Ze laten David dan weken alleen. David redt het wel: hij woont in een mooi appartement dat goed bewaakt wordt door een portier en hij heeft geld genoeg voor zijn dagelijkse maaltijden en zijn onderhoud. Op school gaat het ook goed met hem; hij lijkt zelfs een talentvolle toneelschrijver te worden.
Maar met vrienden en vriendinnen gaat het niet goed: zijn weinige vrienden zijn verhuisd en zijn vriendin zit in een inrichting nadat ze een zelfmoordpoging heeft gedaan. Bovendien is de hond van David ook nog – van ouderdom – gestorven.
En dan ontmoet hij Della. Een zelfstandige meid met veel (liefdes- en levens-)ervaring. Della kan hem helpen en veel leren over het toneel en over de kunst; ze kan kritisch kijken naar zijn teksten. Bovendien is ze mooi, zelfstandig en ondernemend.
Maar er zijn meer dingen die Della is. Of juist niet is … Is ze bijvoorbeeld blind? Of moeder? Of een afgekickte alcoholverslaafde? David wil het allemaal weten.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Paul Zindel

Jaar van uitgave:
1993

Aantal pagina's:
107

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
USA, New York City (Manhattan)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in twaalf hoofdstukken gevolgd door een epiloog


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘David & Della’ gaat over de liefde. Deze liefde is vanzelfsprekend voor de eenzame David – die de steun van zijn ouders, vrienden en vriendinnen mist: hij klampt zich vast aan de wereldwijze en ondernemende Della. Voor Della is die liefde zeker niet vanzelfsprekend: ze is vaak teleurgesteld in de liefde geweest en ze hecht zich moeilijk aan één persoon.
Als je houdt van dit soort romantische verhalen, dan is ‘David & Della’ zeker een boeiende roman voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

‘David & Della’ is een boek over New York en over New Yorkse jongeren. De één – David – is nogal rijk en behoorlijk eenzaam; de ander – Della – is zeker niet rijk en behoorlijk mysterieus. Die twee bezoeken cafés en restaurants, scholen, een dierentuin en verschillende delen van de stad. Het verhaal geeft een mooi beeld van New York City, zowel van het rijke noorden van Manhattan (uptown) en van het iets minder deftige Chinatown in zuid-Manhattan (downtown).
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘David & Della’ zijn meestal niet moeilijk. Maar soms gebruiken de hoofdkarakters slang, wat het begrip wel eens lastig kan maken. Ook kan het zijn dat sommige woorden wat ouderwets overkomen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn nergens echt lang. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van de jeugdroman ‘David & Della’ is niet heel moeilijk, maar het is ook niet echt een gemakkelijk boek wat de taal betreft. De hoofdstukken zijn nergens lang.
Het verhaal is goed te volgen. Er zijn eigenlijk maar twee karakters die gevolgd worden: Della en – vooral – David. Via David leren we langzamerhand Della ook beter kennen. Het verhaal heeft geen diepere lagen: het gaat uitsluitend om de karakters en wat ze voor elkaar voelen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘David & Della’ een boek met een literair niveau B 4b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘David & Della’ is behoorlijk spannend geschreven. Je vraagt je als lezer telkens af of het wat wordt tussen die twee. Bovendien is Della een mysterieuze figuur die lang niet altijd de waarheid vertelt. Samen met David moet je als lezer proberen erachter te komen, wie deze jongedame Della precies is.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘David & Della’ is een verhaal met redelijk veel actie.  David verplaatst zich veel door New York: van zijn appartement naar Chinatown, van de Central Park Zoo naar school en weer terug. Daarnaast gebeurt er nog het een en ander in zijn huis en in de restaurants en cafés wanneer hij met Della samen is.


Tijd:

De jeugdroman ‘David & Della’ speelt zich af ergens in de periode 1990-2000. Het verhaal duurt een aantal dagen en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

Het verhaal van ‘David & Della’ speelt zich af in New York, met name in het centrum van New York City (Manhattan), waar David en Della wonen. David woont in een appartementengebouw in het deftige uptown, Della woont in een huurwoning in dowtown Chinatown.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘David & Della’: wordt het wat met de liefde tussen David en Della?


Verteller:

De roman ‘David & Della’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Deze verteller – David – vertelt over zijn ouders, zijn vriend(inn)en en zijn school en het is duidelijk dat hij soms een beetje een verkeerd beeld van de gebeurtenissen en personen geeft.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘David & Della’ zijn:
• David Mahooley: een 16-jarige high school leerling (van George Washington High);
• Della Jones: een 16-jarige leerling van de Academy for Professional Children


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘David & Della’ zijn:
• Mr. en Mrs. Mahooley: twee freelance journalisten. Ze doen alleen maar op de eerste twee pagina’s van het verhaal mee, maar ze spelen een belangrijke rol op de achtergrond, in het eenzame leven van David;
• Joe: de portier van het appartementengebouw van David; een vriend van David;
• Ed Weingarten en Gabrielle: twee presentatoren van een kinderprogramma op TV; vrienden van Della;
• Kim Stark: het ex-vriendinnetje van David. Zij wordt verpleegd in een tehuis in de staat Illinois;
• Daniel Barker: de vroegere vriend van David. Hij is verhuisd, maar David mist zijn vriendschap nog steeds;
• Rasputin: de overleden hond van David, die hij ook nog steeds erg mist.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘David & Della’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘David & Della’ gaat over een speciale vriendschap tussen een jongen en een meisje. Maar terwijl het bij Paul Zindel dan vaak om zeer humoristische zaken gaat – vaak meer vriendschap dan liefde – is dit een iets ernstiger roman: David is echt verliefd, van Della is het nog de vraag of zij dat ooit kan worden.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paul Zindel .

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Sam and Jenny van John Rowe Townsend
• An Abundance of Katherines van John Green
• Love Hurts van Beverly Scudamore


Citaat:
‘David, you’re not sensitive enough for me. Believe me, I’ve known enough boys to know. Call it my shortcoming, but if I was ever stupid enough to try to play the game again, it’d have to be with a guy who is sensitive. And you can keep my vodka,’ she said as she headed for the elevator. (p.101)

Vragen over het boek:

1. Wat vind je van de ouders van David? Waarom vind je dat?
2. In welk opzicht helpt Della David met zijn schrijverscarrière? En in welk opzicht doet ze dat juist niet?
3. Wat is de relatie tussen Della en Ed Weingarten en Gabrielle?
4. Beschrijf het karakter van Della op basis van wat je over haar gelezen hebt.
^ Terug naar boven

Comments are closed.