3/5 - (4 stemmen)

Harry Potter (II) and the Chamber of Secrets

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691836615671", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000022408709","familyId":"9200000022408709","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Harry%20Potter-%20Harry%20Potter%20and%20the%20Chamber%20of%20...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Not for the first time, an argument had broken out over breakfast at number four, Privet Drive. Mr Vernon Dursley had been woken in the early hours of the morning by a loud, hooting noise from his nephew Harry's room.
‘Third time this week!’ he roared across the table. ‘If you can't control that owl, it'll have to go!’
Harry tried, yet again, to explain.
‘She's bored,’ he said. ‘She's used to flying around outside. If I could just let her out at night …‘
‘Do I look stupid?’ snarled Uncle Vernon, a bit of fried egg dangling from his bushy moustache. ‘I know what'll happen if that owl's let out.’
He exchanged dark looks with his wife, Petunia.
Harry tried to argue back but his words were drowned by a long, loud belch from the Dursleys' son, Dudley.
‘I want more bacon.’
‘There's more in the frying pan, sweetums,’ said Aunt Petunia, turning misty eyes on her massive son. ‘We must build you up while we've got the chance ... I don't like the sound of that school food ...’
‘Nonsense, Petunia, I never went hungry when I was at Smeltings,’ said Uncle Vernon heartily. ‘Dudley gets enough, don't you, son?’
Dudley, who was so large his bottom drooped over either side of the kitchen chair, grinned and turned to Harry.
‘Pass the frying pan.’
‘You've forgotten the magic word,’ said Harry irritably.
The effect of this simple sentence on the rest of the family was incredible: Dudley gasped and fell off his chair with a crash that shook the whole kitchen; Mrs Dursley gave a small scream and clapped her hands to her mouth; Mr Dursley jumped to his feet, veins throbbing in his temples.

© Bloomsbury Publishing Plc, 1998

^ Terug naar boven

Algemeen

Harry Potter kijkt uit naar het tweede jaar op Hogwarts: zijn vrienden Ron, Hagrid en Hermione weer zien, Quidditch spelen en weten dat je welkom bent op de plaats waar je een heel schooljaar doorbrengt.
Maar het begin van dat schooljaar is niet echt veelbelovend: Ron en Harry kunnen niet met de trein naar Hogwarts, op de school zijn oude vijanden zoals Snape en Draco Malfoy die veel macht hebben en de nieuwe professor voor het vak ‘Defence Against the Dark Arts’, Gilderoy Lockhart, is een blaaskaak.
En als het jaar goed en wel aan de gang is, merkt Harry dat er nog meer – en dodelijker – gevaren op de loer liggen. Leerlingen wantrouwen elkaar en een vreemde stem bedreigt Harry.
Wanneer Hermione, Ron en Harry een keer een afgesloten meisjestoilet binnen gaan, vinden ze daar de geest van Moaning Myrtle, een meisje dat vijftig jaren geleden gestorven is. Harry maakt kennis met de geheimzinnige jongen Tom Marvolo Riddle en zijn dagboek, ook al iemand van vijftig jaar geleden.
Maar wanneer er leerlingen betoverd worden, Hagrid gearresteerd wordt, Professor Dumbledore tijdelijk wordt ontslagen en Ginny, het jonge zusje van Ron, verdwijnt, besluit Harry op zoek te gaan naar de Chamber of Secrets. Daar zal hij het geheim van deze kamer moeten ontrafelen. Anders loopt het slecht af met Hogwarts en diens leerlingen en docenten.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
J.K. Rowling

Jaar van uitgave:
1998

Aantal pagina's:
251

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
UK, een tovenaarsschool, ergens op het platteland

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 18 getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman ‘Harry Potter en de geheime kamer’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Harry Potter and the Chamber of Secrets’ is het tweede deel van de meest succesvolle jeugdboekenserie die er de afgelopen vijftig jaar is geweest: de avonturen van de jonge tovenaar Harry Potter.
Als je houdt van fantasy, van sprookjes, van magie of van spannende verhalen, dan is dit zeker een boek voor jou.
Waarschuwing: begin er niet aan wanneer je weinig tijd hebt. De Harry Potter-serie bestaat uit zeven delen. En die zijn zo spannend, dat je niet kunt ophouden na twee delen …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het tweede deel uit deze serie, ‘Harry Potter and the Chamber of Secrets’, heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het is een verhaal dat zich afspeelt in Engeland. De tovenaarsschool bevindt zich dus in een oud spookachtig kasteel. Er zijn donkere gangen, geheimzinnige tunnels en torenkamers, vreemdsoortige spoken en sprookjesachtige wezens en er is een verboden bos, maar verder is het een verhaal over vrij normale jongeren. En als er iets voorkomt in dit verhaal wat alleen maar in de Harry Potter-boeken voorkomt – zoals ‘Quidditch’ of ‘Platform Nine and three-quarters’ – dan legt de schrijfster haarfijn uit wat daarmee bedoeld wordt.
Dit deel is spannender en verrassender dan het eerste deel. En het echte griezelen begint pas halverwege het boek …
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden in ‘Harry Potter and the Chamber of Secrets’ zijn soms lastig, maar een goede lezer zal vaak kunnen raden wat er bedoeld wordt met een moeilijk woord.
De alinea’s zijn nooit erg lang. De hoofdstukken hebben een normale lengte; ze zijn spannend, ook vanwege hun mysterieuze titels (‘The Polyjuice Potion’, ‘Aragog’, bijvoorbeeld).
Qua taal is dit Harry Potter-deel niet eenvoudig. Het tweede deel is echt iets lastiger te lezen dan deel I, maar de lezer die deel I is doorgekomen zal – met de informatie van het vorige verhaal – dit probleem zeker overwinnen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘Harry Potter and the Chamber of Secrets’ heeft veel hoofdstukken (met intrigerende titels). Er gebeurt heel veel in elk hoofdstuk en het hoofdverhaal houdt de nodige raadsels in petto voor de lezer. Er zijn veel dialogen en het verhaal is heel spannend geschreven.
Een goede niveau 2-lezer zal veel plezier beleven aan dit verhaal. Maar hij – en nog vaker: zij – zal wel de hele serie moeten uitlezen … ‘Harry Potter’ werkt verslavend.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Harry Potter and the Chamber of Secrets’ een boek met een literair niveau B 2b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

‘Harry Potter and the Chamber of Secrets’ is geweldig spannend geschreven. Het verhaal is bovendien ontroerend en heel vaak angstaanjagend. Het tweede deel uit de serie lijkt qua opzet veel op het eerste: maar veel van de avonturen worden iets wranger en iets gewelddadiger. Echt angstaanjagend wordt het in latere delen nog veel meer – wanneer er een strijd op leven en dood gaat plaatsvinden.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Harry Potter and the Chamber of Secrets’ zit boordevol actie. Dat is in het begin van deel II al duidelijk: Harry verpest het etentje van de Dursleys (zonder het te willen), hij wordt opgesloten (letterlijk achter tralies) en drie van de Weasleys bevrijden hem met een vliegende auto. Vanaf dat moment zit het tempo flink in het verhaal.


Tijd:

Harry Potter and the Chamber of Secrets’ beschrijft een jaar uit het leven van Harry. Hij is nu 12 jaar oud en hij brengt zijn tweede jaar op de middelbare school door. Die middelbare school is een kostschool, maar dan wel een heel speciale: Hogwarts, een opleidingsschool voor tovenaars.
Er is een korte beschrijving over zijn nare zomervakantie bij de Dursleys, maar de rest van het boek gaat over het schooljaar van Harry.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en we volgen Harry een jaar lang, bijna van dag tot dag.


Plaats:

De plaatsen waar ‘Harry Potter and the Chamber of Secrets’ zich voornamelijk afspeelt zijn:
• 4 Privet Drive, Little Whinging (in het graafschap Surrey): het adres waar Harry Potter woont, in het huis van zijn oom, zijn tante en zijn neef (hoofdstuk 1);
• Londen: de plaats van waaruit Harry op reis gaat naar de tovenaarsschool en waar hij zijn schoolspullen koopt;
• (en vooral) Hogwarts, de tovenaarsschool: een kostschool op het Engelse platteland.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Harry Potter and the Chamber of Secrets’: hoe zal het Harry vergaan op zijn nieuwe school, Hogwarts, de school voor jonge tovenaars? Andere verhaallijnen hebben te maken met zaken uit de toekomst: wat zit er in die geheime kamer en waar is die kamer?
Het thema van dit deel, ‘Harry Potter and the Chamber of Secrets’, gaat uiteindelijk om de geheime kamer, inderdaad: ‘The Chamber of Secrets’. Wat is die kamer precies en wat hebben bewoners van Hogwarts – zoals Hagrid en Moaning Myrtle – met het geheim te maken?

 


Verteller:

Harry Potter and the Chamber of Secrets’ wordt verteld door een alwetende verteller. Het verhaal wordt bekeken vanuit het perspectief van de 12-jarige Harry. Hij voelt zich in dit deel heel goed thuis op zijn kostschool, hij kent de meeste docenten en leerlingen en hij verwacht een mooi jaar te zullen hebben. Helaas valt dat laatste nogal tegen …
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Harry Potter and the Chamber of Secrets’ zijn:
• Harry Potter: een 12-jarige jongen. Hij groeit op bij zijn oom en tante en hoort pas op zijn elfde dat hij de zoon is van de wizard (tovenaar) James en de witch (heks) Lily Potter. Bij de moord op zijn ouders werd Harry geraakt door de toverstaf van Voldemort, waardoor hij een bliksemvormig litteken op zijn voorhoofd heeft. In dit deel zit Harry in het tweede jaar van de tovenaarsschool;
• Rubeus Hagrid: de onderhoudsman op de tovenaarsschool, de ‘Keeper of the Keys and Grounds at Hogwarts’. Eén van de grootste vrienden van Harry. Hagrid woont in een boshut op het terrein vlak bij een geheimzinnig bos. Hij heeft een grote hond (‘boarhound’) die Fang heet;
• Ron Weasley: de klasgenoot en de beste vriend van Harry. Ron komt uit een groot gezin met allemaal broers en één zus: iedereen is (of was of wordt) leerling van Hogwarts;
• Hermione Granger: een klasgenote en de beste vriendin van Harry. Hermione is de ijverigste leerling die Hogwarts ooit gehad heeft. Haar beide ouders zijn overigens geen tovenaar of heks (maar ‘Muggles’ – en tandartsen).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Harry Potter and the Chamber of Secrets’ zijn:
In Londen:
• Uncle Vernon Dursley: de oom van Harry. Een saaie en opvliegende man;
• Aunt Petunia Dursley: de tante van Harry. Een saaie en bange vrouw (en de zus van Harry’s moeder);
• Dudley Dursley: de neef van Harry. Een bijzonder naar, verwend en pesterig ventje;
• Mr en Mrs Mason: een aannemer en zijn vrouw die bij de Dursleys komen eten;
• Dobby: een ‘house-elf’, een soort slaaf die bij een bepaalde familie hoort (en daar in principe altijd moet blijven);
• De leden van de familie Weasley, de familie van Ron: Mr Arthur en Mrs Molly Weasley, Bill en Charlie (wonen niet meer thuis en zijn al van school), Percy (de Prefect van Gryffindor), de tweeling Fred en George en de jonge Ginny (11 jaar).
Op Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry:
• Professor Albus Dumbledore: de directeur, Headmaster van de tovenaarsschool, Hogwarts;
• Professor Minerva McGonagall: de onderdirecteur (‘Deputy Headmistress’) en Professor Transfiguration van de tovenaarsschool;
• Professor Severus Snape, Master of Potions: een professor die vanaf het begin laat merken dat hij Harry haat;
• Professor Gilderoy Lockhart (Defense Against the Dark Arts): een knappe, modieuze – en zeer eigenwijze – docent die overal ter wereld het kwaad heeft bestreden (zegt hij);
• Andere professoren en personeelsleden op Hogwarts, zoals Professor Sprout (‘Herbology’, plantkunde), Professor Flitwick (‘Charms’, toverspreuken), Madame Pomfrey (ziekenboeg), Mr Argus Filch (‘caretaker’, conciërge, die een nare kat heeft die Mrs Norris heet), Professor Binns (History of Magic), Madame Pince (librarian, bibliothecaresse), Madame Hooch (Quidditch teacher), Professor Sinistra (Astronomy Department, sterrenkunde);
• Mr Lucius Malfoy: de vader van Draco, een invloedrijke, maar niet al te aardige man;
• Mr Borgin: een winkelier in Diagon Alley die gif en andere gevaarlijke spullen verkoopt;
• Mr en Mrs Granger: de ouders van Hermione (‘Muggles’, dus geen tovenaars);
• Draco Malfoy, en zijn maatjes Crabbe en Goyle: drie leerlingen van huis Slytherin die Harry en zijn vrienden haten;
• Neville Longbottom: een vriend van Harry, een beetje een stuntelig type;
• Andere leerlingen van Hogwarts: (Gryffindor) Lee Jordan, Seamus Finnigan, Dean Thomas, Colin Creevey, Oliver Wood (Quidditch Captain), Alicia Spinnet, Katie Bell, Angelina Johnson; (Slytherin) Marcus Flint (Quidditch Captain), Adrian Pucey; (Hufflepuff) Justin Finch-Fletchley, Millicent Bulstrode, Ernie Macmillan, Hannah, (Ravenclaw) Penelope Clearwater (Prefect);
• Tom Riddle: een leerling van Hogwarts van vijftig jaar geleden;
• Cornelius Fudge, Minister of Magic: een hoge ambtenaar (minister) die Hogwarts bezoekt;
• Voldemort (oftewel ‘You-Know-Who’): de kwaadaardige tovenaar. Hij doet zijdelings mee in dit deel, maar hij speelt wel een belangrijke rol. Zo lezen we dat hij de ouders van Harry vermoord heeft;
• Lily en James Potter: de ouders van Harry. Zij zijn al dood (vermoord) wanneer het verhaal begint, maar ze spelen een rol op de achtergrond in het verhaal.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Harry Potter and the Chamber of Secrets’ is in 2002 verfilmd met in de hoofdrollen Daniel Radcliffe en Emma Watson.


Overig:

De jeugdboekenserie over Harry Potter is ongetwijfeld één van de meest populaire jongerenboeken die ooit geschreven werd.

Het vorige deel van de serie is:
I Harry Potter and the Philosopher’s Stone (a.k.a. Harry Potter and the Sorcerer’s Stone)

‘Harry Potter and the Chamber of Secrets’ was een gigantisch succes, het is het tweede deel uit één van de populairste jeugdboekenseries ooit. J.K. Rowling werd multimiljonair en jonge lezers brachten de nacht door voor de boekhandel om het boek als eerste te kunnen lezen.
‘Harry Potter and the Chamber of Secrets’ is als los boek te lezen, maar het is het tweede deel uit een indrukwekkende serie, en daarom zou het zonde zijn om na het lezen van dit boek te stoppen. Bovendien is de kans daarop klein wanneer je deel I helemaal hebt uitgelezen …

In dit boek maak je (opnieuw) kennis met:
• De huiself Dobby, een slaafje van een bepaalde familie (maar van wie?);
• Tovenaarsspullen en –attributen, zoals de ‘owl’ (de uil voor de brieven), de ‘wand’ (de toverstaf om mee te toveren) en ‘broomsticks’ (bezemstelen) om Quidditch mee te spelen (zoals Harry’s Nimbus Two Thousand);
• The Chamber of Secrets: een geheime kamer waar zich iets verschrikkelijks of een verschrikkelijk iemand bevindt, een kamer die al vijftig jaar niet open is geweest ;
• Allerlei sprookjesdieren, -wezens en -figuren: gnomes, een ‘whomping willow’ (een zeer gewelddadige wilgenboom), mandrakes (een plant die gebruikt wordt voor geneeskrachtige hulp), pixies, ‘Nearly Headless Nick, Peeves (‘poltergeist’, een klopgeest), Moaning Myrtle (een overleden meisje dat in een toilet woont), Sir Patrick (een geest die ooit – als edelman – onthoofd is), de phoenix (feniks) Fawkes, dwarfs (dwergen), spiders (zoals Aragog), a giant serpent (een ‘Basilisk’), ghosts (geesten, spoken).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over J.K. Rowling.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Harry Potter and the Prisoner of Azkaban van J.K. Rowling
• A Series of Unfortunate Events (Book II) – The Reptile Room van Lemony Snicket
• The Earthsea Quartet (book II) – The Tombs of Atuan van Ursula le Guin


Citaat:
But the only thing Harry felt he was really good at, was Quidditch. In the end, he chose the same new subjects as Ron, feeling that if he was rubbish at them, at least he’d have someone friendly to help him. (p.187)

Vragen over het boek:

Verklaar de titels van de volgende hoofdstukken:
1. ‘At Flourish and Blotts’
2. ‘Mudbloods and Murmurs’
3. ‘The Rogue Bludger’
4. ‘Aragog’
^ Terug naar boven

Comments are closed.