3/5 - (1 stemmen)

Homage to Catalonia

Niveau:
Genre: non-fiction
Thema: war (Spanish Civil War)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692644510685", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000007717503","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Homage%20to%20Catalonia%2C%20George%20Orwell","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

In the Lenin Barracks in Barcelona, the day before I joined the militia, I saw an Italian militiaman standing in front of the officers’ table.
He was a tough-looking youth of twenty-five or six, with reddish-yellow hair and powerful shoulders. His peaked leather cap was pulled fiercely over one eye. He was standing in profile to me, his chin on his breast, gazing with a puzzled frown at a map which one of the officers had open on the table. Something in his face deeply moved me. It was the face of a man who would commit murder and throw away his life for a friend – the kind of face you would expect in an Anarchist, though as likely as not he was a Communist. There were both candour and ferocity in it; also the pathetic reverence that illiterate people have for their supposed superiors. Obviously he could not make head or tail of the map; obviously he regarded map-reading as a stupendous intellectual feat. I hardly know why, but I have seldom seen anyone – any man, I mean – to whom I have taken such an immediate liking. While they were talking round the table some remark brought it out that I was a foreigner. The Italian raised his head and said quickly:
‘Italiano?’
I answered in my bad Spanish: ‘No, Ingles. Y tu?’
‘Italiano.’
As we went out he stepped across the room and gripped my hand very hard. Queer, the affection you can feel for a stranger! It was as though his spirit and mine had momentarily succeeded in bridging the gulf of language and tradition and meeting in utter intimacy. I hoped he liked me as well as I liked him. But I also knew that to retain my first impression of him I must not see him again; and needless to say I never did see him again. One was always making contacts of that kind in Spain.

© Penguin Random House Company, 1958

^ Terug naar boven

Algemeen

Als in de dertiger jaren van de twintigste eeuw in Spanje een burgeroorlog uitbreekt tussen de fascisten en de communisten, besluiten veel Europeanen en Amerikanen deel te nemen aan de strijd. De fascisten worden militair en financieel gesteund door het Duitsland van Adolf Hitler, de communisten krijgen soms steun uit Rusland en soms uit kleine procommunistische groepen in Europa en in de USA. Eén van sympathisanten van de Spaanse communisten is de Britse schrijver Eric Blair, die we beter kennen onder zijn pseudoniem: George Orwell.
Orwell reist naar de hoofdstad van Catalonië, Barcelona. Later trekt hij het binnenland in, richting Zaragoza (Aragon), waar hij als militair gaat meevechten met de communisten.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
George Orwell

Jaar van uitgave:
1938

Aantal pagina's:
272

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1930-1940

Plaats van handeling:
Spanje, het noorden (Catalonië en Aragon)

Bijzonderheden:
Een non-fictie verslag in 12 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Saluut aan Catalonië’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je geïnteresseerd bent in de Spaanse Burgeroorlog dan is ‘Homage to Catalonia’ wellicht een goede keus. Het verhaal is non-fictie: Orwell legde vast wat hij meemaakte in de 115 dagen die hij doorbracht in Noord-Spanje.


WAT MOET JE WETEN?

‘Homage to Catalonia’ gaat over de dertiger jaren van de twintigste eeuw in Spanje. Twee politieke bewegingen bestreden elkaar: de fascisten en de communisten. De fascisten, geleid door Generaal Franco, werden gesteund door de fascistische Duitsers (geleid door Adolf Hitler). Uit heel Europa en uit de USA kwamen links-politieke sympathisanten die meevochten met de (vaak laag-geletterde) Spanjaarden. De Brit George Orwell was één van hen, net als de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway en de Nederlandse filmer Joris Ivens.
De Spaanse Burgeroorlog werd gewonnen door de fascisten: Generaal Franco werd president van Spanje (van 1939 tot 1975). Zijn regering werd gekenmerkt door veel onderdrukking, niet alleen van andersdenkenden dan de fascisten, maar ook door de onderdrukking van Spaanse minderheden in het land, zoals de Basken en de Catalanen.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Homage to Catalonia’ zijn niet echt moeilijk te noemen. George Orwell was een ervaren journalist die met simpele zinnen belangrijke informatie kon geven.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Hoewel het een non-fictie tekst betreft zijn er desalniettemin veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Homage to Catalonia’ heel toegankelijk.
Het verhaal is informatief en zo nu en dan boeiend, maar er staan ook veel politieke en filosofische bespiegelingen in. Zo was Orwell er na een paar maanden heilig van overtuigd dat de communistische, verdeelde legers zouden verliezen van de goed-geoliede vechtmachine die het Spaanse fascistische leger was – en dat bleek ook bewaarheid te worden. Orwell zet zijn gedachten daarover uitgebreid op papier.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Homage to Catalonia’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

George Orwell was een journalist die schreef voor zo veel mogelijk lezers. Dat is aan ‘Homage to Catalonia’ ook te merken, ondanks het lastige, politieke onderwerp. De non-fictie boeken van Orwell lezen vaak als romans – en zijn romans hebben zo nu en dan journalistieke passages.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het boek ‘Homage to Catalonia’ is een verslag van een historische periode met een beperkte hoeveelheid actie. George Orwell is militair tijdens de Spaanse Burgeroorlog, maar zijn tijd in de loopgraven bij Zaragoza is vooral een tijd van verveling en wachten.


Tijd:

‘Homage to Catalonia’ speelt zich af in de jaren 1930-1940. Het is 1936 wanneer George Orwell dienst neemt als militair tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Na 115 dagen keert hij terug van het front. Hij gaat in 1937 met zijn vrouw terug naar Groot-Brittannië, via Frankrijk.


Plaats:

De setting van ‘Homage to Catalonia’ is het noorden van Spanje. Orwell gaat eerst naar de hoofdstad van Catalonië, Barcelona. Hij maakt de oorlog mee in Catalonië en later in Aragon, voornamelijk in de buurt van de stad Zaragoza.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Homage to Catalonia’: hoe zal Orwell de tijd in het communistische leger van de Spanjaarden (vooral Catalanen) beleven?


Verteller:

De roman ‘Homage to Catalonia’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Eerst is Orwell een overtuigde communist – dat is ook de reden dat hij dienst neemt in het leger. Hij wil vechten tegen de fascisten van Generaal Franco. Later beseft hij dat de strijd zinloos is en dat de fascisten zeker zullen winnen, vooral door de steun van de nationaal-socialistische Duitsers. En dat bleek ook zo te zijn.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in ‘Homage to Catalonia’ is:
• De ik-verteller: George Orwell. Orwell neemt vrijwillig dienst in het leger, in een communistisch leger dat strijdt tegen de Spaanse fascisten.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Homage to Catalonia’ zijn:
• Eileen Blair: de echtgenote van George. Zij blijft in Barcelona wachten op haar man, wanneer deze aan het front is;
• Militairen (voornamelijk soldaten met weinig opleiding en weinig kennis) aan het front in de regio’s in Noord-Spanje (voornamelijk in de buurt van de stad Zaragoza);
• Personeel in de ziekenhuizen waar Orwell wordt verpleegd;
• Politici en burgers in Barcelona.





^ Terug naar boven

Het boek - verder

Website:

De complete tekst van het boek is te vinden op:

https://ebooks.adelaide.edu.au/o/orwell/george/o79h/


Film:

‘Homage to Catalonia’ is niet verfilmd.


Overig:

Het non-fictieboek ‘Homage to Catalonia’ kwam in 1938 uit, maar het verkocht vrijwel niet: de Britse – en andere Westerse – lezers waren over het algemeen anticommunistisch. Het zou tot 1984 duren voordat het boek begon te verkopen. Dat kwam uiteraard door de hernieuwde belangstelling voor het werk van Orwell – in het jaar 1984: zie de wereldberoemde roman met dezelfde naam, Nineteen-eighty-four.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over George Orwell.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• ‘For Whom the Bell Tolls’ van Ernest Hemingway
The Red Badge of Courage van Stephen Crane
The Return of the Brute van Liam O’Flaherty


Citaat:
The difficult passwords which the army was using at this time were a minor source of danger. They were those tiresome double passwords in which one word has to be answered by another. Usually they were of an elevating and revolutionary nature, such as 'Cultura' – 'progreso', or 'Seremos' – 'invencibles', and it was often impossible to get illiterate sentries to remember these highfalutin’ words. One night, I remember, the password was 'Cataluna' – 'eroica', and a moonfaced peasant lad named Jaime Domenech approached me, greatly puzzled, and asked me to explain.
‘Eroica’ – what does ‘eroica’ mean?’
I told him that it meant the same as 'valiente'. A little while later he was stumbling up the trench in the darkness, and the sentry challenged him:
‘Alto! Cataluna!’
‘Valiente!’ yelled Jaime, certain that he was saying the right thing.
Bang!
However, the sentry missed him. In this war everyone always did miss everyone else, when it was humanly possible. (p.42)

Vragen over het boek:

1. Op welke manier slaagt Orwell erin om dienst te nemen in het communistische leger?
2. Heeft Orwell een goede carrière in het leger? Waaruit blijkt dat?
3. Hoe beschrijft Orwell over het algemeen zijn metgezellen in het leger?
4. Komt George Orwell ongeschonden uit de oorlog? Waaruit kun je dat concluderen?




^ Terug naar boven

Comments are closed.