3/5 - (1 stemmen)

Fractured

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695926693150", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000001208707","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Fractured%20%28ebook%29%2C%20Karin%20Slaughter","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Abigail Campano sat in her car parked on the street outside her own house. She was looking up at the mansion they had remodeled almost ten years ago. The house was huge – too much space for three people, especially since one of them, God willing, would be going off to college in less than a year. What would she do with herself once her daughter was busy starting a new life of her own? It would be Abigail and Paul again, just like before Emma was born.
The thought made her stomach clench.
Paul’s voice crackled through the car speakers as he came back on the telephone. ‘Babe, listen –’ he began, but her mind was already wandering as she stared up at the house. When had her life gotten so small? When had the most pressing questions of her day turned into concerns about other people, other things: Were Paul’s shirts ready at the tailor? Did Emma have volleyball practice tonight? Did the decorator order the new desk for the office? Did somebody remember to let out the dog or was she going to spend the next twenty minutes wiping up two gallons of pee off the kitchen floor?
Abigail swallowed, her throat tightening.
‘I don’t think you’re listening to me,’ Paul said.
‘I’m listening.’ She turned off the car. There was a click, then through the magic of technology, Paul’s voice transferred from the car speakers to the cell phone. Abigail pushed open the door, tossing her keys into her purse. She cradled the phone to her ear as she checked the mailbox. Electric bill, AmEx, Emma’s school fees …
Paul paused for a breath and she took that as her cue.
‘If she doesn’t mean anything to you, why did you give her a car? Why did you take her to a place where you knew my friends might show up?’ Abigail said the words as she walked up the driveway but she didn’t feel them deep in her gut like she had the first few times this had happened. Her only question then had been, Why am I not enough?

© Penguin Random House Company / Arrow Books, 2009

^ Terug naar boven

Algemeen

Als in de stad Atlanta, in het enorme huis van het rijke echtpaar Paul en Abigail Campano het met bloed bedekte lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden, wordt Special Agent Will Trent op de zaak gezet. Abigail heeft het meisje vermoord gevonden op de overloop van het huis. Niet alleen is het een gecompliceerde zaak, er zijn bovendien twee doden: in razernij heeft de wanhopige moeder Abigail de jongeman, die met een mes bij het lichaam stond, gewurgd.
In de heer des huizes, Paul Campano, herkent Will een oude bekende. Paul was een pestkop die vroeger altijd de gek had met de sullige, domme en arme Will, een armoedzaaier die hij ‘Trashcan’ noemde. Campano is sindsdien wel veel rijker, maar zeker niet aardiger geworden.
Will Trent moet samenwerken met de detective van moordzaken, Faith Mitchell, die een grote hekel heeft aan Will, sinds deze met succes een zaak van haar overnam. Het is de vraag in hoeverre deze twee met elkaar kunnen opschieten. Bovendien heeft Will thuis te maken met de onaangename, maar knappe Angie, zijn jeugdvriendin die wel zijn metgezel is maar die hem alleen maar zo nu en dan tolereert en hem verder alleen maar kleineert. De enige die Will echt vertrouwt is zijn baas, Amanda Wagner.
Ondertussen wordt de moordzaak rond de jonge studente steeds complexer. Allerlei sporen leiden naar de hogeschool waar Emma student was: Georgia Tech. Daar zijn haar bekenden en haar vrienden en vriendinnen. Maar de kans is ook heel groot, dat daar ook de moordenaar van Emma te vinden zal zijn …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Karin Slaughter

Jaar van uitgave:
2008

Aantal pagina's:
503

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA, Georgia, Atlanta

Bijzonderheden:
Een thriller in drie delen (‘Day One’, ‘Day Two’ en ‘Day Three’) en in 22 hoofdstukken, voorafgegaan door een proloog en afgesloten door een epiloog.
In het Nederlands heet het boek ‘Versplinterd’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De misdaadroman ‘Fractured’ speelt zich af in de grootste stad van de staat Georgia, Atlanta. Dit is een snel groeiende stad, een plaats met allerlei soorten mensen (dus ook goede en slechte). Een deel van het verhaal speelt zich af op de technische hogeschool van Atlanta, Georgia Tech.
Een subthema in deze roman is het verleden en de opleiding – of het gebrek daaraan – van Will Trent. Trent is een keiharde werker, een getalenteerde detective. Maar hij is ook een verwaarloosde jongen geweest, een zielig ventje dat van tehuis naar tehuis en van pleeggezin naar pleeggezin trok. Die opvoeding heeft zijn sporen nagelaten: Will is beschadigd (zowel geestelijk als lichamelijk), hij heeft soms een gebrek aan kennis (aan theoretische kennis, maar zeker niet aan mensenkennis) en hij heeft nooit goed leren lezen, schrijven of klokkijken (met zijn dyslexie is nooit rekening gehouden).


WAT MOET JE WETEN?

De Amerikaanse schrijfster Karin Slaughter is een zeer populaire misdaadauteur. Dat komt voor een deel doordat ze de misdaden in haar boeken zo plastisch beschrijft. Dat is in ‘Fractured’ ook het geval: het bloed spat soms bijna letterlijk van de pagina’s af. Je moet er van houden, van dit soort expliciete taal.
Maar de populariteit van Ms Slaughter komt vooral door de manier waarop ze een verhaal construeert en vertelt. Als lezer heb je pas op de laatste pagina’s door wie welke daden waarom gepleegd heeft. Honderden pagina’s lang blijf je gebiologeerd doorlezen om achter de waarheid te komen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Fractured’ zijn niet echt moeilijk. Zo nu en dan is de taal specialistisch, met name wanneer het over politiezaken gaat. Maar Ms Slaughter is heel duidelijk in haar verhaal en ze legt alles heel goed uit. De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn veel dialogen.
De taal is soms erg expliciet, vooral als het gewelddadige handelingen betreft. Niet elke lezer zal daarom de verhalen van Ms Slaughter kunnen waarderen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘Fractured’ heel expliciet (vloek- en schuttingwoorden komen er regelmatig in voor). Je moet voorbereid zijn op een flink dosis geweld.
Wat het verhaal betreft is deze roman – evenals alle romans van Karin Slaughter – een pageturner. Als je eenmaal begonnen bent, ben je verkocht: dit soort verhalen wordt vaak aangeduid als unputdownable.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Fractured’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Karin Slaughter is een zeer getalenteerde schrijfster, dat is ook aan ‘Fractured’ te merken. Je krijgt een mysterieuze moord voorgeschoteld die in de loop van het verhaal – vaak gevolgd door meerdere nieuwe moorden – wordt opgelost. Maar daarnaast is Ms Slaughter in staat om van haar – telkens terugkerende – hoofdkarakters mensen van vlees en bloed te maken. Will Trent is daar een heel goed voorbeeld van. Een keiharde en vaak wat nukkige kerel. Maar als je hem eenmaal hebt ontmoet, vergeet je hem nooit weer: Will Trent is een protagonist om van te houden.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De detective ‘Fractured’ is een verhaal met zeer veel actie. Het begint direct in het eerste hoofdstuk. In het huis van de Campano’s wordt een vermoorde jonge vrouw gevonden. Abigail Campano vindt het bebloede lichaam en ze betrapt tevens een jongen die zich in het huis bevindt. De moeder doodt in razernij de jongen (het is immers de moordenaar van haar dochter). En vanaf dat moment komen wij als lezers, samen met de detectives Will Trent en Faith Mitchell, in een achtbaan van spannende gebeurtenissen terecht.


Tijd:

‘Fractured’ speelt zich af ergens in de jaren 2000-2010. Het zijn jaren van materiële welvaart (ten minste in bepaalde wijken van de stad Atlanta), van veel vrijheid voor – vaak verwende – studenten, maar ook van van geavanceerd politieonderzoek.
Het oplossen van de moord(en) duurt drie dagen; dagen waarin de detectives her en der door de stad trekken om aan hun bewijzen te komen. Het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Fractured’ is de stad Atlanta, de grootste stad van de zuidelijke staat Georgia. Atlanta is in veel opzichten een typisch Amerikaanse stad: veel extreme rijkdom, veel diepe armoede, veel geweld, veel problemen tussen rassen en klassen. (Racisme is overigens geen thema in deze roman.)


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Fractured’: wie heeft de moord op de jonge vrouw gepleegd en waarom is zij vermoord?


Verteller:

De roman ‘Fractured’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal met in eerste instantie de plot als belangrijkste onderdeel van de roman. Soms worden zaken vanuit het perspectief van Agent Will Trent beschouwd en dan komen meer persoonlijke thema’s aan de orde, zoals Wills dyslexie, zijn verleden en zijn moeizame relaties.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Fractured’ zijn:
• Agent Will Trent: de 36-jarige special agent van de GBI (Georgia Bureau of Investigation), een soort FBI, maar dan specifiek van de staat Georgia. Hij is een harde werker, een stoere kerel en een originele denker. Maar hij was als kind ook een getraumatiseerde weesjongen, hij heeft weinig onderwijs genoten en hij is zwaar dyslectisch;
• Amanda Wagner: het hoofd van de GBI. Zij gelooft vrijwel onvoorwaardelijk in Will;
• Detective Faith Mitchell: de collega (met tegenzin) van Will Trent.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Fractured’ zijn:
• Angie Polaski: de 33-jarige vriendin, minnares en plaaggeest van Will Trent;
• Detective Leo Donnelly: een collega van Will;
• Pete Hanson: de patholoog-anatoom van de stadspolitie (de ‘city medical examiner’);
• Abigail Campano: een rijke dame. Ze heeft alles wat haar hart begeert. Behalve liefde;
• Paul Campano: de echtgenoot van Abigail, een rijke zakenman. Een onaangename man. Hij heeft veel geld en dat laat hij merken ook. Met de moraal – zoals de zakelijke moraal of de huwelijksmoraal – neemt hij het niet zo nauw. Hij kent detective Will Trent nog van vroeger;
• Emma Campano: de dochter van Paul en Abigail, zij is studente;
• Kayla Alexander: de beste vriendin van Emma Campano. Ook een studente;
• Adam Humphrey: een student aan Georgia Tech;
• Gabriel (‘Gabe’) Cohen: een vriend van Adam Humphrey;
• Tommy Albertson: een studiegenoot;
• Dean Victor Martinez: de decaan van Geogia Tech, een opleiding met 18.000 studenten;
• Evan Bernard: een docent van Georgia Tech;
• Warren Grier: een conciërge op Georgia Tech;
• Meerdere docenten en ander personeel van Georgia Tech.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Fractured’ is niet verfilmd.


Overig:

De detective ‘Fractured’ is de tweede roman over Will Trent en de stad Atlanta. De eerste roman over Will Trent was Triptych, het volgende boek met de detective in de hoofdrol zou ‘Snatched’ worden. In latere romans komen een tweetal hoofdkarakters uit de romans van Ms Slaughter, Will Trent en Sara Linton, uiteindelijk met elkaar in contact.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Karin Slaughter.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Genesis van Karin Slaughter
• Going Wrong van Ruth Rendell
• The Whole Truth van David Baldacci


Citaat:
Gordon dropped the paper into the chemical solution. Faith thought it was a lot like the old-fashioned way people used to develop photographs. She watched as he gently agitated the page in the solution. The type print shook, and Faith read the words over and over again as she waited for something to happen.
SHE BE LONGS TOME!!!
Whoever had written that note felt a closeness to Emma Campano. He had seen her, coveted her. Faith looked at the other note.
LEV HER ALONG!!! (pp.336-337)

Vragen over het boek:

1. In welk opzicht verandert de relatie tussen Paul Campano en Abigail in de loop van het verhaal?
2. Wat hebben de studiegenoten van de vermoorde jonge vrouw met haar moord te maken?
3. Wat vindt Faith Mitchell van Will Trent en in welk opzicht verandert haar mening over hem?
4. Waarom is het belangrijk voor het verhaal dat Will Trent zo’n traumatisch verleden heeft gehad?
^ Terug naar boven

Comments are closed.