3.5/5 - (2 stemmen)

Diary of a Wimpy Kid, Book 7: The Third Wheel

Niveau:
Genre: growing up
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697276307615", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000033075710","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Diary%20of%20a%20Wimpy%20Kid%20%237%20-%20Diary%20of%20a%20Wimpy%20Kid...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

January

Sunday
I wish I’d started keeping a journal a lot earlier on, because whoever ends up writing my biography is gonna have a lot of questions about my life in the years leading up to middle school.
Luckily, I remember just about everything that’s happened to me since I was born. In fact, I can even remember stuff that happened to me BEFORE I was born.
Back in those days it was just me swimming around in the dark, doing backflips and taking naps whenever I wanted.
Then one day when I was in the middle of a really good nap, I got woken up by these strange noises coming from the outside.
At the time I didn’t know what the heck I was hearing, but later on I found out it was Mom piping in music through these speakers she put on her belly.
I guess Mom thought if she played classical music for me every day before I was born, it would turn me into some kind of genius.

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 2012.

^ Terug naar boven

Algemeen

Het is januari als Gregg met een nieuwe ‘Diary’ begint. Hij wil eerst iets vertellen over zijn jeugd. Hij had het – als baby en als kind – niet gemakkelijk: een altijd werkende vader en een veel te zorgzame moeder, een vervelende broer, en veel later ook nog een verwend klein broertje.
Maar al snel gaat het weer over de avonturen van nu, van de leerling Gregg Heffley: hoe hij met zijn familie eet bij ‘Corny’s Family Style Restaurant’, hoe ze op school een leerlingenraad kiezen (een 'Student Council President’) en hoe hij Valentine’s Day viert.
En nog over heel veel andere zaken, natuurlijk …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Jeff Kinney

Jaar van uitgave:
2012

Aantal pagina's:
219

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
USA, een niet nader genoemde stad

Bijzonderheden:
De serie ‘Diary of a Wimpy Kid’ bestaat uit heel veel delen.
In het Nederlands heet het boek ‘Het leven van een loser: zwaar de klos!’


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De boekenserie ‘Diary of a Wimpy Kid’ is ondertussen wereldberoemd geworden. Iedere leerling die van grapjes houdt die thuis of op de middelbare school kunnen worden uitgehaald zal dit boek kunnen lezen.
Leerlingen die willen lezen over onderwerpen zoals (Amerikaanse) scholen, feestdagen, sporten, maar ook over pesten, rotgeintjes uithalen, omgaan met je ouders, leven met een (oudere pest-)broer, zullen hier hun hart kunnen ophalen. Greg is het type leerling dat dit allemaal meemaakt (en nog optimistisch blijft ook, ondanks zijn chagrijnige gedrag zo nu en dan).


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is er niet voor nodig om dit boek te kunnen lezen. Ja, je moet op een middelbare school zitten, dat is wel handig. Verder wordt van alles en nog wat heel duidelijk uitgelegd.
Ook specifieke culturele of literaire kennis is niet echt nodig. Het verhaal gaat over de maanden januari en februari. Het leven van de leerlingen op school gaat over Valentine’s Day, over een leerlingenraadverkiezing en over dansfeesten.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is zo nu en dan moeilijk, maar alles wordt duidelijk als je ook naar verhelderende tekeningen kunt kijken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn soms lang, maar nooit ingewikkeld.
‘Diary of a Wimpy Kid: The Third Wheel’ is het zevende deel over de leerling Greg, een leerling van de ‘middle school’ (een onderbouwafdeling van de Amerikaanse ‘high school’).
Eerst vertelt Greg veel over zijn avonturen als baby en later over de tijd dat hij nog een kleuter en een jongetje was. Maar al snel gaat het verhaal terug naar school: en dan gaat het over dansfeestjes en streken die zijn klasgenoten met Greg uithalen (en hij met hen).
‘Diary of a Wimpy Kid: The Third Wheel’ is een boek met een literair niveau B 2c en een taalniveau A2.


Schrijfstijl:

Het is een middelbare schoolleerling die dit verhaal schrijft, dus veel moeilijke woorden zul je niet tegenkomen. Het valt op dat Greg veel netter is in zijn taalgebruik dan in de eerdere delen. Ook haalt hij veel minder kattenkwaad uit.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het boek vertelt over de eerste twee maanden van een kalenderjaar van het voortgezet onderwijs. De hoofdpersoon vertelt van dag tot dag wat hem overkomt, zowel thuis als buiten. In dit verhaal vertelt Greg ook heel veel over zijn tijd als baby (en zelfs over de tijd vóórdat hij een baby was …).


Tijd:

Deel 7 van ‘Diary of a Wimpy Kid: The Third Wheel’, speelt zich af in de maanden januari en februari van een schooljaar. Het verhaal wordt van dag tot dag verteld.


Plaats:

‘Diary of a Wimpy Kid: The Third Wheel’ speelt zich af in een niet nader genoemde stad in de Verenigde Staten.


Verhaallijn:

De verhaallijn is eenvoudig. Er is eigenlijk maar één verhaal: hoe komt Greg Heffley heelhuids (en met veel plezier en weinig ijver) de maanden januari en februari  op school door? Het gaat daarbij om: vervelende klasgenootjes en familieleden ontwijken en geintjes uithalen.


Verteller:

Er is een ik-verteller. Hij vertelt wat hij van plan is te gaan doen, en later wat er gebeurd is. Soms geeft hij achteraf commentaar, soms vertelt hij wat hij verwacht dat er gaat gebeuren. In beide gevallen weet je – vaak ook door de tekeningen – dat het weer eens heel anders is gelopen dan de verteller had verwacht / gehoopt.
Als je dit verhaal leest kun je zelf beoordelen wat voor karakter die Greg eigenlijk is. Het verhaal is duidelijk; er liggen geen ingewikkelde intriges of karakters op de loer die met het verhaal op de loop zullen gaan. Het is gewoon doorlezen en je verbazen over de onnozele hoofdpersoon.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Diary of a Wimpy Kid: The Third Wheel’ zijn:
• Greg Heffley: een brugklasser. Hij vertelt in dit deel over zijn babytijd en over een paar maanden in de brugklas;
• Susan (‘Mom’) Heffley: een moeder die vooral in nette kleren voor Greg geïnteresseerd is;
• Frank (‘Dad’) Heffley: streng, maar rechtvaardig, een harde werker. Hij heeft een (beetje een saaie) kantoorbaan;
• Rodrick Heffley: de oudere broer; dwars en pesterig, een muziekliefhebber;
• Manny Heffley: het kleine broertje, gemakkelijk te pesten.


Bijfiguren:

De bijfiguren in ‘Diary of a Wimpy Kid: The Third Wheel’ zijn:
• Rowley Jefferson: ondanks alles de beste vriend van Greg;
• Fregley: een beetje een griezel,een vriendje van Greg (maar niet echt iemand voor wie Greg aardig is);
• Uncle Gary: de oom van Greg. Hij werkt bijna nooit – en als hij een baan heeft dan duurt dat nooit zo lang (dan laat hij bijvoorbeeld T-shirts drukken met het woord ‘Botson’ er op –in plaats van ‘Boston’);
• Mrs. Moretta: de danslerares;
• Baylee Anthony, Ruby Bird, Adrianne, Abigail Brown: klasgenootjes van Greg. Mooie en lelijke, sterke en vreemde meiden (vindt Greg);
• Vice Principal Roy: de onderdirecteur van de ‘middle school’;
• Mr. en Mrs. Springer, Wesley en Laurel: kennissen van de kerk van de Heffley’s. Hun kinderen zitten op een christelijke school, en niet op een openbare, zoals Greg;
• The Seniors: oudere mensen voor wie Uncle Gary een feestje organiseert.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De boeken over A Wimpy Kid zijn voor een deel verfilmd.


Overig:

‘The Third Wheel’ is het zevende deel uit een meerdelige serie, ‘Diary of a Wimpy Kid’. Sommige delen beschrijven een heel schooljaar, een half schooljaar of een paar maanden (zoals dit boek).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jeff Kinney.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Diary of a Wimpy Kid, Book 8: Hard Luck van Jeff Kinney
The Giraffe, the Pelly and Me van Roald Dahl
The 26-Storey Treehouse van Andy Griffiths & Terry Denton


Citaat:
I’m supposed to stay home from school for at least a week. The good thing is that with everyone out of the house, I can take long baths without anyone bothering me.
But I will admit that all that floating around isn’t as great as I remember it, and after just an hour your skin gets wrinkly. So don’t ask me how I lived that way for nine months. (p.217)

Vragen over het boek:

1. Wat vindt Greg vervelend aan het TV-programma ‘The Snurples’?
2. Beschrijf ten minste twee situaties die zich afspelen in ‘Corny’s Family Style Restaurant’.
3. Waarom wil Greg iets te zeggen hebben over de Student Council President?
4. Waarom is Valentine’s Day een belangrijke dag voor Greg?
^ Terug naar boven

Comments are closed.