4/5 - (2 stemmen)

Fallen

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695926925556", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"33637596","familyId":"33637596","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Fallen%2C%20Karin%20Slaughter","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Faith Mitchell dumped the contents of her purse onto the passenger seat of her Mini, trying to find something to eat. Except for a furry piece of gum and a peanut of dubious origin, there was nothing remotely edible. She thought about the box of nutrition bars in her kitchen pantry, and her stomach made a noise that sounded like a rusty hinge groaning open.
The computer seminar she’d attended this morning was supposed to last three hours, but that had stretched into four and a half thanks to the jackass in the front row who kept asking pointless questions. The Georgia Bureau of Investigation trained its agents more often than any other agency in the region. Statistics and data on criminal activities were constantly being drummed into their heads. They had to be up -to -date on all of the latest technology. They had to qualify at the range twice a year. They ran mock raids and active shooter simulations that were so intense that for weeks after, Faith couldn’t go to the bathroom in the middle of the night without checking shadows in doorways. Usually, she appreciated the agency’s thoroughness. Today, all she could think about was her four-month-old baby, and the promise Faith had made to her mother that she would be back no later than noon.
The clock on the dash read ten after one o’clock when she started the car. Faith mumbled a curse as she pulled out of the parking lot in front of the Panthersville Road headquarters. She used Bluetooth to dial her mother’s number. The car speakers gave back a staticy silence. Faith hung up and dialed again. This time, she got a busy signal.
Faith tapped her finger on the steering wheel as she listened to the bleating. Her mother had voicemail. Everybody had voicemail. Faith couldn’t remember the last time she’d heard a busy signal on the telephone. She had almost forgotten the sound. There was probably a crossed wire somewhere at the phone company. She hung up and tried the number a third time.
Still busy.

© Penguin Random House Company / Century, 2011

^ Terug naar boven

Algemeen

Detective Faith Mitchell, een Special Agent van de Georgia Bureau of Investigation, heeft haar zaakjes na jaren redelijk op de rails. Als tiener van veertien kreeg ze een kind, Jeremy. Nu, als volwassen vrouw, heeft ze opnieuw een baby gekregen: Emma. En weer is de vader nauwelijks van belang. Faith heeft gelukkig haar moeder, Evelyn: een ex-politievrouw, een zeer sterke vrouw die alles overheeft voor haar dochter en voor haar kleinkinderen.
Wanneer Faith op een dag van haar cursus terug komt om haar baby bij haar moeder op te halen, ontdekt ze daar een drama: er ligt een dode in de keuken, haar moeder is verdwenen en haar baby ligt verstopt in de schuur. Faith gaat een vuurgevecht aan met de twee overgebleven criminelen (die allebei worden gedood). Maar daarmee is haar moeder nog niet terug. Faith roept de hulp in van haar collega Will Trent en van hun baas, Amanda Wagner.
Amanda is een goede vriendin en een jarenlange collega van Evelyn en zij heeft er alle belang bij de zaak tot een goed einde te brengen. Will heeft zo zijn eigen redenen om alles op te willen lossen: hij steunt Faith door dik en dun en hij wil sowieso alle zaken goed oplossen.
Maar niets is wat het lijkt in deze zaak. Evelyn heeft een verleden met corrupte politiemensen, Amanda Wagner weet meer dan ze vertellen wil en de drugskartels (zowel de Aziatische als de Mexicaanse) zijn gewelddadiger dan ooit tevoren.
De enige steun die Will kan krijgen lijkt van zijn nieuwe vriendin te komen: Sara Linton. Zij is deskundig, onkreukbaar en toegewijd. Bovendien lijkt zij de droom van zijn leven …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Karin Slaughter

Jaar van uitgave:
2011

Aantal pagina's:
387

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2015

Plaats van handeling:
USA, Georgia, Atlanta

Bijzonderheden:
Een misdaadroman over Will Trent en Sara Linton in 4 delen (‘Saturday’’, ‘Sunday’, ‘Monday’ en ‘Thursday’) en in 22 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Gevallen’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De detectiveroman ‘Fallen’ is een verhaal dat afzonderlijk van de andere romans van Ms Slaughter gelezen kan worden, maar wanneer je de vorige romans kent, zul je meer van dit verhaal begrijpen (en er meer van genieten). Sara Linton heeft een turbulent leven achter de rug; ze heeft na een huwelijk met een aantal ups-and-downs haar grote liefde Jeffrey Tolliver verloren toen deze bij een schietpartij omkwam. De detective Will Trent heeft zo mogelijk nog meer trauma’s te verwerken gehad: als weeskind is hij mishandeld, genegeerd, van pleeggezin naar pleeggezin gegaan; uiteindelijk is hij gaan samenwonen met de vrouw die hem het beste kent (en hem ook het meeste pest en uitbuit): Angie Polaski.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Fallen’ moet je beseffen dat dit een verhaal is uit een langere serie rond de kinderarts Sara Linton en de detective Will Trent. Beide hebben een tumultueus verleden wat hun gedrag en hun reacties behoorlijk beïnvloedt: Will Trent heeft weinig redenen om mensen te vertrouwen en Sara heeft haar grote liefde bij een schietpartij verloren. Deze roman speelt zich af in Atlanta, de woonplaats van Will Trent en de nieuwe woonplaats van Sara.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Fallen’ zijn niet zo moeilijk. De taal van het verhaal is heel goed te volgen, zelfs wanneer het allemaal nogal technisch wordt (vooral waar het politiezaken betreft).
De alinea’s zijn nergens lang. De hoofdstukken zijn dat heel vaak wel, wat het lezen lastiger kan maken.
Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘Fallen’ een goed te volgen verhaal. De taal is nergens moeilijk. De alinea’s zijn nooit lang. De hoofdstukken zijn dat echter vaak wel en dat maakt het lezen voor sommige lezers moeilijker.
Het verhaal daarentegen is heel spannend en boeiend. Uiteraard is het verhaal een thriller zoals we dat van Karin Slaughter mogen verwachten: spannend, vol cliffhangers, angstaanjagend en zo nu en dan vrij morbide. Maar interessanter aan dit verhaal zijn de karakters: in deze roman komen we veel meer te weten over de getraumatiseerde Sara Linton en de getormenteerde Will Trent.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Fallen’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Zoals  gewoonlijk bij de verhalen van Ms Slaughter is ‘Fallen’ een heel spannend verhaal. Het hele verhaal door hebben we als lezer geen idee van de dader(s) en wanneer we die dader(s) uiteindelijk leren kennen, blijkt het (een) heel voor de hand liggende dader(s) te zijn.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Fallen’ is een verhaal met zeer veel actie. Het begint heel abrupt met een bloederige schietpartij in het huis van de moeder van Faith Mitchell. Vanaf dat moment volgen we de handelingen van Faith Mitchell, van Will Trent en van Sara Linton. Deze drie beleven van alles en nog wat, soms afzonderlijk, maar hoe langer hoe vaker gezamenlijk.


Tijd:

‘Fallen’ speelt zich af ergens in de periode 2010-2015.  Het verhaal wordt chronologisch verteld (met een aantal flashbacks naar het verleden). De roman speelt zich binnen een week af.


Plaats:

De setting van ‘Fallen’ is de grootste stad van de Amerikaanse staat Georgia, Atlanta. De meeste gebeurtenissen vinden plaats in normale woonwijken: nette wijken die nu plotseling opgeschrikt worden door spectaculaire schietpartijen. Will Trent en Amanda Wagner bezoeken verder een paar langgestraften in gevangenissen elders in de staat Georgia.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Fallen’: wie heeft Evelyn Mitchell ontvoerd en waarom is dat gedaan?


Verteller:

De roman ‘Fallen’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit de perspectieven van Will Trent, Sara Linton en Faith Mitchell.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Fallen’ zijn:
• Will Trent: de 34-jarige Special Agent van de Georgia Bureau of Investigation (GBI). Hij werkt als detective voor de staat Georgia, vanuit de stad Atlanta. Hij is een bijzonder goede politieman, ondanks zijn dyslexie en zijn getormenteerde verleden;
• Faith Mitchell: Special Agent van de Georgia Bureau of Investigation (GBI). Zij werkt meestal samen met Will Trent. Ze is de dochter van een politie-inspecteur. Als 14-jarige puber kreeg ze een zoon (Jeremy) en nu, op haar 34e, heeft ze opnieuw een baby gekregen (Emma), zonder dat er een man voor langere tijd in haar leven is geweest;
• Sara Linton: een kinderarts aan het Grady ziekenhuis in Atlanta. Zij was eerst kinderarts en patholoog-anatoom in Heartsdale, gelegen in het denkbeeldige district Grant County. Na de dood van haar man, Chief Inspector Jeffrey Tolliver, nam ze een baan als arts in het ziekenhuis van Atlanta, de grootste stad van de staat Georgia.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Fallen’ zijn:
• Evelyn Mitchell: de 63-jarige moeder van Faith. Zij is weduwe; ze is een oud-politie-inspecteur die gedwongen werd met vervroegd pensioen te gaan toen er een schandaal met betrekking tot drugshandel en haar detectives ontstond. Faith woont met haar dochtertje Emma bij Evelyn in de buurt;
• Jeremy: de zoon van Faith. Hij studeert en woont niet meer thuis, maar hij heeft een zeer hechte band met zijn moeder Faith en met zijn oma Evelyn;
• Zeke: de (oudere) broer van Faith. Hij is arts in het leger. Hij heeft het altijd opgenomen voor Faith, maar tegelijkertijd kunnen die twee elkaar niet uitstaan;
• Ms Amanda Wagner: het hoofd van de GBI in Atlanta, de baas van Will en Faith;
• Detective Leo Donnely: een 48-jarige politieman in Atlanta. Hij werkte jarenlang samen met Faith;
• Special Agent Charlie Reed: de onderzoeker van de GBI;
• Ms Roz Levy: een oud-politie-inspecteur, de buurvrouw van Evelyn;
• Boyd Spivey: een voormalig detective die drugszaken behandelde. Wegens omkoping en latere moorden zit hij in de dodencel. Hij werkte voor Evelyn Mitchell;
• Chuck Finn: een voormalig detective die voor Evelyn Mitchell werkte. Na een veroordeling is hij jarenlang opgesloten;
• Ignatio Ortiz: een grote drugsbaas die bij de Mexicaanse maffia, The Texicanos, hoort;
• Hector Ortiz: de broer van Ignatio;
• Ricardo Ortiz: de zoon van Ignatio;
• Caleb Espisito: een bendelid van de Texicanos. Hij groeide op in een pleeggezin;
• Roger Ling: de leider van de Yellow Rebels, een beruchte drugsbende. Hij zit in eenzame opsluiting;
• Julia Ling: de zuster van Roger. Zij beheert de legale en illegale bedrijven voor haar broer;
• Benny Choo: een lid van de maffiabende Yellow Rebels;
• Hironobu Kwon: een lid van de maffiabende Yellow Rebels;
• Angie Polaski: de vrouw van Will Trent. Zij is zijn oudste vriendin, ooit zijn toevluchtsoord, meestal zijn hel;
• Victor Martinez: de ex-minnaar van Faith, de biologische vader van Emma.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Fallen’ is niet verfilmd.


Overig:

De detective ‘Fallen’ is de derde roman waarin Special Agent Will Trent en kinderarts Dr. Sara Linton zo nu en dan samenwerken. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Atlanta.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Karin Slaughter.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Criminal van Karin Slaughter
• The Rainmaker van John Grisham
• No Second Chance van Harlan Coben


Citaat:
Will groaned. He was a thirty-four-year-old man with a job and a dog to take care of. He had to get himself back under control. There was no way he was going to call Sara. Not later tonight or even later next week. He was too unsophisticated for her. Too socially awkward. Too desperate to be with her. Will had learned the hard way that the best thing to do when you really wanted something was to put it out of your mind, because you were never going to get it. He had to do that now with Sara. He had to do that before he was acting like a lovesick schoolgirl. (p.319)

Vragen over het boek:

1. Hoe komt het dat Faith Mitchell zo vaak onsympathiek overkomt bij de lezer?
2. Wat blijken de redenen te zijn waarom Evelyn Mitchell ontvoerd werd?
3. Waarom verbetert de relatie tussen Will Trent en Sara Linton in dit verhaal?
4. Welke rol spelen de langveroordeelden in dit verhaal?
^ Terug naar boven

Comments are closed.