Emily Dickinson

EMILY DICKINSON

Emily Elizabeth Dickinson (1830-1886) is één van de belangrijkste dichters uit de Amerikaanse literatuur. Dat is verwonderlijk: tijdens haar leven werden er ongeveer 10 gedichten van haar hand gepubliceerd – terwijl ze er bijna 1800 schreef …
Emily Dickinson werd geboren in Amherst, een stadje in Massachusetts, in New England, in het noordoosten van de USA. Ze kwam uit een gegoede familie. Ze kreeg ook een behoorlijk goede opleiding, maar al snel keerde ze terug naar haar ouderlijk huis. Daar zou ze haar hele leven blijven wonen.
Volgens de overlevering was Ms Dickinson een bijzonder figuur: ze bemoeide zich met weinig mensen, ze droeg altijd witte kleding en ze kwam zelden haar huis (en later haar kamer) uit. Vrienden en geliefden had ze niet; wel schreef ze over literatuur met een aantal kennissen. Op die manier werden er ook enkele van haar vele gedichten gepubliceerd.
Toen Emily Dickinson in 1886 overleed vond haar jongere zus de 1775 gedichten die gemaakt waren door haar zus. De gedichten waren heel bijzonder: vaak (heel) kort, zonder titels, met eigenaardige rijmschema’s (als die er al waren) en met een afwijkende interpunctie en een vreemd hoofdlettergebruik.
Toch werden de gedichten al snel uit gebracht, in 1890. En ze werden een sensatie. In 1955 verscheen er een min of meer definitieve editie – waarin alle gedichten werden gepubliceerd en waarin de eventuele fouten uit vorige edities waren gecorrigeerd.
Emily Dickinson is en blijft een fenomeen – en ongetwijfeld de meest originele en belangrijkste vrouwelijke dichter van de Verenigde Staten.

Werken:
The Complete Poems of Emily Dickinson (1890)

Website:
https://www.poetryfoundation.org/poets/emily-dickinson